H4 paragraaf 1
Japan: Land in de Ring van Vuur
Japan is een land in Oost-Azië het is een land met veel reliëf (hoogteverschillen in het landschap). Slechts een kwart van de Japanse oppervlakte is bewoonbaar. Dagelijks zijn er kleine aardschokken en om de zoveel tijd vindt er een zware aardbeving plaats. Zo’n ramp die wordt veroorzaakt door de natuur, noem je een natuurramp. Japan heeft 250 vulkanen waar er nog maar 50 werkzaam van zijn. Japan maakt deel uit van de ring van vuur.
De ring van vuur is en gebied in de vorm van een boog rond de Grote Oceaan. Waar veel vulkanen liggen en talloze aardbevingen voorkomen. In het midden ligt de grote Pacifische plaat met eromheen andere platen (of schollen)
Die platen kunnen 3 kanten op.
- Langs elkaar heen
- Van elkaar af
- Naar elkaar toe
De platen van de ring van vuur bewegen vooral naar elkaar toe. Gesmolten gesteente noem je magma. Magma dat door de aardkorst naar buiten is gestroomd, heet lava.
Wat is het verschil tussen Magma en Lava?
Magma is hetzelfde als lava alleen dan in de vulkaan, magma stijgt vanuit het aardoppervlak naar buiten. Vanaf dat moment heet het: lava. Zo ontstaan Vulkanen.
Hoe ontstaan aardbevingen?
Bij het bewegen van platen komt na een tijd energie vrij als die energie plotseling vrijkomt ontstaan aardbevingen.
H4 Paragraaf 2
De grote Oost-Japanse ramp
Soorten Natuurrampen
- Tsunami (word veroorzaakt door een zeebeving)
- Zeebeving (een aardbeving onder de zee)
- Aardbeving (schokkende of trillende beweging van een gedeelte van de aardkorst door de werking van de endogene krachten)
Gevolgen van de tsunami
Een tsunami wordt pas gevaarlijk als het bij de kust komt. In het ondiepe water remt de golf af. Hierdoor haalt de achterkant van de golf het voorste stuk in. Als een muur van water stormt de tsunami het land op.
Bijna honderdduizend bewoners evacueren (een gebied verlaten omdat het er niet meer veilig is)
H4 Paragraaf 3
De vulkaan de Aso
Door de pacifische plaat en de Filipijnse plaat ontstaan de volgende natuurrampen
- Aardbevingen
- Vulkanisme
Caldeira
De vulkaan de aso is een vulkaan op het eiland Kyushu het is een oude vulkaan met kilometers brede kater, de caldeira.
Een Caldeira kan ontstaan door een krachtige vulkaanuitbarsting. Hierbij stroomt de magmakamer (een ruimte in een vulkaan die gevuld is met magma) voor een groot deel leeg. De bovenliggende steenlagen worden niet genoeg ondersteund. Daardoor stort het in en vormt het een caldeira. Dit betekent niet het einde voor de vulkaan, want de vorming maak niets uit. Meestal wordt de magmakamer weer gevuld en vormt er een nieuwe vulkaan.
Ontstaan De Aso
De aso is gevormd door 4 grote vulkaanuitbarstingen. Die vonden plaats tussen 300.000 en 90.000 jaar geleden. De laatste uitbarsting was het grootst De pyroclastische stroom (of gloedwolk). De asregens die vrijkwamen, verspreidde zich over heel Kyushu.
In de Caldeira liggen ook veel hot springs. Deze warmwaterbronnen zijn een toeristische bezienswaardigheid.
Voordelen Vulkanisme
- Lava is een zachte steen die langzaam maar zeker valt onder de invloed van weer en plantengroei. In lava zitten veel voedingstoffen, uit vulkanische gesteente kan na duizenden jaren een vruchtbare bodem ontstaan. Dit verklaar de akkers en weilanden in de Caldeira.
- Door de laatste Pyroclastische stroom van de aso is Tufsteen (aan elkaar geklitte vulkanische as waarmee huizen en bruggen mee kan worden gemaakt).
- Veel mensen vinden vulkanen interessant waardoor veel toerisme erop afkomt. Dat levert geld en werk op voor de inwoners in het gebied.
H4 Paragraaf 4
Omgaan met Rampen
Natuurrampen zijn niet te voorkomen omdat je de endogene en exogene krachten niet kan tegenhouden. Toch zijn mensen niet helemaal hulpeloos tegenover natuurkrachten.
Rampenbestrijding – Hazard management
- Waarschuwingssystemen
- Bouwtechnische maatregelen nemen
- Het opstellen van rampenplannen
Een aardbeving voorspellen
Aardbevingen zijn over het algemeen wel voorspelbaar. Ook vragen zoals: waar vindt de aardbeving plaats en waarom daar zijn voorspelbare vragen. Maar de vraag Wanneer komt de aardbeving? Is veel moeilijker. Op basis van eerdere aardbevingen maken seismologen kaarten van gebieden met de kans op een aardbeving. Met behulp daarvan maken ze evacuatieplannen. In aardbevingsgebieden zijn maatregelen noodzakelijk.
Bijvoorbeeld:
- Gebouwen aardbeving bestendig maken
- Leidingen onder de grond beveiligd maken
Zo breken de gasleidingen na een aardbeving niet en worden branden voorkomen.
Tsunami waarschuwingssysteem
Er is een systeem dat direct alarm slaat als er een zeebeving is. Na een zeebeving die een tsunami veroorzaakt worden alle posten rondom de Grote Oceaan gewaarschuwd via een communicatiesatelliet. Zo kunnen de autoriteiten maatregelen nemen. Het enige wat men kan doen, is het evacueren van de bevolking uit de bedreigde gebieden. Schade is meestal niet te voorkomen.
Komt er een vulkaanuitbarsting?
Vulkaanlogen letten bij het voorspellen van een vulkaanuitbarsting op de volgende voortekenen:
- De stijging van magma veroorzaakt lichte aardbevingen. Die kun je met een seismograaf meten.
- De stijging van magma verwarmt de vulkaanhelling dat kan je zien op satellietfoto’s.
- Door de stijging van magma zet de vulkaan uit. Dat meet je met verschillende instrumenten.
- Bij een naderende uitbarsting stoot de vulkaan steeds meer zwavel uit. Door de gasmonsters te nemen, kun je de hoeveelheid zwavel meten.
- Aan het geluid van stijgend magma horen vulkaanonderzoekers dat er een uitbarsting op komst is.
REACTIES
1 seconde geleden
juliette
juliette
top samenvatting bedankt!!
1 week geleden
Antwoorden