Recensie thriller: Romeins bloed (Steven Saylor)
Steven Saylor (48) is de auteur van onder andere de Roma sub Rosa: een serie van historische detectiveverhalen die zich afspelen tegen de achtergrond van het Rome in de eerste eeuw voor Christus. De hoofdrolspeler is steeds Gordianus “de Vinder”.
Rome, 80 v. Chr. Op een warme lentemorgen wordt Gordianus, privé-detective, gevraagd zich te vervoegen bij Cicero, een veelbelovende jonge advocaat en redenaar. Cicero staat voor zijn eerste grote rechtszaak: Roscius een rijke boer wordt van vadermoord beschuldigd. De man is erg zenuwachtig en heeft veel schrik. Hij levert echter weinig medewerking bij het onderzoek. Heeft hij iets te verbergen of komt het doordat de straf, die staat op het plegen van vadermoord, een echte gruwel is?
Gordianus heeft 8 dagen om uit te zoeken hoe de vork aan de steel zit. Hierbij krijgt hij hulp van Cicero’s slaaf Tiro. Eerst onderzoeken ze de plaats van de moord. Daar stuiten ze onmiddellijk op iets heel merkwaardigs. Ze komen in contact met een jonge weduwe en haar doofstom zoontje Eco. Gordianus’ instinct zegt dat de vrouw meer afweet van de moord, maar ze weigert ook maar één ding te zeggen. Haar zoontje daarentegen kan perfect uitbeelden hoe de moord is verlopen. Zo komen Gordianus en Tiro te weten wie de mogelijke moordenaars zijn.
Wanneer de vrouw een dag later door diezelfde mannen wordt verkracht, wordt het al snel duidelijk dat het om een misdaad gaat dat liever in de doofpot wordt gestoken. “De Vinder” is echter een doorzetter en hij doet er alles aan om achter de waarheid te komen, zelfs als hij met de dood wordt bedreigd. In zijn onderzoek stuit hij op hoogstaande personen zoals Sulla, de beruchte dictator uit die tijd. Dit maakt alles nog ingewikkelder en gevaarlijker.
Saylor is zeker een knap verteller en stilist maar het is aan te raden geconcentreerd te blijven bij het lezen! Hij heeft duidelijk een brede kennis over het oude Rome. Hij noemt in zijn boeken namelijk veel historische personen en functies. Zijn verhalen hebben altijd te maken met een politieke gebeurtenis die wij kennen uit de klassieke literatuur. Het oude Rome wordt heel gedetailleerd beschreven. Soms kan dat wel zorgen voor verwarring, maar met Saylors realistische blik op de samenleving kunnen we ons perfect voorstellen hoe alles verliep.
De locatie is voor hem zeer belangrijk. Hij leidt ons naar alle standen van de maatschappij, van de hoerenkoten en donkere steegjes tot de woonst van de welgestelde Sulla, en die verschillen worden duidelijk weergegeven in het boek. Saylor laat ook zien dat Gordianus verschilt in opzicht van karakter buiten de andere Romeinen. Door zijn relatie met zijn slavin en de manier waarop hij Tiro behandelt, kunnen we ervan uitgaan dat hij een zeer lieve en rustige persoon is. Dat kan niet altijd kon gezegd worden van andere meesters tegenover hun slaven.
Romeins bloed is zeker een aanrader voor iemand die geïnteresseerd is in het oude Rome en oog heeft voor detail. Hierbij moet hij goed zijn hoofd erbij houden.
REACTIES
1 seconde geleden