Pizza maffia is in 2007 uitgegeven door de uitgeverij moon, het boek is geschreven door Khalid Boudou. Het boek is verfilmd in februari 2014. Pizza maffia is de eerste jongerenroman die Khalid heeft geschreven. Khalid is geboren en opgegroeid in Marokko in een omgeving met familie-eer en familietrots. Khalid heeft een deel van zijn meegemaakte gevoelens in het boek verwerkt. Het boek kreeg de debuutprijs voor literatuur van de jonge jury in 2009. De onderwerpen van het boek zijn: lifestijl, jaloezie, subcultuur en familiebetrekkingen.
Amar de vader van Brahiem en de eigenaar van de pizzeria ’Novaria’ mist geld en hij heeft al gelijk een vermoeden wie het gedaan heeft. Zijn broer Faris. Faris accepteert dit niet en vervolgens krijgen de broers ruzie. Amar is een zieke man met reuma en kan het bedrijf niet in z’n eentje onderhouden en heeft Brahiem ook wel de hoofdpersoon van het verhaal nodig. Amar gaat er van uit dat Brahiem de zaak uiteindelijk overgaat nemen, Brahiem krijgt de verantwoordelijkheid en krijgt het zwaar, het gaat slecht met z’n school en met zijn vriend heeft hij nauwelijks contact. Brahiem heeft een nieuwe concurrent erbij gekregen, de pizzeria tegenover, die gestart is door zijn oom Faris. De pizzeria van Faris, ziet er beter uit, waardoor Novaria veel klanten mist. De zoon van Faris, Haas doet er alles aan om ‘Novara’ kapot te maken, dit zorgt voor een wederzijdse conflict. Er is een pizzeria oorlog, het conflict gaat de criminele kant op. Het verhaal begint met een flashforward, de proloog, die 1,5 jaar na het verhaal afspeelt. De proloog eindigt met een achtervolging tussen Haas en Brahiem. Na deze proloog volgen er 23 hoofdstukken die in chronologische volgorde zijn geschreven. Het boek bevat tijdsverdichtingen, waardoor de onbelangrijke stukjes in het verhaal kort worden verteld. De perspectief ligt bij Brahiem, de ik-vorm verteller. De proloog is geschreven in o.t.t en in de 23 hoofdstukken zijn geschreven in o.v.t. Het is een actuele roman, dat kun je merken aan bepaalde aspecten in het verhaal zoals het gebruik maken van sociaalmedia en het benoemen van een voetbalcoach van het heden. Het verhaal speelt zich af in Den Haag.
Het taalgebruik in het verhaal is goed uitgekozen, want het verhaal is geschreven in het Nederlands gemixt met een aantal Marokkaanse woordjes, zoals ‘’zemmel’’ & ‘’Sahbi’’, dit zorgt voor een grappige effect. Er is ook straattaal verwerkt in het boek, waardoor er veel jonge lezers aangetrokken voelen tot het boek. Khalid heeft veel eigenschappen van de Marokkaanse gemeenschap verwerkt in het boek en dat maakt het boek grappig en interessant omdat dit voor een Nederlander nieuw is. Het is een spannende boek, want je leeft met de hoofdpersoon mee waardoor je dus gaat denken als de hoofdpersoon. Er is goed gebruik gemaakt van tijdsverdichtingen, waardoor het verhaal geen saaie momenten heeft. Ik raad het boek aan voor mensen die de Marokkaanse gemeenschap interessant vinden en houden van een spannende boek die je achter elkaar door kan lezen.
Gemaakt door Imad Chtatou
REACTIES
1 seconde geleden
K.
K.
Het is Brahim en niet Brahiem
8 jaar geleden
Antwoorden