Pizzamaffia door Khalid Boudou

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
Boekcover Pizzamaffia
Shadow
  • Recensie door een scholier
  • 4e klas havo | 513 woorden
  • 20 april 2015
  • 285 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
285 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Khalid Boudou
Lezen voor de lijst
Niveau 2 (12-15 jaar)Lezen voor de lijst Niveau 2 (12-15 jaar)
Genre
Jeugdboek
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
november 2007
Pagina's
255
Geschikt voor
bovenbouw vmbo/havo/vwo
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Familiebetrekkingen,
Jaloezie,
Macht,
School- en Studentenleven,
Vader-zoonrelatie
Verfilmd als
Prijzen
Jonge Jury (2009 Genomineerd), Debuutprijs Jonge Jury (2009 Winnaar)

Boekcover Pizzamaffia
Shadow

Brahim weet wat hij wil: een topbaan en het leven delen met zijn grote liefde Alice. In zijn vrije tijd werkt hij regelmatig in de pizzeria van zijn vader, net als zijn neef Haas, liefhebber van maffiafilms. Omdat Brahims vader ziek is, wordt de pizzeria geleid door zijn lievelingsoom Faris. Maar dan gaat het mis. Na een ruzie verlaten oom Faris en Haas de pizzeria en…

Brahim weet wat hij wil: een topbaan en het leven delen met zijn grote liefde Alice. In zijn vrije tijd werkt hij regelmatig in de pizzeria van zijn vader, net als zijn neef Haas, …

Pizzamaffia door Khalid Boudou
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Examenstress? Niet met Examenbundel!

Over minder dan drie weken zit je jouw examens te maken. Slaat de examenstress toe? Sla nog snel Examenbundel, Samengevat en Examenbuddy in voor je probleemvakken en own je examens! Jij. Kunt. Dit.

Ik wil slagen

Pizza maffia is in 2007 uitgegeven door de uitgeverij moon, het boek is geschreven door Khalid Boudou. Het boek is verfilmd in februari 2014. Pizza maffia is de eerste jongerenroman die Khalid heeft geschreven. Khalid is geboren en opgegroeid in Marokko in een omgeving met familie-eer en familietrots. Khalid heeft een deel van zijn meegemaakte gevoelens in het boek verwerkt. Het boek kreeg de debuutprijs voor literatuur van de jonge jury in 2009. De onderwerpen van het boek zijn: lifestijl, jaloezie, subcultuur en familiebetrekkingen.

Amar de vader van Brahiem en de eigenaar van de pizzeria ’Novaria’ mist geld en hij heeft al gelijk een vermoeden wie het gedaan heeft. Zijn broer Faris. Faris accepteert dit niet en vervolgens krijgen de broers ruzie. Amar is een zieke man met reuma en kan het bedrijf niet in z’n eentje onderhouden en heeft Brahiem ook wel de hoofdpersoon van het verhaal nodig. Amar gaat er van uit dat Brahiem de zaak uiteindelijk overgaat nemen, Brahiem krijgt de verantwoordelijkheid en krijgt het zwaar, het gaat slecht met z’n school en met zijn vriend heeft hij nauwelijks contact. Brahiem heeft een nieuwe concurrent erbij gekregen, de pizzeria tegenover, die gestart is door zijn oom Faris. De pizzeria van Faris, ziet er beter uit, waardoor Novaria veel klanten mist. De zoon van Faris, Haas doet er alles aan om ‘Novara’ kapot te maken, dit zorgt voor een wederzijdse conflict. Er is een pizzeria oorlog, het conflict gaat de criminele kant op. Het verhaal begint met een flashforward, de proloog, die 1,5 jaar na het verhaal afspeelt. De proloog eindigt met een achtervolging tussen Haas en Brahiem. Na deze proloog volgen er 23 hoofdstukken die in chronologische volgorde zijn geschreven. Het boek bevat tijdsverdichtingen, waardoor de onbelangrijke stukjes in het verhaal kort worden verteld. De perspectief ligt bij Brahiem, de ik-vorm verteller. De proloog is geschreven in o.t.t en in de 23 hoofdstukken zijn geschreven in o.v.t. Het is een actuele roman, dat kun je merken aan bepaalde aspecten in het verhaal zoals het gebruik maken van sociaalmedia en het benoemen van een voetbalcoach van het heden. Het verhaal speelt zich af in Den Haag.

Het taalgebruik in het verhaal is goed uitgekozen, want het verhaal is geschreven in het Nederlands gemixt met een aantal Marokkaanse woordjes, zoals ‘’zemmel’’ & ‘’Sahbi’’, dit zorgt voor een grappige effect. Er is ook straattaal verwerkt in het boek, waardoor er veel jonge lezers aangetrokken voelen tot het boek. Khalid heeft veel eigenschappen van de Marokkaanse gemeenschap verwerkt in het boek en dat maakt het boek grappig en interessant omdat dit voor een Nederlander nieuw is. Het is een spannende boek, want je leeft met de hoofdpersoon mee waardoor je dus gaat denken als de hoofdpersoon. Er is goed gebruik gemaakt van tijdsverdichtingen, waardoor het verhaal geen saaie momenten heeft. Ik raad het boek aan voor mensen die de Marokkaanse gemeenschap interessant vinden en houden van een spannende boek die je achter elkaar door kan lezen.

Gemaakt door Imad Chtatou

Boekenquiz 15 vragen

Nieuw! Open vragen worden nagekeken door AI
Bewering I : Alice en Brahim zitten in dezelfde klas.
Bewering II: Brahim maakt met Iljas een rap voor het vak CKV.
Bewering III: Brahim droomt ervan ooit pizzabakker te worden.
Bewering I : In de proloog is Iljas de ik-verteller in de o.t.t.
Bewering II: In het middenstuk is Brahim de ik-verteller in de o.v.t.
Bewering III: In de epiloog is Brahim de ik-verteller in de o.t.t.
In de structuur wordt drie keer plaats ingeruimd voor een verslag van een MSN gesprek tussen Alice en Brahim. Hoe noemen ze elkaar in die situatie?
Wat doet Brahim tijdens het uitje met de ouders van Alice?
Wat is de favoriete drank van Brahim?
Hoe pakken ze in “Novara “de overlast van de ingehuurde junks aan?
Onderstaande beweringen gaan over de schoolloopbaan van Brahim.
Welke bewering is “niet waar?”
Wat doet Haas nadat hij van de scheidsrechter een rode kaart krijgt tijdens de Futsalwedstrijd?
Een van de hoofdstukken heet ”De Zwarte Draak van Weert”.
Wie wordt daarmee bedoeld?
Wat wordt beschreven in het hoofdstuk “Weblog-battle?”
In het verhaal staan enkele Engelstalige citaten uit Maffiafilms. Wie spreekt de volgende oneliner uit tegen Brahim: ”If you wanna win a war, you must become a war”?
Wat moet Brahim op een bepaald moment van zijn vader doen?
Het laatste hoofdstuk heet “Scarface voor ever.” Waarom is dat zo genoemd?
Hoe loopt het verhaal af? Wat is het beste antwoord?
Wat zijn de drie belangrijkste motieven in deze roman?

REACTIES

K.

K.

Het is Brahim en niet Brahiem

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.