Herman Brusselmans: Een dag in Gent

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Recensie door een scholier
  • Klas onbekend | 674 woorden
  • 27 november 2016
  • 30 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
30 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Studiekeuzestress? 5 gouden tips om voor áltijd te blijven twijfelen

Ben jij ook zo'n expert in het uitstellen van je studiekeuze? Met deze 5 tips blijf je gegarandeerd nog járenlang twijfelen. Want waarom zou je een beslissing nemen als je ook gewoon... niet kunt kiezen? 

Check het hier

  Naam: Lode Leys
Klas:   5WWI8A                   Datum: 15/11/2016

Schooljaar 2016-2017 
Behaald resultaat:                   


Recensie: Herman Brusselmans – Een dag in Gent

De tijd dat Herman Brusselmans (1957) met zijn boeken een grote controverse veroorzaakte is voorbij. Zijn kenmerkende, grofgebekte schrijfstijl komt in alle boeken van hem voor. ‘Een dag in Gent’ is een boek zoals we dat van hem verwacht hadden. Hij schrijft over zijn dagdagelijkse activiteiten in Gent, waar hij woonachtend is. Brusselmans vertelt over zijn kleine kantjes, al het vrouwelijk schoon, zijn liefde voor motoren, zijn (ex-)vrouw Tania De Metsenaere en zijn ongezouten meningen. Een duidelijke verhaallijn in het boek is er niet. De saaie gebeurtenissen die hij meemaakt worden echter wel vaak afgewisseld met zijn herkenbare, van de pot gerukte humor.  Eerder schreef Brusselmans al gelijkaardige autobiografische boeken zoals ‘De man die werk vond’ of ‘Vlucht voor mij’.

 

Het boek start letterlijk wanneer Herman Brusselmans wakker wordt en zijn ogen opent. Hij beschrijft zijn ochtendrituelen. Wat meteen opvalt is dat Herman een kettingroker is en zijn liefde voor Tania De Metsenaere en zijn hondje Eddie groot is. Wanneer Tania vertrekt om te gaan werken en hij een bad genomen heeft gaat hij Eddie afzetten bij het bejaarde echtpaar Gusta en Maurice. Gusta is een oude naïeve vrouw die om elke mooie voornaam weent. Maurice is een demente man die enkel no-nonsense uitspraken deelt. Herman snauwt de aardige bejaarden vaak af maar is ook een luisterend oor voor hen. Na afscheid genomen te hebben van Eddie, Gusta en Maurice vertrekt hij op pad voor een lange dag. Zijn conversaties met mensen die hij tegenkomt zijn vaak kort en krachtig. Elke vrouw die hij tegen het lijf loopt vraagt hij om haar borsten te zien. Enkel bekijken weliswaar, hij is getrouwd en wil niet met een andere vrouw in bed belanden. Brusselmans loopt langs de motorwinkel van Honda, zijn vroegere stamcafé en het vrijwilligerscentrum. In het vrijwilligerscentrum laat hij zijn liefdadige kantjes zien. Hij besluit met een psychisch gestoorde mevrouw te gaan wandelen. Hoewel hij haar vaak uitscheldt en haar zelfbeeld nog meer afbreekt heeft de vrouw toch een geweldige dag. Later op de dag gaat hij naar zijn toneelgezelschap kijken. Herman Brusselmans is heel kritisch tegenover de niet-professionele acteurs. Het stuk vlot niet en wordt een echte flop. Kwaad trapt hij het af. Hij besluit een wandeling te maken. Onderweg springt hij een juwelenwinkel binnen waar hij een horloge wil kopen. In de winkel komt hij oog in oog te staan met een overvaller. Hoe Herman Brusselmans deze situatie oplost zal u verbazen… Hij gaat Eddie terug ophalen en vertrekt naar huis. Samen met zijn vrouw maakt hij er nog een gezellige avond van. Wanneer ze willen gaan slapen wordt er nog aangebeld. Herman opent de deur en wordt beschoten… Hij overleefde. Want een dag in Gent is niet een dag om dood te gaan, besluit hij.
De thematiek in dit boek is ver te zoeken. Herman Brusselmans wil gewoon de lezers vermaken met een cozy dag van hem, afgewisseld met droge humor.

Herman Brusselmans schreef met ‘Een dag in Gent’ weer een boek waarvan je luidop moet lachen. De onvoorspelbare gebeurtenissen maken dat je het boek in één trek uit wil lezen. Hij bewees eerder al een degelijk autobiografisch boek te kunnen schrijven. Het niveau van Brusselmans blijft op niveau maar ontwikkelt zich jammer genoeg niet na het schrijven van deze roman. Van de hak op de tak springen ligt in zijn bloed en is niet weg te denken. Echter is de vlotheid van dit boek toch absurd en zijn de conversaties komischer dan ooit tevoren. Het is een waardig boek dat je op een Lazy Sunday veel plezier kan geven.
****
Lode Leys

 

REACTIES

P.

P.

love is trash, bitches need cash

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.