\'\'Bij de beesten af\'\'
van Bert Haanstra
Regie door Rolf Orthel
Inhoud Deze film gaat over het vergelijkend gedrag tussen mens en dier, oftewel ethologie. Er wordt duidelijk gemaakt dat de mens gebruik maakt van het dier. Of we eten de dieren op, óf onze liefde is onovergankelijk (denk aan het dierenkerkhof), óf we experimenteren met ze, óf we gebruiken ze voor ons amusement (bijvoorbeeld het circus). Blijkbaar zijn er dus zeer uitlopende redenen waarom we de dieren gebruiken. Het is eigenlijk heel raar dat wij de macht over de dieren hebben, omdat dieren op bijna alle fronten beter zijn (ze zijn sterker, sneller, ze kunnen beter vliegen en zwemmen).
Om de oorzaak van het menselijk gedrag te onderzoeken, gaan onderzoekers de hele wereld rond om bij allerlei dieren vergelijkingen te zoeken. Op het moment staan chimpansees het dichtst bij de mensen, ons eigen sociale gedrag is terug te vinden in hen. De mens legt het gedrag van onder andere deze dieren vast om het gedrag van individuen en van een groep te bestuderen.
De dierenwereld (dus inclusief de mens) is heel bijzonder. Deze revolutie zal nooit op houden, zelfs niet als de mens uitsterft. In de dierenwereld heeft alles heeft een reden, de kleuren (bijvoorbeeld schutkleuren), de vormen (denk aan de wandelende tak) en het voedsel. Hier wordt de cyclus mee bedoeld, waarin de kleine dieren worden opgegeten door de grotere dieren. Er is alleen één ding; deze cyclus is niet meer goed in stand, omdat hij ophoudt bij DE MENS. Veel mensen verwachten het niet, maar de mens is het ergste, oneerlijkste roofdier dat er bestaat. De mens doet er alles voor om te blijven leven. Hierdoor is er een grote massa mensen ontstaan. Dit gaat ten koste van de dieren en de natuur.
Een aantal overeenkomsten tussen mens en dier zijn:
* De drang van het leven is het blijven bestaan, soms zelfs ten koste van andermans
leven.
* In verschillende gebieden zijn er verschillende consumpties.
* Het mannelijke geslacht wil indruk maken op het vrouwelijke geslacht.
* De mens heeft behoefte aan aanrakingen en het dier ook (denk aan het
zogenaamde \'vlooien\' van de apen).
* Bij beiden is er de drang om voort te planten.
* Graag een eigen plek in de maatschappij willen hebben.
* Behoefte aan respect.
* Het kleiner maken als je je onderdanig of schuldig voelt.
* De zwakkeren en de ouderen vallen bij problemen of crisissen het eerste af.
* In de eerste levensjaren naar de moeder trekken.
* Overbevolking leidt tot agressie.
* Het tot een bepaalde groep willen horen, waar buitenstaanders maar beter afstand
van kunnen houden.
* Een groep heeft belangen. Hoe groter de groep, hoe meer belangen.
* Het leven is van mens en dier eigenlijk een soort cyclus: op zoek naar voedsel
gaan, verder leven, jongen voortbrengen en sterven.
Enkele verschillen tussen mens en dier zijn:
* De mens heeft meer macht.
* Dieren kennen de luxe van sentimiteit niet.
* Mensen kunnen ervaringen vastleggen, dieren niet.
* De mens heeft als enige dier twee vrije handen, waardoor er wapens en ander
mechanisch gereedschap gemaakt kan worden. Het dier gebruikt natuurlijk
gereedschap (bijvoorbeeld de aap die met een bamboestokje mieren uit hun nest
ging halen, en de Egyptische gier die een steen op een struisvogelei gooide).
Mijn mening Nadat ik deze film gezien had, had ik opeens een heel ander kijk op de mens in het algemeen. Ik wist wel dat de mens wreed kon zijn, maar zo wreed had ik niet gedacht. Eigenlijk verstoort de mens de hele cyclus van het leven van het dier, door ze te vermoorden of door hun voedsel of milieu weg te halen. Ik vind dat deze film zo\'n gedachte bij de mens goed naar voren kan brengen, bij mij is het tenminste wel goed gelukt. De beelden die zijn gemaakt vind ik ook heel mooi, je kon het gedrag van de dieren heel goed volgen doordat er een telelenscamera was gebruikt. Er waren ook verschrikkelijke beelden te zien, zoals het stierenvechten en het rodeorijden, waarbij in het paard bepaalde middelen krijgt ingespoten om het beest agressief te krijgen. Maar ik denk dat bepaalde mensen pas door hebben hoe erg de wereld is als ze zulke realistische beelden zien. Wat mij vooral opvalt is dat de mens veel meer overeenkomsten dan verschillen met het dier heeft. Dit is natuurlijk niet zo raar als je bedenkt dat de mens een zoogdier is. Al met al vond ik het een zeer geslaagde film, wel een beetje lang maar dat was zeker de moeite waard.
REACTIES
1 seconde geleden
B.
B.
Hoi! Ik wilde ff reageren op je stukje op www.scholieren.com, wij hebben bij biologie die film gekeken, en ik vind het een mooie film, behalve toen die leeuwen en andere beesten een diertje doden en op aten! dat vond ik niet zo lekker om naar te kijken... :-) haha, liefs bertine
22 jaar geleden
AntwoordenH.
H.
Super slecht
6 jaar geleden
Antwoorden