Animal Farm (1999)

Beoordeling 4.2
Foto van een scholier
  • Recensie door een scholier
  • 4e klas vwo | 1303 woorden
  • 7 februari 2009
  • 30 keer beoordeeld
Cijfer 4.2
30 keer beoordeeld

ANIMAL FARM – RECENSIE –

De hoofdpersonen:
Oude majoor: Hij bedacht het animalisme. Hij was dus de grondlegger, waardoor je
Hem zou kunnen vergelijken met Lenin.
Napoleon: Hij neemt de leiding op zich, en is sluw en slim, hij doet alleen dingen die
Voor hém goed zijn. Hij lijkt op Stalin.
Snowball: het varken die na de revolutie de leiding heeft. Hij had het beste met de
Andere dieren voor, maar werd door napoleon weggestuurd. Hij lijkt dus
Op Trotski.
Mr. Jones: Had de leiding voor Napoleon. Hij is dus tsaar Nicolaas de Tweede.

Bijfiguren:
De varkens: dit zijn de communisten. Ze maken afspraken met de andere dieren (die in deze film de gewone burgers voorstellen). Ze dwingen de andere dieren zich hieraan te houden, maar verbreken ze zelf allemaal.
De andere dieren: alle dieren die overblijven na de beschrijvingen hierboven stellen het gewone volk voor. Een paar dieren worden extra goed belicht; het paard Boxer, die zichzelf zelfs doodwerkte voor de andere dieren, en de ezel Benjamin, Boxer’s compagnon. Alle dieren doen maar wat hun opgedragen wordt, zijn het meestal niet eens met hun leiders, maar kunnen zich ook niet tegen hen verzetten, om niet het risico te lopen om gedood te worden.
De honden: deze stellen de Russische geheime politie voor. Telkens als de dieren zich verzetten, grepen deze honden in.

Samenvatting;
Het verhaal speelt zich af op de boerderij Manor Farm van Mr. Jones. Jones is de eigenaar, en behandelt de dieren slecht.
De dieren zijn het helemaal zat, en er wordt een geheime vergadering gepland.
Het oudste dier, oude majoor, wil een opstand. Hij wil namelijk dat de dieren de baas worden van de boerderij.
De volgende dag komen de dieren buiten, en zien dat er bijna geen voedsel meer is. Ze hebben honger. Daarom breken ze in de voorraadschuur in, en beginnen allemaal te eten. Jones komt erachter, en probeert met zijn zweep de dieren weg te jagen. De dieren zijn het zoals eerder gezegd helemaal zat en worden boos. Met zijn allen vormen ze een cirkel rond Jones, en jagen hem weg van de boerderij. De dieren van Manor Farm zorgen dat bijna alle dieren uit de wijde omstreken ook op de boerderij komen meehelpen.

De varkens nemen de macht over op de boerderij, geleid door Snowball en Napoleon Ze veranderen de naam in Animal Farm.
Er worden een aantal ‘grondregels’ voor alle dieren opgesteld, waaronder:
“ Four legs good, two legs bad “
“ All animals are equal “
“ No animals will sleep in bed “
“ An animal won’t kill another animal “

Alle dieren helpen hard mee op de boerderij, en de eerste oogst wordt een succes. Vooral Boxer en Clover leveren een grote bijdrage.
Om nog groter te worden, geven de varkens nu ook lessen aan de andere dieren, zoals taallessen en rekenlessen. Maar: de varkens willen ook steeds meer macht.
Ze gaan zich bovendien steeds beter voelen dan de andere dieren.
De varkens en honden worden dan ook de baas op de boerderij.
Ze veranderen de regels nu in hún voordeel, en slapen bijvoorbeeld in bedden, terwijl onderling was afgesproken dat dat niet zou gebeuren. Ondertussen heeft Napoleon een energieplan bedacht; de dieren moeten dus een windmolen bouwen, zodat ze in de winter een lekkere warme stal hebben. Dat denken ze, want eigenlijk doen de varkens dit natuurlijk uit eigen belang. De dieren werken dus keihard aan de molen, boxer en Benjamin werken zelfs ’s nachts door. De varken liggen ondertussen op hun luie kont, eten al het eten op, waardoor de hardwerkende dieren zelf bijna niets meer te eten hebben. De animals hebben dit echter niet in de gaten, omdat zij al lang blij zijn dat Mr. Jones is verdreven.
De slogan: ‘all animals are equal’ wordt nu ook vervangen door ‘all animals are equal, but some are more equal than others’: de varkens zijn meer dan de andere dieren.
Napoleon, de grote dictator, wordt door de andere varkens en honden aanbeden.
Ook een zeer belangrijk varken is Squeeler, die propaganda maakt voor Napoleon.

Nu gebeurt er echter iets wat de dieren in opstand doet komen: Een varken komt op een dag naar de kippen toe met een voorstel; Napoleon wil gaan handelen. En de kippen zijn de gelukkige eerste keus; ze mogen/moeten alle eieren afstaan aan de varkens. Dit willen de kippen echter niet, en ze komen dus in opstand. Terwijl de varkens ’s nachts de eieren willen stelen, blijven ze de hele nacht op hun eieren zitten. De honden worden erop afgestuurd, en doden bijna alle kippen. De dieren schrikken hiervan, en snappen ook dat je niet tegen de leiders – de varkens – in opstand mag komen.

De windmolen is af. Verbijsterd kijken de voormalige eigenaren naar het geleverde werk van hun dieren, en worden jaloers. Ze komen in opstand. Met geweren en drietanden komen ze naar de boerderij om de dieren eens even een lesje te leren. De dieren zijn echter op elkaar ingespeeld, en verslaan de eigenaren. Helaas gaat Mr. Jones naar de windmolen, en stopt er explosieven in. Hijzelf en de net nieuwe windmolen wordt, natuurlijk tot grote teleurstelling van de dieren, opgeblazen.

De windmolen moest dus opnieuw worden gebouwd. En weer werken Boxer en Benjamin het hardst. De varkens vinden het inmiddels zelfs al niet eens meer nodig om controle uit te oefenen; ze zitten de hele dag in het huis van Jones.
Dan raakt Boxer gewond. De varkens zijn boos, omdat ze nu natuurlijk aan Boxer niets meer hebben. Daarom besluiten ze maar om hem aan een slachter te verkopen, en van het verdiende geld whisky te kopen. De dieren zijn natuurlijk verbouwereerd, maar het harde werken blijft natuurlijk doorgaan. Maar toch komen de dieren steeds meer tot het inzicht dat dit eigenlijk niet klopt. Zíj werken hard, en de varkens genieten van die verdiensten.

Op een dag wordt er een conferentie voor alle machtige varkens georganiseerd.
Benjamin werkt op het land, en ziet de varkens binnen vergaderen. Het ziet er allemaal nogal merkwaardig uit, dus roept hij de andere dieren. Met zijn allen verzamelen ze zich voor het raam, en zien tot hun verbazing dat de varkens eigenlijk steeds meer op mensen beginnen te lijken.
Het regime van de varkens in al die jaren wordt hen ineens duidelijk, en ze besluiten om samen de varkens te verjagen.
Animal Farm is voortaan van de gewone dieren!

Mijn mening:
Ik vond het echt een bijzonder grappige film. Weer eens iets anders dan de standaard vertoonde films over dit onderwerp.
De werking van het communisme is ook goed duidelijk gemaakt: De burgers werken hard, en de regering zit steeds meer op hun luie kont toe te kijken hoe dit gebeurt.
Ook belangrijke gebeurtenissen onder het communisme zijn goed uitgebeeld.
Zo bijvoorbeeld de 5jarenplannen, die hier dan 5maandenplannen zijn. Of de opbouw van de energie in Rusland. De burgers moesten keihard werken en kregen hiervoor zeer weinig beloning, in dit geval uitgebeeld als weinig voedsel. En ook de instorting van de industrie, met de val van de windmolen. Ook de regering is leuk uitgebeeld, onder het motto: burgers werken, regering rust.
En hoe de regering eerst de burgers naar hun hand wil zetten met mooie propagandaplaatjes, maar deze dan later aanpast en naar hun eigen hand zet.
Ook het idee van de Russische Geheime Dienst: als mensen commentaar hadden op de varkens (Stalin!) , werden ze meteen vermoord door de honden ( RGH)
Ook bepaalde karaktereigenschappen van de leiders en het gewone volk vind je terug in de dieren. Zo is Napoleon (Stalin) de absolute dictator, en zijn de andere dieren (gewone burgers) onderdanig.

Conclusie: Ook al is het een tekenfilm, het geeft de werking van Rusland in de 20e eeuw goed weer. En het is ook nog eens heel leuk om ernaar te kijken, beter dus dan de meeste standaard historische films.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Animal Farm (1999)"