Hoe goed is jouw kennis over wachtwoorden? 🔐
Test jezelf met deze quiz!

Doe de quiz!

Ziektes en de maatschappij

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Profielwerkstuk door een scholier
  • 5e klas havo | 4500 woorden
  • 19 november 2007
  • 16 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
16 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Welke studie past bij jou? Doe de studiekeuzetest!

Twijfel je over je studiekeuze? Ontdek in drie minuten welke bacheloropleiding aan de Universiteit Twente het beste bij jouw persoonlijkheid past met de gratis studiekeuzetest.

Start de test
Ziektes en de maatschappij
Inleiding:
Ik ga mijn profielwerkstuk houden over: Wat doen ziektes met de Maatschappij!
Zoals je begrijpt is dit een erg breed onderwerp en moet je de juiste vragen hebben om dit onderwerp te kunnen laten slagen.
Ik heb 5 deelvragen waar ik uiteindelijk mijn conclusie uit ga trekken wat ziektes doen met de Maatschappij.
Deelvragen:

1. Wat verstaan wij onder een ziekte?
2. Wat zijn de effecten van ziektes op het individu. ,, “ binnen het werk.
3. Hoe gaat de overheid ermee om? (Bedrijfsartsen, preventie, Arbo, ziektekostenverzekering)
4. Kan kunst ontstaan door ziekte?
5. Hoe maakt de gemeente Den Haag de samenleving toegankelijker voor gehandicapten?

Ik ben als eerst begonnen met deelvragen te maken, maar naar mate ik informatie ging zoeken over mijn deelvragen kwam ik er al snel achter dat sommige deelvragen van mij niet te beantwoorden waren, omdat er zo ontzettend veel informatie over te vinden is kwam ik er na een tijdje niet meer uit.
Uiteindelijk ben ik blijven zoeken om de beste informatie te vinden over mijn onderwerp, wat erg lastig is omdat het zo’n breed onderwerp is.
Daarna ben ik een aantal deelvragen die ik eerst had gaan husselen zodat ik ze toch uiteindelijk nog kon beantwoorden.
Ook heb ik er een paar geschrapt en er andere voor in de plaats gezet.
Zelf ben ik nu erg benieuwd hoe ziektes eigenlijk liggen in de Maatschappij.
Ik heb ook nog drie boeken gevonden waar ik ook veel aan zal hebben naar mate ik bezig ben met dit profielwerkstuk.
In ieder geval, veel leesplezier!

Wat verstaan we onder een ziekte?

Het beeld dat de meeste mensen van ziekte hebben is dat het iets lichamelijks is. Dit is niet helemaal waar. Als je gezond bent, heb je een bepaald evenwicht. Dit evenwicht zorgt ervoor dat je lichaam normaal/goed functioneert. Als het evenwicht verstoord wordt door een mentale ( geestelijk, psychisch) of fysieke ( lichamelijk) storing, is men ziek. Dit wordt geuit met de term ziekteverschijnselen.
Je hebt twee soorten ziekteverschijnselen:
1. Geestelijke ziekteverschijnselen
2. lichamelijke ziekteverschijnselen

Geestelijke ziekteverschijnselen of te wel een psychische stoornis is een aandoening waarvoor vaak geen fysieke oorzaak kan worden vastgesteld. Psychische aandoeningen worden vaak vastgesteld aan de hand van het observeren van gedrag.
Als je lichamelijke ziekteverschijnselen hebt is het heel wat makkelijker voor de artsen om te kijken wat ze eraan kunnen doen, want het is gewoon duidelijk te zien, bijvoorbeeld een botbreuk. Meestal ontstaat er bij een ziekte zowel geestelijke als lichamelijke verschijnselen, bijv. bij te veel alcoholgebruik.
Men hoeft niet altijd te zeggen dat iemand ziek is als diegene een ziekteverschijnsel vertoond, zoals hoofdpijn, doordat je je hoofd hebt gestoten.

Je kan al ziek worden door bacteriën en virussen. Bacteriën zijn kleine organismen (levende wezentjes) die zorgen dat je ziek wordt. Ook zijn er bacteriën die veel goeds doen, bijvoorbeeld in onze darmen.

Er bestaan ook nog erfelijke ziektes. Je hebt dan een ziekte geërfd van je ouders of opa / oma wat is overgedragen in jou DNA. Als zoiets in je DNA zit hoef je nog niet meteen ziek te zijn, je kunt ook drager worden. Zoals bijvoorbeeld kleurenblindheid. Kleurenblindheid is typisch een ziekte wat meestal jongens hebben omdat het in het y chromosoom zit en vrouwen hebben twee X’en. Een vrouw kan wel draagster worden en als zij dan met een kleurenblindeman trouwt, kan het wel overkomen dat haar dochter kans heeft om ook kleurenblind te worden. Ook borstkanker kan erfelijk zijn. Van alle soorten borstkanker die wij in Nederland hebben is 5 tot 10 procent erfelijk bepaald.

Het woord ziekte is een term van leken (dus niet deskundig op dit gebied). Een persoon stelt zelf vast dat hij ziek is , bv. omdat hij zich niet zo lekker voelt. Heeft die persoon weinig last ervan of behandelt hij zichzelf dan komt hij niet bij de arts. Ziekte wordt in dit geval niet bepaald door een arts.

Op het moment dat iemand in aanraking komt met een arts , wordt hij in het medisch taalgebruik “patiënt” genoemd. De patiënt vertelt de arts zijn klachten bv. pijn, misselijkheid of onverklaarbare vermoeidheid. Deze klachten heten in het medisch taalgebruik “symptomen”.

Als iemand er zelf niet uitkomt besluit hij zelf om patiënt te worden. Hij vertelt de arts zijn klachten. Nu is de arts aan zet.

De rol van de arts is het sorteren van wel of niet ter zake doende verschijnselen. Dan gaat de arts een theorie opstellen over wat het kan zijn. En gaat wel of niet over tot het voorstellen van een behandeling.

Dus de rol van een arts in de geneeskunde is een syndroom herkennen. Een syndroom wordt herkend door een bekend en terugkerend patroon van klachten en doordat de arts de waarneembare signalen die bij dit syndroom horen herkend.

Ook is het belangrijk om te weten dat pogingen om het begrip ziekte te benoemen nog geen eenduidig antwoord hebben opgeleverd.
Je zou ziekte kunnen benoemen als “de afwezigheid van gezondheid”. De definitie van de Wereldgezondheidsorganisatie luidt: “Een toestand van volkomen sociaal, lichamelijk en psychisch welbevinden” . Hieruit volgt eigenlijk dat het bestaan van gezonde mensen op de planeet aarde onmogelijk is.

Er is minstens een tweedeling nodig om ziekte te definiëren:
1- Ziekte van een mens is een ongewenste verstoring van de normale situatie.
2- Ziekte is een abstract woord, die verschijnselen aanduiden…bv. de pest, kanker, hooikoorts.

Kenmerkend voor een ziekte is ook dat er een begin, een verloop en een eindtoestand is (soms genezing, soms de dood, soms een blijvend effect op de gezondheid..bv. invaliditeit).

Gedicht: Ik zou zo graag leven mijn ziekte!

Ik zou zo graag leven
zoals elk mens is gegeven
maar door mijn ziekte…
helaas kan dat niet

Ik zou zo graag leven
zoals iedereen
maar soms, nee altijd…
voel ik me alleen

Ik zou zo graag leven
gelukkig willen zijn
maar door wat ik heb…
helaas kan dat niet

Zelf kan ik er niks aan doen
het is me overkomen
maar met een goed medicijn…
kan ik toch mezelf zijn

Ik heb zoveel angsten
daardoor zoveel verdriet
sombere gedachten, en denkend…
niemand die dat ziet!

Schrijver: nijmelliew

Wat zijn de effecten van ziektes op het individu.

De vraag is hoe het individu op klachten reageert.
Gaat hij / zij zich anders gedragen door de klachten en hoe reageert zijn omgeving / de maatschappij hierop.
Door de gezondheidsproblemen van het individu kan het individu afhankelijk worden van anderen, bijvoorbeeld praktische hulp (bijv. huishouden draaiend houden).
Als gevolg van een zelfzorgtekort (b.v huishouden, eten drinken, kleren aan trekken enz.) wordt er een beroep gedaan op mantelzorg (Naaste familie die zorgt voor jou, meestal noodgedwongen.)
Wanneer de naasten van het individu, niet meer in staat zijn deze steun te verlenen, omdat het kwalitatief en kwantitatief (te veel tijd in beslag nemend) niet meer gaat, doordat de omgeving het niet meer aan kan, zal er een beroep gedaan worden op professionele hulpverlening.

Het zieke individu komt nu terecht in de ziekenrol en alles wat er nog bij komt spelen.
Hierbij komt het individu in aanraking met artsen en paramedici (bijv. fysiotherapeut, huidtherapie enz.).
Zo zal hij / zij met verschillende hulpverleners de communicatie op een normale manier weer tot stand brengen.

Als het individu niet meer naar zijn werk kan door zijn gezondheidsproblemen, komt hij voor de beslissing te staan op te verzuimen van deze arbeid.
Als het individu zich ziek meldt en deze ziekmelding langer dan een jaar duurt, vindt er een WAO -keuring plaats.
Werknemers die er een tijd tussen uit zijn geweest, worden tegenwoordig verplicht om, als ze genezen zijn verklaard, het werk te doen dat ze uiteindelijk nog kunnen (dit heet reïntegreren). Zo komen er minder mensen in de WAO

Sommige mensen zijn zo aangedaan door hun ziekte dat het kan leiden dat hij / zij in een instituut terecht komt, zoals een ziekenhuis, revalidatiekliniek, psychiatrische hulp enz.
Dit kan heel wat kosten voor het individu.
Het kan ook nog voorkomen dat het individu dit helemaal niet kan betalen, gelukkig hebben we hier de verzekering dan voor.
Jaarlijks worden er miljarden euro's uitgegeven aan de gezondheid van de Nederlandse bevolking.

Als iemand ongeneeslijk ziek is, zie je vaak een aantal fases in de verwerking:
1. Ontkenning
2. Protest
3. Onderhandelen
4. Valse hoop
5. Diepe neerslachtigheid (depressief)
6. Berusting

Elk tijdperk kent zijn eigen ziekten. Vroeger was het hysterie en hyperventilatie waar veel over gesproken werd. Tegenwoordig is dat een whiplash, burn-out, ME enz. Er wordt gedacht dat de media-aandacht een rol hierbij speelt.

Wat zijn de effecten van ziektes binnen het werk.

Vanaf het moment van ziekmelding hebben zowel de zieke werknemer als zijn werkgever te maken met een aantal rechten en plichten vanuit de Wet Verbetering Poortwachter.
Deze blijven gelden totdat de werknemer weer aan het werk is of tot dat hij of zij na twee jaar ziekte aanspraak kan maken op een arbeidsongeschiktheidsuitkering.

De Arbo-dienst (waarmee je werkgever een contract heeft gesloten) doet een gezondheidskundig onderzoek en brengt een medisch advies uit. Jij krijgt daarvan een afschrift.

Als je het niet eens bent met het medisch advies dat je krijgt moet je binnen 3 dagen een nieuw onderzoek aan vragen.
Binnen een maand doen zo'n 4 artsen opnieuw een onderzoek bij je.
Deze doktoren worden aangewezen door je werkgever, hierbij zit ook niet de eerste arts die je heeft onderzocht.
Ook kun je het aan je huisarts vragen, deze moet dan schriftelijk het aan de commissie geven van 3 artsen. Daarna krijgen de werkgever, de behandelde arts en jij het uiteindelijke oordeel van de commissie van 3 artsen op schrift.
Voor dit hernieuwde onderzoek betaald je werkgever alle kosten.

Wanneer je eigenlijk al niet meer in staat bent om je baan te laten functioneren wegens ziekte, moet je werkgever zo snel mogelijk passende arbeid voor je vinden, dit betekend: Jou de dingen laten doen die je nog kan, bijv. gewoon in je huidige baan.
Ook ben je verplicht om dit te accepteren. Wanneer je werkgever binnen je eigen baan geen passende arbeid kan verlenen, moet hij / zij het regelen bij een andere werkgever.

Zodra je merkt dat het eigenlijk niet meer gaat, moet je samen met je werkgever een plan van aanpak maken.
Alle afspraken over herstel tussen jullie komen hierin te staan en wordt in de loop van tijd steeds bijgesteld naar de huidige situatie. Dit alles wordt door je werkgever en de Arbo-dienst geregistreerd, dit vorm je reïntegratiedossier. Als je niet mee werkt aan je reïntegratiedossier kan dit tot ontslag lijden.

Als je erg ziekt wordt en er langer dan een jaar uit moet, krijg je het eerste jaar nog 100% van je loon doorbetaald.
Het tweede jaar wordt dit 70% van je loon.
Als je door een dienstongeval (een ziekte krijgt door je werk) ziek bent geworden, krijg je het tweede jaar ook nog 100% doorbetaald van je loon, dit geldt ook voor als je een opleiding aan het volgen ben of ander (minder zwaar werk) verricht.

Als je na twee jaar nog steeds ziek bent kun je door de volgende reden ontslagen worden:
1. Als je geen een keer in deze tijd kon werken door je ziekte
2. Als na die twee jaar niet duidelijk is of je binnen 6 maanden hersteld.
3. Als er geen werk meer binnen de organisatie is gevonden voor je.

Na twee jaar komt er een keuring van de WIA (Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen).
Het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemers Verzekeringen) stuurt je hier automatisch een bericht van.
De WIA is de opvolger van de WAO (Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering).
De WIA geldt voor wie zich vanaf 1 januari 2004 heeft ziek gemeld. De WAO blijft gelden voor bestaande WAO-ers.

Gedicht: ziek!

de forse broeder met de harde handjes
de trippelbroeder met de wollen wantjes
de hoofdzuster, imperatief,
vult massief de kamer
dreigend met haar zwarte hamer

gejaagd telt het infuus
66 druppels per minuut
een half uur lang onrust
een nieuw infuus:
7 druppels per minuut
traag geruststellend getik
kam en zakdoekjes vallen
oprapen? vergeet het maar

de stervende in de aangrenzende kamer
balt zijn laatste krachten te zamen
in een ontzagwekkend hallo! hallo! hallo!
hij heeft Gods geheime nummer gedraaid
wacht
op meer dan nacht.

Uit: “het Albanese wonderkind”, 1991
Schrijver: Frans Pointl

Hoe gaat de overheid ermee om? (bedrijfsartsen, preventie, arbo en ziektekostenverzekering).

In het vorige hoofdstuk ben ik al ingegaan op een aantal regelingen gesteld door de overheid. Maw. ook op het maatschappelijk gebied van ziekten heeft de overheid een regulerende werking.

Bedrijfsarts:
De bedrijfsarts is dé medisch deskundige als het gaat om gezond werken. Hij / zij helpt bij het voorkomen van ziekteverzuim. En adviseert en begeleidt werknemers én werkgevers bij herstel en terugkeer naar werk.
Veel voorkomende klachten als nek- of rugpijn, overspannenheid, burn-out of depressies kunnen met het werk te maken hebben. Bijv. door zwaar lichamelijk werk, nachtdienst of werk waardoor je in psychische problemen komt.
Met specialistische kennis over gezond werken kan de bedrijfsarts je helpen gezondheidsklachten te voorkomen, zodat je niet hoeft te verzuimen van je werk.
Ook bij vragen over bijzondere risico’s bij zwangerschap, werken met chemische stoffen of een handicap, kan de bedrijfsarts je verder helpen evt. samen met de arbospecialisten.
Ook als je zelf klachten hebt over je werkplek kan je altijd terecht bij de bedrijfsarts. Die zal je verhaal met je onderzoeken en met je overleggen of bespreken met de werkgever.
Ook de werkgever heeft een groot belang bij het gezond blijven van zijn werknemers, zowel financieel als economisch (productievermindering) of in de werksfeer.

Preventie:
Preventie heeft als doel de gezondheid te beschermen, de gezondheid te bevorderen of de ziekte te voorkomen.
-bescherming van de gezondheid: tegengaan van gezondheidsbedreigende factoren zoals straling of chemische verontreinigingen. Het opsporen en vroegtijdig onschadelijk maken van bekende gezondheidsbedreigende factoren zijn hier van belang. Dit doet de overheid dmv. regel-en wetgeving en door zorg te dragen van handhaving van die regel-en wetgeving. (denk maar aan milieuinspectie.)
-bevordering van de gezondheid: het bevorderen en het in stand houden van een gezonde leefstijl en gezonde sociale en fysieke omgeving om daarmee ziekte te voorkomen. (bijv. rookverbod in openbare ruimtes)
-voorkomen van ziekte : voorkomen en vroege signalering van specifieke ziekten bij een individu. Belangrijke maatregelen bij ziektepreventie zijn vaccinaties, screening en gerichte medicatie.

Arbowet:
In het vorige hoofdstuk heb ik al enige aspecten van de Arbowet genoemd.
In de Arbowet worden de arbeidsomstandigheden geregeld, zoals: de arbeidsplaats van de werknemers op veiligheidsgebied en op voorkoming van ongevallen.
Ook staat in de wet informatie voor het publiek. Er wordt voorlichting en aanwijzingen gegeven.
De werkgever moet arbeidsongevallen melden en registreren.
De Arbowet werkt met een systeem van toezicht, regelgeving en kan naleving van de Arbowet afdwingen.

Ziektekostenverzekering:
De ziektekostenverzekering is een verzekering die de kosten van medische behandeling, het gebruik van hulpmiddelen of andere voorzieningen op de grond van een medische noodzaak vergoed.
De kosten kunnen ontstaan als gevolg van ziekte, ongeval of gebrek, maar ook uit preventie (bijv. controle tandarts) of zonder dat er sprake is van ziekte of gebrek (bijv. zwangerschap of om cosmetische redenen).
Meestal biedt deze verzekering een gedeeltelijke of gehele vergoeding van de noodzakelijke kosten voor medicijnen, hulpmiddelen, behandelingen, voorzieningen, ziekenhuisverblijf en soms voor extra gemaakte kosten.
Pas in 1941 werd in Nederland een verplichte ziekenfondsverzekering voor de mensen met een inkomen beneden de loongrens ingevoerd. Iedereen met een hoger inkomen was aangewezen op een particuliere ziektekostenverzekering.
In 2006 werd de ziekenfondsverzekering vervangen door een nieuwe verplichte verzekering voor iedereen, de basisverzekering.

Kan kunst ontstaan door ziekte?

Kunstenaars en de invloed van hun ziekte of handicap op hun leven en werk.
Ik zal een paar bekende kunstenaars bespreken , bij wie hun kunst beïnvloed wordt door hun ziekte of handicap.

Pierre Auguste Renoir
Renoir was een van de meest succesvolle impressionistische schilders, maar was ernstig gehandicapt. Reuma tastte geleidelijk steeds meer gewrichten aan in zijn handen, armen, benen en rug. Hij vond steeds weer oplossingen voor zijn beperkingen, en maakte hij meer dan 400 schilderijen !
Toen hij zijn handen vrijwel niet meer kon gebruiken bond hij zijn penseel vast aan zijn handen en bond zijn palet vast aan zijn rolstoel. Hij werd steeds langzamer met schilderen en werd daardoor gedwongen zijn schildertechniek te veranderen: de verf droogde soms sneller dan hij kon schilderen! Na een val brak hij zijn rechterschouder en hij kon door de stijfheid nog maar kleine stukjes schilderen van ca. 30 cm bij 30 cm. Hij liet een rol ontwerpen waarop het schildersdoek werd opgespannen: zo kon hij door de rol te bewegen toch nog grote doeken beschilderen.
Schilderen was voor Renoir een medicijn. Als hij 's nachts wakker werd met hevige pijnen, ging hij naar zijn atelier. Hij schilderde wat hij bewonderde: vrouwen en de natuur. Het leidde hem af van zijn eigen situatie...
In 1919 overleed Renoir op 79-jarige leeftijd aan een longontsteking, nadat hij enkele uren had geschilderd aan een stilleven.

Claude Monet
Claude Monet is vooral beroemd om zijn Waterlelies. Wat veel mensen niet weten, is dat hij deze enorme doeken schilderde terwijl zijn gezichtsvermogen steeds verder achteruit ging door staar...
Tegen zijn 70ste jaar werden Monet's ogen steeds zwakker. Details vervaagden, vormen werden wazig, kleuren werden geler en donkerder, blauwe kleuren verdwenen.
Velen vinden zijn steeds abstractere en expressievere schilderstijl mooi, maar dit werd voornamelijk veroorzaakt door staar!
Monet werd geintrigeerd en tegelijk gefrustreerd door zijn gebrekkige gezichtsvermogen. Hij was bang om zich te laten opereren, omdat een staaroperatie bij zijn collega Mary Cassatt was mislukt. Maar toen hij 83 jaar was liet hij zich toch opereren aan zijn dan blinde rechteroog.
Een operatie aan zijn ook steeds slechter wordende linkeroog bleef hij echter weigeren. Met behulp van een speciale bril kon hij verder schilderen aan zijn enorme muurpanelen vol Waterlelies.
Vlak voor zijn dood (hij overleed op 86-jarige leeftijd aan longkanker), was zijn meersterwerk af. Hij had er 25 jaar aan gewerkt...

Vincent van Gogh
De extreme stemmingswisselingen van Vincent van Gogh zorgden voor geniale werken. Tijdens manische uitbarstingen kon hij ongewoon creatief en produktief zijn en in korte tijd 100 schilderijen maken, maar in de diepe dalen die daarop volgden at hij giftige verf, sneed hij een stukje van zijn oor af en pleegde hij uiteindelijk zelfmoord.
Van Gogh verhuisde in 1886 van Brabant naar Zuid-Frankrijk. Hij ging onder invloed van het zonnige klimaat lichter en kleuriger schilderen. Maar hij bleef onrustig, wat ook te zien is aan zijn schilderijen vol kronkelende lijnen.
In zijn zelfportret met het afgesneden oor probeerde hij de aandacht te vestigen op de zelfverminking. Hij kijkt je aan, met een gespannen en lege blik. Schizofreen en epileptisch met hallucinaties, en soms zelfs gewelddadig, werd hij opgenomen in een psychiatrische inrichting. Tussen de aanvallen door schilderde hij buiten onder begeleiding van een oppasser.
Van Gogh raakte verslaafd aan terpentine en nam regelmatig teveel kamfer, tegen slapeloosheid. Bovendien gebruikte hij bijna dagelijks absint, met soms 80% alcohol. Aan het eind van zijn leven begon hij de korenvelden rondom Auvers te schilderen. De sfeer is dreigend, onheilspellend, door de zwarte kraaien en de donkere onweerswolken die dichterbij komen. In deze velden schoot hij zichzelf in de borst, maar het schot miste zijn hart. Hij stierf 2 dagen later op 37-jarige leeftijd.

Keith Haring
Keith Haring is vooral bekend om zijn cartoons voor de AIDS stichting, een ziekte waar hij later zelf aan overleed.
Als 15-jarige hippie experimenteerde Keith met drugs en kwam hij in aanraking met grafitti in de subway van New York. Hij begon op straat grafitti te tekenen. Hij wilde niet zoals andere grafitty-kunstenaars op treinen spuiten, maar tekende met krijt op zwarte panelen bij stations. Net als andere grafitty-kunstenaars ontwierp hij zijn eigen handtekening, een hondje. Mensen begonnen zijn werk te herkennen, hoewel ze nog geen idee hadden wie het maakte.
Hij begon te werken als assistent van een galeriehouder. Zijn 1e expositie in de galerie was een groot succes.
Hij opende een winkel met T- shirts, buttons, prints, petten en andere produkten: de Popshop. Op alle produkten stond zijn werk.
Hij tekende niet om zoveel mogelijk geld te verdienen, maar om een boodschap uit te dragen. Hij gebruikte zijn werk om op te komen voor de zwakkeren. Hij maakte tekeningen voor campagnes van diverse goede doelen, zoals Unicef, tegen apartheid, tegen drugsgebruik en om te waarschuwen voor de dodelijke ziekte AIDS.
Waar hij ook kwam, hij werd altijd omringd door kinderen, en hij tekende vaak samen met hen.
In 1988 ontdekte hij een paarse plek op zijn been, een teken van een aidsgerelateerde kanker. Hij ging daardoor een grote rol spelen in voorlichting van aids en gaf veel geld aan de aids-stichting.
In 1990 stierf hij, slechts 31 jaar oud.

Samenvatting boek: “Heden ik” van Renate Dorrestein!

Ik heb voor mijn profielwerkstuk de Biografische Roman van Renate Dorrestein, “Heden ik” gelezen.
Ik dacht dat dit boek wel iets te maken zou kunnen hebben met mijn profielwerkstuk!
Renate Dorrestein heeft de ziekte van ME (Myalgische Encephalomyelitis)
Als je ME hebt lijdt je aan een erge vermoeidheid, ook krijg je last van je hersenen ruggenmerg en veel spierpijn.

Samenvatting:

Ik begin eerst met een fragmentje uit het boek hoe Renate beschrijft hoe haar leven op een ochtend veranderde!
”Toen ik op een ochtend uit onrustige dromen ontwaakte, merkte ik dat ik in mijn bed in een reusachtig stuk stopverf was veranderd. In al mijn ledematen heerste een misselijkmakende slapte, ik kon mijn hoofd niet meer recht op mijn nek houden en bij het aankleden had ik nauwelijks de kracht de rist van mijn broek dicht te trekken. Ik nam aan dat ik de avond ervoor te veel had gedronken; ik vroeg me alleen af waar de lege flessen waren gebleven.”
Toen ze haar bed uit was, en de pijn toch bleef aanhouden, bedacht ze: “agh griep heerst dan zal het griep wel zijn” en besluit gewoon om door te werken.
De pijn stopt maar niet en wordt met de week erger. Ze denkt dat het misschien komt doordat haar minnaar haar verlaten heeft. Ze besluit om harder te werken, want hoe harder je werkt hoe minder tijd je hebt om aan je minnaar te denken, en ze denkt dat ze misschien dan minder pijn zou hebben in heel haar lichaam.
Op een gegeven moment krijgt ze ook last van evenwichtsverlies en valt op een dag zo ongelukkig dat ze een hersenschudding oploopt, nu besluit ze toch maar om gewoon thuis te blijven.
De klachten nemen maar toe en maakt zich nu toch wel een beetje zorgen.
Een vriendin (Caroline) van Renate lijdt aan ME. Nu ze goed aan het nadenken is lijdt ze eigenlijk aan de zelfde symptomen als Caroline.
Ze gaat naar een dokter en verteld het hem, deze blijkt heel de ziekte ME niet te kennen en neemt haar hierdoor dus ook niet serieus!
Ook andere artsen waar ze langs is geweest kennen de ziekte niet en zijn ook totaal niet van plan om zich erin te verdiepen.
Caroline en Renate besluiten om haast iedere alternatieve therapie te volgen zoals acupunctuur, maar niets helpt. Renate krijgt steeds minder zin om nog te schrijven. Op een dag hoort Caroline dat er in Londen behandelingen zijn voor deze ziekte. Ze gaan er met ze tweeën heen en inderdaad na de behandeling is alle pijn weg, alleen de vermoeidheid dat is nog wel gebleven.
Uiteindelijk gaat ze naar een antroposofisch centrum toe, waar ze voor het eerst haar ziekte accepteert.
Aan het eind van het boek komt ze met een arts in aanmerking die haar wel wilt helpen. Ze is bij deze man eigenlijk alleen gekomen omdat hij bij haar om de hoek woont. Hij blijkt gespecialiseerd te zijn in ME.
Na een aantal testen blijkt er van alles mis te zijn.
Hij constateert dat ze lijdt aan: suikerziekte, kwikvergiftiging.
Ze begint aan een streng dieet om haar lichaam te zuiveren. Na enkele maanden is haar conditie zichtbaar beter en is het lange proces van genezing begonnen.

Hoe maakt de gemeente Den Haag de samenleving toegankelijker voor gehandicapten?

Vanaf 1 januari 2006 zijn bedrijven en diensten verplicht om ervoor te zorgen dat hun gebouwen toegankelijk zijn voor gehandicapten.
De gemeente Den Haag stimuleert dat mensen met een handicap volwaardig kunnen meedoen in de Haagse samenleving.
- Parkeerkaart voor mensen met een handicap, ook wel de invalidenparkeerkaart genoemd.
De kaart is maximaal 2 jaar geldig en moet daarna opnieuw aangevraagd worden. Deze kaart is alleen geldig in Den Haag en omliggende gemeentes.
Voordelen: niet betalen voor een parkeermeter in Den Haag. Gratis parkeren op een algemene gehandicapte parkeerplaats in de gemeente. Ondanks een parkeerverbod mag een bestuurder met een gehandicaptenparkeerkaart toch daar parkeren. Echter niet langer dan 3 uur. Er moet dan naast de parkeerkaart ook een parkeerschijf zichtbaar in de auto aanwezig zijn.
- Woonvoorziening gehandicapten. De gemeente wil zijn inwoners zo lang mogelijk zelfstandig laten wonen. Daarom hebben gehandicapten recht op “woonvoorzieningen” als: verhoogde toiletpot, traplift, douchezitje, beugels, het verwijderen van drempels uit woningen.
- Sporten. Hagenaars met beperkingen horen ook qua sport erbij. De gemeente heeft in 2006 de campagne Samen bewegen, gewoon doen opgestart.
De gemeente stimuleert sportclubs om gehandicapten mee te laten doen. Denk aan de zgn. G-Teams verbonden aan de “gewone” verenigingen.
- Sociale werkvoorziening. De gemeente werkt samen met werkvoorzieningschappen (sociale werkplaatsen) en koopt daar een aantal arbeidsplaatsen in. Hierdoor kunnen mensen met een geestelijke of lichamelijk handicap aan het werk komen.
- Vervoersvoorzieningen gehandicapten. Mensen die geen gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer kunnen gebruik maken van andere vormen van vervoer. Denk aan de taxibus, scootmobiel en vergoeding voor gemaakte reiskosten.
-Subsidies. Instellingen en belangengroeperingen kunnen subsidie aanvragen bij de gemeente voor het uitvoeren van activiteiten op gebied van gehandicaptenbeleid. Wel is dit aan een jaarlijks gemeentebudget gebonden.

Eindconclusie op mijn hoofdvraag “ Wat doen ziektes met de maatschappij ? “

Eerst heb ik gekeken naar wat ziekte nu eigenlijk is.
Het is mij duidelijk geworden dat hier verschillend over gedacht wordt.
Het hangt er vanaf met welke blik je er naar kijkt.
Ziekte grijpt in op de mens zelf (het individu ) en op de samenleving als zodanig.
Werk en gezin spelen ook een rol.
De overheid grijpt in en stuurt bij waar nodig.
Dit geeft aan hoe belangrijk ziekte binnen onze samenleving gevonden wordt.
Ook kan ziekte een samenleving verrijken door kunstwerken gemaakt door kunstenaars welke ziek zijn.

Via de door mij gestelde deelvragen kwam ik tot dit antwoord op mijn hoofdvraag.

Ziektes kunnen een maatschappij dus negatief beïnvloeden op sociaal en economisch gebied.
Maar het biedt ook kansen. Mensen kunnen laten zien dat ze met hun ziekte ook op een ander gebied hun inbreng in de samenleving hebben.

Quote-Keith Haring

"To live with a fatal disease gives you a whole new perspective on life".

Mijn vertaling

"Leven met een dodelijke ziekte geeft je een heel nieuwe kijk op het leven."

Bronnenlijst:

Internetsites:
1. http://www.metzelf.nl/Ziekte.html
2. http://nl.wikipedia.org/wiki/Ziekte
3. http://nl.wikipedia.org/wiki/Ziektekostenverzekering
4. www.gedichten.nl zoek functie “ziekte”
5. http://www.werkennaarvermogen.nl/wn_langdurigziek.htm
6. http://www.arbeidsrechter.nl/h/h221.htm
7. http://www.rivm.nl/vtv/object_document/o4158n16909.html
8. http://www.telegraaf.nl/binnenland/article30406401.ece?rss
9. http://zoeken.denhaag.nl/gdh/pages/root/results?pcid=search%3Aroot&urlp=&k=gehandicapten

Boeken:
1. Gids voor ziektepreventie en zelfmedicatie - Paul Meuwese
2. Zieken thuis – Tineke van Benthem e.a.
3. Dokter wat ik nog vragen wou – Aart van der Stel en Edmond Schoorel.
4. Brochure – Gezond aan het werk? Je bedrijfsarts weet raad!
5. Heden ik – Renate Dorrestein.
6. Monet – Christoph Heinrich

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.