Chemische Reacties

Beoordeling 5.1
Foto van een scholier
  • Proef door een scholier
  • 3e klas havo | 477 woorden
  • 8 april 2004
  • 105 keer beoordeeld
Cijfer 5.1
105 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij een maatschappelijke studie?

Misschien is een studie Sociologie of Antropologie dan wel iets voor jou! Bij beide opleidingen ga je aan de slag met maatschappelijke vraagstukken. Wil jij erachter komen welke bachelor het beste bij jou past? Kom naar de VU Bachelordag op zaterdag 8 februari.

Meld je aan!

Verslag scheikunde practicum Herkennen van chemische reacties

Doel van de proef: Onderzoeken of er een chemische reactie optreedt.

Benodigdheden: - Rekje met reageerbuizen - Kaarsvet - Brander - Loodnitraat - Lucifers - Kaliumjodide - Driepoot met gaasje - Bruistablet - Bekerglas (100 ml) - Helder kalkwater - Ballon - Kraanwater - Kippen eiwit - Demiwater

Practicum met kippen eiwit

[plaatje0]

We doen eerst 1 cm kippen eiwit in een reageerbuis. We verwarmen het kippen eiwit enkele minuten. Dat doen we door de reageerbuis in een bekertje met kokend water te zetten. We nemen waar dat het eiwit wit kleurt. We laten nu de reageerbuis afkoelen. Bij een chemische reactie verdwijnen stoffen. Tegelijkertijd ontstaan nieuwe stoffen. Nieuwe stoffen hebben andere stofeigenschappen je kunt een chemische reactie hierom herkennen aan een verandering van stofeigenschappen. Bij het verwarmen van kippen eiwit treedt een chemische reactie op omdat er een nieuwe stof ontstaat: het witte gestolde kippen eiwit.

Practicum met kaarsvet We doen eerst 1 cm kaarsvet in een reageerbuis. We verwarmen het kaarsvet enkele minuten. Dat doen we door hetzelfde te doen als bij het kippen eiwit. Het kaarsvet wordt vrijwel onmiddellijk helemaal wit. Een paar minuten later vormt zich een langwerpig kaarsvet stompje. Het stompje drijft in een gelige vloeistof (vloeibaar kaarsvet). We laten nu de reageerbuis afkoelen. Bij het verwarmen van kaarsvet treedt er geen chemische reactie op, want is een fase overgang.

Practicum met kaliumjodide We doen een spatelpunt loodnitraat in een reageerbuis. Met loodnitraat moet je voorzichtig zijn. Loodnitraat is irriterend voor je ogen en ademhalingsorganen. Loodnitraat mag niet door de gootsteen worden gespoeld, maar moet in een afvalvat. We voegen nu 3 cm demiwater toe aan de spatelpunt loodnitraat in de reageerbuis en schudden het goed. We laten dit even staan. We doen een spatelpunt kaliumjodide in een reageerbuis. We voegen weer 3 cm demiwater toe en schudden het goed. We hebben nu twee oplossingen: loodnitraat en kaliumjodide. We schenken ze bij elkaar. We nemen waar dat het geel wordt. Bij het mengen van een oplossing van loodnitraat en een oplossing van kaliumjodide treedt een chemische reactie op, want je krijgt een kleurstof.

Practicum met bruistablet We doen 3 cm demiwater in een reageerbuis. We voegen hier een halve bruistablet aan toe en zetten direct een ballon op de reageerbuis. We nemen waar dat de bruistablet gaat bruizen, en de ballon groter wordt. Bij het mengen van een bruistablet met water treedt een chemische reactie op, want er ontstaat gas. We gaan nu het gas dat in de ballon zit in contact brengen met helder kalkwater. Dat doen we door eerst de ballon op het buisje met helder kalkwater te plaatsen (ballon goed dichtknijpen zodat er geen gas ontsnapt). Het gas in de ballon komt in contact met het heldere kalkwater door in de ballon te knijpen en het buisje zachtjes te schudden. We nemen waar dat het kalkwater troebel wordt.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.