Onderzoek huidmondjes

Beoordeling 3.7
Foto van een scholier
  • Proef door een scholier
  • 4e klas havo | 531 woorden
  • 16 juli 2001
  • 68 keer beoordeeld
Cijfer 3.7
68 keer beoordeeld

Hypothese: Doordat de huidmondjes zijn afgesloten kan er geen gaswisseling plaatsgevonden worden. De huidmondjes zorgen namelijk voor de uitwisseling van O2 en CO2. Bij de fotosynthese ontstaat het \'afvalproduct\' O2. Deze kan dus niet weg, dus belemmert dat de zetmeelproductie.

Voorspelling: Als ik de huidmondjes afdek dan kan er geen zetmeelproductie plaatsvinden.

Het onderzoek:
In dit onderzoek maken we een soort combinatie van onderzoek 1 en 2 uit de map.
We gaan onderzoeken of er een verband bestaat tussen de zetmeelproductie en de stand van de huidmondjes. We nemen daarom twee blaadjes (van de lijsterbes) en op de ene smeren we nagellak en op de andere niets. Hier volgt een verslag met de dagen erbij.

Do. 17-06-99:We hebben één blaadje met nagellak besmeerd en één niet. Deze blaadjes hangen nog aan een tak die in voldoende water staat. Deze blaadjes laten we staan tot maandag.
Ma. 21-16-\'99We plukken de blaadjes van de plant af en we koken wat water. In dat water dompelen we de twee blaadjes, beiden een minuut. Ondertussen wordt er gezorgd voor hete spiritus. Daar dompelen we daarna de blaadjes in.

Wo. 23-16-\'99Als dat een aantal keren herhaald is doen we de beide blaadjes in een schaaltje met een jodiumoplossing en daarna spoelen we de blaadjes met wat water af.

Resultaten:
Nadat we de blaadjes in hete spiritus deden kleurde het blad zonder nagellak wit. Nadat we de blaadjes in een jodiumoplossing gedaan hadden kleurde datzelfde blaadje bruinig.
Wat zeker vermeld moet worden is dat we op ma. 21-06-\'99 het blaadje met de nagellak dood vonden. We mogen natuurlijk niet constateren dat dit komt door het afsluiten van de huidmondjes, want het kan net zo goed komen door de chemicaliën in de nagellak. Bij dit blaadje konden we dus ook geen waarnemingen doen, behalve dan dat het dood was na het opbrengen van de chemicaliën.

Reflectie:
In dit onderzoek was het doodgaan van het blaadje met de nagellak wel degelijk een belemmering. Zo konden we dus niet nagaan of het doodgaan door de chemicaliën kwam of door het afsluiten van de huidmondjes. Hiermee konden we dus de voorspelling niet ondersteunen.

Conclusie:
Het is jammer dat het blaadje met de nagellak dood is gegaan voordat we verder konden met onze proef. Hierdoor hebben we niet kunnen onderzoeken wat daar de oorzaak nou van was. Ik heb wel wat aan deze proef gehad, want door dit experiment kun je met je eigen ogen het effect zien van bijvoorbeeld de reactie van zetmeel op jodium. Dit voegt iets extra\'s aan bij het boek.

Bronnen:
Biologieboek \'Kreuzer\' Havo 4

Relaties tussen onderdelen/
De weg van het water (met de opgeloste zouten):


Wortel:
Het water komt in de wortel via de opperhuid (via de wortelharen) en passeren de schors en de endodermis. Ze komen terecht in de

Houtvaten:
van de centrale cilinder. Door de verdamping in het blad wordt het water door de houtvaten omhoog getrokken via de celwanden. Dan komt het water terecht in het

Blad:
Hier wordt het water naar de cellen vervoerd en de opgeloste stoffen worden afgegeven aan die cellen. Het waterdamp kan het blad verlaten via de

Intercellulaire ruimten en huidmondjes.

REACTIES

D.

D.

Hej thanks, kheb er veel aan gehad, ciao,
Diederik

22 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.