Biografie MC Escher (1898-1972)
Maurits Cornelis Escher (1898-1972) is een van 's werelds meest beroemde grafici. Zijn kunst wordt bewonderd door miljoenen mensen over de hele wereld, getuige de vele web sites op het internet.
Hij is het meest beroemd om zijn zogenaamde onmogelijke tekeningen, zoals Klimmen en Dalen en Relativiteit, maar ook om zijn metamorphoses, zoals Metamorphose I, II en III, Lucht en Water I en Reptielen.
Maar hij maakte ook prachtige, meer realistische werken gedurende de tijd dat hij in Italië woonde en werkte.
Bijvoorbeeld de litho Castrovalva, waarin men al M.C. Escher's fascinatie voor voor hoog en laag, dichtbij en veraf kan zien. De litho Atrani, een klein plaatsje aan de Amalfitaanse kust in Italië, maakte hij in 1931, maar komt weer terug in zijn meesterstukken Metamorphose I en II.
Gedurende zijn leven maakte M.C. Escher 448 litho's, houtsnedes en houtgravures en meer dan 2000 tekeningen en schetsen. Net zoals sommige van zijn beroemde voorgangers - Michelangelo, Leonardo da Vinci, Dürer en Holbein - , was M.C. Escher linkshandig.
Naast zijn werk als graficus, illustreerde M.C. Escher boeken, ontwierp tapijten, postzegels en wandversieringen. Hij werd geboren in Leeuwarden als vierde en jongste zoon. Na 5 jaar verhuisde de familie naar Arnhem, waar hij het grootste deel van zijn jeugd doorbracht. Nadat hij gezakt was voor zijn eindexamen, en na een kort intermezzo in Delft, begon M.C. Escher met zijn lessen bouwkunde aan de School voor Bouwkunde en Sierende Kunsten in Haarlem.
Al na een week evrtelde hij tegen zijn vader dat hij wilde ophouden met zijn lessen bouwkunde en zich wilde toeleggen op de studie grafische kunsten. Hij werd hierin gesteund door zijn leraar Samuel Jesserun de Masquita, aan wie hij zijn tekeningen en linoleumsnedes had laten zien. Nadat hij zijn school had afgerond, reisde hij langdurig door o.a. Italie, waar hij zijn vrouw Jetta Umiker ontmoette, en waarmee hij in 1924 trouwde. Zij gingen naar Rome, waar zij tot 1935 bleven wonen. Gedurende deze 11 jaar, reisde M.C. Escher ieder jaar door Italie heen, waarbij hij tekeningen en schetsen maakte, om deze later thuis te gebruiken in zijn atelier voor zijn prenten.
Veel van deze schetsen zou hij later ook weer gebruiken voor zijn litho’s, houtsnedes en houtgravudes. Bijvoorbeeld de achtergrond in de litho Waterval (1961) komt uit zijn Italiaanse periode. Ook de bomen die gereflecteerd worden, in de houtsnede Moddeplas (1952), zijn dezelfde bomen die hij gebruikte in zijn houtsnede Pineta van Calvi, die hij maakte in 1932.
M.C. Escher werd gefascineerd door de regelmatige geometrische figuren van de wand -en vloermozaïken in het Alhambra, een veertiende-eeuws kasteel in Granada, Spanje, dat hij in 1922 bezocht.
Tijdens zijn jaren in Zwitserland en gedurende de hele Tweede Wereldoorlog werkte hij met veel energie aan zijn hobby. Hij maakte toen 62 van de in totaal 137 symmetrische tekeningen die hij zijn leven zou maken. Hij breidde zijn hobby ook uit, door deze symmetrische tekeningen te gebruiken voor het snijden van houten bollen.
Hij speelde met architectuur, perpectief en onmogelijke ruimtes. Zijn kunst blijft miljoenen mensen over de hele wereld verbazen en in verwondering brengen. In zijn werk herkennen wij zijn uitstekende observatie van de wereld om ons heen en de uitdrukking van zijn eigen fantasie. M.C. Escher laat ons zien dat de werkelijkheid wonderlijk, begrijpelijk en fascinerend is.
Voorwoord
Dit verslag hebben we met zijn drieën gemaakt. We werkten eraan bij Felicia thuis maar kregen al veel af in de lessen. We hebben de opdrachten onder elkaar gezet en de vragen ertussen ‘geplakt’. De vragen hebben we schuin gemaakt en de antwoorden gewoon. Zo is duidelijk het verschil te zien. We hopen dat u dit verslag met veel plezier gaat nakijken!
opdracht 1
a) Maak het rooster van de rechthoekige driehoek hieronder af.
b) Kun je nog een ander rooster met dezelfde driehoek maken?
Ja, er kan nog een ander rooster met dezelfde driehoek gemaakt worden. Dit als je de driehoek 90 graden draait.
c) Maak het rooster van driehoeken hieronder af.
d) In de figuur hierboven heet de scherpste hoek nummer 1, de volgende nummer 2 en de minst scherpe nummer 3. Vul deze nummers ook in de andere driehoeken van je rooster in. Welke hoeken komen in het hoekpunt samen?
In een hoekpunt komen samen: twee keer de hoeken één, twee keer de hoeken twee en twee keer de hoeken drie. De nummers zijn hierboven al ingevuld.
Hoeveel graden zijn al die hoeken bij elkaar opgeteld?
(Hint: hoeveel graden zijn de hoeken van een driehoek bij elkaar opgeteld?)
Alle hoeken samen van een driehoek zijn 180 graden.
Weet je nu waarom je met alle driehoeken het vlak kunt betegelen?
Ja, als je alle hoeken van een driehoek optelt is dat 180 graden en als je dat 2 keer doet is het 360 graden. 360 graden is alles dus kan je het hele vlak opvullen.
opdracht 2
a) Maak het rooster van vierhoeken dat hieronder staat af. Het kan op twee manieren. Vind ze allebei.
b) Nummer de driehoeken net als bij opgave 1d). Wat valt je op aan de hoeken die samenkomen in één punt?
Het valt ons op dat alle hoeken die samen komen steeds 1,2,3 en 4 zijn. Conclusie: Hoeken 1,2,3 en 4 samen zijn 360 graden. Hierdoor kan je een heel vlak opvullen.
c) Kun je met iedere vierhoek een vlak op twee manieren invullen?
Ja, je kan namelijk altijd een vierhoek omdraaien. Als je een gelijkzijdige vierhoek 45 graden draait kan je ook nog een heel vlak opvullen.
d) Maak ook het volgende rooster van vierhoeken af.
e) Nummer weer de hoeken van de vierhoeken. Wat valt je op aan de hoeken die samenkomen in een punt?
Het valt ons op dat alle hoeken die samen komen in een punt steeds 1,2,3 en 4 zijn. Conclusie: Hoeken 1,2,3 en 4 zijn samen 360 graden. Dit verklaart ook waarom je met deze vierhoeken een vlak kunt opvullen.
f) Beredeneer dat je met vierhoeken altijd een heel vlak kunt opvullen.
Alle hoeken van een vierhoek samen zijn altijd 360 graden. En als iets 360 graden is, is het altijd helemaal op te vullen.
opdracht 3
a) Maak het rooster van vijfhoeken dat hieronder staat af.
b) Hiernaast zie je een regelmatige vijfhoek. Beredeneer waarom je met regelmatige vijfhoeken niet een heel vlak kunt opvullen.
Een heel vlak opvullen met een regelmatig vijfhoek is vaak erg moeilijk maar kan in sommige gevallen wel. Meestal kan het niet omdat de hoeken samen groter dan 360 graden zijn. Hoe meer hoeken hoe moeilijker het is om een vlak op te vullen.
c) Maak het rooster van zeshoeken af.
opdracht 4
a) Kleur de tegel in.
b) Teken het rooster met kleurpotlood in de onderstaande figuren.
opdracht 5
opdracht 6
Hieronder zie je de tegels die we in opdracht 4 al hebben bestudeerd. Ga nu na welke transformaties zijn gebruikt om de oorspronkelijke veelhoek te veranderen.
opdracht 7
Geef bij de Escher-prenten van opdracht 5 aan welke transformaties gebruikt zijn om de veelhoeken te veranderen.
Zwanen: translatie
Vogels: glijspiegelen
Mannetjes: rotatie om middens van zijde
Vissen: spiegelen rotatie om de hoekpunt
REACTIES
1 seconde geleden
".
".
Wat een leuk idee voor een praktische opdracht.
Kunnen de plaatjes er ook bij komen zodat ik kan inschatten of ik de opdrachten kan gebruiken voor mijn TL4 klas?
Ben wiskundedocente in Groningen
19 jaar geleden
Antwoorden