Werkplan voor analyse van zouten
In deze proef moet ik 7 onbekende zouten analyseren. Ik moet er dus achter zien te komen hoe elk zout heet. Ik heb 7 chemische formules gekregen. Dit zijn:
natriumchloride NaCl
natriumbromide NaBr
magnesiumchloride MgCl
kaliumsulfaat K2SO4
kaliumchromaat K2CrO4
bariumsulfaat BaSO4
natriumsulfaat NaSO4
Benodigdheden:
-7 onbekende zouten in reageerbuisjes
-wit blaadje
-watervaste stift
-demi water
-21 reageerbuisjes
-reageerbuisrekje
-natronloog opgelost in water
-zilvernitraat opgelost in water
-bariumchloride opgelost in water
-elektrolyse opstelling
-paperclip
Stap 1
Kleur van het zout
Ik bekijk eerst de zouten. Ik houd er desnoods een wit blaadje achter als het verschil niet goed te zien is. Het zout met de gele kleur is K2CrO4. Ik becijfer elk buisje waar het zout in zit met een cijfer van 1 t/m 7
Stap 2
Oplosbaarheid van het zout in water
Er zijn nu nog 6 zouten over. Elke zout verdeel ik over 2 buisjes. Daarna voeg ik telkens aan 1 van de 2 buisjes demi water. Het zout dat niet oplost is BaSO4. De buisjes waar geen water in word gedaan bewaar ik voor als er iets mis gaat. Natuurlijk zorg ik er voor dat elk buisje een cijfer heeft om verwarring te voorkomen.
Reactievergelijkingen
natriumchloride: NaCl(s)->Na+(aq)+Cl-(aq)
natriumbromide: NaBr(s)->Na+(aq)+Br-(aq)
magnesiumchloride: MgCl(s)->Mg2+(aq)+2 Cl-(aq)
kaliumsulfaat: K2SO4(s)->2 K+(aq)+SO42-(aq)
natriumsulfaat: NaSO4(s)->2 Na+(aq)+SO42-(aq)
Stap 3
Neerslagreacties
Er zijn nu nog 5 zoutoplossingen over. Ik verdeel telkens elke zoutoplossing in totaal over 4 buisjes. Ik heb nu dus in totaal 20 buisjes. Aan de eerste groep voeg ik natronloog opgelost in water toe (OH-). Als er neerslag is, is het MgCl. Omdat ik nu zeker weet dat het MgCl is, kan ik de MgCl buisjes weghalen. Aan de tweede groep voeg ik zilvernitraat opgelost in water toe. Als er neerslag is, weet ik dat het NaCl of NaBr is. Aan de derde groep voeg ik bariumchloride opgelost in water toe. Als er neerslag is, weet ik dat het K2SO4 of NaSO4. De vierde groep heb ik nodig voor stap 4 en stap 5. Natuurlijk zorg ik er voor dat elk buisje een cijfer heeft van om verwarring te voorkomen.
Reactievergelijkingen:
Mg2+(aq)+2 OH-(aq) ->Mg(OH)2
NaCl(aq)+Ag+(aq)->Ag+(s)+Na+(aq)+2 Cl-(aq)
NaBr(aq)+Ag+(aq)->Ag+(s)+Na+(aq)+2 Br-(aq)
K2SO4+Ba2+(aq)->Ba2+(s)+2 SO4 2- (aq)+2 K+(aq)
NaSO4+Ba2+(aq)->Ba2+(s)+2 SO4 2- (aq)+2 Na+(aq)
Stap 4
Elektrolyse
Ik heb nu nog 4 zoutoplossingen over waarvan ik niet weet hoe ze heten. De 4 zouten zijn onder te verdelen in de zilver groep (NaCL en NaBr) en de barium groep (K2SO4 en NaSO4). Bij deze stap gebruik ik alleen de zilver groep. De NaCl en de NaBr houd ik in de plus pool bij een elektrolyse opstelling. Als er bij de plus een een chloor lucht komt is NaCl. Als er bij de plus pool een geel/bruine kleur komt is het NaBr.
Reactievergelijkingen:
NaCl(aq)->Na+(aq)+Cl-(g)
NaBr(aq)->Na+(aq)+Br-(aq)
Stap 5
Vlamkleuring
Bij deze stap gebruik ik de 2 overige zoutoplossingen waarvan ik niet weet hoe ze heten. Ik gebruik bij deze stap de barium groep die eerder is genoemd in stap 4. Dit is K2SO4 en NaSO4. Ik maak eerst een nieuwe oplossing van de 2 onbekende zouten. Ik maak deze oplossing veel geconcentreerder zodat de vlamkleuring duidelijk te zien is. Ik vouw een paperclip uit en maak aan het uiteinde een klein lusje. Ik houd deze paperclip eerst in een blauwe ruisende vlam om stoffen die de proef kunnen beïnvloeden weg te halen. Ik doe een druppel van 1 van de 2 onbekende zoutoplossingen op dit lusje en houd het in een blauwe ruisende vlam. Als het een violet vlamkleuring geeft is het K2SO4. Als het een gele vlamkleuring geeft is het NaSO4.
Conclusie
Zout nummer Naam van het zout
1 NaCl
2 MgCl
3 K2CrO4
4 NaSO4
5 NaBr
6 BaSO4
7 K2SO4
REACTIES
1 seconde geleden