Hf. 2. 2 gevangenen in 1 cel.
Omdat er veel cellen te kort zijn werkt justitie met meermanscellen (2 gevangenen op 1 cel). Dit levert ongeveer duizend extra plaatsen op. Veel mensen waren tegen de invoering van meermanscellen, vooral van gevangenispersoneel maakt zich zorgen over hun veiligheid.
Op 19 december 2003 wordt het idee van meermanscellen in de groep gegooid door minister Donner. Hij legt een wetsvoorstel bij de Raad voor Strafrechttoepassing en jeugdbescherming neer om daar advies over te krijgen. In 7 gevangenissen mag al geëxperimenteerd worden met 2 gevangenen in 1 cel. De bewaking en begeleiding van de gevangenen moet dan even goed, ondanks dat er extra gevangenen bij zijn gekomen, met hetzelfde aantal bewakers worden uitgevoerd. Minister Donner zegt dat hierbij het personeel hierbij geen extra gevaar loopt en garandeert ook de veiligheid van de bewakers, maar zegt niets over hoe hij dat wil gaan doen. Onder het gevangenispersoneel ontstond hierdoor onrust over de verhouding tussen de hoeveelheid bewakers en het aantal gevangenen waar ze verantwoordelijk voor waren, maar ook over de problemen die kunnen ontstaan tussen de celgebruikers zelf, als ze met meer dan 1 op een cel zitten. ABVAKABO FNV vindt het niet goed dat Donner de Tweede Kamer niet heeft geïnformeerd over hoe hij de veiligheid van de bewakers zou willen waarborgen. De vakbonden hadden ook weinig kans gekregen de bezwaren en de onrust onder het gevangenispersoneel naar voren te brengen en daar wat mee te doen. Als het experiment toch uitgevoerd wordt, dan eist de ABVAKABO FNV de volgende punten. In de toekomst worden deze punten vast weer veranderd, maar voorlopig zijn dit onze eisen. Als deze eizen niet worden uitgevoerd willen zij niet mee werken aan de uitvoering ervan en ook niet mee in overleg gaan. · Er wordt niet meer gesproken van 2 gevangenen op 1 cel, als er meerdere mensen op 1 cel komen moeten er minimaal 3 op 1 cel komen. Hierbij is het handig woon- en slaapruimte van elkaar te scheiden zodat de gevangenen niet de hele dag bij elkaar hoeven te zitten en ze ook nog een beetje privacy hebben. · De cellen waar de gevangenen zitten moeten voldoen aan bepaalde normen. · Voor het gevangenis personeel moeten de normen van de arbo-wet worden toegepast. · Er moet mee plaats komen waar de gevangenen zich kunnen afzonderen van de overige gevangenen. · Per gevangenis moet een rampen-team aanwezig zijn. Deze moet sneller beschikbaar zijn dan de 15 minuten die nu zijn ingesteld. · s’Nachts blijven de cellen dicht, ze gaan pas weer open als het rampen-team aanwezig is. · Het mag niet zo zijn dat één bewaker een meermanscel moet openen, één bewaker is namelijk géén bewaker als de deur van een meermanscel wordt geopend. Er moeten regels worden gesteld om dit soort dingen te kunnen doen. · Er moeten trainingen en opleidingen worden geregeld omdat meer mensen op 1 cel heel anders werkt dan 1 persoon op 1 cel. · Een absolute eis: bij meer gevangenen op 1 cel wordt alleen gewerkt met ervaren en goed opgeleid JUSTITIE-personeel. · Het dagprogramma wordt niet aangepast. · De gevangenen worden bij inkomst beoordeeld op de afdeling van de inrichting waar zij vast komen te zitten of ze geschikt zijn om met meer mensen op 1 cel te worden gezet.
De ABVOKABO FNV vindt het erg belangrijk om de gevangenen te begeleiden en voor goede nazorg te zorgen, om te voorkomen dat ze weer de criminaliteit in gaan zodra ze vrij komen. Ook mag het natuurlijk niet zo zijn dat door dat er meer gevangenen terecht kunnen in een gevangenis, de zorg voor de criminelen om weer terug te kunnen in de maatschappij minder belangrijk wordt. Na het experiment van 2 gevangenen op 1 cel wordt een tevredenheids onderzoek onder de gevangenen gehouden en wordt er gekeken of de arbo-wet wel goed wordt na geleefd. Zeven inrichtingen zijn zich aan het voorbereiden om het experiment met 2 gevangenen op 1 cel te beginnen.
Rond half januari is besloten dat door dat er te weinig ruimte is in de gevangenisgebouwen, er zeker niet meer dan 2 gevangenen op 1 cel komen. Zeven gevangenissen hebben nu al twee gevangenen in één cel. Tot nu toe gaat dit goed.
Eind januari 2003 gaat het ministerie van justitie werk maken van de elf eisen die ABVAKABO FNV heeft gesteld voor het plaatsen van twee gevangen op één cel. Ook is de datum dat het voorstel waarschijnlijk zou worden ingevoerd, namelijk 1 maart, niet meer zeker. Dit kwam door het overleg tussen de bond en het ministerie. Hierdoor gaan de aangekondigde acties van 3 februari door het gevangenispersoneel om hun eisen ingevoerd te krijgen voorlopig niet door. De eisen gaan vooral om het organiseren van trainingen voor het personeel, het instellen van calamiteitenteams en ‘één bewaker is geen bewaker’. Het ministerie wilt hier waarschijnlijk wel aan voldoen.
Eind februari had het gevangenispersoneel besloten actie te gaan voeren tegen de invoering van twee gevangenen op één cel. Het gevangenis personeel vindt dat in de plannen voor het plaatsen van 2 gevangenen op één cel, er te weinig rekening wordt gehouden met de veiligheid van het personeel.
Het tweede-Kamerlid Eerdmans van de LPF had zich op 9 februari vrijwillig laten opsluiten voor één week in een meermanscel in een gevangenis. Hij wou op deze manier zelf ervaren hoe het is om met z’n 2en opgesloten te zijn en 1 cel. Hij bleef toen tot en met donderdag 15 januari in de gevangenis. Hij werd hetzelfde behandeld als echte gevangenen. Het viel hem niet tegen om met 2 personen in 1 cel te moeten doorbrengen. Hij blijft dan ook voorstander van twee en meer gevangenen in één cel. Je moet alleen wel goed opletten dat je geen agressieve types bij elkaar zet.
REACTIES
1 seconde geleden