Ideologie.
Ideologie van de PvdA. • Bezuinigen, maar altijd gericht op banen en een sterke economie. Lastenverlichting gericht op werk. • Hogere kosten van zorg: eerlijk delen tussen ziekte en gezonde mensen en tussen arm en rijk. Bureaucratie bestrijden. • Hard optreden tegen hufterigheid in buurten. Maar ook preventie: opvang dak- en thuislozen; uitbuiting en overlast illegalen voorkomen. Woningen opknappen; criminaliteit en drugsoverlast aanpakken. Elke buurt een wijkagent. • Steun aan werkgevers en werknemers die pensioenregelingen flexibeler maken zodat ze ook in de toekomst betaalbaar blijven. • Eerlijk delen, juist in moeilijke tijden: inkomens AOW-ers en mensen die buiten hun schuld zonder werk zitten stijgen mee met lonen. • Elke leerling een diploma door voldoende leer-werkplaatsen. • Investeren in spoor en stad-/streekvervoer. • Stadswachten, conducteurs, klassenassistenten en zorghulpen aan het werk houden. Goed voor hen en goed voor de stad.
Ideologie van Bakenende-||. • Buitensporige bezuinigingen die slecht zijn voor de economie en banen. Lastenverlaging voor huizenbezitters. • Minder zorg en meer zelf bijbetalen. Nauwelijks compensatie voor chronische zieken en gehandicapten. • Hard bezuinigen op het opknappen van steden en wijken. Minder agenten. Trage aanpak wachtlijsten voor taalcursussen Nederlands. Bezuiniging op extra cellen en jeugdinternaten. • Hoge boete voor oudere werknemers die na jarenlang hard werken, van zelf gespaard geld vervroegd met pensioen gaan. • Tegen alle beloftes gaan AOW-ers en mensen die buiten hun schuld zonder werk zitten er extra op achteruit. • Niets doen aan het tekort aan leer- werkplaatsen in beroepsonderwijs. • Lastenverlichting voor lease-autorijders. • Minder stadswachten, conducteurs, klassenassistenten en zorghulpen. De geschiedenis van de PvdA
Het ontstaan van de sociaal-democratische stroming
Om de oprichting van de PvdA te begrijpen moet je eerst weten hoe de sociaal-democratische stromingen zijn ontstaan, Dit was namelijk de oorzaak van de oprichting van de Sociaal-democratische Arbeiders Partij (SDAP)
De industrialisatie leidde aan het eind van de 18e eeuw tot veel armoede en honger bij de arbeiders in West-Europa. Dit was het gevolg van het verdwijnen van werkplaatsen van arbeiders in fabrieken. De lonen waren laag, de werkdagen lang en er waren slechte woon- en werkomstandigheden. Dit kwam omdat er geen sociale wetten waren.
Om deze armoede tegen te gaan richtte een groep mensen, onder aanvoering van Ferdinant Nieuwenhuis, de SDAP op. Ze wilde hierdoor op een democratische manier de slechte omstandigheden te lijf gaan. De eerste leider van de partij was Pieter Jelles Troelstra. Na de tweede wereld oorlog wilde ze hun maatschappelijke positie verbeteren en richtte de PvdA op. Het ging om het “verheffen van de arbeidsklasse” en ze wilde “sociale gezindheid”.
De PvdA
De PvdA werd opgericht in 1946 onderleiding van Willem Drees. Ze hielden zich in de eerste periode bezig met herstellen van Nederland na de Tweede Wereld oorlog. In de periode 1946-1958 nam de PvdA onafgebroken deel aan de regering onder leiding van Willem Drees. Hij leidde de drie kabinetten die er in die tijd waren.
In de jaren 60 kwam er een nieuwe partij, Nieuw Links. De PvdA werd hierdoor beïnvloed. Nieuw Links wilde in een keer volledig democratisch worden. De PvdA wilde het proces nu ook versnellen.
In de jaren 60 waren er groepen mensen die bij de partij weg gingen. Sommige richtte zelf een partij op. Zo ontstond in 1957 de Pacifistische socialistische Partij (PSP) en in 1970 de Democratische Socialisten (DS’70).
Na die tijd is de PvdA een aantal jaren uit de regering geweest, vanaf 1958 tot 1973. Alleen van 1965 tot 1968 is de partij terug geweest. In 1973 kwam de partij weer in het kabinet met Joop den Uyl als minister president. In 1977 werd hij gedwongen door het CDA en de VVD om in de oppositie te gaan. Dit bleek gaan goede combinatie te zijn waardoor de PvdA in 1981 weer in het kabinet kwam met D66 en CDA als regeringspartners. Dit kabinet was na een jaar al weer van de baan. Bij de verkiezingen in 1982 was de PvdA de grootste partij maar het CDA en de VVD vormden een meerderheidscoalitie. Dit was Kabinet Lubbers I. Hierdoor kwam de PvdA weer in de oppositiebanken. In 1986 volgde Lubbers II. Ook toen bleef de partij uit de coalitie, maar vanuit de oppositie bleven ze strijden tegen de werkloosheid die toen snel steeg. In 1989 kwam de PvdA, samen met het CDA, in de coalitie van Lubbers III. De PvdA had het wel moeilijk want ze waren 3 van de 52 zetels verloren tijdens de verkiezingen terwijl de zetels van het CDA gelijk bleef met 54 zetels. Toch zijn de regeringsperiode in het kabinet gebleven.
In 1994 veranderde dit echter, alle verhoudingen veranderde veel. De PvdA en het CDA verloren allebei veel zetels. De PvdA moest 12 zetels inleveren. Onder leiding van Wim Kok vormde de PvdA met de VVD en D66 een ‘paars’ kabinet. Het CDA kwam hierdoor in de oppositie.
Het kabinet Wim Kok was het eerste ‘paarse’ kabinet, het was niet eerder voorgekomen in Nederland. Het was een speciale combinatie want de ideeën van de drie partijen waren nogal uiteenlopend. Toch was de samenwerking positief. Het belangrijkste vonden ze het bestrijden van de werkloosheid en dus banen scheppen. Dit lukte, want de werkloosheid daalde naar een punt van voor 1990. De combinatie beviel het volk zeer goed, dit bleek uit de verkiezingen in 1998. De PvdA en de VVD wonnen 8 en 7 zetels. Hierdoor werd in augustus kabinet Wim Kok II besloten. Het bestond uit 15 ministers, zes van de PvdA, zes van de VVD en drie van D66. Naast de bestijding van de werkloosheid streefde ze nu ook naar beter en meer onderwijs, zorg, politie en kinderopvang.
In 2002 waren de verkiezingen minder gunstig voor de PvdA, ze belandde, sinds 1989, weer in oppositie met fractievoorzitter Wouter Bos.
De fractie van het PvdA bestaat uit 42 leden, 20 vrouwen en 22 mannen. Ze proberen zoveel mogelijk verschillende groepen in de samenleving te vertegenwoordigen in de Tweede kamer.
De PvdA vergadert elke dinsdagachtend, we bespreken dan de weekagenda van de Kamer. Alleen als de politieke actualiteiten aanleiding geven, wordt er vaker vergaderd.
In de eerste Kamer zitten 15 leden die de PvdA vertegenwoordigen. De fractievoorzitter is Geertje Lycklama.
Het partijprogramma:
Er zijn heel wat punten te vinden in het partijprogramma. We hebben ze allemaal onder elkaar gezet. En een korte uitleg gegeven over de punten voor zo ver bekend is.
De praktische opdracht gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
1 seconde geleden