Pim Fortuyn

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 4e klas havo | 4156 woorden
  • 6 februari 2003
  • 24 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
24 keer beoordeeld

Persoon
Taal
Nederlands
Vak
Inleiding

Dit werkstuk gaat over Pim Fortuyn. De man die bij sommige zo geliefd was, en bij anderen zo gehaat.
Ik maak dit werkstuk om inzicht te krijgen waarom Fortuyn zoveel mensen achter zich aan kreeg, terwijl zijn partij programma (volgens de meeste critici) niet al teveel voorstelde.
Ook probeer ik antwoord te geven op de vraag “Waarom is Fortuyn vermoord?”.

Biografie

Hier komt een biografie over Fortuyn

geboren: 19 februari 1948
milieu: conservatief rooms-katholiek
geboorteplaats: Velsen
1967: diploma HBS-B.
studie: geschiedenis, sociologie, rechten en economie
naast de studie: actief in de Amsterdamse studentenbeweging.
1971: doctoraal sociologie
1980: promoveert in sociale wetenschappen.
1986: parttime medewerker van de Sociaal Economische Raad
1989: directeur van de OV Studentenkaart BV.
1990: bijzonder hoogleraar aan de Erasmus universiteit in Rotterdam.
1992: oprichting advies bureau Fortuyn B.V.
1997: presententatie "Tegen de islamitisering van onze cultuur".
20 augustus 2001: Politieke ambities
25 november 2001: lijsttrekker van Leefbaar Nederland. (Leefbaar Nederland stijgt meteen in de peilingen)
20 januari 2001: lijstrekker van Leefbaar Rotterdam. (februari 2001: staat Leefbaar Nederland op 23 zetels in de peilingen)
09 februari 2001: breuk tussen Fortuyn en Leefbaar Nederland
11 februari 2001: eigen "Lijst Pim Fortuyn" (in de peilingen, staat deze lijst al gauw op 26 zetels)
06 mei 2002: (18:06) moord op Pim Fortuyn. Er werden 6 kogels afgevuurd waarvan 5 doel troffen, Pim werd geraakt in zijn hoofd, hals en borst, ongeveer een uur na de aanslag (18:56) overleed hij nadat ambulance personeel hem te vergeefs had geprobeerd te reanimeren.
Hier is een biografie die op het Internet heb gevonden, en die ik heel erg goed vind.
Ik heb deze hier in geplaatst omdat het precies Fortuyn’s politieke carrière beschrijft.

Pim Fortuyn (1948-2002)

Fel bekritiseerd door zijn tegenstanders, geliefd door vele kiezers. Hoe het ook zij, Pim Fortuyn (54) werkte zich in de kijker. Ondanks de felle kritiek besteedden de media uitvoerig aandacht aan de charismatische leider van de Lijst Pim Fortuyn.

Verwacht werd dat de omstreden politicus bij de Tweede Kamerverkiezingen meer dan twintig zetels zou halen. Niemand zal het ooit weten, want op zes mei, minder dan twee weken voor de verkiezingen werd Pim Fortuyn doodgeschoten. Na afloop van een interview op Radio 3 werd de lijsttrekker van de LPF op het Mediapark in Hilversum even na 18.00 uur vijf of zes keer van dichtbij beschoten. Hij werd geraakt in hoofd, hals en borst. Na de aanslag is hij nog behandeld op het terrein, maar rond 19.00 uur is hij overleden.

Niet bang zijn nek uit te steken

Of Fortuyn nu in debat was met Marcel van Dam in het Vara-programma Het Lagerhuis of ondervraagd werd door NOVA-presentator Kees Driehuis, hij speelde graag de verongelijkte. Hij wist het beter, maar waande zich een Cassandra, de profete die naderend onheil voorspelde, maar door niemand werd geloofd. Ook Fortuyn voelde zich soms een roepende in de woestijn.
Elsevier-hoofdredacteur Arendo Joustra noemde Fortuyn een 'oprecht man' die niet bang was om zijn nek uit te steken. Dat gold zeker voor diens pogingen om ooit minister-president te worden. "Hij gaat voor het hoogste", zei Joustra enkele maanden geleden. "Dat tekent de man. Je gaat in de politiek om dingen te regelen. En waar kun je dat beter dan vanuit het Torentje. Hij loopt voorop, is veranderingsgezind en in die zin nog steeds progressief."
Bas van Kleef onlangs in de Volkskrant: "Hij wil steeds hogerop, want zijn missie is Nederland hervormen. Maar alle publieke functies die hij tot nog toe vervulde, verliet hij vooral met achterlating van haat, onbegrip, ergernis, ruzie of op zijn best gemengde gevoelens. Zo heeft hij zichzelf in de positie van de onbegrepen messias gemanoeuvreerd."

Fortuyn had genoeg van zijn positie aan de zijlijn. Na eerdere avances met de PvdA, VVD en, meest recent, het CDA, kiest hij eind 2001 voor Leefbaar Nederland (LN). Fortuyn stuwt LN op naar 22 zetels in de wekelijkse peilingen. Maar na een spraakmakend Volkskrant-interview, waarin hij zich niet houdt aan de afspraken met het partijbestuur van LN, wordt hij door datzelfde bestuur als lijsttrekker aan de dijk gezet.
Fortuyn zegt in dat interview dat Nederland vol is en dat er geen asielzoekers meer moeten worden toegelaten. Wat hem betreft worden de grenscontroles verscherpt en het Verdrag van Schengen opgezegd. "Veertigduizend asielzoekers per jaar, dat is in vier jaar tijd een stad van een omvang van Groningen. Dat moeten mensen zich eens goed realiseren." Hij voegt eraan toe: "Janmaat had gewoon voor een deel gelijk."
In hetzelfde interview noemt de LN-lijsttrekker de islam "een achterlijke cultuur" en zegt hij dat het anti-discriminatie-artikel 1 van de Grondwet mag worden geschrapt. Dat gaat het partijbestuur van Leefbaar Nederland te ver. Volgens de partij is artikel 1 de hoeksteen van de samenleving. Fortuyn moet opstappen als lijsttrekker omdat hij zich niet wil distantiëren van het Volkskrant-interview. Terwijl Leefbaar Nederland vrijwel meteen in een vrije val terecht komt en in de peilingen zakt tot onder de tien zetels, richt Fortuyn zijn eigen partij op: Lijst Pim Fortuyn (LPF).
Rooms-Katholiek
Wilhelmus Simon Petrus Fortuyn wordt 19 februari 1948 geboren in een conservatief rooms-katholiek milieu in Velsen. Zijn schoolcarrière aan de HBS verloopt voorspoedig. In 1967 behaalt hij zijn diploma. Vier jaar later behaalt hij zijn doctoraal Sociologie aan de Universiteit van Amsterdam. Aan de Universiteit van Groningen promoveert hij in 1980 tot doctor in de Sociale Wetenschappen op de lijvige studie: 'Sociaal-economische politiek in Nederland 1945-1949'.
Zijn politiek-maatschappelijke carrière kent een voortvarende start. Eind jaren zestig is Fortuyn actief in de Amsterdamse studentenbeweging. In 1969 wordt hij lid van de Protestants Christelijk Besturenraad. Van 1970 tot 1972 doceert hij aan Nijenrode in Breukelen. Vanaf 1972 werkt hij zestien jaar als docent in Groningen aan de faculteit Sociologie. Hij verdient zijn geld als universitair hoofddocent sociaal-economische politiek/beleid. In 1986 is de professor-doctor part-timemedewerker van de Sociaal Economische Raad (SER).
Na zijn vertrek uit het noorden vestigt hij zich in Rotterdam waar hij een adviesbureau opricht. Hij wordt aangetrokken als projectleider bij de invoering van de OV-jaarkaart, een van zijn succesvolste banen (1989-1992). Daarna ontpopt hij zich als boekenschrijver, columnist en wordt hij een veelgevraagde gastspreker.
Omstreden
Fortuyns pittige uitspraken doen regelmatig stof opwaaien. In het blad van de actiegroep Mileudefensie zegt hij bijvoorbeeld: "Ook in Egypte en Bangladesh kunnen ze de dijken best verhogen. Ze moeten daar eens een keer de handen uit de mouwen steken, meneer! Dacht u dat wij die Deltawerken cadeau hadden gekregen?"
Bij de lancering van Pim Fortuyn als lijsttrekker van Leefbaar Nederland vergelijkt voorzitter Jan Nagel hem met een topvoetballer vol risico's, die vanwege zijn gedurfde uitspraken een lastpak zou kunnen worden voor diens partij. Fortuyn reageert ter plekke: "Ik zal niet zeggen dat Nederland vol is, maar wel behoorlijk druk. In mijn ogen zelfs een beetje te druk." Desondanks is Fortuyn met overmacht van stemmen gekozen tot lijsttrekker van Leefbaar Nederland.
Islam
Fortuyn heeft in 1997 een boek geschreven met de niets verhullende titel 'Tegen de islamisering van onze cultuur'. Dit boek veroorzaakt aardig wat ophef in Nederland. Zo waarschuwt hij dat de islam, met name via de in Nederland wonende moslims, een bedreiging vormt voor essentiële Nederlandse normen en waarden. 'Nederlanders zijn zich door hun vergevorderde individualisering niet bewust van hun culturele identiteit en de verworvenheden die daarbij horen: de scheiding van kerk en staat, de positie van de vrouw en de positie van de homoseksuelen. Hun onverschilligheid maakt Nederlanders een makkelijke en kwetsbare prooi', is de porté van Fortuyns uitspraken.
In een vraaggesprek met het Rotterdams Dagblad riep Fortuyn 28 augustus 2001 op tot een 'Koude Oorlog tegen de islam'. Nederland moet zich wapenen tegen de invloed van de islam, omdat "daarin de grootste bedreiging van de wereldvrede schuilt", vindt Fortuyn. Drie organisaties hebben naar aanleiding van de "grievende" uitspraken een klacht ingediend bij de Rotterdamse hoofdofficier van Justitie.
Bedrijfsrisico
Oud-fractievoorzitter van de VVD, Hans Wiegel, doet eind 2001 op de site van LN de volgende observatie: "Ik ken Pim Fortuyn goed, ben zeer op hem gesteld en je kan ontzettend met hem lachen. Je bent waarschijnlijk voor of tegen hem, want hij durft natuurlijk wel bepaalde issues aan te raken, maar is ook snel ontvlambaar. Op tenen staan mag best, dat deed ik vroeger ook, maar dat is wel een extra bedrijfsrisico."
Bij de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam behaalt Leefbaar Rotterdam, waarvan lijsttrekker Fortuyn ook lijsttrekker was, op zes maart met 17 zetels een historische overwinning. Leefbaar Rotterdam is meteen de grootste partij in de tweede stad van Nederland. De PvdA verliest vier zetels, de VVD wordt meer dan gehalveerd. De ogen van het hele land en de Haagse politiek in het bijzonder waren gericht op de coalitie-onderhandelingen in Rotterdam. Het leek een voorbode van wat ze na 15 mei te wachten staat. Na de moord op Pim Fortuyn is het echter ongewis of de verkiezingen op vijftien mei doorgaan of dat ze worden uitgesteld. Of LPF nog meedoet aan de verkiezingen is ook onduidelijk. Vriend van Pim Fortuyn, Harry Mens, riep LPF op om niet aan de verkiezingen mee te doen, omdat de partij zonder Fortuyn niet meer is wat hij was.

Waarom was Fortuyn zo erg tegen de islam?

Op 9 februari 2002 verscheen onderstaand artikel in de volkskrant.

'De islam is een achterlijke cultuur'
de Volkskrant, Reflex, 9 februari 2002
Het beruchte artikel
Interview
door Frank Poorthuis en Hans Wansink
Als Pim Fortuyn, lijsttrekker van Leefbaar Nederland, in de regering komt, verdwijnen de wachtlijsten en wordt een streng vreemdelingenbeleid ingevoerd. Weg met Schengen en er komt geen asielzoeker meer binnen. Zeker geen islamiet, want die 'zien ons als een minderwaardig soort mensen.'
BOUWVAKKERS lopen af en aan in Palazzo di Pietro, de villa van Pim Fortuyn in het centrum van Rotterdam. Verbouwen is ook wat de lijsttrekker van Leefbaar Nederland wil doen met de Nederlandse politiek. Fortuyn, goed voor twintig zetels in de peilingen: 'Als ik het juridisch rond kon krijgen, zou ik zeggen: er komt geen islamiet meer in.'
- Wat is er mis met Nederland?
'Het is de cultuur van het poldermodel waar wij ons tegen keren. Een gesloten cultuur die buitenstaanders buiten de orde verklaart en nieuwe belangen niet onderkent. Kijk naar wat er in de ICT-sector gebeurt: een keiharde sanering. Grote groepen ondernemers zitten in de problemen en er wordt geen enkele helpende hand naar uitgestoken. Als het water met bakken uit de hemel valt en er lopen landerijen onder, staan we meteen met geld klaar voor de boeren. Die oude economie weet heel goed uit de staatsruif te eten; 't is niet alleen een verzorgingsstaat voor burgers, maar ook voor gevestigde ondernemers. Daar moet een eind aan gemaakt worden.
'We willen het land teruggeven aan de mensen. De politiek moet de burger uitnodigen mee te doen. Gemeenten worden aan de lopende band opgeheven. Wij willen dat terugdraaien. De mensen zien de verloedering om zich heen grijpen en voelen zich machteloos daar wat tegen te doen. Maar als dat kleine ziekenhuis er is en die kleine school, en die burger verdomt het in het ziekenhuisbestuur of die activiteitencommissie te gaan zitten. Ja dan heb ik mijn best gedaan. Dan zal ik zeggen: u verspeelt gewoon uw recht.
'We zien in de marktsector een geweldige democratisering. Voor tachtig euro heb je een overhemd op maat gemaakt, dankzij internet. Vroeger kostte dat 250 euro. Maar de collectieve sector leeft nog gewoon in de industriële economie. Anoniem en grootschalig. Professionals die het voor het zeggen hebben. En de consument die mag accepteren wat er geboden wordt. Dat is zo ouderwets als de pest.
'Een grote groep mensen in Nederland zegt: CDA, PvdA of VVD, het is allemaal één pot nat. Zij maken deel uit van die elite waarvan mensen intuïtief of intellectueel zien dat die opengebroken moet worden.'
- Wanneer kwam u zelf op dat idee?
'Toen Paars in 1993 aantrad, had ik daar aanvankelijk grote verwachtingen van. Ik dacht: die gaan dat aanpakken, die gesloten cultuur. Dat is niet gebeurd. Integendeel. Het is veel erger geworden. De regentencultuur van de PvdA is meer geperfectioneerd dan het CDA ooit voor elkaar heeft gekregen. Kijk naar wat Netelenbos doet bij de NS. D'r komt geen niet-PvdA'er aan te pas. En wat ziet u nu gebeuren: 86 procent van de treinen rijdt weer op tijd. Toen ik zei dat het personeel de boel aan het saboteren was om de topmannen Huisinga en Timmer weg te krijgen, was het land te klein. Het is gewoon waar.
'Er is heel veel sabotage in de gezondheidszorg, in het onderwijs en bij de politie. Je kunt dat de mensen niet erg kwalijk nemen. Want een arbeidsorganisatie is ziek als personeelsleden dat gaan doen. Het kleinbedrijf komt niet verder dan drie procent ziekteverzuim. Het grootbedrijf zit rond de zeven procent. En dan kom je in de collectieve sector en daar is het tien, vijftien procent. Dat is sabotage, dat kan niet anders.'
- Wat gaat u veranderen?
'Ik beloof twee dingen als wij deelnemen aan de regering. En dat zijn keiharde beloften. Ten eerste: na vier jaar zijn er geen wachtlijsten meer in de gezondheidszorg. Ten tweede: een uitermate restrictief vreemdelingenbeleid. We ontvangen er nu veertigduizend per jaar. Wat mij betreft binnen de kortste keren niet meer dan tienduizend. De grenzen gaan dicht. We zeggen het Vluchtelingenverdrag op. Ook Schengen wordt opgezegd. Herstel van de grenscontroles en apparatuur in de havens, de luchthavens en aan de grenzen van België en Duitsland. Alles en iedereen wordt gescand.
'Ik wil absoluut een eind maken aan de idiotie dat driekwart van de hier geboren Turkse en Marokkaanse jongemannen uit een achterlijk gebied een vrouw gaat halen. Van de asielzoekers is 80 procent economisch vluchteling. Wat houdt het woord vluchteling dan nog in? Ik zeg: als je echt een vluchteling bent, ga je vluchten in de nabijheid. Dan ben je al blij als je van Lubbers een tentje krijgt en eten; dat je veilig bent. Maar dan stap je toch niet op een vliegtuig naar Nederland? Dan ben je toch geen echte vluchteling? Dus ook bij die 20 procent heb ik geweldige vraagtekens. En ik zeg dus: opvang in de regio. Dat betekent uiteindelijk dat vluchtelingen alleen nog maar kunnen komen uit Duitsland, Engeland, België, Denemarken of Zweden als daar iets ernstigs gebeurt.'
- U wilt veel minder asielzoekers toelaten dan 10 duizend.
'Wat mij betreft nul. Ik vind 16 miljoen Nederlanders wel genoeg. Het is een vol land.'
- Dat mag u niet zeggen van uw partij.
'Nou, daar moest ik me maar eens niet zoveel meer van aantrekken.'
- Stel, u komt met 20, 25 zetels in de Tweede Kamer.
'Dan zit ik in de regering, niet in de Kamer.'
- Vergeet het maar. Ze vinden u een straathond.
'Als we op 15 mei dit soort draconische uitslagen beleven, heeft Paars gigantisch verloren. Dan kun je toch niet meer zeggen: Leefbaar Nederland mag niet in de regering.'
- En als ze dat wel doen?
'Nou, dan gaan ze lekker met z'n drieën regeren, CDA, PvdA, VVD. Dan wordt het voor ons prijsschieten. Dat zit geen twee jaar, meneer. Vergis u niet. Ik ga heel normaal met die politieke elite om, hoor. Ik ben gewoon on speaking terms met allemaal. Zelfs met Rosenmöller. Eigenlijk de enigen waar ik niks mee heb, maar dat vind ik ook niks, zijn die krullenbollen van D66.'
- U hebt wel het hele staatkundige deel van hun programma gekopieerd.
'Maar ik ga wel een paar stappen verder. En nog belangrijker: zij hebben het toch nooit verzilverd. Wanneer had dat gekund? In 1994. De PvdA had die prijs wel betaald, hoor. Het is de elite die het kiezen van de burgemeester en de minister-president heeft tegengehouden. Omdat het om hun baantjes gaat. Maar het kader en de gewone partijleden vinden ook dat het moet gebeuren. Dat geldt zelfs voor het CDA, en voor grote gedeelten van de VVD. Daarom ben ik er ook zeker van dat die staatsrechtelijke vernieuwing er zal komen.'
- U vindt dat islamitische organisaties in Nederland in de gaten gehouden moeten worden, zoals in de Koude Oorlog de CPN.
'Daar vind ik het goed mee te vergelijken, ja. Niet verbieden. Maar wel heel precies weten wat er in al die verenigingen en moskeeën allemaal wordt gezegd. Ik wil een heel stevig emancipatiebeleid neerzetten voor islamitische vrouwen in achterstandswijken. Met name de goed opgeleide Turkse en Marokkaanse meiden krijgen er van mij van langs. Ze laten hun zusters gewoon barsten. Neem maar een voorbeeld aan onze feministen uit de jaren zeventig. Mijn moeder, dat was een mevrouw uit een kakmilieu, die is geëmancipeerd door dit soort vrouwen. Dat verwacht ik ook van die moslimmeiden, in plaats van uit een soort protest een hoofddoekje om te doen. Hang het in de wilgen en zorg dat je zusters niet maar één recht hebben: het aanrecht. De Turkse en Marokkaanse jongens in Nederland zijn van de derde generatie, meneer. Dat betekent dat hun ouders hier zijn geboren. En die jongens geven enorme problemen.'
- Omdat ze zo vreselijk islamitisch zijn?
'Ja die islam, die zondert mensen af. Ze zien ons als een minderwaardig soort mensen. Marokkaanse jongens bestelen nooit een Marokkaan. Is u dat wel eens opgevallen? Wij kunnen wel bestolen worden. En ik natuurlijk nog dubbel, want ik ben niet alleen een christenhond, maar ook nog minder dan een varken. Nou die kun je pakken. Meneer, als ik het juridisch rond zou kunnen krijgen, dan zou ik gewoon zeggen: er komt geen islamiet meer binnen! Maar dat kan ik niet rond krijgen. De islam is achterlijk, ik zeg het maar, het is gewoon een achterlijke cultuur.'
- U zet aan tot haat tegen buitenlanders.
'Nee. Ik gebruik het woord als wapen. Ik veroordeel elk geweld. Ik veroordeel elke discriminatie op grond van ras, godsdienst enzovoort. Hou nou op. Degenen die de boel onder het tapijt vegen, de Partij van de Arbeid voorop, Kok, die zijn toch verschrikkelijk? En als het straks misgaat, wie hebben het dan gedaan? En het gaat mis. D'r zijn al grote incidenten.
- U hebt Janmaat geregeld aangehaald in uw columns, maar zich nooit van hem gedistantieerd.
'Dat is nonsens. Zo slim waren we bij Elsevier toch wel.'
- Wat is het verschil tussen u en Janmaat?
'Ik zeg: iedereen die hier binnen is, blijft hier binnen. Ik wil niemand zijn burgerrechten ontnemen. Het zijn onze Marokkaanse rotjongens, daar kunnen we koning Hassan niet mee opschepen. We hebben ze zelf binnengelaten, dan zullen we het ook zelf moeten oplossen. Voor Antilliaanse jongeren wil ik een uitzondering maken. Die zijn hier illegaal binnengekomen; nou, hup terug. Maar als je hier geboren en getogen bent, heb je burgerrechten, punt. Janmaat ging wel een stapje verder. Die wilde bevorderen dat mensen een enkele reis terug kregen. Dat zult u bij mij niet zien. Wat ik wel zeg, is dat het nu afgelopen moet zijn. En dat we er genoeg hebben. Veertigduizend per jaar, dat is in vier jaar tijd een stad van een omvang van Groningen. Dat moeten mensen zich eens even goed realiseren. En dan veelal: enkele reis onderklasse. Nou dat zie ik niet zo zitten. Daar moeten we maar eens even mee stoppen. Janmaat had gewoon voor een deel gelijk. En door de demonisering waaraan uw krant ook heeft meegedaan, kon dat allemaal niet meer gezegd worden.'
- 'Die buitenlanders pikken onze blonde vrouwen af', zegt u. 'Die ze dan vervolgens hoeren noemen'.
'Nee, ik heb het over islamitische mannen die dat doen. Dat is iets anders dan buitenlanders, meneer. Ik sta achter wat Voltaire zegt: ik kan uw mening nog zo abject vinden, maar ik zal uw recht verdedigen om die te uiten. Ik ben ook voor afschaffen van dat rare Grondwetsartikel: gij zult niet discrimineren. Prachtig. Maar als dat betekent dat mensen geen discriminerende opmerkingen meer mogen maken, en die maak je in dit land nogal snel, dat zeg ik: dit is niet goed. Laat mensen die opmerkingen maar maken. Er is een grens en die vind ik heel belangrijk: je mag nooit aanzetten tot fysiek geweld. Dat kan een rechtsstaat zich niet permitteren. Maar als een imam weet te vertellen dat mijn levenswandel volstrekt verwerpelijk is en beneden die van varkens ligt: oké, dan zegt hij dat maar.'
- Wat is uw betrokkenheid bij dit probleem?
'Ik heb geen zin de emancipatie van vrouwen en homoseksuelen nog eens over te doen. Op middelbare scholen zijn tal van homoseksuele leraren die vanwege Turkse en Marokkaans jongens in de klas niet durven uitkomen voor hun identiteit. Dat vind ik een schande.'
- Voelt u zich persoonlijk bedreigd?
'Nee, want ik ben geen bang man.'
- Waarom dan die haat tegen de islam?
'Ik haat de islam niet. Ik vind het een achterlijke cultuur. Ik heb veel gereisd in de wereld. En overal waar de islam de baas is, is het gewoon verschrikkelijk. Al die dubbelzinnigheid. Het heeft wel iets weg van die oude gereformeerden. Gereformeerden liegen altijd. En hoe komt dat? Omdat ze een normen- en waardenstelsel hebben dat zo hoog ligt dat je dat menselijkerwijs niet kunt handhaven. Dat zie je in die moslimcultuur ook. Kijk dan naar Nederland. In welk land zou een lijsttrekker van een zo grote beweging als de mijne openlijk homoseksueel kunnen zijn? Wat fantastisch dat dat hier kan. Daar mag je trots op zijn. En dat wil ik graag effe zo houden.'
Copyright: de Volkskrant
Ik heb voor dit kranten artikel € 1,15 betaald via internet op www.volkskrant.nl .
Ik hoop dat u het daarom wat extra wil waarderen. 
Waarom zei Fortuyn dit, en wat had dit voorn gevolgen.

Volgens mij zei Fortuyn dit omdat in die tijd een aantal Imams kwetsende uitspraken hadden gedaan over homofilie.
Fortuyn was zelf ook homo maar had daar slechte herinneringen aan overgehouden.

Het gevolg van deze uitspraken was dat Fortuyn “ontslagen” werd als lijsttrekker van Leefbaar Nederland.
Leefbaar Nederland (LN)
Jan Nagel
Op 7 maart 1999 word LN opgericht door Jan Nagel, Willem van Kooten, Henk Westbroek, Ton Luiting en Broos Schnetz.
Op 10 juni 2001 word het politieke programma opgericht, op 25 november 2001 word de lijsttrekker gekozen, Pim Fortuyn.
Zoals je hierboven hebt kunnen lezen werd Fortuyn er dus uit gegooid bij LN.
Dit was eigenlijk een domme zet want bij de verkiezingen kreeg de partij maar 2 zetels.
Bij de afgelopen verkiezingen, waar Haitske van der Linden lijst trekster was, kreeg de partij geeneen zetel.

Leefbaar Rotterdam (LR)

Ongeveer tegelijkertijd met LN wordt LR opgericht. Ook hier wordt Fortuyn lijstrekker. Na de uitspraken in de volkskrant besluit LR Fortuyn nog een kans te geven het goed te maken.
En dat lukt, op de gemeenteverkiezingen worden 15 zetels gewonnen.
Dit is heel erg speciaal want de partij bestond nog helemaal niet lang en ze hadden nog geen een zetel.

Lijst Pim Fortuyn (LPF)

Matt Herben is op dit moment lijsttrekker van de LPF
Vlak nadat Fortuyn uit LN is gezet richt hij zelf de lijst LPF op. Hij doet dit een paar maanden voor de verkiezingen.
Hier zijn een paar kern gegevens die ik op http://www.parlement.com/lpf heb gevonden.

Opgericht: 14 februari 2002
Oprichters: Pim Fortuyn, P.J.K. Langendam, J.G.W. Dost, A.F.T. de Booij
Bestuur: voorzitter Ed Maas
Afdelingen: 12 provinciale afdelingen
Leden: 3.500 (2002)
Jongerenorganisatie: Jonge Fortuynisten (JF)
Logo/beeldmerk: tegen een blauwe achtergrond: blauwe blokletters LIJST met witte omlijning, boven gele blokletters PIM FORTUYN
Kiezers: 1.614.801 (15 mei 2002)
Zoals je kunt lezen is de partij op 14 februari opgericht.
Aangezien de verkiezingen op 15 mei waren was dit een hels karwij.
De kandidatenlijst die Fortuyn met veel bombarie presenteerde lijkt dan ook een beetje op een bij elkaar geraapt zooitje mensen die “wel effe politiek gaan bedrijven”.
Als de partij op 15 mei 26 zetels haalt is de vreugde compleet.
De fractievoorzitter Matt Herben (1952) zegt met tranen in zijn ogen “Pim deze is voor jouw AT YOUR SERVICE” en de andere LPF kamerleden beginnen allemaal ook een beetje te snotteren, en brengen, net als Fortuyn bij zijn beëdiging bij LN deed, een saluut.
Nog voor de beëdiging van de kamerleden begint het al.
Een vrouwelijke kandidaat trekt zich “vrijwillig” terug omdat ze over haar opleidingen gelogen had.
Ook in de kamer is het een zooitje.
Na een tijdje splitsen 2 LPF kamerleden zich af.
Het zijn Cor Ebenhard en Winnie de Jong.
Ze richten samen de partij conservatieven.nl op.
Na dit accident dient de kamervoorzitter Wijsglas gelijk een wetsvoorstel in, om het afsplitsen van je partij moeilijker te maken.
Dit omdat je anders op het succes van iemand anders mee kan liften, wat bij Ebenhard
en de Jong dus aan de hand was.
Een tijdje later op 16 oktober valt het kabinet.
Daarmee is het “kabinet Balkenende”, met 86 dagen, het kortst zittende kabinet na de 2e wereld oorlog.
De oorzaak dat de VVD en het CDA het kabinet laten vallen is dat ze “het vertrouwen” in de LPF verloren hebben.
Dit komt omdat 2 ministers, Eduard Bomhoff (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en Herman Heinsbroek (Economische Zaken), ruzie kregen om wie de vice premier mocht worden.
Heinsbroek werd waarin ook nog eens gesteund door de toenmalige fractie voorzitter Harrie Wijnschenk.
Bij de afgelopen verkiezingen heeft de LPF 8 zetels behaald, dat is dus een verlies van 18 zetels!
Wat was er volgens Fortuyn mis met Paars?

MB<
Wat is paars?
Paars is de coalitie van VVD, PVDA en D66. Deze partijen zijn 8 jaar in Nederland aan de macht geweest.

Dit is het beruchte boek!

Fortuyn kwam erg veel in de aandacht omdat hij zoveel kritiek op Paars had. Sommige mensen vonden deze kritiek terecht (Bijvoorbeeld SP) en sommigen vonden dat Paars het goed had aangepakt. ( Bijvoorbeeld D66)

Ik zelf ben van mening dat Nederland het de afgelopen 8 jaar nog nooit zo goed heeft gehad en dat Fortuyn deze uitspraken alleen maar deed omdat hij graag nog wat publiciteit wou.

Maar waarom vond Fortuyn dat Paars het zo slecht had gedaan.

Fortuyn vond eigenlijk niet dat Paars het zo slecht had gedaan, want Paars had toch veel bereikt in hun regeringsperiode.
Hij stelde eigenlijk problemen aan de man die al veel langer voor Paars bestonden, zoals het asielzoekersbeleid, de wachtlijsten in de zorg en de veiligheid op straat.
Want wat kon Paars er nou aan doen dat alle gastarbeiders in de tijd dat ze naar Nederland kwamen geen goede inburgering’s cursus hebben gehad.
Dat was de schuld van het toenmalige kabinet.

Dit was dus eigenlijk een soort kiezers bedrog. Hij zei namelijk dingen die niet klopten, Paars had namelijk de problemen niet veroorzaakt, het had de problemen alleen maar niet geheel kunnen oplossen.
Waarom hadden andere politici zo’n hekel aan Fortuyn?

Ik ga nu alle lijsttrekkers opnoemen en hun bezwaren tegen Fortuyn.

VVD, Hans Dijkstal, Dijkstal vond dat Fortuyn bijna het gehele programma van de vvd had overgenomen.
Hij makte zich dan ook druk dat er erg veel VVD’ers naar de LPF overliepen.
Dijkstal
PvdA, Ad Melkert, Hij was erg kwaad op Fortuyn omdat Fortuyn in zijn boek vooral de PvdA had afgekraakt.
Melkert
Melkert wa ook niet bepaald charismatisch en Fortuyn maakte daar dankbaar gebruik van door in TV debatten vooral de confrontatie met Melkert aan te gaan.
D66, Thom de Graaf, Hij was erg kwaad op Fortuyn dat Fortuyn wel en hij niet met TV debatten mee mocht doen, terwijl hij toch zetels in de kamer had en Fortuyn niet.
De Graaf
Groen Links, Paul Rosenmöller, hij was de eerste lijsttrekker die “echt” in debat ging met Fortuyn.
Hij ging de confrontatie aan door erg kritisch op Fortuyn te reageren.
Rosenmöller
Fortuyn is ook een keer zo boos geworden dat hij een TV debat heeft verlaten en weigerde Rosenmöller de hand te schudden.
Later nadat Fortuyn vermoord was kreeg Rosenmöller door een aantal LPFers de dood van Fortuyn in de schoenen geschoven.
Hij is ook opgestapt bij Groen links omdat hij kogelbrieven had ontvangen, met daarin de boodschap dat hij de schuldige was aan de dood van Fortuyn.
SP, Jan Marijnissen, hij was het helemaal niet eens met Fortuyn maar hij heeft niet de kans gehad om met hem in debat te gaan.
Marijnissen
Hij mocht pas meedoen nadat Fortuyn had besloten niet meer te debatteren met andere lijsttrekkers.

CDA, Jan-Peter Balkenende, hij had eigenlijk geen problemen met Fortuyn want hij maakte er steeds meer winst op.
Terwijl de andere partijen zetels verloren aan Fortuyn won hij er steeds meer door.

De moord op Fortuyn

Van der G.

Op 6 mei 2002 gaf Fortuyn een radio interview bij een stagiaire van 3FM.
Na het interview liep hij samen met Ruud de Wild naar buiten.
Volkert van der G. tijdens de arrestatie.
Toen hij van de trap afliep kwam er een man op hem afgerend (Volkert van de G.) met een pistool in zijn hand.
Hij vuurde 6 kogels, af waarvan er 5 doel troffen.
Er kwamen kogels in zijn borst, hals en hoofd.
Fortuyn zakte dodelijk getroffen in elkaar.
Het ambulance team heeft nog, tevergeefs, geprobeerd hem te reanimeren.
Van der G. vluchtte weg, maar hij werd toch gepakt op een dicht bijzijnd benzinestation.

Waarom heeft Volkert van der G. Fortuyn vermoord?
Van der G.
Wat iedereen zich nu afvraagt is: “Waarom heeft Volkert van der G. Fortuyn vermoord?”.
John lennon
Er zijn hierover verschillende soorten meningen.
De meeste mensen zeggen dat van der G. gestoord was, en dat hij op publiciteit geilde, net als de moordenaar van John Lennon.
Volgens mij klopt dit niet.
Ik denk dat van der G. een heel slimme man was, maar dat de balans (net als bij Adolf Hittler) was doorgeslagen naar krankzinnigheid.
Hij heeft in zijn eentje een heel groot plan opgezet om Fortuyn te vermoorden.
Hij wist precies wanneer en hoe laat Fortuyn ergens was.
Mensen zeggen ook dat hij meerdere pogingen heeft gedaan maar dat hij er toch van af had gezien omdat het te onveilig was.

Het motief: van der G. heeft, volgens mij, Fortuyn vermoord omdat hij een te groot medeleven had.
Hij vond het zo onterecht wat Fortuyn zei dat hij er maar een eind aan moest maken.
Hji dacht dit waarschijnlijk omdat er elke dag wel een bericht in de krant stond van één of ander radicaal idee van Fortuyn.
Van der G. was dierenrechten activist bij Vereniging Milieu-Offensief (VMO), Stichting Bont voor Dieren, Nederlandse Vereniging voor Veganisme en bij Stichting Wakker Dier.
Hij was waarschijnlijk ook lid van, de extreme linkse groepering, Groen Front.

Van der G. zelf zegt dat hij het helemaal in zijn eentje heeft gepland.
Maar sommige mensen zeggen dat het één groot complot was.
Het proces is nog niet afgelopen, maar van der G. zal waarschijnlijk schuldig worden bevonden aan “moord op voorbedachte rade”.

Wat voor een effect had de moord op de verkiezingen?

Een gevolg van de moord was dat er opeens heel veel mensen op Fortuyn gingen stemmen uit “medeleven”, terwijl ze eigenlijk op iemand anders wouden gaan stemmen.
Er kwamen (naar mijn mening) ook vreselijk overdreven reacties.
Ik was net vanuit Frankrijk naar Nederland onder weg, toen ik op radio 2 (een programma ter nagedachtenis aan Fortuyn) een Turkse vrouw huilend hoorde zeggen “Ik durf mijn kinderen niet meer in Nederland op te voeden. (Ze wou dus abortus laten plegen.)
Ik en mijn vader “gierden het uit” van het lachen.
Ik kan echt niet begrijpen wat dit er mee te maken had!

Mijn eigen mening

Ik vind het erg moeilijk om een positieve of negatieve positie tegenover Fortuyn in te nemen.

Ik vond het namelijk erg goed hoe hij de maatschappelijk problemen onder de aandacht bracht. Maar ik vond de oplossingen die hij ervoor gaf echt belabberd.
Als ik 18 was geweest, en stemgerechtigd, zou ik nooit op de LPF gestemd hebben. Mijn persoonlijke voorkeur ging op dat moment uit naar Paul Rosenmöller of Jan Marijnissen.

Conclusie!

Na dat ik dit allemaal heb gemaakt, kan ik tot de conclusie komen dat Fortuyn een schreeuwlelijk was die met zijn “grote bek” via de media de aandacht op zich wist te vestigen.
Ironisch genoeg werd dat hem ook fataal. Toch zat er wel wat goeds in Fortuyn want hij wist wel, in tegenstelling tot Melkert, hoe hij de media kon bespelen en naar zijn hand zetten.
Wat ik niet snap is dan dat bepaalde personen zeggen dat de media Fortuyn heeft vermoord.
Want het hij wou toch echt zelf de aandacht van de media.
Dus eigenlijk zou je het ook zelfmoord kunnen noemen!

REACTIES

M.

M.

Hee Peter,
Ik vind het een goed verslag, alleen ik heb een vraagje hoe kom je aan die bronnen? Heb je boeken gebruikt, zo ja zou je de namen + schrijver naar me willen doorsturen?

Alvast bedankt,
Groetjes Meike (Wilbrink)

22 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.