Wat vind de Nederlandse politiek over een mogelijke oorlog? CDA: Het CDA had liever geen oorlog gezien, maar nu die er eenmaal is staan ze aan de kant van Bush. Ze willen alleen geen militaire steun geven omdat er nog geen breed genoeg draagvlak is daarvoor in het parlement en in de samenleving.
VVD: De VVD vindt dat militair ingrijpen in Irak onvermijdelijk is.. Ze vinden dat niet ingrijpen slechter is voor de internationale gemeenschap dan nu te handelen. Ze hopen dat de militaite acties succesvol zullen zijn en ze vertrouwen erop dat ze snel en met precisie worden uitgevoerd zodat er zo weinig mogelijk burgerslachtoffers zullen zijn. Ze denken ook dat als de oorlog succesvol is er een hoopvollere toekomst voor het Iraakse volk komt.. Ze hopen ook dat dit een opening kan bieden voor de oplossing van het Palestijns-israelisch conflict. De VVD staat open voor verzoeken van de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk om een militaire bijdrage te leveren,, maar vind wel dat de verzoeken stuk voor stuk eerst moet worden beoordeeld. De VVD vind het eigenlijk onvoldoende dat Nederland Bush alleen politiek steunt.
De Pvda: ‘Het uitbreken van de oorlog in Irak betreuren wij zeer. Wij ervaren het als een nederlaag.’ Ze vinden dat Bush te snel heeft gehandeld, daardoor heeft hij een onhaalbaar ultimatum opgesteld.. Daardoor is er nu een twijfelachtige oorlog uitgebroken. De redenen om de oorlog te beginnen zijn twijfelachtig en er is onvoldoende steun in de wereld. De Pvda steunt de oorlog buiten de VN veiligheidsraad niet. Ze zijn tegen de oorlog. Ook op militair gebied steunen ze niet. Ze willen geen verantwoordelijkheid dragen voor een onjuist besluit dat de internationale rechtsorde niet respecteert. Een preventieve oorlog zonder voldoende politieke basis in de veiligheidsraad schept en precedent voor de toekomst en creeert allerlei mogelijke problemen, van terrorisme tot sterk verstoorde betrekkingen. Nu er toch oorlog is hoopt de Pvda dat deze zo kort mogelijk zal duren en zo min mogelijk mensenlevens zal kosten. Ze willen zo snel mogelijk de internationale rechtsorde herstellen. Ze willen wel duidelijk maken dat ondanks dat ze tegen de oorlog zijn, en het ook niet met Bush zijn beslissing eens zijn, ze zeker niet aan de kant van Saddam staan. Ze staan aan de kant van Bush. De Pvda houd zich nu al bezig met na de oorlog.. Ze zetten zich nu al in, om ervoor te zorgen dat de Irakese bevolking na de oorlog goed word opgevangen en dat het land niet nog een keer een dictator krijgt.
D66: We zijn tegen de oorlog, en vinden het jammer dat het niet via de veiligheidsraad is geluk. Ze hadden liever gehad dat Bush nog een paar maanden op de wapeninspecteurs had gewacht. 10 jaar lang heeft Saddam Houssein de resolutie’s genegeerd en tegengewerkt, de VS had er niet veel aan gedaan. En nu vallen ze opeens aan alsof Saddam Houssein een acuut gevaar is. Dat is een beetje hypocriet.. Ook vind D66 dat Bush onvoldoende redenen had om aan te vallen
Ook Groenlinks en de SP zijn sterk tegen de oorlog..
Kortom Het CDA en de VVD zijn voor en Groenlinks, de SP, D66, Pvda zijn tegen. Bronvermelding: Ik heb voor de info gezocht op de sites van de politieke partijen en ik had voordat ik eraan begon ook al het RTL4 nieuws gekeken.. Daar werd ook al wat verteld over wat de partijen wouden.
http://www.vvd.nl/index2.asp?ItemCode=NWS (quote uit dit artikel gebruikt)
http://www.cda.nl/domains/cda/pages/article.asp?content=2511_2_1941&navid=
http://pvda.nl/renderer.do/menuId/37298/sf/37298/returnPage/37298/itemId/13732/pageId/45641/instanceId/37907/
http://www.d66.nl/nieuws/tknieuws/archief/001333.html#001333
http://www.sp.nl/nieuws/
NOTE: dit werkstuk is deels gemaakt voor de oorlog is begonnen
REACTIES
1 seconde geleden
P.
P.
Goed werkstuk, zou zeggen doe er nog meer op de site.
20 jaar geleden
Antwoorden