La vita e Bella
Korte beschrijving van de film
De film gaat over een joodse Italiaanse man Guido Orefice. Hij is getrouwd en heeft een zoontje Giousé. Guido is een heel optimistische man die alles positief inziet. Zijn leven zit vol vreugde en plezier en hij deelt dat met de gene van wie hij houdt. Het lijkt alsof Guido nog vast zit in zijn jeugd en daar niet uit wil komen. Op de dag dat Giousé jarig is worden hij en zijn vader door de Duitsers opgepakt en gedeporteerd naar een concentratiekamp. Zij worden op de trein gezet. Dora zijn vrouw komt hierachter en wil ook mee want ze weet dat hun daar zullen streven en dat zou haar hart breken daarom stapt ze ook op de trein. Guido de nog altijd positieve man probeert zijn zoontje wijs te maken dat dit zijn partijtje is. Het is een spel waarmee je punten kunt verdienen. Wie als eerste 1000 punten heeft wint de hoofdprijs. En dat is precies wat Giousé al altijd wou hebben namelijk een tank. De mannen en vrouwen zijn gescheiden en moeten overdag hard werken wat hun compleet uitput. Wie opgeeft wordt doodgeschoten. Op een dag wordt er aan alle kinderen gevraagd of ze mee gaan “douchen” maar eigenwijze Giousé heeft daar geen zin in, en daar doet hij goed aan. Je ziet dat het steeds moeilijker voor Guido wordt om zijn zoontje te laten geloven dat het echt een spel is. Giousé is het zat en wil naar huis en naar zijn moeder toe. Als Guido op een keer een inspectie van een doktor krijgt herkent hij deze man. Het is een bekende van vroeger. Toen hij nog een kelner was sprak hij altijd met deze man en ze gaven elkaar raadsels door die ze gingen oplossen. De man boot hem aan om kelner te zijn op een feest zodat hij hun kon serveren . Dit gaf hem de mogelijkheid om hier levend uit te komen, hij nam zijn zoontje mee en hij zette zijn zoon tussen de Duitse kinderen. Later sprak Guido met deze man en het bleek dat hij totaal kierewiet was. Guido en zijn zoon gingen naar bed maar Guido wordt wakker van het geluid van geweren. Het was rumoerig en Guido wou deze kans pakken om te ontsnappen. Hij nam zijn zoontje mee en zij dat hij zich in een meterkastje moest verstoppen en er pas uit moest komen als hij terug was of als er niemand meer op het plein liep. Als hij dit deed hadden ze in totaal 1000 punten verdiend. Zijn zoon geloofde hem en deed wat hij vroeg. Guido wou zijn vrouw gaan halen maar ze was nergens te bekennen. Hij ging als vrouw verkleed op zoek naar zijn geliefde. Maar hij wordt betrapt met als gevolg de dood. Zijn zoontje zit nog steeds in de meterkast. Er is niemand meer en hij komt er uit. Het kamp bleek bevrijd te zijn door de Amerikanen. Als hij in zijn eentje in de binnenplaats staat komt er een Amerikaanse tank aangereden en hij mag meerijden. Hij is dolgelukkig, hij had een tank gewonnen. Zijn vader had dus toch gelijk. Giousé heeft geen besef waar zijn vader is. Hij rijdt met de Amerikanen mee en ziet zijn moeder lopen. Hij springt in haar armen en schreeuwt: “We hebben gewonnen!” .
Beschrijving filmfragment aan de hand van levensvragen
Wat is belangrijk in het leven?
Dit kun je heel goed zien bij Guido. Op de eerste plaats komt natuurlijk zijn familie. Dat is echt iets wat belangrijk is in zijn leven. Het is zijn lust en door die lust wordt hij gelukkig en dat straalt hij uit. Het is een levensgenieter die overal het positieve van inziet. In de film zie je dit bij het fragment dat hij op de fiets zit met zijn zoontje voorop en zijn vrouw achterop. Ze genieten van de tijd dat ze samen zijn. En geen geld kan daar tegenop. En op dat moment denkt hij, dat is nou belangrijk in zijn leven
Het tweede fragment is het deel dat hij stiekem met zijn zoon in een kruiwagen naar het kantoor van een Duitse officier gaat. En de microfoon pakt en daarmee zijn vrouw vertelt via een luidspreker hoe het met hem gaat en dat hij van haar houdt. Je ziet dat zijn vrouw dit koestert. Dat haar man zoveel veel moeite doet om te vertellen dat hij van haar houdt , dit is voor haar iets wat belangrijk is in het leven
Wie ben ik als mens?
Fragment 1
Dit zie je ook weer heel duidelijk bij Guido. Hij is een levensgenieter. En dat zie je aan alles. Hoe hij loopt, hoe hij praat, hoe hij kijkt. En dat maakt hem als mens. Natuurlijk, iedereen is gelijk maar het karakter en je manier van doen maakt het verschil in wie jij bent als mens. Je manier van doen. Dit is ook weer heel duidelijk te zien bij het fragment dat hij op de fiets zit met zijn vrouw en zoon.
Fragment 2
Giousé is een slim en eigenwijs jongetje. Het moment dat zijn vader vertelt dat alles maar een spel is wil hij niet meteen geloven. Hij neemt dus niet alles klakkeloos aan. Hij vertrouwt zijn vader maar hij gelooft niet meteen alles. Dit zegt dus iets over zijn persoonlijkheid. Hij wil eerst zien dan geloven. Maar ondanks alles heeft hij geen besef van waar hij is en wat hem te wachten staat. Hij heeft geen besef dat dit zijn einde al zou kunnen zijn maar ook geen besef dat hij nog een heel leven voor zich heeft. Dat hij niet doorheeft waar hij is ,ook heel goed te zien in het fragment dat hij zegt dat hij naar huis wil
Hoe gaan mensen met elkaar om?
Fragment 1
Guido is heel erg vriendelijk naar onbekende dit zie in de slaapzaal waar ze slapen. Hij kent deze mensen niet maar doet alsof hij al jaren met hen bevriend is. Dit optimisme geeft een soort van vrolijke straling af aan zijn mede mensen. Het wordt positief ervaren. Want wat heeft het voor zin om ruzie te gaan maken met mensen waar je de hele dag mee werkt. Dit zou alleen maar ellende en verdriet mee brengen.
Fragment 2
Het fragment dat de Duitse kinderen naar binnen worden geroepen om te eten is totaal verschillend. Men is streng en kil. Er is geen vreugde of liefde. Dit geeft in plaats van een vrolijke straling meer een negatieve straling af. Alsof ze niet om elkaar geven. En alles eigenlijk puur “zakelijk”. Zo zie je dat men dan totaal kan verschillen in hoe men met elkaar omgaat.
Hoe gaat de mens om met lijden en dood?
Fragment 1
In het fragment dat Guido probeert zijn zoon duidelijk te maken dat hij bij de slaapplaatsen moet blijven en niet gevonden mag worden omdat hij anders dan geen punten krijgt. Is natuurlijk maar een slap excuus om zijn zoon niet te laten zien wat hij doormaakt en natuurlijk om er voor te zorgen dat zijn zoon niet vermoord wordt. Eigenlijk stelt Guido de dood zo ver mogelijk uit en spreekt er ook liever niet over. Wat typisch kenmerkend is voor een optimist. Hij weet dat zijn zoon twijfelt aan wat hij zegt maar hij liegt er liever over dan zijn zoon bang te maken voor het onbekende. Wat heel logisch klinkt.
Fragment 2
Giousé is nog maar een kind en het fragment dat hij wordt opgepikt door de Amerikanen heeft hij totaal geen besef van waar zijn vader is. Hij weet niet dat hij dood is en dat vindt hij ook niet erg. Hij heeft geen besef wat er allemaal met de andere Italiaanse kinderen is gebeurd. Hij heeft ook gene besef wat voor zwaar werk zijn vader allemaal heeft moeten doen en wat hij heeft moeten lijden. Dit kan soms ook maar de beste oplossing zijn. En voor kinderen zeker.
Vragen
A) een thema van de film is de jodenvervolging in W.O.II. Hoe gaat de regisseur van de film in op dit thema
• je komt dit tegen in kleine dingen maar ook in grotere dingen. 1 daarvan is het bordje
geen joden en honden bij sommige winkels. Dit wil zeggen dat zij worden buitengesloten. Wat dus discriminatie is. De hele grote dingen waarin het voorkomt is natuurlijk het concentratiekamp waar alle joden naartoe gingen inclusief Guido en zijn zoontje. De joden mochten al het vuile en zware werk doen.. De regisseur laat dus veel feiten zien die in de werkelijkheid ook zijn gebeurt. Hij probeert het dus zo realistisch mogelijk te maken en ondanks de leuke grappen van Guido toch duidelijk probeert te maken hoe ernstig alles eigenlijk wel niet was. En dan denk je bij jezelf was ik eigenlijk wel zo vrolijk en opgewekt als ik daar zou zitten.
B) Geef jouw reflectie/gedachten over deze film alsof je de regisseur bent.
• Als ik de regisseur was zou ik vol enthousiasme over deze film spreken. De hoofdpersoon is
precies geknipt voor deze film en zijn zoon maakt het af. Het mooie vind ik dat je de gevoelens van de personen kunt voelen. Je voelt dat het zoontje twijfelt over wat zijn vader hem allemaal verteld en je voelt dat zijn vader zoveel moeite doet om het voor hem naar zijn zin te krijgen. Je zou denken dat Guido het zou overleven want hij is zo vrolijk en optimistisch dat die wel moet leven. Daarom krijg je ook erg veel medelijden met het zoontje als zijn vader eenmaal is doodgeschoten. Ik had zelf had denk ik aan het einde van de film een soort van tekst laten zien wat er nou van het zoontje is geworden. Heeft die nu zelf een vrouw en is hij gelukkig. Of zit hij in de put omdat hij ze vader al die jaren mist. En natuurlijk wat is er met zijn moeder gebeurd. Heeft ze een nieuwe man gekregen of rouwt ze nog steeds over haar oude man. De gebeurtenissen in de film zelf had ik hetzelfde gelaten omdat het precies goed is. Niet te veel pijn en haat maar meer het mooie uit een lelijke situatie halen.
C) Geef jou gedachte/reflectie op het thema jodenvervolging combineer dit met het thema zin van het leven.
• ik vind jodenvervolging iets dat best ernstig is. We zijn allemaal mensen
en geloven in verschillende dingen net zoals dat iedereen een verschillend antwoord heeft op de zinvraag. Waarom wordt je dan anders verklaart als je in een andere godsdienst geloofd. Dit komt omdat mensen meestal niet weten waarom ze iets zeggen of doen. Juist door de jodenvervolging en het feit dat het na ongeveer 65 ons nog steeds het de rillingen geeft zegt dit iets over de zin in het leven namelijk de zin van een vrij leven. Ergens in geloven wat jij het liefste wil. Ergens voor zijn omdat dat jou gevoelens weergeeft. Misschien heeft het ook wel moeten gebeuren zodat wij die nu leven kunnen zeggen laat dit nooit meer gebeuren. Zo denk ik over de combinatie tussen jodenvervolg en de zin van het leven.
REACTIES
1 seconde geleden