Het orakel van Delphi
Inleiding
Deze praktische opdracht gaat over: het Orakel van Delphi. Ik heb dit onderwerp gekozen omdat orakels mij eigenlijk altijd wel boeiden, ze zijn altijd wat mysterieus, en toch hebben ze in de klassieke oudheid een belangrijke rol gespeeld. Ik heb gekozen voor het orakel van Delphi, omdat dit het bekendste orakel is, en dus waarschijnlijk het orakel is, waar het meest over te vertellen valt.
Mijn hoofdvraag bij deze praktische opdracht is:
Hoe werkte het orakel van Delphi en welke verhalen zijn hieraan verbonden?
Deze hoofdvraag is weer opgesplitst in deelvragen:
1. Wat is een orakel? 2. Het orakel van Delphi: hoe is het ontstaan? 3. Hoe werkte het orakel van Delphi? 4. Hoe is het orakel van Delphi aan zijn eind gekomen? 5. Wat was er behalve het orakel nog meer in Delphi? 6. Welke historische verhalen zijn aan dit orakel verbonden? 7. Receptie: Hebben we nu ook nog zoiets als orakels, die nog steeds serieus gebruikt worden?
Omdat het orakel van Delphi jarenlang bestaan heeft, zijn er vele historische gebeurtenissen aan verbonden. Ik kan deze natuurlijk niet allemaal noemen, daarom heb ik mij beperkt tot de meest bekende historische gebeurtenissen die te maken hadden met het orakel van Delphi. Eerst zou ik in mijn praktische opdracht ook nog de mythologische verhalen noemen. Dit heb ik uiteindelijk niet gedaan, omdat het mij toch niet echt van belang leek. Ik dacht niet dat het meer waarde zou geven aan het verslag. En in de verhalen, die ik eerst zou beschrijven had het orakel vaak een beperkte rol en waren andere dingen in het verhaal veel belangrijker. Wat is een orakel? Als je het woord orakel opzoekt in de encyclopedie vind je het volgende:
In de oudheid een instituut of middel om het oordeel, de wil of de bedoeling van bovenmenselijke machten te peilen, ook het antwoord dat deze machten gaven op de gestelde vragen, heet orakel.
Men ging dus naar een orakel om raad aan de goden te vragen over mogelijke beslissingen dus men zou moeten nemen. Veel mensen denken dat men in de oudheid naar een orakel ging om de toekomst te laten voorspellen, maar dit klopt niet helemaal. Men ging er in de eerste plaats niet heen om de toekomst te laten voorspellen, maar om raad te vragen aan de goden. Om raad te vragen aan goden gingen de mensen in de oudheid, niet altijd naar een orakel, ook werden spontaan tekens gegeven door de goden. Bijvoorbeeld: in een dromen.
Er bestonden verschillende orakels in de Griekse oudheid, men had:
1. Het doden- of heroënorakel, deze orakels werden geraadpleegd voor genezingen.
2. Het orakel uit natuurverschijnselen
3. Het extatische of mediamieke orakel, deze orakels beschikken over een medium om de goden om raad te vragen.
Ook kun je de verschillende orakels nog in twee andere groepen opdelen: a) Het orakel waarbij je als raadpleger je rechtstreeks tot de goden keert. b) Het orakel waarbij een medium vereist is.
Het orakel van Delphi, is een mediamiek orakel (zie pt.3), een orakel waarbij een medium vereist is. (zie pt.a) Het orakel van Delphi: Hoe is het ontstaan? Volgens een oude legende was het orakel van Delphi opgericht door Apollo…..
Er zou in de oudheid een monsterlijke slang geweest zijn die het orakel van Gaea in Delphi zou hebben bewaakt. (Gaea was de godin van de aarde) Zij zou eerst een orakel hebben gehad op de plaats waar later het orakel van Delphi is verschenen. Apollo, zoon van Zeus en god van het licht, versloeg de slang of ‘python’. Vervolgens zou hij op die plaats een eigen orakel hebben opgericht met een priesteres, bekend als Pythia. Pythia was het medium, via haar konden mensen raad vragen aan de
goden.
In een andere legende zou Apollo gedood zijn door de slang en vervolgens zou hij toen het orakel van Delphi gesticht hebben.
Op deze afbeelding zie je Koning Aegeus van Athene, die het orakel consulteert (rechts) Links zit de Pythia op haar drievoet, zij heeft een lauriertak in haar hand en mogelijk een kom gevuld met heilig water. Deze afbeelding is gevonden op een vaas uit de vijfde eeuw.
Hoe werkte het orakel van Delphi? In de zesde en zevende eeuw voor Christus toen het orakel zeer populair was, ondernamen vele pelgrims de tocht naar het heiligdom van Delphi. Deze reis was een hele klimtocht, omdat Delphi zo’n 570 meter boven de zeespiegel ligt. Ondanks dat de tocht zo zwaar was, hebben duizenden mensen deze tocht afgelegd, sommige te voet en anderen per schip. Eenmaal in Delphi aangekomen liepen ze over de Heilige Weg richting de Apollotempel, waarin het orakel zich bevond. Vervolgens moest men zich reinigen in het water van Kastaliabron. Ook moest men een dier offeren, meestal een geit. Deze geit moest je eerst besprenkelen met koud water, en als het beestje dan begon te trillen, dan kon hij geofferd worden en was de god bereid om uitspraken te doen aan de Pythia. Vervolgens moest je betalen bij de mannelijke hulppriester en die schreef dan je vraag op een tablet. Vervolgens werd het tablet voorgelegd aan de Pythia. Deze zat in het hart van de tempel op een drievoet boven een diepe spleet in de aarde. Zij gaf antwoord op de vragen die de pelgrims aan de goden wilden stellen. Maar dit was niet zo maar een antwoord, het waren eigenlijk maar een paar onsamenhangende klanken. Het schijnt dat deze Pythia in trance raakte door het kauwen op laurierbladen en het inademen van de vulkanische gassen uit de spleet. Doordat zij in trance raakte, zou zij met de goden kunnen communiceren en wanneer ze in trance was brabbelde ze allemaal dingen die dan het antwoord zou moeten vormen op de vragen van de pelgrims. De mannelijke priesterhulp luisterde naar het gebrabbel van de Pythia en legde dit vervolgens uit aan de pelgrim.
Deze antwoorden van de Pythia en de mannelijke priesterhulp waren bijna altijd dubbelzinnig, je kon er altijd twee kanten mee op, daardoor zijn ook vele mensen de mist ingegaan door dit orakel. In hoofdstuk 5, zal ik hier nog op terug komen.
De praktische opdracht gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
1 seconde geleden
W.
W.
Is er een museum waar je over het orakel van Delphi kan kijken?
Ik maak voor mijn meester een reis als opdracht. ik ga naar Griekenland. Dus wel een museum in Delphi!
16 jaar geleden
AntwoordenW.
W.
heey lejan
jou naam lijkt op legos dat betekent verweg in het spaans. leuk he? je hebt wel een vette po gemaakt. maarja helaas moeten wij over iets anders een po maken volgende keer meer geluk!!
wij gaan weer naar domus.
groetjes cerca(betekent dichtbij in het spaans)
20 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
Hee bedankt! Ik zit in de derde en moet nu een PO maken over het orakel. Er is veel vaags te vinden op internet maar hier staat het eindelijk in gewoon Nederlands! Groeten Stan
12 jaar geleden
AntwoordenI.
I.
Geachte Lejan,
Niets dan lof over je geweldige verslag! Ik kom net terug uit Griekenland en ik ben daar geweest. ( Juni 2014) .Heel erg leuk om te lezen en nu begrijp ik er veel meer van dan alleen de versie van de reisleidster!Hartstikke goed gedaan.!!Bedankt ook!! Complimenten!!
10 jaar geleden
AntwoordenR.
R.
echt een stomme praktische opdracht
6 jaar geleden
Antwoorden