Sirkeci station / Oriënt express
In vroegere tijden was het moeilijker voor de mens om grote afstanden te reizen en was de pracht en praal van Istanbul niet aan elke West-Europeaan besteed. De reis duurde lang en de wegen waren moeilijk begaanbaar. Toch ontstond er in 1883 een manier om makkelijk van Parijs naar Istanbul te reizen. Die manier was de Oriënt Express. Als eindstation was er het Sirkeci station in Istanbul.
Geschiedenis van de Oriënt Express
Dankzij een goede samenwerking tussen de Turkse (Ottomaanse) en Duitse overheden aan het eind van de 19e eeuw was de handel tussen de twee landen flink gestegen en waren het bondgenoten geworden. Duitsland investeerde in de Turkse economie en andersom werden de Duitse producten voor getrokken op de markten. Omdat de rest van Europa ook wel erg benieuwd werd naar de Ottomaanse rijkdommen kwam de Belgische diplomaat Georges Nagelmackers met het idee voor de Oriënt Express. Georges Nagelmackers had een tijd in de Verenigde Staten geleefd en had daar het idee van de lange-afstandstreinen in de praktijk zien werken en wilde ditzelfde systeem in Europa ook ten uitvoer brengen. Dankzij een stel goede contacten, onder andere met de Belgische koning, kreeg hij het financiele plaatje rond en lukte het hem zijn project goed op te starten.
Als steden langs de route koos Nagelmackers niet de minste in Europa uit. De eerste Oriënt Express deed Londen, Parijs, Wenen en als laatste Istanbul aan. In de jaren later zouden er meerdere routes ontworpen worden, waarbij ook andere grote steden werden aangedaan.
De Oriënt Express werd in korte tijd erg populair en ook onderwerp van een aantal romans. De bekendste is toch wel het boek van Agatha Christie: Moord in de Oriënt Express. Nog niet eerder hadden mensen zo snel de reis kunnen maken naar Istanbul vanuit West-Europa.
De aankomst
Hoewel de pracht en praal tegenwoordig ook nog overal te bewonderen is in Istanbul, werd er in de tijd van de Oriënt Express bij het Sirkeci station extra moeite gedaan. Zodra de reizigers het station uitstapten, kwamen zij terecht in een oase van weelde en een prachtig uitzicht op de Gouden Hoorn. De bezoekers liepen door prachtige tuinen en liepen van de ene verbazing in de andere. Dit alles droeg erg bij aan het mystieke rond de Oriënt Express. Tegenwoordig is er vrij weinig over van deze prachtige aankomst plaats. De treinen die door Istanbul rijden zijn ouderwets en de voordeuren van het station zitten dicht. Als je de plaats bekijkt waar eens weelderig bloemen bloeiden, dan zie je daar nu een dorre vlakte. Het is erg spijtig dat een ooit zo prachtige plek in de stad nu zo verwaarsloosd is.
Tegenwoordig
Door de komst van andere vervoersmiddelen en verhoging van het reisgemak was de trein steeds minder in trek als lange-afstandsvervoersmiddel. Om snel in Istanbul te komen, nemen de mensen tegenwoordig gewoon het vliegtuig. Toch blijft de herinnering aan de fameuze Oriënt Express levendig onder de bevolking door de pracht en praal die het jaren lang heeft geboden en de verhalen die erover zijn geschreven.
Jaartallen
Hieronder de tijdbalk van de Oriënt Express en de ontwikkelingen die deze heeft doorgemaakt.
1882 - Eerste proeftrein van Parijs naar Wenen
1883 - Vertrek van de eerste Oriënt-Express van Parijs naar Varna
1889 - Vertrek van de eerste Oriënt-Express van Parijs naar Istanbul
1891 - De Oriënt-Express wordt veelvuldig geplunderd
1892 - In de trein breekt een cholera-epidemie uit
1906 - Opening van de Simplontunnel in Zwitserland
1914 - Oriënt-Express wordt stilgelegd als gevolg van de Eerste Wereldoorlog
1919 - Hervatting van de dienst als Simplon Oriënt-Express
1924 - De Arlberg-Oriënt-Express rijdt voor de eerste maal
1929 - De Oriënt-Express wordt in Turkije vijf dagen stilgezet, wat Agatha Christie inspireert tot haar roman Moord in de Oriënt-expres
1931 - Een terroristische overval met een dodelijk slachtoffer
1939 - In de Tweede Wereldoorlog wordt het treinverkeer opgeheven.
voor 1962 - De Oriënt-Express en de Arlberg Oriënt-Express worden opgeheven; alleen de Simplon Oriënt-Express is nog over.
1962 - De Simplon Oriënt-Express wordt vervangen door een langzamere verbinding genaamd de Direct Oriënt-Express, die alleen dagelijkse wagons rijdt van Calais naar Boedapest en van Parijs naar Belgrado, en twee keer per week een verbinding biedt van Parijs naar Istanbul en Athene.
1971 - Wagons-Lits stopt met het zelf rijden van treinen (en het inkomsten verkrijgen uit een toeslag op de kaartjes). In plaats daarvan verkoopt of leaset het al zijn wagons aan de diverse nationale spoorwegmaatschappijen, maar blijft wel het personeel voor de wagons verzorgen.
1976 - De rechtstreekse verbinding Parijs–Athene wordt opgeheven.
1977 - De Direct Oriënt-Express wordt opgeheven; de laatste rit Parijs–Istanbul rijdt op 19 mei. Een trein onder de naam Oriënt-Express blijft echter rijden van Parijs naar Boedapest en Boekarest.
2001 - De verbinding wordt ingekort tot Parijs–Wenen.
2007 - Door de komst van de TGV Est-Européen tussen Parijs en Straatsburg wordt de verbinding per 10 juni 2007 ingekort tot Straatsburg-Wenen. De Oriënt-Express rijdt dagelijks op dit traject als het treinenpaar 262/263.
Sirkeci station / Oriënt express
8.3- Praktische opdracht door een scholier
- 3e klas hbo | 834 woorden
- 4 oktober 2010
8.3
3
keer beoordeeld
REACTIES
1 seconde geleden