Algemene inleiding propaganda
Naar aanleiding van deze praktische opdracht \'propaganda\' zijn we ons gaan verdriepen in de wijze waarop propaganda werd gevoerd in de totalitaire dictaturen Duitsland en Rusland halverwege de vorige eeuw. Allereerst vroegen wij ons af wat propaganda precies inhoudt. Om hierachter te komen hebben wij encyclopedieën op internet en een woordenboek geraadpleegd. Hierbij vonden wij de volgende definities van het woord \'propaganda\':
A:
Propaganda: \"Het beïnvloeden van de publieke opinie voor een meestal niet commercieel doel. Het begrip heeft een negatieve gevoelswaarde, omdat informatie die in de vorm van propaganda wordt verstrekt meestal eenzijdig, onvolledig, verhullend of ook wel leugenachtig is. Ongebreidelde leugenachtigheid kan ontstaan - en vooral ook ongecorrigeerd blijven bestaan - in dictaturen zonder vrijheid van meningsuiting.\"
(http://nl.wikipedia.org/wiki/Propaganda)
Propaganda: \"systematische werkzaamheid om aanhangers te winnen voor zekere principes\"
(http://www.digischrift.nl/lessen/propaganda/)
Propaganda: \"Werkzaamheid voor de uitbreiding van, en herwerven van aanhangers voor politieke, kerkelijke of maatschappelijke leerstellingen of ter bevordering van enig ander (niet commercieel) doel.\"
(Kramers woordenboek - Nederlands, 21ste druk)
Dit voegden wij samen tot onze eigen definitie, namelijk:
Propaganda: \"Het systematisch beïnvloeden van de mening van medemensen met als doel hen aanhanger te maken van zekere principes. Vaak gebeurt dit op sluikse, leugenachtige wijze d.m.v. het enkel verstrekken van eenzijdige informatie die o.a. terug te vinden is in onderwijs, media en kunst.\"
(Eigen inbreng, Maartje en Jeske)
Na het vinden van de definities zijn wij ons verder gaan specificeren en verdiepen in de wijze waarop propaganda werd gevoerd in de totalitaire dictaturen Duitsland en Rusland halverwege de vorige eeuw. Hiervoor raadpleegden wij Memo Dossier 4B van module 10 uit Werkboek VWO, Memo. Wij verwerkten de door ons gevonden informatie in het volgende vergelijkend schema:
Propaganda in Duitsland Propaganda in Rusland
Organisatie Ministerie van Volksvoorlichting en propaganda. Deze had een monopoliepositie in de media. Staatsonderneming voor publiciteit. Deze had een monopoliepositie in de media.
Bereikbaarheid Gebruik van film en massabijeenkomsten. Zo gingen mensen naar de propaganda toe. Gebruik van propagandatreinen. Zo kwam propaganda naar de mensen toe.
Verleden Het propaganda greep niet terug naar het verleden. Propaganda toonde alleen hoe \'geweldig\' Duitsland en Hitler toen waren. Het propaganda greep terug naar het verleden. Er werd getoond aan de Russen hoe goed de tsaren vroeger waren geweest en welke overwinningen Rusland ooit heeft bereikt.
Doelgroep Propaganda is gericht op iedereen, maar vooral sterk op de jeugd. Propaganda is gericht op iedereen, maar vooral sterk op de arbeiders.
Nationalisme Het Ministerie van Volksvoorlichting wilde d.m.v. propaganda aan het volk duidelijk maken dat het Russisch communisme slecht en verkeerd was en het Duits nationaal-socialisme goed en sterk. De Staatsonderneming voor Publiciteit wilde het volk d.m.v. propaganda duidelijk maken dat het nationaal-socialisme van Duitsland slecht en verkeerd was en het Russisch communisme goed en sterk.
Presentatie De ideeën en het uiterlijk van Hitler worden als voorbeeld gepresenteerd. De ideeën en het uiterlijk van Stalin en Lenin werden als voorbeeld gepresenteerd.
Het globale beeld van de propaganda in Duitsland en Rusland, met zijn overeenkomsten en verschillen, halverwege de vorige eeuw was voor ons nu duidelijk geworden.
Met deze informatie in ons achterhoofd hebben wij de dossierbronnen van module 10 uit het basisboek en uit het werkboek, VWO Memo, bekeken en in vier, door ons gezochte, rubrieken in kunnen delen. Dan hier de vier rubrieken met daaropvolgend de bijbehorende dossierbronnen:
B:
Nationalisme
Dossierbron: 1, 5, 8, 9, 10, 13, 15, 18, 19, 20, 21
Militarisme
Dossierbron: 3, 6, 7, 14, 17, 26
Saamhorigheid
Dossierbron: 7, 9, 22
Arbeid
Dossierbron: 10, 11, 12, 25
Omdat veel dossierbronnen behoren tot de rubriek \'nationalisme\' hebben wij bij deze rubriek nog eens vier criteria gezocht en deze criteria daarna verwerkt en uitgelegd. Hieronder vind u de door ons gevonden criteria en daaropvolgend een overzichtelijk, vergelijkend schema waar zij uitgebreider staan verwerkt.
1. Het gebruik van de kleur rood
Rood staat voor daadkracht en overwinning
2. Staatshoofd groot afbeelden
Het staatshoofd dient als groot voorbeeld en staat boven het volk
3. Het volk als een groep afbeelden
het individue komt pas na de het totale volk
4. Het gebruik van tekst/slogans
De poster extra kracht geven, vaak kort, scherp en pakkend
Duitse posters Russische posters
1.
Letterkleur achtergrond nazi-logo\'s Achtergrond
Kleding Letterkleur Strijdkleur communisme Achtergrond of figuren daarop
Overheersende figuren
Vlaggen
2. Strijdlustige houding/uitstraling
Groter en hoger dan het volk
Meestal in schilderingen Teksten die respect afdwingen om hem heen: \'Der Führer\' In nazi-kleding/militaire kleding Omringt door hakenkruizen Strijdlustige houding/uitstraling Groter en hoger dan het volk
Zowel in schilderingen als in beeldhouwwerken
Op vlaggen, gedragen door het volk
3. Met z\'n allen achter de leider
Met z\'n allen achter het nationaal-socialisme
Massabijeenkomsten Saamhorigheid uitstralen Met z\'n allen achter de leider Met z\'n allen achter het communisme
Samen werken aan een
industrieel sterk land
4. Anti-communisme
Gericht op sterke natie
Teksten die respect afdwingen
Tonen hoe goed de toekomst gaat zijn Grijpend naar de toekomst Kort, maar krachtig Anti-nationaal-socialisme Gericht op saamhorigheid Teksten die respect afdwingen
Tonen hoe goed het al gaat Grijpend naar het verleden Belangrijke punten kort en opvallend, daarbij een uitgebreide uitleg.
Conclusie
Als wij terugkijken op ons onderzoek valt ons op dat de propagandatechnieken van Duitsland en Rusland in sommige opzichten erg veel op elkaar lijken. Beide landen hebben een aparte organisatie waar propaganda zaken worden geregeld. Misschien hebben zij wel een aantal dingen van elkaar afgekeken want op sommige gebieden lijken de manieren van propaganda voeren van beide landen zeer sterk op elkaar. Zo wordt bij beiden de leider overdreven groot en krachtig neergezet om meer aanhang te krijgen. Je ziet ook duidelijk op de posters dat het volk achter de leider staat. Hier is uit op te maken dat het volk met zijn alle achter de leider ( moet ) staan en dat ze met zijn allen het regime moeten steunen. Ook wordt bij beide landen qua propagandatechnieken veel gebruik gemaakt van logo\'s op vlaggen e.d. om te laten zien hoe sterk het volk achter de natie staat. Bij beide landen kwam de kleur rood vaak overheersend voor in posters. Dit omdat het een strijd kleur is en om dat deze kleur voor daadkracht en overwinning staat. De landen hadden een hekel aan elkaar. Dit is ook terug te vinden in de posters. Alle twee de landen hebben posters die haat opwekken tegenover het andere land. Als er teksten op de poster voor komen zijn deze teksten op sommige gebieden ook vergelijkbaar. Zo zijn de teksten van beide landen sterk gericht op het ideaalbeeld van de leider en zijn het vaak teksten die respect afdwingen tegen over het regime en de leider.
De praktische opdracht gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
1 seconde geleden