Inleiding.
Voor geschiedenis moet ik een praktische opdracht maken. Het onderwerp van deze praktische opdracht moet te maken hebben met de geschiedenis van de democratische rechtsstaat in Nederland. Ik heb gekozen het onderwerp \'Napoleon Bonaparte\' uit te werken omdat er zoveel over zijn leven te vertellen is. Eén man die zoveel heeft betekend en bereikt in de geschiedenis. Aan de hand van deelvragen ga ik mijn hoofdvraag \'Wat heeft Napoleon Bonaparte betekend voor de geschiedenis\', beantwoorden.
Hoofdvraag: Wat heeft Napoleon Bonaparte betekend voor de geschiedenis?
Deelvragen: - Hoe werd Napoleon de persoon wie hij was?
- Hoe kwam Napoleon aan de macht?
- Napoleon\'s veroveringen.
- Hoe kwam Napoleon ten einde?
Napoleon\'s rijk op zijn top, 1812.
Hoe werd Napoleon wie hij was?
Napoleon Bonaparte werd geboren op het Franse eiland Corsica in 1769 op 15 augustus. Zijn oorspronkelijke naam is Napoleone Buonaparte.
Hij groeide op als tweede uit een gezin van twee kinderen in een bescheiden gezin. Zijn vader werkte als advocaat terwijl zijn moeder thuis voor de kinderen zorgde.
Napoleon was een buitenbeentje op school, hij werd veel gepest, en kwam niet zo mee als de rest. Hij bleek echter uit te blinken in de vakken geschiedeni, aardrijkskunde en wiskunde. Hij had veel interesse de geschiedenis. Zijn vader wist via de gouverneur een studiebeurs voor zijn zoon napoleon te bemachtigen, en zo werd Napoleon op 9-jarige leeftijd naar een militaire school gestuurd in Brienne in Frankrijk. In 1785 slaagde hij, en omdat hij de twaalfde was werd hij benoemd tot onderluitenant. Op 15-jarige leeftijd ging hij studeren aan de \'École Millitaire\' in Parijs. Hij deed vervroegd examen, en werd tot tweede luitenant benoemd nadat hij voor dat examen slaagde.
Toen hij 24 was, was hij al kapitein van een groot leger. Destijds haalde hij ook zijn eerste militaire succes in Toulon.
Hoe kwam Napoleon aan de macht?
De Franse revolutie.
Voor de revolutie geldde in Frankrijk het \'ancien regime\' en werd de regering geleidt door de koning (Willem XVI). De rest van het volk hoorde bij één van de drie standen: de adel, de kerk of de gewone burgerij (derde stand).
Veel mensen waren ontevreden over het leven in Frankrijk. Er waren grote verschillen tussen de verschillende standen, de één was rijk, terwijl de ander straatarm was. Frabrikanten waren ontevreden over de opgelegde regels. Zij voelden dit als een beperking. Mensen wilden meer invloed kunnen uitoefenen, ook wilden ze vrijheid van godsdienst, en gelijkstelling voor iedereen.
In 1788 was er sprake van een staatsbankroet. Het land had veel geld geleend om het leger te kunnen financieren. Dus werd er geld geleend, terwijl er geen geld was om het terug te betalen. Meer geld lenen kon niet meer, bezuinigen of meer belasting vragen was ook geen optie. De jaren die hierop volgden waren crisisjaren. Tijdens deze jaren hadden mensen niet gedacht aan hoe het zover heeft kunnen komen. Pas later gingen mensen nadenken wat de rol van de regering hierin was. Pas toen de koning dat jaar de geliefde minister van financien ontsloeg waren de burgers echt razend. In parijs werden overheidskantoren verwoest en beroofd, mensen verzetten zich en er ontstonden rellen. De burgers wisten, dat als ze een kans wilden hebben tegen het leger, ze wapens nodig hadden. De bevolking wist 30000 pistolen en enkele kanonnen buit te maken. Alleen hadden ze nog buskruit nodig. Deze lag in de Bastille, en daarom vertrokken ze een dag later (14 juli) naar de Bastille om het buskruit te veroveren.
De Bastille.
Dit was de Franse staatsgevangenis. Het door de Franse burgers meest gehate gebouw. Voor hun betekende dit gebouw de ultime macht van de koning, censuur, privelages en onderdrukking. De bevolking zag dat als hun kans, en waren bereid zich hiervoor te offeren, en dat gebeurde ook. Bijna 1000 burgers stierven bij dit gevecht. De commandant van de gevangenis had maar een klein leger om dit gebouw en de opslag te verdedigen, en gaf zich daarom al snel over. Op 14 juli 1789 viel de Bastille. Willem XVI verloor zijn macht nadat zijn leger uiteen viel, en realiseerde dat hij niet meer meer macht dan anderen had.
De revolutie werd steeds extremer, en de Nationale conventie bevond Willem XVI schuldig aan verraad. In januari 1793 werd deze koning onthoofd, net als duizenden anderen tijdens deze terreur.
De val van de Bastille.
Na deze revolutie zagen veel mensen Napoleon als hun redder. In 1793 begint dan ook de opkomst van Napoleon. Het lukte Napoleon aan de macht te komen en er kwam een nieuwe grondwet. In 1799 kwam er het consultaat. Deze nieuwe naam voor de regering hield in dat er drie consuls (drie mannen) werden aangewezen waarom van Napoleon de eerste was. Het eerste consul had de meeste macht. Dit maakte Napoleon de machtigste man in Frankrijk. Later ontsloeg hij de rest van de regering, en werd een alleenheerser.
Veel mensen waren blij met Napoleon, ondanks dat hij een dictator was zorgde hij voor gelijkheid, orde en veiligheid. Dit zorgde voor een betere industrie en meer welvaart.
Maar, Napoleon wilde nog meer macht. Hij liet zich inwijden en zich kerkelijk kronen tot keizer. Nu had hij ook de kerkelijke macht achter zich. Dit betekende ook dat alleen hij zijn opvolger nog mocht kiezen, wat voor de burgers inhield dat ze geen macht meer hadden. Het volk werd ontevreden, maar Napoleon wilde geen kritiek horen, en stelde censuur de in.
Later werd er een driemanschap ingesteld. Deze bestond uit Napoleon, Sieyés, en Roger-Ducros. Napoleon begon met het project \'Code Napoleon\'. Deze code word nu nog gebruikt als basis voor de grondwet. Hij werd opgesteld door Sieyés, maar Napoleon verdraaide het allemaal in zijn voordeel. Van democratie was nog altijd geen sprake, Napoleon was een alleen-heerser.
Napoleon\'s veroveringen.
In 1796 begon Napoleon zijn eerste veldtocht in Italie. Hij kreeg het bevel over de troepen en trok naar het noorden van Italie dat is handen was van Oosterijk om aan te vallen. Ondanks dat hij geen groot leger had, wist hij zijn mensen te inpireren en te motiveren om te vechten. Deze veldtocht duurde tot april 1797, en in oktober van dat jaar werd de vrede van Campo-Formio getekend door Oostenrijk.
In mei 1798 vertrekt Napoleon en zijn aanhang naar Egypte. Door Egypte te veroveren hoopt Napoleon de handel tussen Engeland en India te dwarsbomen. Ondanks dat vechten in de woestijn zwaar is veroverd Napoleon Egypte maar op 1 augustus verwoesten de Engelsen zijn vloot. Napoleon wist niet wat hij moest doen, en liet zijn leger achter in Egypte en ging zelf stiekem terug naar Frankrijk. In Parijs werd hij als held onthaald. Niemand durfde kritiek te geven op wat hij gedaan heeft in Egypte.
Napoleon wilde de macht van Frankrijk vergroten. Hij veroverde grote delen van Europa (Nederland was in 1795 al in handen van Frankrijk). Maar het liefst wilde hij Engeland in zijn bezit krijgen. Engeland was te sterk voor Napoleon, en overzee niet te bereiken. Daarom probeerde Napoleon zijn handel te dwarsbomen, door alles wat naar Engeland ging te verbranden. Dit was voor hem makkelijk, want alle door hem veroverde landen moesten hieraan meewerken.
In 1804 werd Napoleon Raadspensionaris. Dit hield in dat hij mocht mee beslissen over wetsvoorstellen en wetswijzigingen. Al snel kwamen er meerdere veranderingen waaronder:
- Een nieuwe belastingswet;
- Grondbelasting;
- Personele belasting (op bedienden);
- Patenbelasting.
Napoleon zet zijn oorlog tegen Engeland weer voort. In 1804 mobiliseert hij 160 000 soldaten bij het kanaal. Hij wil het kanaal oversteken en Engeland veroveren. Engeland krijgt het benauwd en probeert steun te krijgen van Rusland en Oostenrijk. Napoleon trekt zich hiervan niks aan.
Op 7 september 1805 denkt het Oostenrijkse leger dat de Fransen vastzaten in Boulogne en viel Beieren binnen. Napoleon beveelt zijn leger naar de Rijn de gaan. Op 4 oktober zijn de Fransen in Stuttgard en vallen ze de Oostenrijkers onverwachts aan. Twee dagen later geven de Oostenrijkers zich over en de Fransen nemen Wenen over. Maar ongeveer 100 000 Oostenrijkste soldaten geven zich niet gewonnen. En op 1 december 1805 vind de slag van Austerlitz plaats. Napoleon valt meteen aan en diezelfde avond winnen ze de slag ondanks dat Napoleon een stuk minder soldaten had dan de Oostenrijkers.
Slag van Austerlitz 1805.
1806: Pruisen wilde alle Fransen uit Duitsland weg hebben. Ze kregen steun van Rusland en Engeland. Maar Pruisen wachtte niet op Rusland en probeerde Napoleon\'s leger te verassen, wat uitliep op een Nederlaag voor de Pruisen.
Ondertussen dwingde Napoleon nog steeds alle landen aangesloten aan Frankrijk niet te handelen met Engeland, het continentale stelsel. Maar in 1812 wilde Rusland hier niet meer aan meedoen omdat het slecht ging met hun economie. Het gevolg hiervan is dat Napoleon 15 000 Nederlands oproept voor een veldtocht en trekt 24 juni 1812 \'s nacht met 400 000 soldaten uit Belgie, Nederland, Zweden, Denemarken enz. naar Rusland. Ongeveer een maand later word Smolensk veroverd veroverd door Napoleon. Maar Rusland was slim, en had de hele stad en al het graan verbrand zodat het leger van Napoleon niet kon overleven. Napoleon besluit door te trekken naar Moskou. Maar net voor Moskou vallen de Russen het grote leger van Napoleon aan en ondanks vele doden, geeft Rusland zich gewonnen en nu heeft Napoleon ook Moskou in handen. Enkele Russen steken later de stad in brand en weer ziet Napoleon in dat ze hier niet langer kunnen blijven omdat er niks te eten is. Maar om terug te gaan moeten ze rivier de Berezina oversteken, de brug hierover wat vernietigd door de Russen en Napoleon moest een nieuwe brug bouwen. Tijden het bouwen werden ze voortdurend aangevallen. Velen stierven door de aanvallen, de kou of verdronken. Van de 400 000 soldaten keren er maar 20 000 terug, van de 15 000 Nederlands maar 250.
Nederland begint zich te verzetten tegen de Fransen, en ook in Italie en Spanje wordt de macht van Frankrijk minder wat leidt tot het uiteenvallen van Napoleon\'s keizerrijk.
De armoede in Nederland werd steeds groter, en Napoleon stelde de dienstplicht in. De Nederlanders waren boos, ze wilden niet eindigen als de andere Nederlandse soldaten na de nederlaag in Rusland. Toen ook in Frankrijk de dienstplicht werd ingevoerd kwam het volk écht in opstand. Overal kwamen rellen en de kozakken kwamen naar Nederland om de Fransen te verdrijven en de Nederlanders namen de macht weer over. Op 30 november 1813 kwam Willem van Oranje terug uit Engeland om Nederland te gaan besturen en werd tot Willem I gekroond.
Na 18 jaar was Nederland niet meer van Frankrijk. Maar Nederland was bankroet, en er heerste nog steeds grote armoede.
Koning Willem I van Nederland, ofwel Willem van Oranje.
Hoe kwam Napoleon ten einde?
In 1814 trekken 250 000 soldaten uit Europa richting Parijs. Napoleon\'s leger is weer in Frankrijk, maar zijn uitgeput. De Europese soldaten zijn uit op wraak. Maar toch wil Napoleon niet ingaan op vredesvoorstellen. In Frankrijk breken demonstraties uit en Lyon valt in handen van de Engelsen.
31 Maart 1814 trekken de legers van de geallieerden Parijs binnen. Ondertussen probeert Napoleon een nieuwe leger op te bouwen maar de senaat wil Napoleon afzetten. De geallieerden willen niet meer onderhandelen met hem en op 6 april 1814 ziet Napoleon af van de tronen van Frankrijk en Italie. Diezelfde dag roept Napoleon Willem XVIII uit tot koning van Frankrijk, en word het verdrag van FontaineBleau getekend. Napoleon behoudt zijn titel als keizer maar krijgt alleen het eilandje Elba als grondbebied.
De Fransen zijn helemaal niet blij met de komst en de nieuwe regels van koning Willem XVIII en na 6 maanden besluit Napoleon met 700 soldaten Elba te verlaten en naar Frankrijk te gaan. Hij word enthousiast ontvangen door de mensen, en Napoleon krijgt weer hoop. In maart komt hij aan in Parijs. De troepen die hij daar tegenkomt sluiten zich bij hem aan.
Op 20 maart 1815 is Napoleon weer terug in Parijs. Koning Willem XVIII is ondertussen naar Gent gevlucht. Niet alle Fransen zijn blij met de terugkomst van Napoleon, want er komt natuurlijk weer een nieuwe oorlog tegen de geallieerden.
Napoleon heeft een leger van 300 000 soldaten bijeen kunnen krijgen. Terwijl de Nederlands-Engelse en de Pruisen met meer zijn. Napoleon wilt de legers apart verslaan voordat ze zich vereenigen. Pruisen wordt als eerste verslagen en de Engelsen trekken naar Mont-Saint-Jean vlakbij Waterloo. Napoleon zet de aanval in op de Engelsen die zes uur stand hielden. Maar de Pruisen kwamen terug van de andere kant. Napoleon stond nu tussen twee vuren in. Napoleon raakt in paniek, trekt zich terug van de veldslag en moet afstand doen van de troon. Voor de tweede keer is keizer Napoleon verslagen.
Napoleon word door de Engelsen naar het eiland Sint-Helena gebracht. Hij heeft nog 6 jaar te leven die erg saai zijn. Het eiland is niet meer dan een rotsgebied. Dan gaat het snel achteruit met Napoleon\'s gezondheid en op 5 mei 1821 sterft Napoleon op 52-jarige leeftijd.
Napoleon\'s graf in Hotel des invalides.
Conclusie:
Hoofdvraag: Wat heeft Napoleon Bonaparte betekend voor de geschiedenis?
antwoord: Napoleon was in het begin van zijn cariere een held voor Frankrijk, pas later begonnen mensen aan hem te twijfelen. Hij heeft veel landen veroverd en veel macht gehad, maar ook zijn er veel mensen en paarden gesneuveld in de door hem gevoerde veldslagen die hem meer macht moesten geven. Uiteindelijk is Napoleon voorgoedt verslagen bij Waterloo. Ook heeft Napoleon ook in Nederland belangrijke veranderingen aangebracht die nu nog steeds gelden in Nederland zoals de huisnummering, een einde aan de bureaucratie, het continentaal stelsel, de vermindering van de staatsschuld en nog meer.
Napoleon Bonaparte
4.4- Praktische opdracht door een scholier
- 5e klas havo | 2200 woorden
- 26 oktober 2010
4.4
27
keer beoordeeld
ADVERTENTIE
REACTIES
1 seconde geleden