Mummies

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 3e klas havo/vwo | 1004 woorden
  • 20 juni 2004
  • 60 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
60 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Slim oefenen met Mijn Examenbundel

Wil jij onbeperkt online oefenen met examenopgaven, uitlegvideo's en examentips bekijken en je voortgang bijhouden? Maak snel een gratis account aan op mijnexamenbundel.nl. 

Ontdek Mijn Examenbundel
Mummies

Mummies zijn geconserveerde lichamen van mensen of dieren. (behouden)
Dit kan per toeval of expres gebeuren.

Toeval: in vochtige moerassen
ijzige kou in de bergen
door uitdroging in de woestijn

Expres: Egyptenaren met de balseming

De Oude Egyptenaren wisten dat de inwendige organen van een lijk als eerste gingen rotten. Daarom verwijderden ze de longen, de lever, de maag en andere ingewanden. Via de incisie in de linkerzijde werden deze eruit gehaald. De hersenen werden er via de neus uitgehaald. Het lege lichaam kon dan worden uitgedroogd door het met Natriumsesquicarbonaat te bedekken.(een in de natuur voorkomend zout) Balsemen komt van het woord 'balsem' een zoet ruikende olie. De Egyptische mummies werden gedroogd en dan ingewreven met zalven, oliën en harsen om de huid soepel en levens echt te houden.

De ingewanden werden bewaard in Canopen.

De Egyptenaren droegen amuletten na hun dood, net als tijdens hun leven. Zij geloofden dat deze magische eigenschappen hadden, en het lichaam tegen het kwade konden beschermen of geluk konden brengen. Tussen de windsels van een mummie werden vele verschillende amuletten gelegd die vaak planten, dieren of lichaamsdelen voorstelden. Op een enkele mummie zijn honderden amuletten gevonden. De steen soort of het materiaal waarvan de amulet was gemaakt, zou extra kracht geven. Priesters spraken vaak spreuken en gebeden uit terwijl de heilige amuletten op de mummie werden gelegd.

Het Egyptische Dodenboek

Omstreeks 1400 v.C. werd er een boek van een verzameling van magische spreuken op een rol papyrus geschreven, die de Egyptenaren 'Spreuken om uit te gaan bij dag' noemden. Elke spreuk was een gebed of een smeekbede van de overledene en was bedoeld om hem te helpen op zijn moeilijke reis naar het 'hiernamaals'.
De Egyptenaren geloofden dat iedereen verschillende 'geestenvormen' bezat, waarvan de belangrijksten de Ba en de Ka waren. De Ka was voor het leven belangrijke levensenergie. Zoals elk levend wezen had de Ka voedsel en drank nodig. De Egyptenaren zorgden daarvoor door offers of voorstellingen van voedsel in het graf te zetten of te schilderen.
Het karakter van iemand en zijn vermogen om zich te kunnen bewegen werd de Ba genoemd. De Ba leek iets op ons idee van de geest of ziel van iemand, en werd afgebeeld als een vogel met een mensenhoofd. Wilde iemand eeuwig leven dan moesten zijn Ka en Ba in het graf verenigd worden met de mummie. Als dit gebeurd was werd de mummie onsterflijk. blz. 12

Tijdens de begrafenis doorliep de mummie een belangrijke gebeurtenis, Het Openen van de Mond genoemd. De Egyptenaren geloofden dat dit de mummie zijn zintuigen terug zou geven, zodat hij in het 'hiernamaals' normaal kon eten, drinken en genieten.

Het Wegen van het Hart

Het belangrijkste moment in het 'leven' van een mummie was het wegen van het hart. In deze ceremonie besloot een jury van goden of de mummie zich op aarde goed genoeg gedragen had om het eeuwig leven te verdienen. Dit werd berekend door het gewicht van het hart van de mummie te vergelijken met dat van een veer, het symbool van de waarheid. De jakhals god Anoebis voerde de ceremonie uit, Thot, de schrijvergod maakte notities. Als door aardse zonden het hart te zwaar was, werd het naar het monster Ammit gegooid, die het hart verslond. Maar als het hart en de Veer van de Waarheid in evenwicht waren, had de mummie de test doorstaan en zou hij eeuwig leven.

Anoebis

Anoebis, god van het balsemen. Om godsdienstige redenen werden in de graven prachtige beeldjes geplaatst. Anoebis wordt vaak afgebeeld met een kop van een jakhals. Anoebis is de god van de mummificatie en bewaker van de graven.

Osiris

Osiris, de god van de wedergeboorte. Volgens een legende was hij een goede farao geweest die vermoord werd door zijn slechte broer Seth. Maar zijn zus en vrouw Isis brachten hem weer tot leven. Daarna werd Horus geboren, en toen hij groot was overwon hij alle moordenaars van zijn vader en erfde zijn koninkrijk. Osiris werd de heerser van het dodenrijk.

Arbeidspreuk

De Egyptenaren waren landbouwers, en elk jaar werd er van iedereen verwacht dat zij een tijdlang voor de regering in de landbouw en in de irrigatie gingen werken. Maar rijke Egyptenaren konden er onderuit komen door iemand te betalen om het voor hem te doen. Als de mummie naar 'Het Veld van het Riet' ging, zoals de Egyptenaren de hemel noemden, zou het kunnen dat hij soort gelijk werk moest doen. Maaien en zaaien voor de god Osiris. Daarom werden er vanaf de oudste tijden, de rijke mensen begraven met een beeldjes van arbeiders om namens hen te werken in het 'hiernamaals'. In het begin van het Nieuwe Rijk (1500 v.C.) scheen een enkele arbeider, een sjabti, voldoende te zijn om een gemakkelijk leven in het 'hiernamaals' te kunnen garanderen. Het beeldje werd beschreven met de tekst van het 6de hoofdstuk van het Dodenboek, die luidt: Ó sjabti, indien ik geroepen word, indien ik aangewezen word om alle werkzaamheden te verrichten die gedaan plegen te worden in het dodenrijk, welaan! De last zou jou daarginds worden opgelegd…' Omstreeks 1000 v.C. werden rijke Egyptenaren begraven met 401 sjabti's, een voor elke dag van het jaar. De andere 36 waren opzichters, met zwepen om te voorkomen dat de arbeiders niet aan het niets nutten zijn, als ze op de hemelse akkers zwoegden.
Soms werden sjabti's in fijn bewerkte kisten gelegd die op echte mummie kisten leken. Veel sjabti's dragen schoffels, houwelen, zaadmanden een andere werktuigen. Ze vertellen ons veel over de landbouw in het oude Egypte.

Napoleon in Egypte

De Fransen waren de eersten die het oude Egypte ernstig bestudeerden. Toen Napoleon Egypte in 1798 binnenviel, bracht hij en groep geleerden mee . Napoleon werd geboeid door het oude land en verzamelde zelf een paar mummies. De reizigers stonden versteld over de monumenten met de hiërogliefen. Het koste de Franse geleerde jean Françios Champollion het grootste deel van zijn leven om de hiërogliefen te ontcijferen. Hij maakte zijn eerste doorbraak in 1822. daardoor konden de egyptologen de inscripties lezen waarmee de beelden, graven, tempels en mummie kisten bedekt waren.

REACTIES

D.

D.

koelmaaan

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.