De invloed van het lerarentekort op de economie van Nederland
Sara s
C L
Havo 4
2-6-2023
Hoofdvraag:
Wat betekent het lerarentekort voor de economie Nederland?
Deelvraag 1: Hoe groot is het lerarentekort en welk soort onderwijs heeft hier het meeste last van?
Deelvraag 2: Wat zijn de oorzaken van het lerarentekort?
Deelvraag 3: Welke invloed heeft het lerarentekort op de economie van Nederland?
Deelvraag 4: Wat kunnen we doen om het probleem van het lerarentekort op te lossen?
De grote vraag die nu steeds vaker gesteld wordt: ‘Hoe groot is het lerarentekort op dit moment?’ Op deze vraag is helaas geen precies antwoord, omdat het constant verandert. Uit het laatste onderzoek blijkt dat het landelijke tekort aan leraren in het primair onderwijs 9.5% van de werkgelegenheid van leraren bedraagt. Dat betekent dat er 9700 leraren te kort zijn. Oftewel 1 op de 10 leraren in het primair onderwijs ontbreekt. En dit aantal groeit veel. In Amsterdam, Den Haag en Rotterdam is het lerarentekort het grootst. De vakken die in het voorgezet onderwijs het meeste last hebben van lerarentekort zijn Wis-, natuur- en scheikunde, informatica, klassieke talen, Frans, Duits en Nederlands. De vraag naar leerkrachten is dus veel groter dan het aanbod.
‘Het actuele lerarentekort is namelijk niet zo gemakkelijk in kaart te brengen en varieert bovendien van dag tot dag. Dat betekent dat scholen vaak gevraagd zou moeten worden naar hun (openstaande) vacatures, wat voor een grote administratieve last zorgt. Daardoor is er op dit moment geen actuele en feitelijke informatie beschikbaar over het lerarentekort in Nederland. Wel zijn er cijfers beschikbaar die een indicatie geven van het lerarentekort in de sector.’
- arbeidsmarktplatformpo.nl
Figuur 1. Ontwikkeling aantal vacatures (in fte) en vacature intensiteit leraren primair onderwijs (bron Arbeidsmarktbarometer po, vo, mbo 2018-2019)
Figuur 2. Verwachte tekort aan leraren en directeuren in het VO in fte’s. (Bron: onderwijscommunity.nl)
Er zijn veel oorzaken van het lerarentekort. De grootste zijn:
- Er komen niet genoeg leerkrachten bij.
- Veel oudere leerkrachten gaan met pensioen.
- Er is Krapte op de arbeidsmarkt.
-Rijksoverheid.nl
Veel nieuwe docenten stoppen snel met hun baan vanwege verschillende redenen. Uit een onderzoek op uitval van jonge docenten blijkt het volgende: ’Werkdruk, stress en een laag salaris worden veel genoemd. Andere redenen zijn onduidelijke verwachtingen, ontbreken van steun en feedback, geringe doorgroeimogelijkheden, gebrekkige communicatie en slechte relaties binnen de school. De verschillende uitvalredenen lijken met elkaar samen te hangen.’-Kennisrotonde.nl
Er zijn dus veel verschillende redenen waarom er zo een groot tekort aan leraren is. Er zijn twee hoofdschuldigen volgens Jan Lepeltak. 1) De overheid en 2) De schoolbesturen. Volgens Jan Lepeltak zou de overheid al jaren geleden het lerarentekort in VO en BO kunnen voorspellen. Ze hadden maatregelen kunnen nemen om het lerarentekort te voorkomen. Nu is het inmiddels te laat. Er missen veel te veel docenten. -komenskypost.nl
Veel leraren stoppen ook snel omdat het voor verschillende redenen niet werkt. De klas luistert niet, problemen met de werkgever en veel andere dingen kunnen een reden zijn om te stoppen. Sommigen gaan het onderwijs in omdat ze van hun vak houden. Deze nieuwe docenten zouden moeten worden begeleid in het lesgeven, omdat ze dan meer kans hebben om het langer vol te houden. -Rtlnieuws.nl
Waarom is het lerarentekort eigenlijk zo erg? Ten eerste lijden de prestaties van leerlingen eronder. Dit komt door meerdere dingen. Het kennisniveau ven kernvakken gaat omlaag, er is vaak te weinig individuele aandacht en er staat vaak een andere docent voor de klas. Dit zorg soms voor onrust, waardoor leerlingen minder goed kunnen leren. -Nieuws.vooruit.org
‘Werkgevers zullen in de toekomst te maken krijgen met een tekort aan gekwalificeerd personeel, omdat de basis nu niet op orde is.’ Dit stond in een brief die werkgeversorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en ORAM in samenwerking met onderwijswethouder Moorman (PvdA) aan Mark Rutte stuurde (nos.nl). Wethouder Moorman zegt het kabinet het geld dat nodig is wel heeft, maar het niet wil geven omdat ze andere prioriteiten hebben. Dit is tegenstrijdig met mijn opinie. Mijn opinie is dat het onderwijs nummer een moet zijn op het prioriteiten lijst. De jongeren van vandaag tenslotte ook de leiders van morgen en dat worden ze niet vanzelf. Daar is goed onderwijs voor nodig.
Mevrouw Moorman pleit ook voor het gratis beschikbaar stellen van een lerarenopleiding. Sommigen studeren namelijk niet omdat het te veel geld kost.
Twitter.com
De kinderen die nu op school zitten, zijn later degene die voor het land verantwoordelijk zijn en dus ook degene die de economie staande moeten houden. Maar als de jeugd allemaal laagopgeleid zijn, wie moet dan later ervoor zorgen dat Nederland een sterke economie heeft.
Ik vind zelf dat het feit dat het lerarentekort zo groot is, onzekerheid brengt aan de inwoners van Nederland. Als het vertrouwen in de overheid en economie niet goed is, is dat slecht voor de welvaart en economie van Nederland.
Nederland moet dus dringend het lerarentekort proberen op te lossen, anders zal het later catastrofale gevolgen hebben. Er zijn veel dingen die gedaan kunnen worden.
- Onderwijs aantrekkelijk maken. Dit kan door bijvoorbeeld nieuwe docenten te coachen en leraren de kans geven verder te ontwikkelen.
- Beroep van leerkracht moderniseren
- Lerarenopleiding versterken
- Ruimte voor bijscholing
- Sterke directies
-nieuws.vooruit.org
Zelf vind ik ook dat er hogere lonen moeten komen, dan voel je dat je iets meer waard bent. Ook kan dat het vak aantrekkelijker maken, maar daarmee is het niet allemaal opgelost, want de werkdruk blijft noch steeds erg groot. Ook moeten ze de opleiding goedkoper en aantrekkelijker maken. Hier volgen een paar oplossingen voor:
- Extra onderwijsondersteunend personeel aannemen, zoals bijvoorbeeld een onderwijsassistent of conciërge.
- Vakleerkrachten aanstellen.
- ICT of digitale leermaterialen kopen.
- Trainingen of teamactiviteiten financieren.
-rijksoverheid.nl
In het ‘Internationaal Verdrag voor de rechten van het kind’ staat dat iedereen recht heeft op (goed) onderwijs. De vraag is, hoe kun je goed onderwijs hebben als 1 op 10 leerkrachten er niet is? Die vraag blijft nog altijd een vraag en de gevolgen blijven helaas groot. Het lerarentekort heeft dus veel negatieve impact op de economie van Nederland. Op lange termijn en korte termijn. De overheid heeft veel mogelijkheden om het lerarentekort proberen op te lossen. Het lerarentekort blijft nog altijd en probleem.
Bronvermelding:
https://arbeidsmarktplatformpo.nl/lerarentekort/feiten-en-cijfers-over-het-lerarentekort
https://nos.nl/artikel/2456228-lerarentekort-op-basisscholen-gestegen-tot-bijna-10-procent
https://komenskypost.nl/?p=7588
https://nieuws.vooruit.org/5_oplossingen_om_het_lerarentekort_aan_te_pakken
https://nieuws.vooruit.org/5_oplossingen_om_het_lerarentekort_aan_te_pakken
REACTIES
1 seconde geleden