Ahold

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 4e klas vwo | 3886 woorden
  • 29 april 2003
  • 111 keer beoordeeld
Cijfer 7.6
111 keer beoordeeld

Inleiding Wij kregen de opdracht om een beursgenoteerd bedrijf uit te kiezen en daar een praktische opdracht over te maken. Wij hebben gekozen voor Ahold. Voor deze keuze hebben wij verschillende redenen. Allereerst hebben we in het dagelijkse leven nogal eens te maken met Ahold. Zo komen wij wekelijks bij Albert Heijn of Etos, twee van Aholds werkmaatschappijen. Ook lijkt het ons interessant om te weten welke grote bedragen er omgaan in een multinational als Ahold. Ahold is zeer uitgebreid bedrijf met 9000 winkels verspreid over vier continenten en 28 landen. Bij deze praktische opdracht zullen wij ons dan ook moeten beperken tot Ahold in Nederland en wij zullen het vooral over Albert Heijn hebben. Ahold is de afgelopen tijd nogal eens in het nieuws geweest. Zo was Albert Heijn in januari van dit jaar in het nieuws in verband met hun nieuwe actie: ‘Een volle tas voor minder geld.’ Met deze actie bond Albert Heijn de strijd aan met verschillende discounter zoals Aldi en Lidl. Over deze en andere concurrenten zullen wij het in deze praktische opdracht nog uitgebreid hebben. Eind februari haalde Ahold de voorpagina’s van alle dagbladen en was de multinational veelvuldig in het nieuws. De top van het supermarktconcern stapte op 24 februari op in verband met een omvangrijk boekhoudschandaal bij de Amerikaanse dochteronderneming US Foodservice. Ook bij de dochteronderneming Disco in Argentinië is gerommeld met de boekhouding. Deze crisis zullen we behandelen in een bijlage.

Hoofdstuk 1: Wat voor soort onderneming is Ahold? Ahold is een multinational die zich toelegt op de distributie en verkoop van voeding en daaraan gerelateerde producten en diensten. Ahold heeft 9000 winkels verspreid over 28 landen. In Nederland heeft Ahold de volgende winkels:  Albert Heijn  Schuitema  Etos  Gall & Gall  Deli XL  Jamin De Ahold-werkmaatschappijen streven naar marktleiderschap. Ahold wil in al haar werkgebieden de beste en meest succesvolle aanbieder van voeding worden, zowel in food retail als in foodservice . Deze zijn gericht op lokale winkelmerken en –formules met grote kennis van de klant in de omgeving. Ahold probeert tegemoet te komen aan de behoeften van de klanten op het gebied van; voeding, aanverwante producten en diensten. De bedrijven van Ahold hebben producten van goede kwaliteit, een vriendelijke service een aangename omgeving en de klant krijgt waar voor zijn geld. De bedrijven bevinden zich in een concurrerende omgeving. Ahold is een familie die probeert om maximale schaalvoordelen te realiseren.

Albert Heijn
Albert Heijn is een grote supermarkt met veel extra’s. Er wordt niet alleen voedsel, verzorgingsproducten en tijdschriften verkocht, maar ook kun je er computers en mobiele telefoons kopen. Bij Albert Heijn kan je zelfs reizen boeken of een spaarrekening openen. En we moeten natuurlijk de fotoservice niet vergeten. Albert Heijn heeft samen met Etos en Gall & Gall een bezorgservice genaamd ‘Albert’.

Schuitema
Schuitema is het brein achter de supermarkt C1000. Dit is de snelst groeiende keten van supermarktondernemers in Nederland. Schuitema heeft een grote kennis van de levensmiddelenhandel. Door de samenwerking met C1000 zorgt Schuitema ervoor dat de supermarkten maximaal kunnen presteren in hun marktgebied.

Etos
Etos is een drogisterij, waar je gebruik kunt maken van de ‘Albert’ bezorgservice. Etos verkoopt medicijnen, parfums, make-up, maar ook sieraden. Ook Etos heeft een fotoservice.

Gall & Gall
Gall & Gall is gespecialiseerd in alcoholische dranken. Ze verkopen veel soorten wijn, bier en buitenlands gedestilleerde dranken. Ook Gall & Gall werkt samen met de bezorgservice ‘Albert.’

Deli Xl
Deli Xl is een food service bedrijf. Ze levert kant-en-klaar-maaltijden aan schoolkantines, vliegtuigmaatschappijen en bijvoorbeeld gevangenissen.

Jamin
Jamin een snoepwinkel, met alle soorten snoep die je, je maar in kunt denken. Van lolly’s tot chocola tot ijs.

Hoofdstuk 2: Hoe groot is Ahold en hoe is de ontwikkeling daarin? Bij het beantwoorden van deze deelvraag zullen wij het hebben over de omzet, het aantal vestigingen en het aantal werknemers. Ahold is de afgelopen jaren aanzienlijk gegroeid, zowel autonoom als door middel van acquisities . Ahold heeft dankzij haar strategie de wereldwijde omzet tussen 1999 en 2002 kunnen verdubbelen. Dit gebeurde op basis van sterke autonome groei, acquisities en een verdere verbetering van de resultaten. Gezamenlijk hebben de retail- en foodservice activiteiten in 2001 een omzet van circa €66,6 miljard gerealiseerd. Dit is een stijging van 29,2% ten opzichte van het jaar 2000. De omzet is een stijgende lijn. In de volgende grafiek zullen we de ontwikkeling van de omzet van de afgelopen 10 jaar laten zien.

Uit de grafiek kunnen we opmaken dat het de afgelopen tien jaar erg goed is gegaan met Ahold. De omzet wordt elk jaar hoger en hiermee ook de winst. De nettowinst was in 2001 € 1,11 miljard.

Ahold heeft ongeveer 9000 winkels verdeeld over 4 continenten en 28 landen. Ahold is actief in de volgende regio’s: Noord-Amerika: de Verenigde Staten. Europa: Nederland, België, Spanje, Portugal, Tsjechië, Slowakije, Polen, Zweden, Noorwegen, Denemarken, Estland, Litouwen en Letland. Midden- en Zuid-Amerika: Brazilië, Argentinië, Chili, Peru, Paraguay, Guatemala, El Salvador, Honduras, Costa Rica en Nicaragua. Azië: Thailand, Maleisië en Indonesië.

Op het kaartje hiernaast is duidelijk te zien hoe gevarieerd Ahold is. De onderneming telt 38 verschillende werkmaatschappijen verspreidt over de wereld. Op het kaartje is ook te zien hoeveel winkels en werknemers er per continent in dienst zijn. In de gehele Ahold-organisatie werken 450.000 parttime en fulltime medewerkers. Daarnaast levert een groot bedrijf als Ahold natuurlijk nog een grote bijdrage aan de werkgelegenheid in de transport- en productiesector. Het is natuurlijk een heel gedoe om in een bedrijf als Ahold alles efficiënt te managen. Dit komt doordat het bedrijf verspreidt over de wereld zit en erg veel werknemers telt. Alle dochterondernemingen werken dan ook relatief zelfstandig. Ahold ondersteunt ze, zodat ze de bedrijfsvoering kunnen optimaliseren. De verantwoording ligt volledig bij het lokale management, want zij kennen de wensen en behoeften van hun klanten het beste.

Hoofdstuk 3: Hoe groot is het marktaandeel van Ahold? Bij het beantwoorden van deze deelvraag kwamen we een probleem tegen, namelijk dat Ahold uit concurrentieoverwegingen hun marktaandeel niet vrijgeeft. Wel geven ze het marktaandeel van Albert Heijn vrij. Dit was 27,4% in 2001. Ook is het marktaandeel van Etos bekend. Dit ligt tussen de 15,5% en de 16%. Het schommelt van dag tot dag.

Oligopolie
Ahold is een oligopolie. Een oligopolie is een marktvorm waar één of meerdere aanbieders een duidelijke overheersende positie innemen. Een onderneming die een oligopolie is voldoet aan bepaalde kenmerken. Zo ook Ahold. Ahold verkoopt heterogene goederen. Dat wil zeggen dat de producten uit verschillende supermarkten door de consumenten verschillend gewaardeerd worden. Het gaat om zeer kleine verschillen. Hierdoor zijn (kleine) prijsverschillen mogelijk. Ahold heeft bedrijven die voedsel verkopen, maar ook bedrijven die cosmetica verkopen. Er zijn op de markt waar Ahold op opereert niet zo heel veel aanbieders. Dit komt doordat Ahold niet alleen Albert Heijn als supermarkt heeft, maar ook Schuitema. Op de markt van Etos zijn er ook niet zo veel andere aanbieders. De echte concurrenten zijn eigenlijk alleen Kruidvat en Dirx. De toetreding op de markt van Ahold is niet gemakkelijk, omdat de bedrijven binnen deze markt al naam hebben gemaakt. Als je een kans wilt maken moet je over een vrij groot startvermogen beschikken. Bij een oligopolie is er sprake van beperkte doorzichtigheid en dit is ook van toepassing op Ahold. Je kunt natuurlijk niet van elk bedrijf onder Ahold nagaan wat ze verkopen, tegen welke prijs en hoeveel ze er van verkopen. Ook weet je niet van de concurrenten wat ze verkopen en voor welke prijs. Het is beperkt doorzichtig, omdat ze wel cijfers vrijgeven. Bijv. het jaarverslag, de balans en het marktaandeel. Ahold heeft verschillende mogelijkheden om de concurrentie aan te gaan. Ze heeft op de televisie verschillende reclame spotjes. De reclame voor Albert Heijn en Etos is dagelijks op de televisie te zien. Ook heeft Albert Heijn nu een nieuwe actie om de prijsconcurrentie aan te gaan. Deze actie heet ‘Een vollere tas voor minder geld.’ Doordat Ahold een bezorgservice heeft voor enkele bedrijven, is dit een voorsprong op het punt service. Oudere mensen of mensen met een heel drukke baan kunnen via Internet of telefoon hun boodschappen bestellen en dit wordt dan thuis afgeleverd. Veel andere ondernemingen die concurreren met Ahold hebben dit niet. Op de markt waar Ahold opereert is geen sprake van kartelvorming. De concurrenten hebben dus onderling geen afspraken gemaakt met als doel de onderlinge concurrentie te beperken dan wel uit te schakelen. De winstmogelijkheden zijn groot bij Ahold. Dit komt doordat Ahold uit heel veel verschillende soorten winkelketens bestaat. Dit is een groot voordeel voor Ahold, want op deze manier kan een winst bij de ene dochteronderneming een verlies bij de andere dochteronderneming compenseren.

Hoofdstuk 4: Welke ontwikkelingen zijn er in de branche waarin Ahold opereert? Ahold is een erg breed bedrijf en opereert in verschillende branches. Bij deze vraag beperken wij ons allereerst tot de supermarkten van Ahold in Nederland.

Concurrentie
De supermarkten hebben veel concurrenten. Kijk maar in een dorp als Lisse. Hier vinden we verschillende supermarkten zoals: Albert Heijn, Dekamarkt, Aldi, Digros, Super de Boer en Hoogvliet. Dat zijn al 6 supermarkten op ruim 20.000 inwoners. Hier hebben wij nog niet eens de buurtsupers bijgerekend. Uit dit voorbeeld kunnen we dus wel afleiden dat er nogal wat concurrentie is op de voedselmarkt. Dit is natuurlijk ook logisch, want voedsel is één van de eerste levensbehoeftes en dus zeer belangrijk voor de mens. Voor de consumenten is het dan ook fijn dat ze uit verschillende supermarkten kunnen kiezen. De belangrijkste concurrenten van de supermarkten van Ahold in Nederland zijn:  Konmar  C1000  Super de Boer  Vomar  Edah  Jumbo  Plusmarkt  Dekamarkt  Digros  Hoogvliet  Spar  Lidl  Aldi  Nettorama  Eda  Bas v.d. Heijden
Zoals je kunt zien, zijn dit er nogal wat. Doordat de concurrentie de afgelopen jaren steeds groter is geworden is het succes van een winkel steeds meer afhankelijk van het vermogen om de klant te bieden wat hij wil, wanneer hij het wil en hoe hij het wil. De klant wil een product van hoge kwaliteit, goede service en dit voor een lage prijs. Alles is duurder geworden en de Nederlander let goed op zijn portemonnee. Hierdoor hebben de supermarkten van Ahold dan ook de laatste jaren steeds meer concurrentie van discounter als Aldi en Lidl. Terwijl de consumenten zich ergerden over de prijsverhogingen na de invoering van de Euro en de economische vooruitzichten steeds somberder werden, waren er ook vaker de lovende verhalen en kreten over Aldi en Lidl. Dat was nog eens boodschappen doen! Albert Heijn, een van de supermarkten van Ahold, heeft begin dit jaar zijn prijzen verlaagd en is meer schapruimte gaan reserveren voor het voordelige huismerk en het goedkopere eigen merk ‘Euroshopper.’ Doordat Albert Heijn meer ruimte in de schappen heeft voor de goedkopere merken kunnen ze in grotere hoeveelheid inkopen. Dit levert schaalvoordelen op, waardoor de prijzen van de producten lager worden en de concurrentiepositie van Ahold beter wordt. De andere Nederlandse supermarkten konden niet achter blijven bij de acties van Ahold en verlaagden eveneens hun prijzen. Het begon erop te lijken dat er een heuse prijzenoorlog zou uitbreken.

In het cirkeldiagram hierboven is te zien hoeveel huishoudens er in 2002 bij welke winkels boodschappen deden. In het diagram is te zien dat Albert Heijn de grootste is, maar het verschil wordt steeds kleiner met bijvoorbeeld C1000 en Aldi.

Bedreigingen
Nu het zo slecht gaat met de economie en met Ahold in het bijzonder zijn er veel bedreigingen. Ahold heeft een grove fout gemaakt. Ze hebben informatie achtergehouden, waardoor de winst hoger leek dan hij in werkelijkheid was. Hierdoor hebben veel mensen het vertrouwen in Ahold verloren. Veel huishoudens hadden aandelen Ahold en dit werd altijd als een veilig en betrouwbaar fonds gezien. Nu achteraf blijkt dat er is gesjoemeld met de cijfers stappen mensen over naar een andere supermarkt. Doordat het slecht gaat met de economie doen veel mensen zuinig met hun geld. Ze stappen over naar goedkopere supermarkten zoals Aldi en Lidl en geven minder geld uit aan luxe goederen. Dit is slecht voor een supermarkt als Albert Heijn. De banken kunnen in de toekomst ook een bedreiging voor Ahold vormen. In een groot bedrijf als Ahold gaat nogal wat vreemd vermogen om. Nu er zoveel commotie rond het boekhoudschandaal van Ahold is, zullen de banken minder snel bereid zijn om het bedrijf een lening te verschaffen. Als de banken toch een lening geven, zal dit tegen een hogere rente dan voorheen zijn. De banken vragen een hogere rente, omdat ze niet zoveel vertrouwen meer hebben in het bedrijf en ze lopen meer risico.

Producten
De producten van Ahold voorzien in de behoefte van voedsel en aanverwante artikelen. Ahold levert kwaliteit producten en biedt de klant veel extra diensten. De producten die Ahold verkoopt zijn zeer uiteenlopend, dit is ook niet vreemd als je bedenkt dat Ahold actief is in 28 verschillende landen. In deze 28 landen zijn veel verschillende culturen te vinden. En elke cultuur heeft natuurlijk zo zijn eigen gewoontes op het gebied van voedsel. Daardoor is het assortiment per land zeer divers en is er voor ieder wat wils.

Het leven wordt steeds drukker en drukker. Mensen hebben steeds vaker haast en weinig tijd om boodschappen te doen en verantwoord te koken. Toch willen de mensen vers en gezond eten. Het is aan de supermarkten om hier op in te spelen. Door goed marktonderzoek en direct contact met de consumenten weten de supermarkten van Ahold goed wat de wensen van hun klanten zijn. Vandaag de dag neemt de vraag naar biologische producten al erg toe. Men wil graag gezond en vers voedsel, het liefst met extra’s vitamines voor meer weerstand. In het supermarktassortiment is duidelijk te zien dat hier op ingespeeld wordt. Steeds meer vrouwen gaan buitenshuis werken en toch moet er ’s avonds een gezonde maaltijd op tafel staan voor man en kinderen. De kant-en-klaar-maaltijden zijn de perfecte oplossing. Kant-en-klaar-maaltijden zijn er in veel verschillende soorten: van Hollandse stampot, tot Italiaanse lasagne, tot Indiase wraps. Ook zijn er steeds meer verse voorbewerkte producten in de supermarkten te vinden, zoals vers gesneden en gewassen groentes, die alleen nog maar gekookt hoeven worden. Ook hiermee spelen supermarkten in op het steeds drukker wordende leven van de consument
Verder zijn er in de supermarkten steeds meer buitenlandse producten te vinden. De mensen eten niet meer elke avond Hollandse pot en willen ook wel eens iets anders. Dit komt natuurlijk doordat we in een multiculturele samenleving leven. Invloeden van andere culturen komen we nu ook tegen in de supermarkten.

Productieprocessen
Ahold bezit geen fabrieken, dus de gehele productie van alle producten wordt uitbesteed. Ahold geeft fabrieken opdracht tot het maken van de huismerkartikelen en de rest van het assortiment koopt ze in bij de desbetreffende leveranciers. Ondanks dat Ahold de productie steeds meer uitbesteedt, worden ze steeds meer betrokken bij het productieproces. Dit komt omdat de consument meer verantwoording over de herkomst en de veiligheid van het voedsel eist. Ahold kan deze verantwoording alleen maar geven door meer betrokken bij de productie te zijn en nauwere banden met de fabrikanten en boeren te onderhouden. De ontwikkelingsideeën voor het verbeteren van producten en het ontwikkelen van nieuwe producten wordt zowel door Ahold als door de fabrikanten van de bestaande producten gedaan. De fabrikanten zelf ontwikkelen nieuwe producten of verbeteren producten, maar Ahold geeft ook zelf aan als er vraag is naar een nieuw product.

Hoofdstuk 5: Hoe heeft de beurskoers zich de laatste 2 jaar ontwikkeld en welke verklaringen zijn daarvoor te geven? De beurskoers van Ahold heeft de laatste jaren nogal eens geschommeld. De laatste jaren leek het redelijk goed te gaan met Ahold, maar de afgelopen maanden is daar verandering in gekomen. Ahold gaf meerdere keren dit jaar een winstwaarschuwing uit. In de grafiek op de bladzijde hiernaast ziet u de beurskoers van Ahold van de afgelopen paar jaar. Hieronder zullen wij de belangrijkste data behandelen en toelichting geven op de beurskoers.

- 4 september 2001: In de VS wordt Alliant Foodservice en Bruno’s supermarkets aangekocht voor $2,8 miljard. - 5 april 2002: Er zijn verschillen ontdekt in de Amerikaanse en de Nederlandse boekhouding. Hierdoor ontstaat onrust. - 17 juli 2002: De eerste winstwaarschuwing wordt gegeven. - 19 november 2002: De tweede winstwaarschuwing wordt gegeven. - 25 februari 2003: - Vertrek Van der Hoeven en Meurs. - De boekhoudfraude van US Foodservice wordt openbaar. - De derde winstwaarschuwing wordt gegeven. - Er is op deze dag een fikse koersdaling en wel met 63 procent naar € 3,59. Al deze dingen hebben natuurlijk invloed gehad op het verloop van de beurskoers. Vanaf het aantreden van Cees van der Hoeven in 1993 leek het bergopwaarts te gaan met Ahold. De koersen stegen en de omzet werd elk jaar hoger. Er vonden veel acquisities plaats en Ahold breidde zich uit. Het werd een wereldwijde multinational en derde supermarktketen in de Verenigde Staten. Maar vanaf medio 2001 gaat het slechter met Ahold. De koersen beginnen langzaamaan te dalen en er zijn minder overnames. Er zijn nog wel wat stijgingen, maar deze duren niet meer zo lang als voorheen. Als in april 2002 onrust ontstaat over verschillen in de Amerikaanse en Nederlandse boekhouding, gaat het slechter. Vanaf die dag zien we overwegend dalende koersen. Ook nu zijn er nog wel eens stijgingen, maar deze zetten zich meestal snel om in een dalende lijn. In 2002 worden drie winstwaarschuwingen gegeven. Deze zijn natuurlijk niet erg goed voor het vertrouwen van de belegger. Het gaat slechter met de economie en het zijn niet alleen de koersen van Ahold die dalen, maar bijna alle koersen dalen. Als Ahold dan op 25 februari 2003 bekent maakt dat er is gerommeld met de boekhoudingen bij US Foodservice en Disco dalen de koersen met 63% naar een dieptepunt van € 3, 59.

Hoofdstuk 6: Het boekhoudschandaal Op 25 februari 2003 werd de beurs geschokt door het bericht dat er bij Ahold met de boekhouding was gerommeld. De winst over 2002, 2001 en misschien zelfs 2000 en 1999 zou hierdoor lager uitvallen. Bestuursvoorzitter Cees van der Hoeven en financieel directeur Michiel Meurs legden hun functie neer, omdat zij verantwoordelijk werden gehouden. Veel beurshandelaren en particuliere beleggers hadden dit nooit zien aankomen, omdat Ahold altijd werd gezien als één van de veiligste beleggingsfondsen. Veel mensen leden een flink verlies door de koersdaling. In een dag tijd daalde de koers met 63% naar € 3,59. De oorzaak van het schandaal zit hem bij de Amerikaanse dochteronderneming US Foodservice. Dit is een onderneming die aan bedrijven levert. Zij hadden een actie die te maken had met schaalvoordelen. Bedrijven konden meer inkopen dan ze normaal deden. Hoe meer ze inkochten, hoe meer voordeel er werd behaald. Een leuke actie zou je zeggen. De actie werd nog leuker doordat bedrijven die hun ingekochte goederen niet konden verkopen ze terug mochten brengen naar US Foodservice. En hier ging het fout in de boekhouding. US Foodservice heeft namelijk de verkochte goederen als omzet in de boeken geschreven, maar de teruggebrachte goederen heeft ze hier niet meer vanaf gehaald. Hierdoor leek er een grote winst te zijn behaald, maar in werkelijkheid is een deel van de verkochte goederen retour gebracht. Hierdoor zal de winst zo’n $ 500.000.000, - lager uitvallen. Ook in Argentinië is er geknoeid bij de dochteronderneming Disco. Toen de onderneming nog maar voor 50% in handen van Ahold was, is de winst van Disco voor 100% in de boeken bij Ahold terechtgekomen. Op 28 februari werd bekend dat dit geintje geen financiële gevolgen voor het moederbedrijf heeft. Dit schandaal heeft grote gevolgen voor Ahold. De banken zijn het vertrouwen in de onderneming verloren, ook de particuliere beleggers vertrouwen er niet meer in, er zijn verschillende aanklachten tegen Ahold ingediend en de concurrenten liggen op de loer om de onderneming over te nemen. Kortom Ahold zit in een diep dal en het zal een lastige klus worden om hier beetje voor beetje uit te klimmen.

Conclusie Ahold is een multinational en heeft heel veel verschillende bedrijven over de hele wereld. In totaal zijn er 9000 winkels verspreidt over 28 landen. In Nederland zijn dit bijvoorbeeld Albert Heijn, Etos en Gall & Gall. Ahold streeft naar het marktleiderschap en wil de meest succesvolle aanbieder van voedsel worden, zowel in food retail en food service. De afgelopen jaren is de omzet van Ahold flink gegroeid. Met het aantreden van Cees van der Hoeven klom Ahold in zijn branche op naar de top vijf van de wereld. Onder leiding van van der Hoeven nam Ahold diverse bedrijven over. De omzet verdubbelde zich tussen 1999 en 2002. De omzet van 2001 was circa €66,6 miljard. De nettowinst in dit jaar was €1,11 miljard. Het is natuurlijk een hele rompslomp om een onderneming als Ahold te managen. Alle dochterondernemingen werken daarom relatief zelfstandig. Ze worden wel ondersteund, maar de verantwoording ligt bij het lokale management. . Het marktaandeel geeft Ahold uit concurrentieoverwegingen niet vrij. Wel hebben we het marktaandeel van Albert Heijn, 27,4% en Etos, 15,5% tot 16% kunnen achterhalen. Ahold is een oligopolie, dit betekent dat er op de markt van Ahold maar enkele aanbieders een duidelijk overheersende positie innemen. De concurrentie is de afgelopen jaren steeds groter geworden. De laatste jaren zijn er steeds meer discounters bijgekomen en door de economische crisis van de laatste jaren zijn deze erg populair. Alles wordt steeds duurder en mensen lopen daarom over naar de goedkopere supermarkten als Aldi en de Lidl. Deze supermarkten kwamen met acties waardoor het winkelen in die winkels wel erg aantrekkelijk werd. Albert Heijn kon dit natuurlijk niet onopgemerkt voorbij laten gaan en kwam ook met acties. Door meer producten van het huismerk te gaan verkopen wordt het assortiment iets goedkoper, wat als gevolg heeft dat mensen bij Albert Heijn hun boodschappen blijven doen. Het assortiment van de winkels van Ahold wordt steeds meer divers. Dit komt door invloeden van andere culturen en doordat de mensen het tegenwoordig erg druk hebben. Mensen hebben steeds minder tijd om boodschappen te doen en te koken en een kant-en-klaar-maaltijd is dan de uitkomst.

De beurskoers heeft de afgelopen twee jaar nogal wat geschommeld. En er is vooral een dalende lijn te zien. Dit komt in de eerste plaats doordat het niet zo goed gaat met de economie. De laatste weken is de koers erg ver gezakt door het boekhoudschandaal. We kunnen de conclusie trekken dat sinds het slechter met de economie gaat, de beurskoers flink gedaald is. Een tijdje ging het nog goed met Ahold, ze namen een hoop bedrijven over en hierdoor kon zelfs de Amerikaanse president niet meer voor zijn dagelijkse boodschappen om Ahold heen. Maar toen het boekhoudschandaal aan het daglicht kwam, ging het snel neerwaarts met Ahold. Ahold zit nu in een diep dal en het zal moeilijk worden om hieruit te komen.

Nawoord Wij hebben met veel plezier aan deze opdracht gewerkt en we hopen dat onze samenwerking een goed resultaat heeft opgeleverd. Het was interessant om erachter te komen welke grote bedragen er omgaan in een multinational als Ahold. Ook zijn we erachter gekomen hoe wereldwijd georiënteerd de onderneming is en welke concurrenten er zijn. Toen we aan onze praktische opdracht aan het werken waren, kwam het bericht over het boekhoudschandaal. Dit maakte het ons wel even moeilijk, want we zaten ineens tot aan onze nek in de informatie. Maar na een beetje ordenen en goed lezen zijn we er uit gekomen. Wij hopen dat u wat heeft opgestoken van onze praktische opdracht en dat u hem met plezier hebt gelezen.

Bronvermelding - Jaarverslag Ahold 2001 - www.ahold.nl - LWEO-lesboek Markten 2 - www.dft.nl - www.euronext.nl - www.fd.nl - www.ah.nl - www.schuitema.nl - www.etos.nl - www.gall.nl - www.delixl.nl - Diverse Haarlems Dagbladen - Diverse Leids Dagbladen - Diverse Volkskranten - Hp | De tijd 7-2-‘03

REACTIES

".

".

Ahold heeft Schuitema helemaal niet, dit is na te checken op de site van Ahold zelf. Maar wanneer men een beetje goed nadenkt zullen de twee grootste concurrenten nooit met elkaar samen in een holding zitten.
Een zeer grote fout dus!

14 jaar geleden

J.

J.

Hallo Quirine,

Ik heb je werkstuk over Ahold gelezen en ik vind het echt een super goed werkstuk en overigens ook erg bruikbaar.

Alvast heel erg bedankt!

Groetjes Janou

20 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.