De invloed van licht op de groei van tuinkers
Inleiding
In dit onderzoek heb ik onderzocht wat de rol is van licht bij het groeien van tuinkers. Ieders verwachting was dat de tuinkers in het licht beter zou groeien. Ook ik dacht dat. Het was dus raar dat dit niet zo was.
Onderzoeksvraag
Hoe groeit tuinkers in het donker ten opzichte van het licht?
Hypothese
In het licht groeit tuinkers beter.
Verwachting
Als de tuinkers in het licht staat groeit hij beter dan de tuinkers in het donker.
Literatuur
Wat wist ik al? In de eerste klas hadden we al geleerd om tuinkerszaadjes te planten. We moesten toen de factor temperatuur uittesten. Daar kwam uit dat de zaadjes in de koelkast veel slechter groeiden. Als het koud is groeien de zaadjes dus niet.
Tuinkers, lepidium sativum, is afkomstig uit Noord-Afrika. Het wordt ook wel sterrekers of bitterkers genoemd, naar de pittige of scherpe smaak.
Werkplan
Proefopstelling
Zo zag mijn proefopstelling eruit:
Ik had twee schaaltjes van dezelfde grote, elk belegt met twee watten. Deze schaaltjes heb ik beide natgemaakt met een half kopje water. Daarna heb ik op ieder schaaltje tien tuinkerszaadjes gelegd, verspreid over het schaaltje. Beide schaaltjes heb ik op dezelfde plek neergezet, namelijk op een vensterbank. Het ene schaaltje heb ik afgedekt met aluminiumfolie, het andere met keukenfolie. Het keukenfolie heb over het schaaltje gedaan zodat het water net zo snel verdampt als van het schaaltje met aluminiumfolie.
Handelingen
Ik heb de schaaltje gedurende een week elke dag bewaterd met een half kopje water. Ook heb ik de plantjes dagelijks gemeten.
Resultaten
Na een dag waren de zaadjes nog niet ontkiemt, maar wel zat er een laagje water omheen en sommige hadden al een scheurtje in de schil. Op dag twee waren bijna alle zaadjes ontkiemd. Vanaf dag drie begonnen de plantjes harder te groeien. De plantjes in het donker groeiden harder, maar waren bijna helemaal wit. De plantjes in het licht waren korter maar veel groener.
Conclusie en discussie
Conclusie
Mijn verwachting is niet uitgekomen. Ik dacht namelijk dat de plantjes in het licht beter zouden groeien. Mijn hypothese is dus ook niet waar. Het antwoord op mijn onderzoeksvraag: Tuinkers wordt langer in het donker maar wordt niet groen, zoals de tuinkers in het licht.
Discussie
Het was raar om te zien dat de plantjes in het donker langer werden. Op internet heb ik opgezocht waarom dat zo was. Het komt doordat er in planten een groeihormoon zit. Dat groeihormoon, auxine (IAA), zorgt ervoor dat een plant niet te snel oud wordt. Doordat de tuinkers in het donker geen licht krijgt wordt het groeihormoon niet geactiveerd, dus de tuinkers wordt sneller ouder. Daarom groeit de tuinkers in het donker sneller. Maar waarom werd de tuinkers in het donker niet groen, zoals de tuinkers in het licht? Dat komt doordat de chromoplasten in het donker niet veranderden in chloroplasten. In het licht konden deze chromoplasten wel omgezet worden naar chloroplasten.
Mijn onderzoek is goed verlopen. Het was interessant om te zien dat de plantjes in het donker langer werden, maar wel wit bleven.
Literaartuurlijst
Ik heb gebruikt:
- Bos A., Lagerwaard F., Smits G., Waas B., 2007, “Biologie voor jou 4 vwo”,
‘‘s-Hertogenbosch, Malmberg
- Anonymus, “Tuinkers”, Wikipedia.nl (http://nl.wikipedia.org/wiki/Tuinkers), 13 sep. 10
- Anonymus, “De invloed van licht op de lengtegroei van planten”, scholieren.com (http://www.scholieren.com/werkstukken/15881), 13 sep. 10
REACTIES
1 seconde geleden
,.
,.
Heel goed gemaakt (aa')
xoxo.
12 jaar geleden
Antwoorden!.
!.
Ik ben het helemaal met je eens! een super verslag is dit! (aa') xoxo
11 jaar geleden
J.
J.
je onderzoek mag dan wel goed zijn verlopen, maar er zijn toch altijd wel verbeterpuntjes? (het is maar een tip?) verder zag het er super uit
11 jaar geleden
Antwoorden