Inleiding
Voor deze praktische opdracht hebben wij dus gekozen voor het onderwerp malaria. Malaria is een tropische infectieziekte. Wanneer je naar de Tropen gaat is het dan ook verstandig om je daar medisch op voor te bereiden.
In deze praktische opdracht behandelen wij de volgende twee invalshoeken:
- De ziekteverwekker
- Bescherming
Ziekteverwekker
Malaria wordt veroorzaakt door eencellige van het geslacht Plasmodium. Plasmodium is een systeem waar in één plasmamassa een groot aantal kernen voorkomt, zonder dat van meercelligheid gesproken kan worden. Deze meerkernige massa komt tot stand door herhaalde kerndelingen zonder celdelingen. Men vindt een Plasmodium bij de verwekkers van malaria en andere eencellige dieren. Plasmodium vindt men ook bij Slijmzwammen (een soort schimmel), waar het vele centimeters groot kan zijn, met tienduizenden kernen erin. Op kleinere schaal is Plasmodium aanwezig bij malaria.
Malaria wordt veroorzaakt door malariaparasieten die na een steek van een muskiet in het lichaam komen. Alleen de vrouwtjesmuskiet steekt, zij heeft bloed nodig voor het maken van eitjes. Na besmetting nestelt de malariaparasiet zich in de lever en na 9 tot 16 dagen ook in de rode bloedcellen. De parasiet breekt hierbij de rode bloedcellen af waardoor er vaak rode bloedcellen opstoppingen komen waardoor de patiënt vaak aan zuurstof gebrek sterft. Ook andere vitale delen worden beschadigd door het zuurstofgebrek. Verder heeft Malaria andere kenmerken zoals: koorts, rillingen, hoofdpijn en trage reacties.
In de regio’s waar veel malaria voorkomt zijn de menen vaak immuun geworden voor malaria de mensen kunnen dan ook veel beter tegen deze ziekte dan andere mensen. Alleen kinderen in de tropen zijn heel erg kwetsbaar voor malaria. Malaria is een van de grootste gezondheidsproblemen in de twintigste eeuw. Op dit moment leiden er ongeveer 300 miljoen tot 500 miljoen mensen wereldwijd aan deze ziekte. Er sterven per jaar tussen de 1.5 miljoen en 2.7 miljoen mensen aan deze ziekte. Onder deze sterfgevallen zijn ongeveer 1 miljoen kinderen. In sommige landen in Afrika sterft 90% van de bevolking aan malaria. De kans om malaria op te lopen is erg groot, 40% van de bevolking op aarde leeft in gebieden waar het risico aanwezig is om malaria op te lopen. Deze gebieden liggen vooral in de armste gebieden in Afrika, Azië en Latijns Amerika. Het oplossen van het malariaprobleem is in deze gebieden heel erg moeilijk omdat de mensen er heel erg arm zijn en het kennisniveau in deze gebieden veel te laag is.
Bescherming
Als je in een gebied bent waar malaria voorkomt kun je je op de volgende manieren beschermen:
- Probeer je 's nachts in het wit te kleden en vermijd zwarte kleding, de muskieten zullen dan niet zo snel steken.
- Je kunt ook je kleding insmeren met ”permetherin” deze stof verjaagd muskieten.
- Het gebruik van airco remt de activiteit van muskieten sterk af daardoor is de kans op besmetting veel kleiner.
- Gebruik stoffen om de muskieten te doden.
- Kijk je kamer goed na op muskieten, de kans op steken is veel kleiner. Gebruik “klamboes” de muggen kunnen dan niet bij je komen.
- Probeer 'snachts zoveel mogelijk binnen te blijven omdat de muskieten dan het meeste steken.
- Vermijd parfum omdat dit wespen en bijen aantrekt.
- Gebruik crème om de muskieten te verjagen.
Ter voorkoming van malaria kun je verder medicijnen slikken. Welke dat zijn verschilt per bestemming omdat de parasiet steeds meer resistent wordt tegen allerlei middelen. Je moet er rekening mee houden dat je met sommige medicijnen al drie weken voor vertrek moet starten. Ook na terugkeer moet je nog vier weken de medicijnen doorgebruiken. Als je binnen twee jaar na terugkeer ziek worden (griep, koorts of wat dan ook) dan moet je de arts vertellen dat je in een malariagebied bent geweest. Iedere koortsende ziekte kan namelijk malaria zijn.
Conclusie
Op het moment probeert men zoveel mogelijk malaria onder controle te krijgen. Dit doet men door steeds sneller de prognose “malaria” vast te stellen en daardoor kan de ziekte beter behandeld worden. Men probeert om in zo veel mogelijk landen een zo goed mogelijk bestrijding tegen malaria te krijgen. Hier is het streven om tussen de 20% en 75% van alle malariagevallen terug te dringen. Men is overal op de wereld nog aan het zoeken naar een vaccin naar malaria (zie bijlage 1). Er zijn al heel veel vaccins gevonden maar geen enkele neemt het hele gevaar weg, dus ze zoeken nog steeds naar een beter middel.
Nieuw geneesmiddel voor malaria blijkt effectief
Van de ruim 400 malariapatiënten die het nieuwe combinatiepreparaat tot dusver gebruikten, is 98,5% na een kuur van drie dagen genezen. Dat heeft de fabrikant van het middel, het Britse farmaceutische bedrijf GlaxoWellcome, bekendgemaakt. Het bedrijf heeft plannen om het nieuwe preparaat (Malarone) gratis ter beschikking te stellen aan malaria-patiënten die zich het anders niet kunnen veroorloven (Volkskrant, 21-11-1996).
Wij denken dat men nooit de ziekte malaria onder controle krijgt.
REACTIES
1 seconde geleden