Verslag naar aanleiding van een bezoek aan een Bedrijf (Domino Pizza)

Beoordeling 5.2
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 4e klas vwo | 7297 woorden
  • 19 juni 2003
  • 51 keer beoordeeld
Cijfer 5.2
51 keer beoordeeld

Voorwoord

PO aardrijkskunde: zoek een bedrijf uit en maak daar een werkstuk over.

“Ehhh… ja, het is allemaal wel leuk zo’n PO maar wat voor een bedrijf zullen we eens uitzoeken”, zeiden wij tegen elkaar. Na lang verzinnen kwamen we op het idee om een werkstuk over het bedrijf Domino’s Pizza te maken, en dan in het bijzonder over het filiaal in Stadspolders.
Ja hoor, we hadden het voor elkaar! We hadden een afspraak met de manager Rob Petersen (en nog wel onder schooltijd ook, dat kwam nog eens goed uit). We hadden een afspraak om tien uur en we waren natuurlijk ruim op tijd. Daar eenmaal aangekomen hoorden wij dat Rob ons helemaal vergeten was en dat hij aan het hardlopen was. Hij was aan het oefenen voor de Ropa-run. Maar hij zou binnen een kwartier wel terug zijn werd ons gezegd. We kregen wat te drinken aangeboden en daar zaten we dan te wachten…. 10 min… 20 min… 30 minuten...?? Hehe daar was hij eindelijk, helemaal bezweet kwam hij na veertig minuten binnen lopen. Rob verontschuldigde zich en daar begonnen we dan met ons vragenuurtje.
Het verliep allemaal heel soepel, hij kon veel vragen snel beantwoorden waardoor we binnen anderhalf uur al onze vragen gesteld hadden. Een aantal vragen zou hij nog voor ons opzoeken en daar zouden we dan later nog een antwoord op krijgen. En dat kwam goed uit want we moesten toch nog een keer terug om een aantal foto’s te maken.
We bedankten hem vriendelijk voor zijn hulp en zo konden we beginnen aan ons werkstuk.


Inleiding


Dit verslag zal gaan over de franchiseonderneming Domino’s Pizza. Met een uitweiding over het filiaal in Stadspolders. Wij zullen bij ieder kopje een splitsing maken tussen het concern (in Amerika) en het filiaal. Wanneer dit niet het geval is geldt de verstrekte informatie voor beide.
Domino\'s Pizza is een onderneming met alleen al in de Verenigde Staten ruim 120 duizend werknemers. Internationaal kent dit bedrijf 6.903 vestigingen in 65 landen. Domino\'s Pizza verkocht vorig jaar in de USA alleen, meer dan 360 miljoen pizza\'s en is daarmee de grootste pizza delivery company ter wereld.
Het leek ons dus erg interessant om over het aller grootste pizza bedrijf ter wereld meer te weten te komen. We hebben om dit te verwezenlijken een vragenlijst opgesteld en een afspraak gemaakt. Na het bezoek hebben we de antwoorden verwerkt tot dit verslag.
Waarin we geprobeerd hebben alle informatie over deze gigantische onderneming zo volledig mogelijk weer te geven.
Historische ontwikkeling

Concern

De broers James en Tom Monaghan kochten in 1960 een pizzeria in een buitenwijk van Detroit in de Amerikaanse staat Michigan. Een jaar later werd Tom de enige eigenaar toen zijn broer zijn helft inruilde voor een Volkswagen Kever. Waarschijnlijk heeft hij daar altijd spijt van gehad. Het kleine bedrijfje groeide al snel uit tot een wereldwijde pizza delivery keten.
Toen Tom aan het zoeken was voor een nieuwe naam voor zijn bedrijf stelde een bezorger de naam Domino\'s voor. De naam werd aangenomen en Tom hielp bij het ontwerpen van het inmiddels bekende rood / witte logo met de drie stippen. Één stip voor elke bestaande vestiging. Oorspronkelijk zou er voor elke nieuwe vestiging een stip worden toegevoegd. Maar al snel werd van dit idee afgestapt. De eerste franchise vestiging werd geopend in 1967 en de eerste vestiging buiten de staat Michigan werd geopend in 1968 in Vermont (USA).
Er hebben nooit fusies plaatsgevonden. Domino’s Pizza streeft ernaar te groeien vanuit eigen personeel (franchising).
Domino\'s Pizza is een franchiseonderneming met alleen al in de Verenigde Staten ruim 120 duizend werknemers. Internationaal kent dit bedrijf 6.903 vestigingen in 65 landen. Hiervan wordt 80 procent door franchisenemers gerund. Domino\'s Pizza verkocht vorig jaar in de USA alleen, meer dan 360 miljoen pizza\'s en is daarmee de grootste pizza delivery company ter wereld.
De eerste vestiging van Domino\'s in Nederland werd geopend in 1989 in Breda en werd gerund door Eduard Swagemakers. Een student die tijdens zijn HEAO stage bij Domino\'s Amerika overtuigd raakte van het succes van de formule werd na het afstuderen master franchise voor Nederland.
Intussen is Domino\'s in Nederland gegroeid tot 53 vestigingen en een servicekantoor. Na 12 jaar is Domino\'s Pizza marktleider in Nederland. Het doel is om binnen 5 jaar door te groeien naar een landelijk netwerk van minimaal 125 vestigingen.
Er zijn op dit moment twee filialen in Dordrecht; een in Crabbehof en de andere in Stadspolders.

Filiaal

Het filiaal in Stadspolders werd in februari 1999 opgericht door Rob Petersen. Dit filiaal is nooit van locatie veranderd. Het is bovendien een erg goede locatie, want het bevind zich dicht tegen de Stadspolders aan. Er zijn dus korte bezorgtijden. Hier komt bij dat in de Stadspolder veel gezinnen wonen, wat een goede afzetmarkt oplevert. Domino’s Pizza Stadspolders is gevestigd in een bedrijfspand en daardoor goedkoper in de huur, dan bijvoorbeeld een filiaal midden in een winkelcentrum.

Organisatie structuur

Concern

Inmiddels heeft Tom Monaghan zich teruggetrokken en is Domino\'s verkocht aan de investeringsmaatschappij Bain Capital Inc, voor 6 miljard dollar. Deze investerings-maatschappij wil uiteindelijk met Domino’s Pizza de beurs op. Domino’s Pizza is een wereldwijd bedrijf. Je kunt het bijna in alle landen vinden.
Domino’s Pizza is dus een franchiseonderneming. Franchising is een samenwerkingsverband tussen twee zelfstandige partijen voor de distributie van goederen en / of diensten. De franchisegever heeft een succesvolle formule ontwikkeld die hij tegen een vergoeding beschikbaar stelt aan franchisenemers. De formule bestaat uit een perfect op elkaar afgestemde naam, winkelbeeld, een optimaal assortiment en een uitgekiende marketing mix.
Bij franchising concentreert elke partij zich op datgene waarin zij goed is. De franchisenemer kan zich richten op de operationele taken. De franchisegever concentreert zich op de marketing en andere ondersteunende taken waar de individuele ondernemer vaak niet de tijd of het geld voor heeft, zoals automatisering, landelijke reclame, training en marktonderzoeken. Beide partijen streven naast continuïteit en ontwikkeling van de formule, naar een maximaal resultaat.
Voor het gebruik van de formule zal over het algemeen een vergoeding moeten worden betaald aan de franchisegever.
Er wordt dus niet wereldwijd leiding gegeven, maar wel zorgt Domino’s Pizza Nederland voor bepaalde taken waar de filialen dan weer van kunnen profiteren tegen een bepaald bedrag. Zoals de distributie van grondstoffen, marketing etc.

Het filiaal

Het filiaal is net als Domino’s Pizza Nederland een BV. Het filiaal in Stadspolders wordt gerund door de assistent manager, op het moment is dit John Gauvin. De assistent-manager leidt dus alles. Hij is de baas als de store manager weg is. Hij werkt mee en als ze klaar zijn telt hij al het geld etc. Onder hem staan de shift-runners, deze doen eigenlijk precies hetzelfde alleen werken ze niet full-time, en krijgen ze dus ook minder betaald. De shiftrunner hoeft bijvoorbeeld maar een keer in de week tot sluit te werken (en dus de winkel te sluiten). Boven de assistent manager staat de store manager, dit is Rob Petersen. Hij is de franchise nemer en is verantwoordelijk voor het filiaal. Nu en dan komt de supervisor op bezoek, deze werkt voor Domino’s Pizza Nederland. Gij controleert de assistent manager en kijkt of alles goed gaat. Hij geeft cursussen en deelt de befaamde sterren uit. Deze sterren geven dus aan hoe goed het filiaal is.
De Hiërarchische structuur binnen het filiaal ziet er zo uit;
1. (Store-) manager Rob Petersen
2. Assistent manager John Gauvin, Niek van Dommelen
3. Shift runner Said Shafa, Jos Verveer
4. Overig personeel

Financiën

Concern

Domino’s Pizza is een zelfstandig bedrijf. Met de winst wordt er geïnvesteerd in een volgende winkel. De manager van een filiaal heeft dus ook gewoon een salaris. Aan geld voor investeringen komt Domino’s Pizza dus vooral van de winst, maar er wordt ook geld geleend van de bank.
De omzet van Domino’s Pizza bedraagt ruim 3 miljard dollar. De omzet is in verhouding met vorig jaar met 50% gestegen. Er zijn nooit echt perioden van heel erge daling van omzet geweest.

Filiaal

Het filiaal Stadspolders is winstgevend, het heeft momenteel een omzet van zo’n 750.000 gulden.

Productie en dienstverlening


Om de pizza’s te maken zijn een heel aantal grondstoffen nodig. Zoals; ui, paprika, champignons, tomaten, zwarte olijven, ananas, Spaanse pepers, artisjokken salami, ham, rundergehakt, bacon, kip, ansjovis, tonijn, knoflooksaus, deeg en maïsmeel.

In Raamsdonkveer heeft Domino’s Pizza een eigen distributiecentrum, en daar worden alle producten aangeleverd. De grondstoffen worden met de vrachtwagen naar de filialen getransporteerd.. Er rijden op dit moment 4 of 5 Domino’s Pizza vrachtwagens rond in Nederland.
De pizza’s worden in het filiaal gemaakt. Dit gaat zo;
• Als eerste wordt de bodem gemaakt, het deeg wordt aan geleverd dus dat hoeft niet eerst nog bereid te worden. Dit gebeurt allemaal bij de deegtafel.
• Het deeg wordt in het maïsmeel gelegd, en van het deeg wordt een pizzabodem gemaakt.
• Daarna komt de tomatensaus erop.
• Hierna gaat de pizza door naar de makeline, hier wordt de pizza verder belegd.
• De pizza gaat in de oven, waar hij na zes minuten weer bruin gebakken uitkomt.
• Wanneer de pizza klaar is komt hij aan de andere kant de oven uit rollen. Hij wordt dan op de snijtafel gelegd en in stukken gesneden, verpakt en in een heatrack geplaatst. Dit alles moet heel snel gebeuren willen de pizza’s warm afgeleverd worden.
• Het eindproduct wordt vervoerd met brommers. Ook worden er pizza’s vervoerd met auto’s, dat wordt meestal gedaan als het een hele grote bestelling is. Ook kun je een pizza bestellen bij het filiaal zelf (dus niet via de telefoon) dan hoeft hij natuurlijk niet bezorgd te worden maar neem je hem gewoon zelf mee naar huis.

Het assortiment producten verschilt niet per filiaal. Het komt alleen wel eens voor, dat een filiaal meer panpizza’s of grote pizza’s verkoopt dan andere filialen. Dit is niet noemends waardig.
Het eindproduct slaat niet zo goed aan in Nederland als bijvoorbeeld in Amerika. Dit komt waarschijnlijk vooral door het verschil in eetgewoontes tussen de Amerikanen en de Nederlanders. Domino’s Pizza verwacht wel dat die eetgewoontes in Nederland op den duur zullen gaan veranderen. Het gevolg hiervan zou kunnen zijn dat Domino’s Pizza in Nederland net zo goed gaat aanslaan als in Amerika. Dat het eindproduct (nog) niet zo goed aanslaat in Nederland als in Amerika komt mede doordat Domino’s Pizza in Nederland nog niet zo lang bestaat als in Amerika.
Er worden in het filiaal in Stadspolders zo’n 1.000 pizza’s per week verkocht. Het aantal pizza’s per dag verschilt sterk. Zo worden er aan het einde van de week (voornamelijk vrijdag en zondag) het meeste pizza’s verkocht, ook op feestdagen worden er meer pizza’s verkocht. In het begin van de week is het dus altijd vrij rustig.
Zo nu en dan worden er een soort enquêtes gedaan, hieruit probeert Domino’s Pizza dan op te maken welke soort groep mensen vooral pizza’s bestelt bij Domino’s. Hieruit is gebleken dat vooral de beter opgeleide mensen en de tweeverdieners bij Domino’s Pizza kopen. Dit is niet altijd waar er wordt namelijk ook ontzettend veel verkocht aan gezinnen. Vaak hangt het er gewoon vanaf in welk gebied het filiaal gevestigd is. Daarom zegt Domino’s Pizza dan ook dat hun doelgroep iedereen tussen de 8 en 88 is.

Personeel

Filiaal

In dit filiaal heeft Rob Petersen 35 mensen in dienst, in totaal heeft hij er zo’n 200 in dienst, want hij runt ook nog andere filialen.
Het soort mensen datbij Domino’s Pizza werkt verschilt heel erg per filiaal. Wat voor soorten mensen er in een filiaal werken is een soort afspiegeling van de omgeving. In Rotterdam-Zuid werken er bijvoorbeeld vooral Polen en Marokkanen, in Capelle zijn dit voornamelijk Molukkers en in Stadspolders zijn het vooral Nederlanders. Domino’s Pizza geeft geen extra voorzieningen aan buitenlanders. Rob Petersen vindt dat als je wilt wonen en werken in Nederland, je je dan ook aan de Nederlandse samenleving moet aanpassen. Er zijn dus geen voorzieningen om bijvoorbeeld te bidden en als je niet in goed verstaanbaar Nederlands de telefoon kunt aannemen kan Domino’s Pizza je niet gebruiken. Ook het opleidingsniveau verschilt per filiaal, maar het gemiddelde heeft toch wel mavo of havo.
Het is zo dat de jongens meestal buiten werken en de meiden meestal binnen. Dit is historisch zo gegroeid. Hier komt nog bij dat Rob Petersen dit ook veiliger vind. Het loon verschilt niet, alleen mogen de bezorgers de fooien zelf houden. Het bruto loon van een 16 jarige is per uur 2,43 euro.
Er liggen binnen Domino’s Pizza mogelijkheden voor een goede carrière. Je kunt als je een poos bij Domino’s gewerkt hebt besluiten zelf een filiaal te gaan openen, en daarna nog meer. Sinds kort is Domino’s Pizza Nederland terug gekocht door de Amerikanen. Het plan is namelijk om Nederland als een soort uitvalsbasis te gebruiken om meer filialen te openen in Europa (volgens het olievlekprincipe). Er zijn dus veel mogelijkheden om in Nederland (en in de toekomst in andere delen van Europa) een filiaal te openen.
Voor vaste mensen (full-timers) is er ook de mogelijkheid om een goed pensioen op te bouwen.
Het filiaal Domino’s Pizza Stadspolders krijgt het hun personeel meestal via-via. Er wordt nooit gebruik gemaakt van een uitzendbureau, wat een kostbare zaak is. Hier komt nog bij dat het personeel dat ze via-via krijgen veel beter is. Meestal weten zij al enigszins wat ze kunnen verwachten. Er wordt wel geadverteerd in bijvoorbeeld schoolkranten en er worden soms flyers verspreid.

De werknemers zijn verzekerd. Er wordt automatisch een bepaald percentage van je salaris ingehouden voor het ziekenfonds. Het personeel dat op de brommers rijdt heeft nog een extra ongevallenverzekering.
Op het moment werkt er in de filialen die Rob Petersens runt geen minder valide personeel. Er zijn wel mogelijkheden voor. Als er een solicitatie binnen komt van een minder valide persoon, zal deze ook gewoon aangenomen worden. Deze moet dan natuurlijk we iets kunnen doen.
Het gemiddelde percentage ziekte verzuim is lager dan 1 %.

Concern;

In de VS alleen al heeft Domino’s Pizza al meer dan 120 duizend werknemers. Het is dan ook de grootste pizza delivery company in de wereld.
Domino’s Pizza Nederland geeft zelf zo’n 6 tot 7 cursussen. Zoals; fundamentals, wat de basis beginselen inhoud; sanitation, een cursus over hygiëne; product quality, dat gaat over het maken van pizza’s en over de kwaliteit van de producten; managing for profitability, deze cursus gaat over hoe je winst moet maken en hoe je kosten moet drukken; recruting/hiring, dit gaat over het aannemen van personeel en over het werven van personeel; developing your team, in deze cursus word je geleerd hoe je mensen moet trainen.

Veiligheid


Binnen gebeuren nooit ongelukken, maar buiten heel soms. Er wordt dan een risico inventarisatie opgesteld, er wordt gekeken waar de knelpunten zitten en er komt een actieplan. Er is in Nederland ooit een bezorger overleden. Dit kwam doordat hij werd aan gereden door een dronken bestuurder. Aan dit soort dingen kun je natuurlijk niks doen. Zo nu en dan wordt er achter een bezorger aan gereden met de auto om te kijken of deze niet gevaarlijk rijdt etc. Zo overtreden ze minder vaak de verkeersregels.
Er zijn bepaalde veiligheidsregels waaraan een filiaal moet voldoen;
• Het geld in de kassalade (in de winkel) moet zo minimaal mogelijk blijven. Het geld dat de klanten betalen moet dus niet allemaal in de kassalade maar in de “Time Delay Safe”.
• Bij een overval dient iedereen mee te werken met de overvaller, waarbij er geprobeerd wordt de situatie zo kort mogelijk te laten duren.
• De kassaladen moeten dicht zijn.
• Er moet bij verdachte orders teruggebeld worden naar het opgegeven telefoonnummer (met het daarbij horende adres)
• De winkel moet goed beveiligd zijn als hij dicht is.
Er zijn ook nog een heleboel regels om de veiligheid van de bezorgers te vergroten;
• De helm dient te worden vastgegespt. De veiligheidsgordel dient te worden bevestigd.
• Er moet zo hard gereden worden als de omgevingtoestand toelaat (niet te hard dus).
• Alle bezorgers dienen voor het begin van hun bezorging de werking van hun brommer te controleren.
• Alle Domino’s Pizza teamleden dienen zich rijdend op een Domino’s Pizza scooter/brommer, of rijdend in een Domino’s Pizza auto, ten alle tijden aan de verkeersregels te houden waarbij ze defensief rij gedrag vertonen.
• Let op mensen die jou misschien niet zien aankomen
• Sta jezelf extra tijd toe een wees geduldig bij gevaarlijke weersomstandigheden
• Vermijd en rapporteer iedereen die rijdt onder invloe
• Neem nooit meer wisselgeld mee dan 10,- euro
Zo nu en dan worden de filialen gecontroleerd op bepaalde eisen, dit heet Store Visit. De filialen in Nederland worden natuurlijk ook gecontroleerd door de arbeidsinspectie, de keuringsdienst van waren, de brandweer etc.

Reclame

Er wordt door Domino’s Pizza erg veel reclame gemaakt. Dit gebeurt voornamelijk met folders en posters. Er wordt geen TV reclame gemaakt, omdat dit heel erg duur is. Ieder filiaal moet verplicht 10% van de omzet afdragen aan Domino’s Pizza voor reclame folders en posters. In Amerika wordt er wel gebruik gemaakt van TV reclame. Dit komt doordat in Amerika Domino’s Pizza samenwerkt met Coca Cola en die betaalt natuurlijk ook heel erg veel mee aan de reclame. Ook is Domino’s Pizza in Amerika veel groter.
Domino’s Pizza maakt veel gebruik van reclame bureau’s.
Er wordt op twee manieren bij Domino’s Pizza reclame gemaakt;
• “Nieuwe Klanten” krantjes
Er worden krantjes verstuurd naar de mensen die een week geleden een pizza hebben besteld. De adresgegevens worden uitgeprint en de krantjes worden wekelijks verstuurd.
• Boxtoppers
Elke pizza doos wordt voorzien van een boxtopper, dat is een foldertje met een aantal aanbiedingen. Hier zijn ook nog bepaalde ‘strategieën’ aan verbonden. Zo mag een aanbieding voor een large pizza alleen op een doos van een medium pizza geplakt worden.
Voor de rest wordt er geprobeerd zo’n goed mogelijk image op te bouwen. Het image van Domino’s Pizza moet fris, schoon en professioneel zijn. Dit moet tot uiting komen in de brommers, welke altijd schoon moeten zijn, medewerkers welke altijd in een correct en schoon uniform moeten zijn en volgens de hygiëne regels moeten werken en het Domino’s Pizza filiaal welke altijd ordelijk en hygiënisch moet worden onderhouden.
Ook garandeert Domino’s Pizza dat de pizza binnen 30 minuten afgeleverd wordt.
Deze reclame is voor alle consumenten bedoeld. Zowel op de al bestellende bij Domino’s Pizza als op de mensen die daar nog niet bestellen.
Van de totale winst wordt 10% uitgegeven aan reclame. Domino’s Pizza Nederland wordt door niemand gesponsord.

Milieu

Bij Domino’s Pizza is er geen sprake van lucht-, water- of grondvervuiling
Het afval wordt gescheiden verzameld, dit gebeurt met behulp van papierbakken, GFT afvalbakken, en grijze afvalbakken. Er worden geen glazen producten of producten in glas gebruikt. Dit is uit veiligheid.
Er zijn niet echt veel afvalproducten. Het grootste afval komt voor uit de kartonnendozen voor de pizza, maar die komen alleen bij de consumenten te recht. Voor de rest is er wat groenteafval en wat meel en verpakkingsmaterialen. Deze afvalproducten gaan in GFT- en grijze afvalbakken.
Het filiaal Stadspolders krijgt nooit klachten over geluidsoverlast. Wel dienen de in de buurt wonende bewoners soms klachten over het personeel in. Dit omdat ze bang zijn dat de jonge mensen die er werken criminele dingen doen, wat overigens bijna nooit het geval is.
Er is geen sprake van echte parkeerproblematiek. Een enkele keer komt het wel eens voor dat klanten hun auto niet kwijt kunnen omdat het heel erg druk is.
Het filiaal Stadspolders heeft geen bijzondere vergunningen moeten verkrijgen. Het heeft ook nooit te maken met de milieu-inspectie. Alleen toen het filiaal geopend werd kwam er iemand van de milieu-inspectie.
Domino’s Pizza Stadspolders doet niet aan energiebesparing. De reden hiervoor is dat er maar weinig te besparen valt. Dit zou alleen op de ovens en het licht kunnen, maar dat is niet eens de moeite waard.
Ook is er in het filiaal geen sprake van recycling. Er zijn daar geen mogelijkheden toe.

Toekomst

Het filiaal Stadspolders heeft geen uitbreidingsplannen. In de toekomst worden er misschien nog filialen geopend in Barendrecht, Zwijndrecht, Papendrecht etc. (overal waar nog geen winkel zit). Er zijn namelijk plannen om in Nederland en daarna in andere delen van Europa nog meer winkels te gaan openen. Domino’s Pizza Amerika wil Domino’s Pizza Nederland als een soort uitvalsbasis gebruiken.
Er wordt bij het filiaal in Stadspolders en Domino’s Pizza Nederland niet gedacht aan fuseren. In Amerika is pas het grote pizza bedrijf Al Capone’s failliet gegaan. Misschien willen deze zich bij Domino’s Pizza gaan voegen.
Er zijn ook geen plannen voor verdere automatisering.
In Nederland ondervindt Domino’s Pizza concurrentie van Al Capone’s, New York Pizza’s en de kleinere bedrijfjes als Pinoccio en Pizza Point. Domino’s Pizza in Amerika ondervindt veel concurrentie van Little Caesar’s en Pizza Hut.
Domino’s Pizza bestrijdt deze concurrentie voornamelijk door de mensen in het afzetgebied van het concurrerende pizzabedrijf “plat te folderen”. Ook zijn er veel acties en kun je extra producten bestellen bij een pizza van Domino’s. Voor de rest is het erg belangrijk dat de kwaliteit van de pizza’s beter is en dat de pizza’s sneller arriveren. Zo nu en dan bestelt het filiaal in Stadspolders wel eens pizza’s van een concurrent om te kijken hoe lang de bezorgtijd is.
Bij het filiaal Stadspolders zijn er bijna geen problemen geweest met het invoeren van de euro. Het computerprogramma was al van tevoren aangepast en getest. Wel kon er al gelijk tijdens het invoeren van de euro niet meer betaald worden met guldens, want dat werd dan te lastig voor de bezorgers.
De gevolgen van het invoeren van de euro was wel dat de prijzen stegen, maar dat mocht ook wel want dit was de eerste prijsstijging in drie jaar. Er kwamen wel wat klachten over deze prijsstijgingen maar niet echt iets in het bijzonder.
In de toekomst worden geen milieuproblemen verwacht.
Er zijn zowel bij het concern als bij het filiaal Stadspolders geen echte plannen om de leiding te veranderen. Wel denkt Rob Petersen erover om misschien het filiaal te verkopen aan een manager en er dan vervolgens zelf mee te stoppen.


Nawoord


Door het maken van dit verslag zijn we veel te weten gekomen over het concern Domino’s Pizza in het algemeen. Maar nog veel meer over het filiaal Stadspolders van Domino’s Pizza. Ja, iedereen weet dat er pizza’s gemaakt worden en dat die pizza’s rondgebracht worden door pizzakoeriers. Je ziet ze vaak genoeg met hun brommertje over de weg crossen. Maar hoe het nu werkelijk in elkaar zit, ja daar weten wij nu alles van. Van de historische geschiedenis tot aan het productieproces. We hebben er dus met plezier aan gewerkt en hebben er veel van geleerd. Maar natuurlijk niet alleen over Domino’s Pizza maar ook over een bezoek brengen aan een bedrijf, een vragenlijst opstellen en dit uitwerken tot een verslag. We hebben veel tijd en moeite in dit verslag gestoken. Want niet alleen het bezoeken van het filiaal Stadspolders kostte veel tijd, maar vooral het verzamelen van alle materialen en informatie, en het maken van het verslag.
We hopen dat u dit met plezier heeft kunnen lezen. En dat u nu weet wat er allemaal aan vooraf gaat als u eens een pizza bestelt.

Vragenlijst met antwoorden:

Historische Ontwikkeling
Concern:
1) Wanneer werd het bedrijf opgericht?
In 1965.
2) Door wie werd het opgericht?
Domino’s Pizza werd opgericht door Thomas S. Monogham.
3) Waar is het eerste filiaal opgericht?
In Michigan. Thomas S. Monogham ruilde zijn Volkswagen kever tegen het pizzabedrijf van zijn vriend.
4) Hebben er in het verleden fusies of samenwerkingsverbanden plaats gevonden met andere pizza bedrijven (of andere bedrijven)?
Nee, er hebben geen fusies plaatsgevonden. Domino’s Pizza streeft ernaar te groeien vanuit eigen personeel (franchising).
5) Hoeveel filialen zijn er op het moment in Dordrecht, in Nederland, en wereldwijd?
Er zijn op dit moment 2 filialen in Dordrecht, 1 in Crabbehof en de andere in Stadspolders. In Nederland zijn er in totaal 56 filialen en wereldwijd zo’n 7200.

Filiaal;
6) Wanneer werd het filiaal in Stadspolders opgericht?
Het filiaal werd opgericht in februari 1999.
7) Door wie werd dit filiaal opgericht?
Door Rob Petersen.
8) Was het filiaal in Stadspolders altijd op deze locatie of is daar ook nog verandering in geweest (is het een goede locatie)?
Ja, het is nooit van plaats veranderd Het is een erg goede locatie, want het bevind zich dicht tegen de Stadspolders aan. Er zijn dus korte bezorgtijden en in de Stadspolders wonen veel gezinnen. Hier komt nog bij dat het een bedrijfspand is en daardoor goedkoper is in de huur, dan bijvoorbeeld een winkel midden in een winkelcentrum.

Organisatie structuur
Concern;
9) Wie bezit het bedrijf, heeft deze ook een leidinggevende functie?
De investeringsmaatschappij Baine Capitol heeft het bedrijf gekocht van Thomas S. Monoghan voor 6 miljard dollar. En hij wil uiteindelijk met Domino’s Pizza de beurs op.
10) Hoe zit het bestuur van het concern in elkaar (schema)?
Zie schema dat we hebben gekregen.
11) Is het bedrijf wereldwijd?
Ja, je kunt Domino’s Pizza nu bijna in alle landen vinden.
12) Wordt er wereldwijd leiding gegeven?
Er wordt niet wereldwijd leiding gegeven, want het is een franchiseonderneming. Wel komen er soms mensen op bezoek om de zaak te controleren. (store visits) Wel zorgt het bestuur van Domino’s Pizza Nederland onder andere voor de distributie en marketing etc.
13) Waar is de directie gevestigd?
Weet ik niet.
14) Is het een BV, NV of een familiebedrijf?
Het filiaal in Stadspolders is een BV. En Domino’s Pizza Nederland is ook een BV.
15) Hebben jullie ook een ondernemingsraad? Zo ja, is deze ook actief?
Domino’s Pizza Nederland heeft wel een ondernemingsraad, maar de meeste filialen niet, want je moet voor een ondernemingsraad minimaal 40 mensen hebben die full-time werken.

Filiaal;
16) Wie is de leidinggevende persoon in het filiaal Stadspolders?
Het filiaal in Stadspolders wordt gerund door de assistent-manager, op het moment is dit John Gauvin, op de tweede plaats komt de supervisor en de shiftrunner en als laatste geeft de manager zelf de leiding binnen het filiaal.
17) Hoe zit het met de hiërarchie binnen het filiaal?
Zie vorige vraag.

Financiën
Concern;
18) Is het bedrijf financieel zelfstandig?
Ja.
19) Wat wordt er met de winst gedaan?
Met de winst wordt geïnvesteerd in de volgende winkel. Ook de manager van een filiaal heeft dus gewoon een salaris en met de winst wordt een nieuw bedrijf begonnen.
20) Hoe komen jullie aan geld voor de investeringen?
Voornamelijk van de winst en er wordt ook geld geleend van de bank.
21) Hoe zit het met de omzet van het concern (gegroeid of juist niet)?
De omzet van Domino’s Pizza is in verhouding met vorig jaar 50% gestegen.
Er zijn nooit perioden geweest met hele erge dalingen van de omzet. De omzet bedraagt ruim 3 miljard dollar.

Filiaal;
22) Is het filiaal winst gevend?
Het filiaal Stadspolders is winstgevend.
23) Hoe zit het met de omzet van het filiaal?
Het filiaal Stadspolders heeft momenteel een omzet van zo’n 750.000 gulden.

Productie en dienstverlening
24) Welke grondstoffen gebruikt dit filiaal, en hoeveel (verschilt dit per filiaal)?
Groenten: ui, paprika, champignons, tomaten, zwarte olijven, ananas, Spaanse pepers, artisjokken.
Vlees: salami, ham, rundergehakt, bacon, kip.
Vis: ansjovis, tonijn.
Extra: knoflooksaus.
Deeg: water, meel, boter. Bij het maken van de deegbodem wordt ook gebruik gemaakt van maïsmeel.
25) Waar halen jullie deze grondstoffen vandaan?
In Raamsdonkveer heeft Domino’s Pizza een eigen distributiecentrum, en daar worden
alle producten aangeleverd.
26) Hoe worden deze grondstoffen vervoerd?
De grondstoffen worden met de vrachtwagen vervoerd. Er rijden op dit moment 4 of 5
Domino’s Pizza vrachtwagens rond in Nederland.
27) Kunt u het productieproces beschrijven?
Als eerste wordt de bodem gemaakt, het deeg wordt aan geleverd dus dat hoeft niet eerst nog bereid te worden. Dit gebeurt allemaal bij de deegtafel. De bodem wordt bestoven met maïs meel. Daarna komt de tomatensaus erop. Hierna gaat de pizza door naar de makeline, hier wordt de pizza verder belegd. De pizza gaat in de oven. Wanneer de pizza klaar is komt hij aan de andere kant de oven uit rollen. Hij wordt dan op de snijtafel gelegd en in stukken gesneden, verpakt en in een heatrack geplaatst. Dit alles moet heel snel gebeuren willen de pizza’s warm afgeleverd worden. En de pizza’s worden bezorgd.
28) Wat is het eindproduct (alleen pizza of nog meer)? Verschilt dit per filiaal?
Het eindproduct is pizza. Er worden nog wel wat bijproducten verkocht zoals salades, broodjes en kippenpoten, maar die worden niet door het filiaal zelf gemaakt. Deze producten zijn er zeg maar gewoon een beetje als extra bij.
Het assortiment producten verschilt niet per filiaal het komt alleen wel eens voor, dat een filiaal meer panpizza’s of grote pizza’s verkoopt dan andere filialen, maar dit is niet noemends waardig.
29) Slaat het eindproduct overal aan? Slaat het in Nederland net zo goed aan als in Amerika of andere afzetgebieden?
Het eindproduct slaat niet zo goed aan in Nederland als bijvoorbeeld in Amerika. Dit komt waarschijnlijk vooral door het verschil in eetgewoontes tussen de Amerikanen en de Nederlanders. Domino’s Pizza verwacht wel dat die eetgewoontes in Nederland op den duur zullen gaan veranderen, het gevolg hiervan zou kunnen zijn dat Domino’s Pizza in Nederland net zo goed gaat aanslaan als in Amerika. Dat het eindproduct (nog) niet zo goed aanslaat in Nederland als in Amerika komt mede doordat Domino’s Pizza in Amerika al veel langer bestaat.
30) Hoeveel eindproducten worden er gemiddeld geproduceerd per week? Verschilt dit veel per dag?
Er worden in het filiaal in Stadspolders zo’n 1.000 pizza’s per week verkocht. Het aantal pizza’s per dag verschilt sterk. Zo worden er aan het einde van de week (voornamelijk vrijdag en zondag) het meeste pizza’s verkocht, ook op feestdagen worden er meer pizza’s verkocht. In het begin van de week is het dus altijd vrij rustig.
31) Hoe wordt het eindproduct vervoerd?
Het eindproduct wordt vervoerd met brommers. Soms worden er ook pizza’s vervoerd met auto’s, als het bijvoorbeeld ver weg (Rotterdam- Zuid) is, of als het een hele grote bestelling is. Ook kun je een pizza bestellen bij het filiaal zelf (dus niet via de telefoon) dan hoeft hij natuurlijk niet bezorgd te worden maar neem je hem gewoon zelf mee naar huis.
32) Aan wie wordt het eindproduct verkocht? Wat is dus jullie doelgroep?
Zo nu en dan worden er een soort enquêtes gedaan, hieruit probeert Domino’s Pizza dan op te maken welke soort groep mensen vooral pizza’s bestelt bij Domino’s. Hieruit is gebleken dat vooral de beter opgeleide mensen en de tweeverdieners bij Domino’s Pizza kopen. Dit is niet altijd waar er wordt ook ontzettend veel verkocht aan gezinnen. Vaak hangt het er gewoon vanaf in welk gebied het filiaal gevestigd is. Daarom zegt Domino’s Pizza dat ook dat hun doelgroep alles tussen de 8 en 88 is.

Personeel
Filiaal;
33) Hoeveel werknemers heeft u in dienst? (a)
In dit filiaal heeft Rob Petersen 35 mensen in dienst, in totaal heeft hij er zo’n 200 in dienst, want hij runt ook nog andere filialen.
34) Hoe is de verdeling buitenlanders en Nederlanders (zijn er extra voorzieningen voor buitenlanders)? (a)
Dit verschilt heel erg per filiaal. Wat voor soorten mensen er in een filiaal werken is een soort afspiegeling van de omgeving. In Rotterdam-Zuid werken er bijvoorbeeld vooral Polen en Marokkanen, in Capelle zijn dit voornamelijk Molukkers en in Stadspolders zijn het vooral Nederlanders. Domino’s Pizza geeft geen extra voorzieningen aan buitenlanders. Rob Petersen vindt dat als je wilt wonen en werken in Nederland dan moet je je ook aan de Nederlandse samenleving aanpassen. Er zijn dus geen voorzieningen om bijvoorbeeld te bidden en als je niet op een normale manier in het Nederlands de telefoon kunt aannemen kan Domino’s Pizza je niet gebruiken.
35) Zijn er voor het filiaal nog grote ontwikkelingen hierin opgetreden?
Nee.
36) Wat is de verdeling van leeftijd, en vrouw / man?
Dit is ook per filiaal verschillend.
Het is zo dat de jongens meestal buiten werken en de meiden meestal binnen, dit is historisch zo gegroeid. Ook vindt Rob Petersen dit veiliger.
37) Wat is het gemiddelde opleidingsniveau? (a)
Ook dit verschilt per filiaal. Het gemiddelde heeft toch wel mavo of havo.
38) Wat is het gemiddelde brutoloon per uur?
Voor een 16 jarige is dat 2,43 en de bezorgers mogen de fooi houden.
39) Liggen er binnen Domino’s Pizza mogelijkheden voor een goede carrière (doorgroei mogelijkheden)?
Ja, er liggen binnen Domino’s Pizza mogelijkheden voor een goede carrière. Je kunt als je een poos bij Domino’s gewerkt hebt besluiten zelf een filiaal te gaan openen, en daarna nog meer. Sinds kort is Domino’s Pizza Nederland terug gekocht door de Amerikanen. Het plan is namelijk om Nederland als een soort uitvalsbasis te gebruiken om meer filialen te openen in Europa (volgens het olievlekprincipe). Er zijn dus veel mogelijkheden om in Nederland (en in de toekomst in andere delen van Europa) een filiaal te openen.
40) Hoe komen jullie aan personeel (uitzendbureau ed.)?
Er wordt nooit gebruik gemaakt van een uitzendbureau, dit is o.a. heel erg duur. Hier komt nog bij dat het personeel dat ze via-via krijgen veel beter is. Meestal weten zij er al een beetje van etc. Voor de rest wordt er wat geadverteerd, zoals bijvoorbeeld in schoolkranten.
41) Wat is het percentage ziekte verzuim van het filiaal Stadspolders? (a)
Dit is lager dan 1%.
42) Is het personeel verzekerd?
Ja, er wordt automatisch een bepaald percentage van je salaris afgehaald voor het ziekenfonds. Het personeel dat op de brommers rijden hebben nog een extra ongevallenverzekering.
43) Is er de mogelijkheid een goed pensioen op te bouwen?
Voor de vaste mensen (full-timers) is dit er wel.
44) Werken er ook minder valide mensen? (Zo nee, is de mogelijk voor minder valide personeel er wel?)
Op het moment werken er in de filialen die Rob Petersens runt geen minder valide personeel. Er zijn wel mogelijkheden voor. Als er een solicitatie binnen komt van een minder valide persoon, zal deze ook gewoon aangenomen worden. Deze moet dan natuurlijk we iets kunnen doen.
45) Hoe is het gesteld met de veiligheid binnen het filiaal?
- Gebeuren er veel ongelukken en hoe gaan jullie daarmee om (verschilt dat per filiaal)?
Binnen gebeuren nooit ongelukken, maar buiten heel soms. Er wordt dan een risico inventarisatie opgesteld, er wordt gekeken waar de knelpunten zitten en er komt een actieplan. Er is in Nederland ooit een bezorger overleden, dit kwam doordat hij werd aan gereden door een dronken bestuurder. Aan dit soort dingen kun je natuurlijk niks doen. Zo nu en dan wordt er achter een bezorger aan gereden met de auto om te kijken of deze niet gevaarlijk rijdt etc.
- Worden er veiligheidseisen opgesteld door het concern waar aan ieder filiaal moet voldoen?
Er zijn bepaalde regels waaraan een filiaal moet voldoen. Zo moeten de bezorgers altijd een helm dragen, maar ook mogen ze niet mer dan 10,- euro wisselgeld hebben, etc. Aan de filiaal eigenaars wordt zo nu en dan ook een krantje gestuurd, dit is The Pepperoni Press. Hierin staan soms stukjes die je bijvoorbeeld veiligheidstips geven.
Wij kregen zo’n krantje aangeboden en dit zijn een aantal (van de vele tips);
• Het geld in de kassalade (in de winkel) moet zo minimaal mogelijk blijven. Het geld dat de klanten betalen moet dus niet allemaal in de kassalade maar in de “Time Delay Safe”.
• De bezorgers moeten na iedere bezorging het geld naar het filiaal brengen.
• De kassaladen moeten dicht zijn.
• Er moet bij verdachte orders teruggebeld worden naar het opgegeven telefoonnummer (met het daarbij horende adres)
• Veiligheidsgordels moeten gebruikt worden
• Er moet zo hard gereden worden als de omgevingtoestand toelaat (niet te hard dus).
• Brommer inspecties.
• De winkel moet goed beveiligd zijn als hij dicht is.
Zo nu en dan worden de filialen gecontroleerd op bepaalde eisen, dit heet Store Visit. De filialen in Nederland worden natuurlijk ook gecontroleerd door de arbeidsinspectie, de keuringsdienst van waarden, de brandweer etc.
- Wat voor maatregels worden er genomen om de veiligheid van de pizza koeriers te vergroten?
De bezorgers worden nu en dan gecontroleerd doordat ze achtervolgd worden met een auto. Hierdoor kunnen overtreden ze minder vaak de verkeersregels.
Deze tips werden gegeven in de Pepperoni Press;
• Draag altijd je veiligheidsgordel
• Rij altijd defensief
• Let op mensen die jou misschien niet zien aankomen
• Sta jezelf extra tijd toe een wees geduldig bij gevaarlijke weersomstandigheden
• Vermijd en rapporteer iedereen die rijdt onder invloe
• Controleer voordat je vertrekt eerst je uitrusting (brommer etc.). Let vooral op de remmen, welke het ook goed zouden moeten doen bij nat of glad weer.
• Neem altijd een kistje voor noodgevallen mee. (inhoud; zaklamp, extra batterijen, warme kleren, EHBO-set, touw)
• Neem nooit meer wisselgeld me dan 10,- euro.
46) Hoe zit het met de arbeidsinspectie?
Er wordt zo veel mogelijk geprobeerd hieraan te voldoen. Dit is vaak erg lastig. Je mag bijvoorbeeld niet 15 minuten achter elkaar hetzelfde doen, dit kan natuurlijk niet, je kunt niet na 15 minuten brommer rijden afstappen en een strekoefeningen gaan doen. Soms is het dus allemaal een beetje overdreven. Wel is er bijvoorbeeld een verplichte pauze van een half uur na vier uur werken.

Concern;
33b) Hoeveel werknemers heeft het bedrijf in totaal in dienst?
Waarschijnlijk zo’n 252.000 ( er zijn nu zo’n 7200 filialen met ieder ongeveer 35 werknemers)
34b) Uit welke bevolkingsgroep bestaat het personeel gemiddeld over alle filialen gezien?
Dit kun je niet zeggen het is een afspiegeling van de omgeving waarin het filiaal gevestigd is.
37b) Geeft het bedrijf zelf cursussen? Kun je ook cursussen volgen buiten het bedrijf op kosten van het bedrijf?
Domino’s Pizza Nederland geeft zelf zo’n 6 tot 7 cursussen. Zoals; fundamentals, wat de basis beginselen inhoud; sanitation, een cursus over hygiëne; product quality, dat gaat over het maken van pizza’s en over de kwaliteit van de producten; managing for profitability, deze cursus gaat over hoe je winst moet maken en hoe je kosten moet drukken; recruting/hiring, dit gaat over het aannemen van personeel en over het werven van personeel; developing your team, in deze cursus word je geleerd hoe je mensen moet trainen.
41b) Wat is het gemiddelde percentage ziekte verzuim?
Weet ik niet.

Reclame
47) Maakt het bedrijf veel reclame (lokaal)?
Ja heel erg veel. Er wordt geen TV reclame gemaakt, omdat dit heel erg duur is. Er wordt dus reclame gemaakt met folders en posters. Ieder filiaal moet verplicht 10% van de omzet afdragen aan Domino’s Pizza voor reclame folders en posters.
48) Hoe zit dit internationaal, in welke landen?
Dit is min of meer het zelfde. Alleen in Amerika is Domino’s veel groter en is er wel TV reclame. Dit is mede doordat daar Domino’s Pizza vertegenwoordigd is met Coca Cola en die betaald natuurlijk ook heel erg veel mee aan de reclame.
49) Maken jullie daarvoor gebruik van reclamebureau’s?
Ja.
50) Maken jullie ook reclame om personeel aan te trekken?
Ja dit wordt wel gedaan, maar dit is natuurlijk wel lokaal, want je hebt natuurlijk niks aan mensen uit Barendrecht als je filiaal in Stadspolders zit. Er worden dus zo nu en dan advertenties geplaatst in bijvoorbeeld de schoolkrant.
51) Welk percentage van de totale winst besteedt het concern aan reclame?
Zo’n 10 %.
52) Voor welke consumentengroep is de reclame bedoeld?
Voor alle consumenten. Zowel op de al bestelende bij Domino’s Pizza als op de mensen die daar nog niet bestellen. Vaak wordt er nog wel eens te veel reclame gemaakt bij de nieuwe klant.
53) Wordt Domino’s Pizza ook gesponsord (door wie)?
Nee Domino’s Pizza Nederland wordt niet door iemand gesponsord.

Milieu
54) Is er sprake van lucht, water of grondvervuiling? Zo ja, op welke manier?
Nee.
55) Op wat voor manier proberen jullie de vervuiling zo veel mogelijk te beperken?
Je hebt bijna geen vervuiling. Het afval wordt gescheiden verzameld, dit gebeurt met behulp van papierbakken, GFT- afvalbakken, en grijze- afvalbakken. Voor de rest wordt er opgelet dat er geen glas in de winkel komt.
56) Zijn er veel afvalproducten?
Nee niet echt veel. Het meeste afval zijn de kartonnendozen voor m de pizza, maar die komen alleen bij de consumenten te recht. Voor de rest is er wat groente afval en wat meel en verpakkingsmaterialen.
57) Wat gebeurt er met deze afvalproducten?
Deze worden weggegooid.
58) Krijgt het filiaal Stadspolders wel eens klachten over geluidsoverlast?
Nee. Wel dienen de in de buurt wonende bewoners soms klachten over het personeel in, omdat ze bang zijn dat de jongen mensen die er werken criminele dingen doen, wat overigens bijna nooit het geval is.
59) Is er sprake van parkeerproblematiek?
Nee. Er zijn heel soms parkeerproblemen als het heel druk is en de klanten hun auto’s niet kwijt kunnen.
60) Heeft het filiaal Stadspolders veel te maken met de milieu-inspectie?
Nee. Alleen als je het filiaal opent komt er iemand van de milieu inspectie maar verder niet.
61) Heeft het filiaal milieuvergunningen moeten halen? Zo ja, moesten jullie daar veel moeite voor doen?
Nee het filiaal heeft geen bijzondere vergunningen nodig.
62) Doen jullie aan energiebesparing (op welke manier)?
Nee. De reden hiervoor is dat er maar weinig te besparen valt. Dit zou alleen op de ovens en het licht kunnen, maar dat is niet eens de moeite waard.
63) Is er in het filiaal sprake van recycling (op welke manier wordt dat geregeld)?
Nee.

Toekomst
64) Heeft dit filiaal uitbreidingsplannen?
Nee.
65) Zijn er plannen om meer filialen te openen?
Ja er zijn altijd plannen. In de toekomst worden er misschien nog filialen geopend in Barendrecht, Zwijndrecht, Papendrecht etc. (overal waar nog geen winkel zit). Er zijn in ieder geval plannen om over heel Nederland meer filialen te openen, en daarna in Europa ook.
66) Wordt er over gedacht om te fuseren? Zo ja, met welk bedrijf?
Nee het filiaal Stadspolder denkt hier niet aan. Het Concern zelf ook niet. Maar in Amerika is pas geleden het grote pizza bedrijf Al Capone’s failliet gegaan, dus misschien willen deze zich bij Domino’s aan betrekken.
67) Zijn er plannen voor verdere automatisering? Zo ja, heeft dit gevolgen voor de arbeiders?
Nee er zijn plannen voor verdere automatisering.
68) Ondervindt Domino’s Pizza in Nederland veel concurrentie (hoe zit dat in andere landen)?
In Nederland ondervindt Domino’s Pizza concurrentie van Al Capone’s, New York Pizza’s en de kleinere als Pinoccio en Pizza Piont. Domino’s Pizza in Amerika ondervindt veel concurrentie van Little Ceasar’s en Pizza Hut.
69) Op welke manieren bestrijden jullie deze concurrentie?
Voornamelijk door de mensen in het afzetgebied van het concurrerende pizzabedrijf plat te folderen. Ook zijn er veel acties en kun je extra producten bestellen bij een pizza van Domino’s. Voor de rest is het erg belangrijk dat de kwaliteit van de pizza’s beter is en dat de pizza’s snel aan komen. Zo nu en dan bestelt het filiaal in Stadspolders wel eens pizza’s van een concurrent om te kijken hoe lang het duurt voor dat ze er zijn etc.
70) Zijn er veel problemen geweest met de invoer van de euro?
Nee bijna niet. Het programma was al van tevoren aangepast en getest. Wel kon er al gelijk bij het in voeren van de euro niet meer betaald worden met guldens, want dat werd dan te lastig voor de bezorgers.
71) Wat zijn de gevolgen geweest van het invoeren van de euro (prijsstijgingen etc.)?
De prijzen stegen, maar dat mocht ook wel want dit was de eerste prijsstijging in drie jaar. Er kwamen wel wat klachten over deze prijsstijgingen maar niet echt iets in het bijzonder.
72) Verwachten jullie nog milieuproblemen? Zo ja, hoe gaan deze opgelost worden?
Nee.
73) Zijn er nog plannen om de leiding te veranderen (zowel van het filiaal als het concern)?
Nee er zijn in beide gevallen geen echte plannen om de leiding te veranderen. Rob Petersen heeft wel het plan om het filiaal te verkopen aan een manager en er dan zelf mee te stoppen.

REACTIES

A.

A.

dankje voor dit werkstuk hoop nog een goed cifer te halen

21 jaar geleden

M.

M.

bedankt! bedankt! en nog eens bedankt! ik heb er erg veel aan gehad maar ik wou vragen of er ook een website van deze bedrijf. zo ja? wil je de naam naar mij doorsturen...
alvast bedankt

20 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.