Oosterlijk West-Friesland

Beoordeling 4.6
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 4e klas havo | 4036 woorden
  • 8 april 2002
  • 51 keer beoordeeld
Cijfer 4.6
51 keer beoordeeld

Inhoudsopgave:

Voorblad: “Oostelijk West-Friesland” Inhoudsopgave
Voorblad: Deel 1: “Het geografische Beeld” Inleiding: De praktische opdracht aardrijkskunde
Hoofdstuk 1: Ligging, Situatie en bereikbaarheid. Hoofdstuk 2: Relaties binnen het gebied met andere gebieden. Hoofdstuk 3: Cultuur, Demografie, Economie en Politiek. Hoofdstuk 4: Fysisch milieu en Ruimtelijke inrichting. Conclusie: Het geografisch beeld. Bronvermelding: “Het geografische beeld” Voorblad: Deel 2: “Het VVV-Beeld” Inleiding: Het VVV-Beeld
Hoofdstuk 1: Ligging, Situatie en bereikbaarheid. Hoofdstuk 2: Relaties binnen het gebied met andere gebieden. Hoofdstuk 3: Cultuur, Demografie, Economie en Politiek. Hoofdstuk 4: Fysisch milieu en Ruimtelijke inrichting. Alle toeristische attracties op een rijtje
Conclusie: Het VVV-Beeld
Bronvermelding: “Het VVV-Beeld” Antwoord op de hoofdvraag

Inleiding: Voor het vak Aardrijkskunde moeten we een Praktische Opdracht maken over een gebied of regio. Het gebied waar we voor hebben gekozen is “Oostelijk West-Friesland”. We hebben het gekozen omdat we er zelf wonen en er ook op school zitten dus dat maakt het alleen maar makkelijker om dit werkstuk te maken omdat je al veel in dat gebied kent en erover weet (zoals de toeristische attracties en andere trekpleisters). Deze Praktische Opdracht is verdeeld in 4 hoofdstukken voor het geografisch beeld en 4 hoofdstukken voor het beeld wat de VVV’s scheppen. De 4 hoofdstukken voor het geografische beeld zijn:

1 – Ligging, Situatie en bereikbaarheid. 2 – Relaties binnen het gebied met andere gebieden. 3 – Cultuur, Demografie, Economie en Politiek. 4 – Fysisch milieu en Ruimtelijke inrichting.

De hoofdstukken voor het beeld van de VVV’s zijn:

1 – Ligging, situatie en bereikbaarheid. 2 – Relaties binnen het gebied met andere gebieden
3 – Cultuur, Demografie, Economie en Politiek
4 - Fysisch milieu en Ruimtelijke inrichting.

In deze Praktische Opdracht vergelijken we doormiddel van antwoorden op hoofd en deelvragen het objectieve beeld ten opzichte van de informatie die men uit VVV-folders kan halen.

Deelvragen: 1 – Is de ligging en situatie van het gebied gunstig voor de toeristen? 2 – waar komen de meeste toeristen vandaan? 3 – Heeft de cultuur, demografie, economie en de politiek invloed op de toeristen? 4 – Welke voordelen heeft het fysisch milieu op de toeristen? 5 – Heeft de gemeente ook investeringen gedaan speciaal voor de toeristen?

Hoofdvraag: Welk beeld probeert het VVV bij de toeristen te scheppen en is dit een objectief beeld?

Dan volg nu Deel 1 wat is geschreven door Dennis Tang uit klas H4a “Het Geografische Beeld van Oostelijk West-Friesland” Hoofdstuk 1: “Ligging, situatie en bereikbaarheid” Ligging en situatie: Oostelijk West-Friesland is een gebied dat licht aan de oostkant van de “Kop” van Noord-Holland en word voor +/- 70% omgeven door water, namelijk het “IJselmeer\". Het ligt op 52 graden en 47 minuten Noorder Breedte.

De totale oppervlakte en inwonersaantallen de steden cq gemeenten van Oostelijk West-Friesland staan hieronder genoteerd: Plaats / Gemeente: Inwonersaantal: Oppervlakte in km2: Aant. Mensen op 1 km2
Enkhuizen 17032 16.53 103.00
Andijk 6379 47.60 13.40
Hoorn 65760 52.49 125.20
Medemblik 7600 18.81 40.40
Stede Broec 21811 15.66 139.20
Venhuizen 7636 56.65 13.40
Wervershoof 8485 30.85 27.50
Wognum 8006 21.42 37.30
Totaal: 142709 260.01

Het gemiddelde inwonersaantal per km2 bedraagt dus: 44.10 mensen op een vierkante kilometer. Het gemiddelde van Nederland is 44.90 mensen op 1 km2 grond; dus Oostelijk West-Friesland is dunbevolkt ten opzichte van het gemiddelde van Nederland.

Bereikbaarheid: De ligging van Oostelijk West-Friesland ten opzichte van de aankomst en vertrek mogelijkheden is zeer gunstig; het licht aan het water en aan een van de grootste jachthavens van Europa, waardoor het water toerisme erg groot is in Oostelijk West-Friesland. Ook loopt er door Oostelijk West-Friesland een spoorlijn die, op drie plaatsen na, heel Oostelijk West-Friesland kunnen voorzien van toeristen die niet de mogelijkheid hadden om met de boot te komen. Voor de andere drie plaatsen (te weten Andijk, Wervershoof en Medemblik) is er een busregeling die je ook naar het treinstation kan brengen waarvandaan je alsnog heel Nederland door kan. Dus aan de bereikbaarheid kan Oostelijk West-Friesland niet tekort komen.

Hoofdstuk 2: “Relaties binnen het gebied met andere gebieden”

Voor zover ik heb kunnen vinden zijn er tot noch toe geen relaties binnen de verschillende gemeenten in Oostelijk West-Friesland. Wel spreekt men al jaren oven een fusie tussen de verschillende gemeenten in Oostelijk West-Friesland maar daarover later meer. Er zijn dus geen aanwijzingen voor een direct samenwerkingsverband tussen de verschillende gemeentes in Oostelijk West-Friesland. Wat u wel aan ons gevraagd had is of we konden uitzoeken waar nou al die toeristen vandaan komen. In de atlas heb ik helaas niets kunnen vinden maar uit mijn hoofd en uit eigen ervaring (mensen die je aanspreken op straat die bijvoorbeeld een museum zoeken of het station) komen er hier voornamelijk Duitsers, Belgen (om te vissen) en Engelsen (ik denk om de boerenmeiden) In het 2e deel van deze Praktische Opdracht staat wat Niek Teunissen heeft kunnen vinden bij de verschillende VVV in Oostelijk West-Friesland.

Hoofdstuk 3: “Cultuur, Demografie, Economie en Politiek”

De bevolking: Oostelijk West-Friesland is een dunbevolkt gebied met voornamelijk boeren en veerhouders in de dunbevolkte steden en zakenlui in de grotere dicht bevolkte steden zoals Hoorn. De bevolkingsdichtheid van Oostelijk West-Friesland bedraagt 150 tot 300 mensen op 1 km2 en dat is erg laag omdat het gemiddelde van Nederland op 449 mensen op 1 km2 ligt. Zoals hierboven vermeld staat is Oostelijk West-Friesland dunbevolkt en in het bijzonder Venhuizen, daar wonen er op 1 km2 maar 13.4 mensen. Terwijl Stede Broec een bevolkingsdichtheid van 139.2 mensen op 1 km2 heeft. Oostelijk West-Friesland is dus een gebied met een verdeelde bevolkingsdichtheid; bij de één effe meer en bij de ander effe minder.

De Bevolkingsgroei: Over de bevolkingsgroei in Oostelijk West-Friesland heb ik niet erg veel meer informatie kunnen vinden dan wat er in de “Grote Bosatlas” heb kunnen vinden. Namelijk dat er van 1909 tot 1946 een hoge bevolkingsgroei aan de gang was en vanaf 1946 daalde de populariteit van Oostelijk West-Friesland (Waarschijnlijk door WO-II). Zie de tabel hieronder:

Jaartal (periode) 1909 – 1946 1946 – 1985 1985 – 1993
Bevolkingsgroei gemiddeld per 1000 inwoners Meer dan +25 +5 tot +10 +5 tot +10 Huwelijksvruchtbaarheid: De huwelijksvruchtbaarheid wil zeggen; Het aantal wettig levend geboren kinderen van de gehuwde vrouwen tussen de 15 en de 40 jaar in Nederland. Zie hieronder:

Jaartal: 1960 1993
Aantal wettig geboren kinderen per 1000 gehuwde vrouwen tussen de 15 en de 40 jaar Meer dan 220 90 tot 100
Gemiddelde van Nederland 168 wettig geboren kinderen per 1000 gehuwde vrouwen tussen de 15 en de 40 jaar

1960 was de periode van de “Babyboom” vandaar dat er zoveel kinderen waren in die tijd. Nu is de huwelijksvruchtbaarheid in Oostelijk West-Friesland zeer laag omdat het gemiddelde van Nederland bijna 2 keer het aantal van Oostelijk West-Friesland is. De mensen van Oostelijk West-Friesland zijn over het algemeen gezonde mensen omdat het bruto sterftecijfer (per 1000 inwoners) lager ligt dan het gemiddelde van Nederland; het gemiddelde van Nederland is 8.6 terwijl Oostelijk West-Friesland 6.5 tot 7.5 op de kaart heeft staan.

Het Sterftecijfer: Als er mensen geboren worden moeten er natuurlijk ook wel eens in de zoveel tijd een paar dood gaan en dus komen we nu bij het sterftecijfer. Het sterftecijfer (In de atlas “Bruto sterftecijfer” genoemd) is het aantal doden per 1000 inwoners per jaar. Het gemiddelde van Nederland ligt op 8.6 terwijl dat van Oostelijk West-Friesland 6.5 tot 7.5 is. Dus over het algemeen zijn de mensen uit Oostelijk West-Friesland best wel gezond. Hoewel er wel minder mensen sterven, sterven we, gezien het aantal bejaarden in Oostelijk West-Friesland, wel op jongere leeftijd. Het aantal mensen van boven de 65 jaar in Oostelijk West-Friesland is zo’n 10 á 11% terwijl het gemiddelde van Nederland op 13% ligt.

Economie: Oostelijk West-Friesland heeft een redelijke invloed op onze economie. Het heeft vele bollenboeren die veel handelen buiten Oostelijk West-Friesland en ook buiten Nederland waardoor de economie groeit. In de bollensector heeft Oostelijk West-Friesland een van de grootste invloeden op de economie. Na de “Vlevopolder” is Oostelijk West-Friesland het grootste bollengebied van Nederland.

Politiek: Oostelijk West-Friesland kent een uitermate levendige politiek. Met name de gemeente Enkhuizen kan er wat van; Veel uitgave van de gemeente Enkhuizen worden als “Nutteloos” bestempeld, bijvoorbeeld de koperen goten aan weerskanten van de Westerstraat. Maar niet alleen in de gemeente Enkhuizen kunnen ze er wat van. De gezamenlijke gemeenten van Oostelijk West-Friesland zijn al maanden aan het bekvechten over een fusie tussen de gemeenten. Zo wil men bijvoorbeeld Enkhuizen en een groot deel van Andijk. Hoe de herindeling van Oostelijk West-Friesland er in zijn geheel uit komt te zien kunt u op de volgende pagina eens rustig bestuderen (excuus voor de slechte kwaliteit van het plaatje). Hoofdstuk 4: “Fysisch milieu en ruimtelijke inrichting” Geologie, gemiddelde temperaturen, wind, regen en zonuren: Omdat Oostelijk West-Friesland aan water ligt is het eigenlijk wel een beetje logisch dat de bodem onder de straatklinkers en asfaltwegen over het algemeen is opgevuld met Jonge zeeklei waardoor Oostelijk West-Friesland een goede plaats is om huizen te bouwen omdat klei een zeer stevige en zware grond is en niet zomaar een huis laat wegzakken (tenminste als dat huis een goede fundering heeft). In Oostelijk West-Friesland worden geen delfstoffen uit de grond gehaald, wel word er water ophoog gepompt bij Andijk. Per jaar wordt er gemiddeld 50.000.000m3 water uit het IJselmeer gepompt waar drinkwater van word gemaakt. In Oostelijk West-Friesland heerst net als in de rest van Nederland een zeeklimaat. Het is er in de winter redelijk warm omdat het aan het water licht en zo warmte krijgt van het in de winter langzaam afkoelen van het IJselmeerwater. De gemiddelde jaar-temperatuur in Oostelijk West-Friesland bedraagt 9.0 tot 9.5c. Hoewel Oostelijk West-Friesland een beetje wordt warm gehouden door het IJselmeerwater licht de gemiddelde temperatuur in januari op 2.5 tot 3c. en heeft het gemiddeld 8 tot 10 ijsdagen per jaar. Oostelijk West-Friesland is wel een winderige streek; de gemiddelde windrichting en snelheid bedraagt Noordwest kracht 6 tot 7. Niet allen winderig maar ook een natte streek is Oostelijk West-Friesland; namelijk valt er in een jaar gemiddeld 750 tot 800 mm per jaar, waarvan er 150 tot 250 mm per jaar nuttig word gebruikt (berekening = aantal mm neerslag min de gemiddelde hoeveelheid mm verdamping per jaar). In de maanden juni, juli en augustus schijnt de zon in Oostelijk West-Friesland gemiddeld 580 tot 600 uur waardoor de gemiddelde temperatuur in juli rond de 16,5 a 17° ligt.

Bedijking en landaanwinning: Oostelijk West-Friesland is aan de IJselmeerkant bedijkt met een rivierdijk die ons tegen het relatief hoge IJselmeerwater moet beschermen. Voornamelijk in de winter staat het water van het IJselmeer behoorlijk hoog, soms wel 75 cm hoger dan in de zomer. In de plaats Enkhuizen, de meest oostelijke plaats van Oostelijk West-Friesland, is er ook een dijk aangebracht; de “Lelystad-dijk”. Deze dijk zorgt ervoor dat het hoogteverschil van het water in het IJselmeer en het Markermeer (wat zo’n 10 tot 15 cm bedraagt) door de sluis aan de Enkhuizen-kant en aan de Lelystad-kant beide meren goed te bereiken is en het heeft daarbij de functie van autosnelweg wat de reistijd om van Enkhuizen naar Lelystad en andersom te komen met de helft is verkort. Een goede zaak dus!!! Na 1300 heeft er geen echte landaanwinning meer plaats gevonden. Wel is er door de “Zuiderzee-werken” een proefpolder van 40 hectare in Wervershoof aangelegd om te kijken of men ook huizen op een drooggemalen poldergebied kon bouwen zonder al te veel complicaties. En er is aan de eerder genoemde “Lelystad-dijk” een stukje wat ook nog bij Oostelijk West-Friesland hoort waar men strand aan het winnen is door een dam in het Markermeer te bouwen waardoor de stroming van het water word verminderd en de zandkorrels naar de bodem zakken.

Waterhuishouding: Oostelijk West-Friesland wordt zoals al eerder genoemd voor 70% omringt met water en heeft dus veel met water te maken en verbruikt ook veel water. Met name de grotere steden zoals Hoorn en Stedebroec hebben veel water nodig. Dat water wordt in de plaats Andijk uit het IJselmeer gehaald. Dat bedraagt meer dan 50000000 m3 per jaar en dat wordt allemaal gebruikt voor drinkwatervoorzieningen zoals wc doorspoeling, douchen, wassen, tuin sproeien enz. enz.. Het IJselmeer is niet zoals de Rijn erg bevuilt. Volgens de laatste metingen in 1970 was maar 0 tot 20% van het IJselmeer bevuild terwijl de wateren in Nederland gemiddeld 30 tot 40% bevuiling bevatten.

Ruimtelijke inrichting: Oostelijk West-Friesland staat in de atlas vermeld als uitsluitend tuinbouw bij het kopje “Bodemgebruik” hoewel we hier in Oostelijk West-Friesland ook veel veeteelt hebben (Schapen, Koeien, Paarden enz.) maar omdat die hier niet in overvloed zijn maar op zeer kleine schaal gehouden worden hebben ze in de atlas alleen “de tuinbouw” als bodemgebruik hier in Oostelijk West-Friesland opgegeven. Oostelijk West-Friesland doet zeer veel voor haar toeristen. Zo hebben we hier een van de grootste jachthavens van heel Europa en het is er niet 1… nee we hebben in Oostelijk West-Friesland zelfs 6 havens waar men zijn of haar boot kwijt kan (van die 6 liggen er al 2 in Enkhuizen en ook een grote in Hoorn, Andijk en Medemblik). In de grote Bosatlas hebben ze ook tussen al de verscheidene kaartjes van Nederland ook een kaartje gezet voor de “Toeristische voorzieningen”. Daarbij staat voor Oostelijk West-Friesland “Water en strand” (wat natuurlijk logisch is bij Oostelijk West-Friesland omdat het bijna geheel door water word omringt!!!). Ook is er een kaartje voor de “attractiepunten” waarbij het in Oostelijk West-Friesland vooral om de musea en de historische gebouwen gaat. Natuurlijk heeft Oostelijk West-Friesland meer attractiepunten in zich maar die worden allemaal behandeld in het VVV-gedeelte wat hierna volgt!!!

Conclusie: “Het geografische beeld van Oostelijk West-Friesland”

Over het algemeen is Oostelijk West-Friesland een rustige gebied met veel mogelijkheden, zowel voor de toeristen als voor de inwoners is er genoeg om te beleven en het kan eigenlijk zo door om tot land uitverkozen te worden. Het heeft zijn eigen drinkwatervoorziening en stroom is er ook in groten getale aanwezig dus op zich zou je van Oostelijk West-Friesland een eigen land kunnen maken. Zowel voor de toeristen als voor de mensen die er al wonen is het openbaar vervoer goed geregeld en er is ook nog de mogelijkheid om een boot te nemen en naar de plaats van bestemming te komen. De ligging van Oostelijk West-Friesland is niet alleen gunstig voor de toeristen maar ook voor de mensen die in Oostelijk West-Friesland wonen; het licht direct aan zeer goed bevaarbaar water en de jachthaven zijn nooit 100% vol dus er is altijd wel een plaatsje om uw boot neer te leggen. Dit is ook misschien de reden dat er hier (met name in Enkhuizen en Andijk) zoveel watersport toeristen komen vanwege de ligging aan het water. (antwoord op deelvraag 1) Omdat de ligging van Oostelijk West-Friesland zo gunstig is komen er veel mensen naar toe om hun vrije tijd door te brengen met name Duitsers, Chinezen en Japanners, Britten en natuurlijk onze eigen rasecht Nederlanders komen hier gezellig hun tijd besteden, is het wel niet aan het water dan wel in 1 van de vele musea die Oostelijk West-Friesland rijk is. (antwoord op deelvraag 2). Natuurlijk ligt het niet alleen aan de ligging en de bereikbaarheid dat er ieder jaar weer vele toeristen naar Oostelijk West-Friesland komen, dat is natuurlijk een samenhang van omstandigheden want als de cultuur, economie of de politiek slecht is dan blijven mensen ook weg dus omdat er ieder jaar weer zoveel mensen naar Oostelijk West-Friesland moet het wel het geval zijn dat die drie factoren ook in orde zijn. (antwoord op deelvraag 3). En las alle drie die dingen in orde zijn dan moet het wel zo zijn dat het milieu ook in orde is en dat er geen schadelijke stoffen in het milieu zitten, zoals langs de rivier de Rijn dus die is ook in orde. (antwoord op deelvraag 4). Nou als alle vier de deelvragen op ja uitkomen dan zal je toch wel gaan denken dat het antwoord op de laatste deelvraag ook wel “ja” moet zijn…en dat is het ook; de gemeente van alle steden in Oostelijk West-Friesland doen er wel iets aan om het voor de toeristen aantrekkelijk te maken om naar Oostelijk West-Friesland te gaan. een hoop steden hebben havens, musea, speeltuinen enzovoorts dus de gemeente doet er wel degenlijk iets aan om het de toeristen aangenaam te maken. (antwoord op deelvraag 5). Het antwoord op de Hoofdvraag volgt aan het einde van dit werkstuk, in de “Conclusie” van Niek Teunissen. En welke dingen de gemeente er nou aan doet om Oostelijk West-Friesland aantrekkelijker voor de toeristen te maken gaat Niek Teunissen uit klas H4d hieronder aan u duidelijk maken (dit is dus het VVV-Beeld) Bronvermelding: “Het geografische beeld”

De plaatsen en oppervlakten van Oostelijk West-Friesland heb ik van: www.noord-holland.nl/Algemeen/Algemeen/Noord_Holland_in_kaart/index.asp

Alle andere gegevens van de eerste 4 hoofdstukken heb ik uit: De grote bosatlas, 52e editie, de kleine kaartjes van Nederland.

En de rest komt allemaal uit eigen kennis omdat ikzelf in het gebied woon er al dus wat vanaf weet!!!

Inleiding deel 2:

Dit deel van deze praktische opdracht van het vak aardrijkskunde is geschreven door Niek Teunissen uit H4d gaat over het beeld wat de VVV probeert te scheppen van Oostelijk West-Friesland bij een mogelijke toerist. Over sommige hoofdstukken valt weinig te vinden bij de verschillende VVV in Oostelijk West-Friesland maar ik heb mijn best gedaan alles in dit deel te zetten wat ik maar kon vinden.

Ook dit deel bevat een hoofdvraag en deelvragen, deze zijn:

Hoofdvraag: Is het beeld wat de VVV schept objectief?

Deelvragen: 1: Duiden de VVV aan dat de ligging van Oostelijk West-Friesland gunstig is voor toerisme? 2: Wat zegt de VVV over de Oostelijk West-Friese bevolking? 3: Zijn er dingen in het fysisch milieu die het voor de toeristen aantrekkelijk maken om Oostelijk West-Friesland boven een ander gebied te kiezen? 4: Is het voor de toeristen makkelijk om Oostelijk West-Friesland in en uit te komen?

De antwoorden op de vragen hierboven vindt u na de tekst in de conclusie!!! Hoofdstuk 1: “Ligging en Situatie” Ligging en situatie: Volgens de VVV is Oostelijk West-Friesland “Een pittoresk deel van Nederland” wat bijna geheel omgeven is door water (het eerder genoemde IJselmeer), uitgestrekte weilanden en polder. Een andere folder vertelt over dit deel van Nederland: “Het is een prachtig gebied met veel ongerepte natuur en de boeren dorpjes zijn dan ook ideaal om een rustige vakantie of een dagje uit te spenderen.” Vaak wordt verteld dat onze hoofdstad Amsterdam op zo’n 60 kilometer afstand ligt en dat door de ligging aan het IJselmeer “waterrecreatie een van de vele mogelijkheden is om uw dag door te brengen in Oostelijk West-Friesland”.

De Bereikbaarheid: Oostelijk West-Friesland is volgens de vele folders die we bij verschillende instanties gehaald hebben een prachtig gebied dat uitstekend te bereiken is via de trein, auto, bus en de boot. Mede door de “Lelystad-dijk” is de reistijd vanuit het oosten van Nederland naar Oostelijk West-Friesland zeker gehalveerd en door het aantal jachthavens in Oostelijk West-Friesland is het ook zeer goed per boot te bereiken.

Hoofdstuk 2: “Relaties binnen het gebied met andere gebieden”

Ieder jaar komen er weer 1000en toeristen naar Oostelijk West-Friesland maar waar komen die toch allemaal vandaan??? Zo heb je de Duitsers, die komen voor het water en natuurlijk ons bier weer afzeiken omdat zij vinden dat ze beter hebben en dat aan iedereen willen laten merken. Dan zijn er de Britten, die komen voor de boerenmeiden en de goede discotheken waar Nederland om bekend staat. En dan zijn er ook nog de Japanners en de Chinezen, die komen of voor de bloembollen of om het fotoalbum weer eens even lekker aan te vullen wat ik zie zelden in Oostelijk West-Friesland een Chinees of Japanner zonder een fotocamera. En als laatste noemen we de Nederlanders; de dagjesmensen wel te verstaan, de mensen die er eens lekker een dagje tussenuit willen maar geen genoeg geld of tijd hebben om een complete vakantie te boeken en dus maar de natuurgebieden van Oostelijk West-Friesland (vooral de polders) Hieronder staat het allemaal eens netjes op een rijtje waar het grootste deel van de 4 nationaliteiten die hier naartoe komen ieder jaar;

Land: Percentage: Nederland +/- 25% Duitsland +/- 30% Groot-Brittannië +/- 35% China en Japan +/- 10% Totaal: 100%

Hoofdstuk 3: “Cultuur, Demografie, Economie en Politiek”

De Bevolking: De volgens veel folders “gastvrije en vriendelijke” bevolking is uitgespreid over de vele gezellige dorpen en steden die Oostelijk West-Friesland rijk is. Volgens de folders bestaat de bevolking voornamelijk uit “boeren en tuinders”. De horeca is ook goed vertegenwoordigd want de vele “gezellige en knusse visserscafés” die in Oostelijk West-Friesland zeer goed worden bezocht zijn ook zeker de moeite waart om niet ongeschonden weer achter je te laten. Verder staat er in de VVV folders geen informatie over feiten omtrent de bevolking, bijvoorbeeld geboorte en sterftecijfer maar dat is natuurlijk logisch omdat mensen die naar een vakantiebestemming gaan niets willen weten van dat soort dingen dus noemen ze ze ook maar niet. Hoofdstuk 4: “Fysisch milieu”

Oostelijk West-Friesland is gelegen aan het grootste meer van Nederland; het IJslemeer (ook vaak wel de “Zuiderzee” genoemd). Uit dit meer word drinkwater gepompt, dit kunt u gaan bezichtigen bij de PWN in Andijk. Door het zeeklimaat is het in de winter ook zeer goed vertoeven in Oostelijk West-Friesland. En in de zomer waar een prachtig zonnetje boven het IJslemeer hangt kunt u bijvoorbeeld het Zuiderzee museum bezichtigen. Daar ziet u vol glorie hoe en waarin men rond het jaar 1500 leefde.

Bedijking en Landaanwinning: Door de dijken die jaren geleden zijn aangelegd zijn de “pittoreske” stadjes door al die jaren heen gescheiden gebleven van het woelige IJselmeer waardoor ze heel goed zijn blijven bestaan. Daarom zijn er in de verschillende steden vaak wel meerdere ouden gebouwen te vinden die ook soms nog wel eens door de gemeente zijn opgekocht en omgebouwd tot museum. Ook is er de “Lelystad-dijk” die, voor de mensen uit het oosten zorgt voor een zeer korte reistijd van en naar Oostelijk West-Friesland, deze reistijdverkortende maatregel loopt vaak op tot een reistijdverkorting van minimaal de helft!!! Verder zijn er in Oostelijk West-Friesland een hoop polders met daartussenin leuke gezellige B-weggetjes die u naar de meest leuke plaatsjes kan brengen in Oostelijk West-Friesland, zoals het Streekbos. Voor fiets en skeeler liefhebbers is er genoeg parcours te vinden in Oostelijk West-Friesland, zo is er bijvoorbeeld de dijk tussen Enkhuizen en Medemblik, deze bied u een zeer leuke tocht langs oude monumentale gebouwen aan de ene kant en aan de andere kant ziet u het heldere water van het IJselmeer. Mocht u de andere kant op willen neemt u de dijk tussen Enkhuizen en Hoorn met hetzelfde resultaat. Alle toeristische attracties in Oostelijk West-Friesland op een rijtje:

Zuiderzee museum in Enkhuizen
Sprookjes wonderland in Enkhuizen
Enkhuizer zand zwembad in Enkhuizen
Hoorn-Medemblik stoomtram in Hoorn en Medemblik
Recreatie centrum het streekbos in Boverkarspel
Flessen scheepjes museum in Enkhuizen
Bakkerij museum in Medemblik
Speeltuin kindervreugde in Enkhuizen
De gevangenis in Enkhuizen
De kerken in alle steden van Oostelijk West-Friesland
De stranden van heel Oostelijk West-Friesland
PWN. in Andijk
Conclusie het VVV-Beeld: Het beeld dat de VVV’s geven heb ik geprobeerd duidelijk te maken in de vorige hoofdstukken. En volgens mij is het goed gelukt. De 4 deelvragen en de hoofd vraag probeer ik met behulp van de vorige hoofdstukken en de folders te beantwoorden het antwoord op de eerste deelvraag: Geven de VVV’s aan dat de ligging van oostelijk West-Friesland gunstig is ja, want er wordt altijd aangegeven dat dit gebied dicht bij Amsterdam ligt en dat de Lelystad dijk voor verkorting van de reistijd zorgt. Dus doordat dit gebied aan water en land grenst is het bijna op alle mogelijke manieren te bereiken (trein, auto en boot). De tweede deelvraag was wat vertelde de VVV’s over de bevolking en ook hier heb ik een antwoord op want in een aantal folders is verteld hoe vriendelijk de bevolking wel niet is maar dit is dus duidelijk alleen de psychologische kant en andere informatie was altijd over de mensen in de geschiedenis. Op de vraag of in het Oosterlijk-Westfriese fysische milieu dingen toeristen aan zouden moeten trekken is ook het antwoord ja want ze geven altijd duidelijk aan dat de gebieden bv. :“uitstekend zijn voor skeelerende of fietsende mensen”, ook zijn er de :‘’ schelpenstrandjes bij Enkhuizen die zich uitstekend lenen voor watersporters e.d. Oostelijk West-friesland is volgens de VVV’s ook uitstekend te bereiken en verlaten want er is een goed spoorwegen net en wegen stelsel, ook word er vaak aangegeven dat dit gebied dicht bij Amsterdam licht. En naast de afsluitdijk die over het ijselmeer loopt en de reis tijd aanzienlijk korter is kan je ook met een veer dienst in en uit oostelijk West-friesland komen. Bronvermelding het VVV-Beeld: VVV Enkhuizen
Zuiderzee museum
Stichting vrije recreatie
Recreatie centrum streekbos
Toer ned federatie
Restaurants West-Friesland

Het antwoord op de hoofdvraag:

Het antwoord dat ik op de hoofdvraag geef is: dat de VVV’s geen objectief beeld geven van dit gebied want er wordt altijd overdreven zodat het gebied interessanter wordt en leuker om te bezoeken. Dit weet ik omdat de hoofdstukken die Dennis heeft gemaakt een heel ander beeld geven van Oostelijk West-friesland dan mijn hoofdstukken.

REACTIES

A.

A.

Wat een goed werkstuk, echt cool. Wat voor cijfer had je er op???/

22 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.