Namibië

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 1e klas havo | 1189 woorden
  • 8 februari 2008
  • 13 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
13 keer beoordeeld

1: Voorwoord & Inleiding.
Ik wil graag mijn Brochure houden over Namibië, Omdat ik het een mooi land vind en ik er meer over te weten wou komen.
In mijn Brochure vertel ik over het land zelf, de geschiedenis, de bezienswaardigheden en nog veel meer.
Het lijkt me leuk om deze brochure over Namibië te maken, en ik hoop dat u het ook leuk vind om te lezen.

2: Korte Geschiedenis
Er waren halverwege onze jaartelling verschillende herdersvolken naar het land, vaak omdat ze verdreven waren uit hun eigen regio’s. Erg vruchtbaar was Namibië niet en daarom ook niet populair bij de reizende Europeanen die hele delen van Afrika veroverden. Duitsland had de eer om in 1876 de eerste Europese stad (Lüderitz) te stichten. Dertig jaar later werden er diamanten gevonden in Namibië en een bloedige oorlog met de Afrikaanse stammen is het gevolg. 60% van de Namibische bevolking wordt daarbij gedood.

Nadat de Eerste Wereldoorlog is afgelopen en Duitsland zich terugtrekt uit Namibië, wordt Zuid-Afrika er de baas. Dit zorgt voor een verslechtering van de situatie, want Afrikanen worden bij wet verplicht om in dorre reservaten te wonen. Na afloop van de Tweede Wereldoorlog wordt ook de apartheid in Namibië ingevoerd. Deze vreselijke periode duurde tot 1989, waarna het land een democratie werd.

3: Kaart Namibië

<afbeelding ontbreekt>

4: Klimaat
Namibië is een droog land met een gemiddelde neerslag van slechts 270 mm. Het klimaat is over het algemeen gematigd tot warm in het binnenland, en gematigd maar zeer droog langs de kust. Overdag kunnen de zomertemperaturen in het binnenland tot flink boven de 35° C stijgen, en in de winter kan het ‘s nachts vriezen. De meeste neerslag in de kustgebieden is in de vorm van mist die vanaf de Atlantische Oceaan een aantal kilometers het land in beweegt totdat de hitte van het binnenland de mist doet optrekken. De regen die er valt, valt over het algemeen in de zomer. De gebieden met de hoogste regenval zijn geconcentreerd in het uiterste noordoosten vanaf Rundu in de Okavango Regio tot Katima Mulilo in het oostelijke deel van de Caprivi.

Namibië is een land van onuitgesproken schoonheid met een overvloedige zonneschijn en oneindig veel ruimte. De brede horizon, de heldere blauwe hemel en een lage bevolkingsdichtheid maken dat het land de bezoekers een intens gevoel van vrijheid geeft. De rust en stilte maken het landschap compleet. Kaapstad wordt als één van de mooiste steden van de wereld beschouwd, omdat het internationale karakter ervan reflecteert in de mengelmoes van allerlei culturen. Zo zijn er Indonesische invloeden, maar ook Franse, Nederlandse, Britse en Duitse. De lokale Khoisan stammen en de Bantoes zijn nog overblijvende volkeren van de inheemse cultuur. De Dune Express Adventure combineert het prachtige landschap van Namibië met de bijzonderheden van de Kaap.


5: Bevolking Namibië
Namibië is misschien een beetje een vergeten land van Afrika. Het heeft een oppervlakte van 823.146 km2 (Latimer-Clarke, 2000). Dat is vergelijkbaar aan de oppervlakte van Frankrijk en Duitsland samen. In 1999 had Namibië een geschatte bevolking van ongeveer 1,7 miljoen met een dichtheid van 2,0 personen per km2 (World Bank Group, 2000). Daarmee is het een van de dunstbevolkte landen van Afrika (Bayer, 1990, p.5).

6: Algemene Informatie
Officiële naam: Republiek Namibië
Ligging: Zuidelijk Afrika, aan de Atlantische Oceaan, tussen Angola en Zuid-Afrika
Hoofdstad: Windhoek
Oppervlakte: 825.418
Staatsvorm: republiek
Inwoners: 1.771.327
Bevolking: zwart-Afrikaanse volkeren (90%), blanken, van gemengde afkomst
Talen: Engels is de officiële taal, maar wordt door een minderheid gesproken. Afrikaans en Duits zijn meer verspreide talen. Daarnaast worden ook Afrikaanse talen gesproken.
Religies: christendom, een minderheid is aanhanger van natuurgodsdiensten
Munt: De Namibische Dollar is onderverdeeld in 100 Cents.


7: Bezienswaardigheden.
De Namibwoestijn
Namibië heeft zijn naam van de Namibwoestijn. Namib betekend “niets te zien”, maar eigenlijk is dat niet waar. Er is genoeg te zien maar dan moet je wel goed kijken. De Namib is een van de oudste woestijnen ter wereld. Hij is ongeveer 5 miljoen jaar oud. De dieren die er voorkomen, weten goed gebruik te maken van het weinige vocht dat er is.

De Namibwoestijn is gemiddeld 100km breed en is 2000 km lang. Er zijn de hoogste duinen ter Wereld. Die zijn 300 meter hoog. De woestijn wordt doorkruist door halfpermanente rivieren met op hun oevers verspreide bomen die water halen uit de waterhoudende grondlagen. Wanneer de rivier uitgedroogd lijkt, bevindt het water zich in feite onder de grond (op een diepte van 5 tot 6 meter). Het regent er zelden en alleen in de zomer. Het vocht verdampt snel door de hitte. De temperatuur kan er in een etmaal 30 graden stijgen of dalen.

Swakopmund is een perfecte plaats als je de Namib wil zien. De zee aan de ene kant en woestijn aan de andere kant van de weg. Het wordt er nooit heel warm, maar het is vaak mistig. Het komt door de zee. Je zit er ook dichtbij Cape Cross(daar hoor je zo nog meer over). In de buurt van Swakopmund kun je Quat-biken. Dat is met een Quad racen over de duinen of Dune-boarding dat is op een houten plank naar beneden glijden van een duin
(Dat heb ik zelf ook gedaan).

Skedelkust
Grote delen van de Namib is beschermd natuur gebied waar je alleen met speciale vergunningen in kunt komen, zoals de Skedelkust.

SkeletonCoast Park of Skedelkust Park is een onderdeel van het Namibwoestijn. De naam "skelettenkust" werd aan dit park gegeven omdat er veel skeletten van schepen maar ook van mensen liggen. Door de onstuimige zee zijn er vaak heel wat schepen gestrand. De opvarenden die de kust konden bereiken, dachten gered te zijn want ze hadden immers vaste grond onder de voeten. De schipbreukelingen stierven echter allen van de dorst want ze waren beland op één van de droogste plekjes op aarde. De dichtstbijzijnde nederzetting waar drinkbaar water te vinden was, ligt zo een goede 200 kilometer verder.
Als je door deze woestijn wilt gaan moet je je, zoals bij elk nationaal park, inschrijven en een vergunning kopen. Het inschrijven heeft een dubbele functie, niet alleen wil men weten wie in gaat maar ook wie er terug uit komt. Het is verplicht om minimaal 1,5 liter water en eten voor een dag per persoon mee te nemen. Je kunt immers pech krijgen en praatpalen om hulp in te roepen, zijn er niet. Gelukkig rijden er elke dag wel enkele auto's voorbij en komen er af en toe parkwachters langs.

Het park is honderden kilometers lang en ongeveer 50 kilometer breed. Het is er verschrikkelijk droog en er groeit er bijna niets; soms zie je een Welwitschia staan. Het zuidelijk deel is toegankelijk voor bezoekers terwijl het noordelijke deel afgesloten wildernis is. In het noorden leeft nog een groepje woestijn-olifanten, een zeer bedreigde en zeldzame olifant-soort.

Ervaring.
In Jwh heb ik gewoon op wat sites gekeken over informatie, en dat verzonden naar mijn e-mail. Thuis heb ik gekeken wat ik kon gebruiken, en vertaalt in mijn eigen woorden. Ik heb geleerd hoe je een Brochure moet maken, en hoe je informatie makkelijk kan opzoeken. En ook veel te weten gekomen over Namibië. Ik vond het best wel een leuke opdracht. Alleen in Jwh kon je haast niks doen.

Ik hoop dat u het leuk vond, en u kunt hier onder een mening schrijven als u dat leuk vind! 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.