Aantal spoorwegen in 1860 Aantal spoorwegen in 1998
En dan is er natuurlijk ook nog de aanleg van de Betuweroute. Deze goederenspoorlijn van 160 kilometerlang verbindt de Rotterdamse haven met Duitsland. De lijn zal in de toekomst nog veel invloed op de infrastructuur van zowel Gelderland als Zuid-Holland hebben omdat hij dwars door beide provincies loopt. Omdat de Betuweroute uitsluitend goederen vervoert zullen wij later bij de deelvraag: ‘Welke rol speelt het goederenvervoer’ nog verder ingaan op de aanleg van deze route. Ook een erg belangrijk deel van het openbaar vervoer zijn natuurlijk de buslijnen. Omdat Gelderland in vergelijking met Zuid-Holland redelijk dunbevolkt is, is het economisch gezien erg duur om buslijnen hier te laten lopen. De overheid dwingt beide provincies tot bezuiniging op de buslijnen. Gedeputeerde Staten wilde per 1 januari 2004 maar liefst veertig buslijnen in Gelderland helemaal schrappen tegenover 7 in Zuid-Holland, wel zouden in Zuid-Holland een groot aantal lijnen nog maar gedeeltelijk gaan rijden. Er zijn in Gelderland twee soorten buslijnen te onderscheiden:
(A) lijnen die verdwijnen omdat er teveel reizigers zijn.
(B) (B) lijnen die weinig reizigers hebben en waar een alternatieve bus/ trein gebruiken is.
Dit plan bracht hevige protesten, de provincie besloot hierop 4 miljoen euro beschikbaar te stellen om de bussen nog tot 4 juli 2004 te laten blijven rijden. Gedeputeerde Staten hebben een nieuw plan gemaakt maar deze gaat uit van ongeveer dezelfde bezuinigingen. Een groot deel van de buslijnen die hierboven in de grafiek zijn verwerkt zullen in het komende jaar waarschijnlijk alsnog helemaal of voor een deel verdwijnen. Welke precies sneuvelen is nog niet bekend, al wel duidelijk is dat bussen die op een traject rijden waar ook een trein rijdt zullen verdwijnen. Op andere plekken zullen reizigers meer gebruik moeten maken van de veel duurdere regiotaxi en taxibusjes.De provincie is wel bezig de aansluiting van de regiotaxi op de bus en trein te verbeteren
Ideeën voor toekomst om het grote aantal buslijnen wat dus vervalt te vervangen zijn, zogenaamde kleinschalige vormen van openbaar vervoer, daarbij denkt men aan meldzuilen hierbij is een vervoersbedrijf verplicht om binnen tien minuten te reageren op een reiziger die zich meldt. Ook denkt men aan het invoeren van ‘halteflex’ hier rijdt een klein busje een vaste route, maar er zijn geen vaste haltes zo kunnen passagiers dus op elke plek in- of uitstappen. Wegen:
Het (auto)verkeer op de provinciale wegen groeit snel. In het Provinciaal Verkeer en Vervoersplan (PVVP) heeft de provincie vastgelegd dat zij streven naar ‘leefbaarheid langs de provinciale wegen verkeersveiligheid en verbetering van het milieu’.
Om dit te bereiken investeert Gelderland in bestaande en nieuwe infrastructuur. Voor het aanleggen en beheren van de provinciale wegen maakt de provincie gebruik van een ingenieursbureau, de afdeling Wegenbouw van de dienst Wegen, Verkeer en Vervoer.
De provincie Gelderland, het knooppunt Arnhem-Nijmegen en de gemeenten Arnhem en Nijmegen zijn samen bezig met een aantal grote infrastructuurprojecten. Zij richtten zich vooral op het verbeteren van bereikbaarheid en mobiliteit van de regio, en hier zou dan ook de regionale economie voordeel van moeten hebben. Samen is er besloten om vooral de volgende verbindingen aandacht te geven:
- - doortrekken A73
- - verbreden A50
- - doortrekken A15
- - aanleg stadsbrug Nijmegen.
Er is veel verkeer wat gebruik maakt het hoofdwegennet rondom het Knooppunt Arnhem-Nijmegen (het KAN gebied). Door de drukte ontstaat veel sluipverkeer in de bebouwde kommen. Het doortrekken van de A15 kan een oplossing bieden.
Het doortrekken van de A73, verbreden van de A50 en de aanleg stadsbrug Nijmegen zijn er vooral om te zorgen dat verkeer makkelijker de Waal over kan zonder overlast al te veel (milieu overlast).
Hieronder zijn de andere ‘probleem’ gebieden van Gelderland aangegeven met hun oplossing.
Waar? Probleem? Oplossing?
N786 Loenen Drukte, en onveiligheid door te hard rijden. herinrichting
N302 Hardewijk Files, in de toekomst toenemende drukte. Capaciteit van de weg vergroten.
Knooppunt Neerbosch Slechte doorstroming, verkeerstoename in de toekomst. Doortrekken van het knooppunt tot A15.
Rondweg Hummelo Veel verkeer wordt gedwongen door de bebouwde kom te rijden. Nieuwe en aangepaste rondweg.
Noordoostkant van Lochem Verkeerdrukte zorgt voor opstoppingen bij Nettelhorstelweg en Rengersweg. Tijdelijk verkeerslichten, wordt gewerkt aan nieuw plan.
N303 Putten Hinder, opstoppingen en onveilige situaties. Omlegging van de N303.
N303 Voorthuizen Toename verkeer toekomst, opstopping en overlast. Alternatieve routes.
provinciale wegZutphen/Eefde Verkeersdrukte door: bedrijventerrein, woonwijken en aansluiting met de A1. Omleidingen.
Waterwegen:
De provincie onderzoekt op dit moment wat de groeikansen van binnenhavens langs de Nederrijn, Waal en IJssel zijn. Extra op- en overslagvoorzieningen langs de rivieren moeten ervoor zorgen dat Gelderland in de toekomst beter bereikbaar is. Ook het feit dat vervoer over water erg milieuvriendelijk is speelt een rol bij het onderzoek.
Zuid Holland:
Op 21 januari 2004 is door Provinciale Staten van Zuid-Holland het Provinciaal Verkeer en Vervoer plan, deel A -de Nota Beheerst Groeien- vastgesteld. Dit plan laat zien wat de provincie op de lange termijn aan het verkeer en vervoer wil doen. Dit plan is verder uitgewerkt in deel B, deze geeft informatie over de provinciale investeringen en activiteiten voor het verkeer en vervoer op korte termijn. Het ontwerp deel B (de Beleidsagenda) is op 8 juni 2004 officieel vastgesteld door Gedeputeerde Staten.
Treinen:
In de provincie Zuid-Holland is vooral vraag naar vervoer op een niet al te grote afstand (10 tot 40 km), daarom is men nu gekomen met de RijnGouwelijn. In opdracht van de provincie Zuid-Holland houden de organisaties NS, ProRail en HTM een proef met light-railmateriaal. Bij deze ‘light-railproef’ rijden treinen en trams voor het eerst op hetzelfde spoor. Dit gebeurt op het traject Gouda-Alphen aan den Rijn. De RijnGouweLijn zal de belangrijkste openbaarvervoerlijn in de regio worden. De lijn zal snel en vaak rijden; 4 tot 8 keer per uur. De lijn krijgt zo’n veertig haltes waarvan er ongeveer dertig nieuw zijn. Van Gouda tot Leiden rijdt de RijnGouweLijn op een al bestaand spoor dat hierdoor beter wordt benut. Ten westen van Leiden en in de Leidse binnenstad rijdt de lijn op nieuw spoor. De RijnGouweLijn zorgt voor een goede bereikbaarheid voor zo’n 78.000 reizigers per dag.
Zo’n light-trail lijn kost erg veel geld, maar het verkeer in de Rijn-Gouwe regio neemt toe. Het aanbod van wegen en openbaar vervoer is onvoldoende en treinen en bussen worden momenteel weinig gebruikt. De reistijden zijn te lang en het comfort onvoldoende dus neemt men liever de auto. Omdat de provincie Zuid-Holland het Groene Hart in stand wil houden, wordt de bouw van wegen zoveel mogelijk beperkt. Beter openbaar vervoer in deze regio wordt daarom gezien als een belangrijke oplossing. Hierdoor worden bestaande voorzieningen, zoals winkels/bedrijven in de centra van Leiden en Gouda en de kust, beter bereikbaar, voor meer mensen. Ook Gelderland wil in de toekomst gebruik gaan maken van deze vorm van openbaar vervoer, en dan vooral in de grotere steden als Arnhem en Nijmegen.
Buslijnen:
Ook Zuid-Holland heeft te maken met de grove bezuinigingen op het openbaar vervoer (en dan vooral de buslijnen) daarom zijn er per 4 januari 2004 een aantal aanpassingen gekomen:
- - Op werkdagen beginnen de metroritten om 6.15 en de tram en bus om 6.30 i.p.v. 6 uur.
- - De laatste ritten ’s avonds beginnen vanaf 23.00 uur i.p.v. 24.00 uur.
- - Een aantal tram- en bushaltes, waarvoor andere haltes in de directe omgeving liggen worden opgeheven. Dit leidt tot minder haltes, minder haltes betekent minder rijtijd en dat scheelt weer in de kosten.
- - Er komen nieuwe metrolijnen.
- - In dal en avonduren gaat de metro minder snel rijden.
- - Er rijden geen nachtbussen meer.
Maar ondanks al deze maatregelingen zullen er toch enkele lijnen gedeeltelijk of geheel opgeheven moeten worden.
Wegen:
De provincie is met de volgende 9 projecten bezig:
- IODS dit project staat voor kwaliteitsverbetering van het platteland en van de steden Delft, Schiedam en Vlaardingen, voor schonere lucht, werkgelegenheid in de Zuidvleugel van de Randstad en projecten zodat het verkeer sneller doorstroomt. De aanleg van de auto weg A4 is een belangrijk punt.
- Het aanleggen van de N470, deze moet zorgen voor een verbinding tussen Delft en Zoetermeer met een afslag naar Rotterdam. De bereikbaarheid van bestaande en nieuwe woonwijken en bedrijventerreinen zal hierdoor worden verbeterd. Aanleg zal plaatsvinden tussen 2002 en 2007.
- Aanleg van een Oost- West verbinding tussen de N205 en N206, omdat verschillende dorpen in Zuid- en Noord-Holland overlast ondervinden van sluipverkeer en verkeershinder.
- N217 omleiding Stougjesdijk, de provincie Zuid-Holland, gemeente Oud-Beijerland en waterschap De Groote Waard, zoeken samen naar een oplossing om de problemen op de Stougjesdijk tegen te gaan. Er zijn plannen voor een omleiding, dit moet zorgen voor een betere doorstroming.
- N208 Hillegom, al vanaf 1999 is men bezig met dit project. Het loopt van de A44 bij Sassenheim tot de aansluiting N208/207 op dit gedeelte van de weg doen zich vaak problemen voor. Het plan is een aantal rotondes aan te leggen en te kruisingen vernieuwen.
- Verbreden N206 Katwijk- Leiden en het verbinden van de A4 met de A44 (de ‘Rijnlandroute’)
Waterwegen:
Opvallend is dat in Zuid-Holland erg veel verkeer over water loopt, ze heb je de al bestaande fast ferries, deze varen in een 45-minutendienst tussen Rotterdam en Dordrecht. Ook wil de provincie in de toekomst gebruik gaan maken van de zogenaamde waterbussen. De waterbus vormt een soort netwerk over water, en zorgt er op dit moment voor dat de steden Zwijndrecht, Papendrecht, Sliedrecht en Dordrecht met elkaar verbonden worden. Deze nieuwe vorm van openbaar vervoer is bedoeld voor woon-werkverkeer, scholieren, winkelend maar zeker ook voor toeristen.
Wat zijn de belangrijkste verkeerspunten?
Er zijn veel verschillende verkeerspunten te vinden in Gelderland en Zuid-Holland.
Gelderland:
Als eerste Gelderland. In Gelderland zijn er twaalf te vinden. Op een rijtje:
- Knooppunt Bankhoef. Hier komen de A50 en de A326 bij elkaar. Het knooppunt is vernoemd naar een gebied uit de buurt (uiterwaarden).
- Knooppunt Beekbergen. Hier komen de A1 en de A50 bij elkaar. Het knooppunt is vernoemd naar het dorp Beekbergen.
- Knooppunt Deil. Hier komen de A2 en de A15 bij elkaar. Het knooppunt is vernoemd naar het dorp Deil.
- Knooppunt Ewijk. Hier komen de A50, de A73 en de N322 bij elkaar. Het knooppunt is vernoemd naar het dorp Ewijk.
- Knooppunt Grijsoord. Hier komen de A12 en de A50 bij elkaar.
- Knooppunt Hattemerbroek. Hier komen de A28, de A50 en de N50 bij elkaar. Het knooppunt is vernoemd naar het dorp Hattemerbroek.
- Knooppunt Maanderbroek. Hier komen de A12 en de A30 bij elkaar. Het knooppunt is vernoemd naar een polder.
- Knooppunt Oud-Dijk. Hier komen de A12 en de A18 bij elkaar. Het knooppunt is vernoemd naar het dorp Oud-Dijk.
- Knooppunt Ressen. Hier komen de A15 en de A325 bij elkaar. Het knooppunt is vernoemd naar het dorp Ressen.
- Knooppunt Valburg. Hier komen de A25 en de A50 bij elkaar. Het knooppunt is vernoemd naar het dorp Valburg.
- Knooppunt Velperbroek. Hier komen de A12, de A348 en de N325 bij elkaar. Het knooppunt is vernoemd naar een Polder.
- Knooppunt Waterberg. Hier komen de A12 en de A50 bij elkaar. Het knooppunt is vernoemd naar een bos.
Zuid-Holland:
Ook in Zuid-Holland zijn er twaalf verschillende knooppunten. Namelijk deze:
- Knooppunt Benelux. Hier komen de A4 en de A15 bij elkaar. Het knooppunt is vernoemd naar de naam van de weg.
- Knooppunt Everdingen. Hier komen de A2 en de A27 bij elkaar. Het knooppunt is vernoemd naar de stad Everdingen.
- Knooppunt Gorinchem. Hier komen de A15 en de A27 bij elkaar. Het knooppunt is vernoemd naar de stad Gorinchem.
- Knooppunt Gouwe. Hier komen de A12 en de A20 bij elkaar. Het knooppunt is vernoemd naar een rivier.
- Knooppunt Hellegatsplein. Hier komen de A29 en de N59 bij elkaar. Het knooppunt is vernoemd naar een water.
- Knooppunt Kethelplein. Hier komen de A4 en de A20 bij elkaar. Het knooppunt is vernoemd naar het voormalig dorp Kethel. Dat is een deel van Schiedam.
- Knooppunt Kleinpolderplein. Hier komen de A13 en de A20 bij elkaar. Het knooppunt is vernoemd naar een polder.
- Knooppunt Prins Clausplein. Hier komen de A4 en de A12 bij elkaar. Het knooppunt is vernoemd naar prins Claus.
- Knooppunt Ridderkerk. Hier komen de A15 en de A16 bij elkaar. Het knooppunt is vernoemd naar de stad Ridderkerk.
- Knooppunt Terbregseplein. Hier komen de A16 en de A20 bij elkaar. Het knooppunt is vernoemd naar het voormalig dorp Terbregge. Dat is een deel van Rotterdam.
- Knooppunt Vaanplein. Hier komen de A15 en de A29 bij elkaar. Het knooppunt is vernoemd naar de verlengde Vaanweg.
- Knooppunt Ypenberg. Hier komen de A4 en de A13 bij elkaar. Het knooppunt is vernoemd naar een voormalig vliegveld.
Dit zijn de belangrijkste knooppunten in de beide provincies. Bij bijna alle knooppunten staan in de ochtend en avondspits files. Daarom hoor je ook vaak de namen van de knooppunten op de radio. Om alle files te voorkomen moet je 20-baans wegen en knooppunten aanleggen. Pas dan staan er geen files meer. Maar dan zouden die wegen maar ongeveer 10 minuten per dag helemaal in gebruik zijn. Een gemiddelde auto rijdt per jaar ongeveer 16.000 km. Als je dan kijkt hoeveel auto’s er in Nederland zijn is het wegennet in Nederland overbelast. Om daar wat aan te kunnen doen zouden de overheid misschien een regel moeten instellen die ervoor zorgt dat er maar een maximaal aantal auto’s over een route rijdt. Ook zouden ze misschien nog meer de mensen moeten stimuleren om gebruik te maken van het openbaar vervoer.
Er zijn in de beide provincies ook mainports. Bijvoorbeeld de haven van Rotterdam is erg belangrijk in Zuid-Holland. In Gelderland zijn Arnhem en Nijmegen de belangrijkste plaatsen. Ook zijn de rivieren in Gelderland en Zuid-Holland belangrijk voor het waterverkeer. Er zijn ook vliegvelden in beide provincies, maar omdat die niet zo groot zijn zijn die van minder belang.
Steeds meer wegen worden ook breder gemaakt, zodat er meer auto’s over kunnen rijden. Maar ook dat is niet altijd een oplossing, want aan het einde van zo’n verbrede weg moeten al die auto’s weer samenkomen op een smallere weg en vervolgens komt daar het verkeer weer vast te staan. De overheid is dus nog steeds aan het zoeken naar de oplossing voor de fileproblemen.
Hoe zit het met het openbaar vervoer in beide provincies?
In Nederland wordt het openbaar steeds belangrijker, omdat de overheid wil dat er meer gebruik van wordt gemaakt om minder files te krijgen. Ook in Gelderland en Zuid-Holland is dat zo. Het openbaar vervoer is in beide provincies goed geregeld en er gaat veel geld naartoe om het beter te maken of in stand te houden.
Gelderland:
In Gelderland zijn er drie verschillende vervoerders. Er zijn zes verschillende gebieden waar het openbaar vervoer apart geregeld wordt. Die gebieden zorgen zelf voor hun eigen beleid op hun gebied. De vervoersbedrijven die in Gelderland rijden zijn in het Rivierenland Arriva, in de Achterhoek en het gebied Zutphen-Hengelo-Oldenzaal Syntus en op de Veluwe is dat Connexxion. Het gebied Zutphen-Hengelo-Oldenzaal deelt de provincie Gelderland met de provincie Overijssel en de Regio Twente. Het gebied rondom Apeldoorn wordt door de gemeente Apeldoorn geregeld. Als laatste is er ook nog het gebied Arnhem-Nijmegen. Dat wordt geregeld door het KAN-Bestuur.
In Gelderland zijn er ook nog het Snelnet en het Regionet. Het Snelnet is een verbinding tussen belangrijke plaatsen in Gelderland. Het bestaat uit treinverbindingen en busverbindingen die niet overal stoppen en daarom sneller reizen dat normale verbindingen. De bussen zijn vaak anders dan de normale bussen, omdat ze een S op de voorkant hebben staan en de vloer is bij een aantal bussen verlaagd om het instappen makkelijker te maken. Ook de haltes zijn herkenbaar aan een bordje met een S en vaak zijn het overdekte haltes met een fietsenstalling. Er rijden op dit moment al 11 snelnetlijnen in Gelderland en in de toekomst zullen er ook nog een aantal bijkomen. Ook de treinverbindingen zullen nog worden uitgebreid. Op het kaartje zie je de buslijnen die er nu al liggen (de dikke rode lijnen), de toekomstige lijnen (de gestippelde rode lijnen) en de treinverbindingen (zwarte stippellijn).
De 11 lijnen die er nu al zijn in Gelderland zijn:
Veluwe:
Lijn 95S Apeldoorn-Zwolle
Lijn 200S Zwolle-Elburg
Lijn 231S Arnhem-Apeldoorn
Rivierenland:
Lijn 42 Tiel-Druten
Lijn 45 Tiel-Wageningen
Lijn 47 Geldermalsen-Gorkum
Lijn 275 Tiel-Culemborg(-Utrecht-Maarssen)
Achterhoek:
Lijn 24S Doetinchem-\'s-Heerenberg
Lijn 27S/29S Doetinchem-Gendringen
Lijn 73S Winterswijk-Groenlo-Enschede
Lijn 74S Doetinchem-Groenlo-Enschede
Het Regionet is een soort van aanvulling op het Snelnet. Met het Regionet kunnen mensen ook op minder plaatsen in de stad en de regio komen. Bij het Regionet horen de Regiotaxi, de Buurtbussen en het normale busvervoer.
Een buurtbus is een klein busje voor maximaal 8 personen. De chauffeurs zijn allemaal vrijwilligers. De provincie Gelderland vergoed de onkosten en het onderhoud aan de busjes, omdat ook zij vindt dat de kleinere plaatsen bereikbaar moeten zijn. Als je met een buurtbus wil reizen moet je een apart kaartje kopen, omdat de normale strippenkaarten niet geldig zijn op die trajecten.
Een regiotaxi komt de mensen net als een gewone taxi ophalen op een afgesproken plaats. Het verschil is dat je de regiotaxi deelt met andere personen en daardoor is het minder duur dan een gewone taxi. Als je met een regiotaxi reist kun je ook niet met een strippenkaart betalen. Je moet altijd aan de chauffeur contant betalen en je moet minimaal een uur van tevoren de taxi bestellen.
Zuid-Holland:
In Zuid-Holland is er ook veel aandacht voor het openbaar vervoer. In deze provincie gaat het vooral om de treinen. Die spelen de grootste rol in het openbaar vervoer en er zijn veel mensen die er gebruik van maken om bijvoorbeeld naar hun werk te gaan of om in de stad te komen. Bussen worden hier minder vaak gebruikt, vooral omdat het erg druk is en de bussen daarom niet altijd op tijd op de bestemming kunnen komen. Ook hebben een aantal bedrijven een bedrijfstaxi voor hun werknemers. De buslijnen worden in Zuid-Holland geregeld door Connexxion. Deze maatschappij doet dat in opdracht van de provincie een heeft ook een aantal treinverbindingen in Zuid-Holland. In een aantal plaatsen in de provincie is de OV-Fiets te huur. De fiets is een nieuwe vorm van openbaar vervoer en is bedoeld voor op stations. De mensen kunnen met hun OV-fietspas een fiets huren die ze later weer terug brengen. In 2004 houdt Zuid-Holland ook een proef met gratis openbaar vervoer op de trajecten Oegstgeest-Den Haag en Noordwijk-Katwijk-Den Haag. Mensen kunnen daar gratis reizen van 5 januari tot en met 31 december. Ze willen met de proef onderzoeken of daardoor de bereikbaarheid beter wordt en of er meer mensen gebruik gaan maken van het openbaar vervoer, waardoor er misschien minder drukte komt op de snelwegen. In oktober werd bekend dat de buslijnen tot nu toe 3 keer zoveel mensen vervoeren. Eerst waren dat er 1.000 en nu 3.000 per dag. Het is nog niet duidelijk of het ook files tegen gaat.
Welke rol speelt het goederenvervoer?
In beide provincies groeit het goederen vervoer snel. Daarom wordt er veel aandacht aan besteed om te zoeken naar manieren om het goed te kunnen sturen. Sommigen verwachten zelfs dat het goederenvervoer tot 2020 zal verdubbelen.
Gelderland:
In Gelderland hebben ze een subsidie voor nieuwe projecten. Ze kunnen tot maximaal de helft van alle kosten vergoed krijgen. In Gelderland zijn de rivieren ook belangrijk voor het goederenvervoer. Vooral de Maas wordt veel gebruikt voor binnen en buitenlands transport. Het is een niet zo snelle maar wel makkelijke manier om goederen te vervoeren voor veel bedrijven. Als ze met vrachtwagens moeten vervoeren hebben ze bij grotere ladingen meerdere vrachtwagens nodig, terwijl dat met een schip in 1 keer kan worden vervoerd. Ook de Rijn en de Waal worden gebruikt voor internationaal vervoer. De IJssel is een rivier die gebruikt wordt voor nationaal transport.
In Gelderland is er op dit moment ook veel aandacht voor de Betuwelijn. Die is nog in aanbouw en zal een groot deel van het transport moeten verzorgen naar Duitsland. In 2007 moet de lijn klaar zijn. Er zijn dan 2 sporen van ongeveer 160 km. De treinen rijden dan vanaf Rotterdam in 1 keer door naar de grens van Duitsland. Het grootste gedeelte gaat langs de A15 om niet te veel natuur kapot te maken. Ook komen er 5 tunnels die samen 20 kilometer lang worden. Als laatste komen er nog eens 190 faunapassages.
Gelderland:
In Gelderland hebben ze een subsidie voor nieuwe projecten. Ze kunnen tot maximaal de helft van alle kosten vergoed krijgen. In Gelderland zijn de rivieren ook belangrijk voor het goederenvervoer. Vooral de Maas wordt veel gebruikt voor binnen en buitenlands transport. Het is een niet zo snelle maar wel makkelijke manier om goederen te vervoeren voor veel bedrijven. Als ze met vrachtwagens moeten vervoeren hebben ze bij grotere ladingen meerdere vrachtwagens nodig, terwijl dat met een schip in 1 keer kan worden vervoerd. Ook de Rijn en de Waal worden gebruikt voor internationaal vervoer. De IJssel is een rivier die gebruikt wordt voor nationaal transport.
In Gelderland is er op dit moment ook veel aandacht voor de Betuwelijn. Die is nog in aanbouw en zal een groot deel van het transport moeten verzorgen naar Duitsland. In 2007 moet de lijn klaar zijn. Er zijn dan 2 sporen van ongeveer 160 km. De treinen rijden dan vanaf Rotterdam in 1 keer door naar de grens van Duitsland. Het grootste gedeelte gaat langs de A15 om niet te veel natuur kapot te maken. Ook komen er 5 tunnels die samen 20 kilometer lang worden. Als laatste komen er nog eens 190 faunapassages.
De aanleiding voor het project is dat er niet een goede transportmogelijkheid was in Nederland. Over de weg wordt het steeds drukken en kan er weinig worden vervoerd in 1 keer. Als je over het water gaat kan er wel meer mee worden genomen, maar schepen zijn niet erg snel. Ook met de trein werd het steeds moeilijker, omdat er steeds meer passagierstreinen komen. Daarom heeft de Nederlandse overheid de Betuweroute bedacht, om al die problemen uit de weg te gaan.
Zuid-Holland:
Ook in Zuid-Holland komt een stukje van de Betuweroute. Hij begint bij de haven van Rotterdam en daar worden de containers vanaf de schepen op de trein gezet richting Duitsland. De haven zelf is het belangrijkste onderdeel in het goederentransport in Zuid-Holland. Het is een internationale mainport geworden en er komen schepen binnen van over de hele wereld om vanaf daar verder Europa in te gaan. De haven heeft ongeveer 310.000 mensen in dienst. Als je de hele lengte neemt van de haven kom je tot meer dan 40 kilometer.
Waar zitten de meeste verkeersproblemen? (verkeersopstoppingen)
Om deze vraag te kunnen beantwoorden hebben wij 5 dagen lang, om 7 uur ’s ochtends en 18.00 ’s avonds door middel van teletekst alle files van 3km en hoger genoteerd.
Aantal files in Zuid-Holland Aantal files in Gelderland
Uit de resultaten bleek dat er vooral problemen zaten bij:
- A20 Hoek van Holland – Gouda (Zuid-Holland)
- A20 Goud- Hoek van Holland
- A12 Den Haag- Utrecht
- A12 Utrecht- Den Haag
- A12 Den Haag- Utrecht
- A15 Gorinchem- Ridderkerk
- A16 Breda- Rotterdam
- A50 Oss- Arnhem (Gelderland)
- A50 Arnhem- Oss
Op deze plaatsen stond bijna dagelijks (’s morgens en ’s avonds) een file van 3km of hoger. Er is een besluit genomen over de aanleg van een spitstrook op de A50, deze is bedoeld om de files op dit traject terug te dringen (A50 Arnhem- Oss) Een spitstrook is een vluchtstrook die tijdens de spitsuren dienst doet als tijdelijke rijstrook. Deze strook moet er voor zorgen dat de verkeersdrukte afneemt, vooral tijdens de spits.
Verder is er nog aan gegeven dat er knelpunten zitten bij:
Zuid Holland
-A4 richting Vlaardingen tussen knooppunt Benelux en de Beneluxtunnel
-A15 richting Europoort tussen Gorkum en Hardinxveld/Giessendam
-A16 richting Rotterdam aan het knooppunt Terbregseplein
-A4 richting Hoogvliet tussen Kethelplein en de Beneluxtunnel
-A15 richting Gorkum tussen Rotterdam-Kralingen en v. Brienenoordbrug
Gelderland
-A12 richting Arnhem tussen Duiven en knooppunt Velperbroek
- A50 richting Arnhem tussen Ewijk en brug Heteren
Conclusie
Er zijn geen hele grote verschillen tussen de beide provincies. Wel heeft Zuid-Holland meer invloed in het goederentransport door de haven van Rotterdam. Ook is het verkeer er drukker. Maar in Gelderland komt in 2007 de nieuwe Betuweroute. Daarmee zal de invloed op het goederenverkeer veel toenemen. Wat het openbaar vervoer betreft is het in Gelderland beter geregeld met de busdiensten, maar dat komt ook doordat het in Zuid-Holland drukker is en de bussen het moeilijker hebben om ergens op tijd te komen. Het treinverkeer wordt daar juist weer meer gebruikt. In beide provincies wordt ook veel gebruik gemaakt van de waterwegen. In Gelderland zijn dat de rivieren en in Zuid-Holland de rivieren en vooral de Noordzee. In Gelderland en Zuid-Holland worden in de toekomst veel veranderingen aangebracht om de infrastructuur te kunnen verbeteren, het openbaar vervoer te verbeteren en het goederentransport te verbeteren.
Bronvermelding
Kranten:
- Deventer dagblad
- De Gelderlander
- Rotterdams dagblad
Internet:
www.cg-raad.nl (raad van chronisch zieken en gehandicapten, hier stond veel informatie over reizen met de bus, af te schaffen lijnen.)
www.gelderland.nl
www.Zuid-Holland.nl
www.stationsweb.brinkster.net
www.verkeerenwaterstaat.nl
www.betuweroute.nl
www.anwb.nl
www.pzh.nl
www.connexxion.nl
www.syntus.nl
www.ov-fiets.nl
www.9292ov.nl
www.gratisbus.nl
www.portofrotterdam.com
REACTIES
1 seconde geleden