Openbaar vervoer.
De bus is voor zowel de plaatselijke bevolking als de toeristen het belangrijkste transportmiddel. De prijzen van de bussen zijn redelijk. Er worden regelmatige diensten tussen verschillende steden en dorpen onderhouden. Tussen 14 uur en 17 uur (de siësta) rijden er nauwelijks bussen.
Trein.
Het reizen met de trein, is in Spanje best goedkoop. De lokale treinen rijden erg langzaam en stoppen bij bijna alle stations. Er is in heel Spanje maar 1 hogesnelheidslijn. En dat is die tussen Màlaga en Sevilla.
Taxi.
Aan de kust is er geen gebrek aan taxi’s. De meeste zijn voorzien van een meter, zodat er niet van tevoren een prijs afgesproken hoeft te worden. Bij de andere taxi’s moet dat wel gedaan worden.
Vliegtuig.
Vanuit Màlaga kan men naar verschillende steden in Andalusië of in heel Spanje vliegen.
Eigen vervoer.
De wegen in de Costa del Sol zijn redelijk goed. De wegen in het binnenland zijn er sommige onverharde wegen of wegen met een slecht wegdek. De kustweg (N340) is een moeilijke weg. De bochtige weg loopt door drukke plaatsen, er zijn dus veel opstoppingen.
Autoverhuur.
De prijzen zijn afhankelijk van het bedrijf, de auto, en het aantal dagen dat u hem wilt hebben. Bij een internationaal verhuurbedrijf kost het iets meer maar u heeft dan wel een betrouwbare auto. Het huren kost ongeveer 3300 peseta per dag. Voor 7 dagen kost het ongeveer 22.000 peseta. Meerdere dagen is voordeliger. De bestuurder van een huurauto moet minimaal 21 jaar oud zijn en minimaal 1 jaar in het bezit zijn van een rijbewijs.
Toerisme
4. Is Costa del Sol erg toeristisch?
De grootste inkomst van de bevolking in de Costa del Sol is het toerisme. De Costa del Sol wordt zelfs de “Costa del Turismo” genoemd. Dus ja, de Costa del Sol is erg toeristisch.
5. Waar staat de Costa del Sol om bekend?
De Costa del Sol staat bekend om zijn visgerechten, zijn uitgestrekte stranden, en zijn vele uitgaansmogelijkheden. Ook om de hoge temperaturen van het water.
6. Wordt er veel geld gevraagd in hotels, winkels en restaurants?
Hotels.
De prijzen die in hotels gevraagd worden zijn wel redelijk. Ongever 6000 peseta voor 1 nacht in een 1 of 2 sterren hotel. En ongeveer 11.000 peseta voor 1 nacht in een 3 of 4 sterren hotel. Er zijn ook nog hostals, pensions, en fondas. Dit zijn vaak familiebedrijven. In tegenstelling tot de meeste hotels, die op het toerisme zijn gericht, is hier nog een echte Spaanse sfeer. Maar hoe luxer het hotel wordt hoe meer je moet gaan betalen. De prijs van het eten is daar ook best duur.
Winkels.
Aan de kust is alles best duur. In de meeste toeristische oorden is het leven even duur als in Nederland. Kleding en schoenen zijn zelfs duurder. Alleen sterke drank is iets goedkoper. In de Costa del Sol heb je overal souvenirwinkels. In de grote supermarkten zijn levensmiddelen meestal iets goedkoper dan ergens anders.
Restaurants.
In alle toeristische gebieden heeft men zoveel mogelijkheden. De meeste restaurants hebben zich aangepast aan de smaak van de toeristen. Maar ook sommige hebben nog typisch Spaans eten. In de eenvoudige restaurants is het eten en drinken best goed en goedkoop. In de typische Costa del Sol restaurants krijgt men veel waar voor hun geld. De restaurants aan de kust hebben zich gespecialiseerd in visgerechten tegen redelijke prijzen. Maar in een erg chic restaurant is men twee keer zoveel geld kwijt voor het eten. En de kwaliteit hoeft niet altijd beter te zijn.
MB<
7. Wat zijn de feestdagen in de Costa del Sol?
De feestdagen gelden in heel Spanje:
-1 januari: Nieuwjaarsdag
-6 januari: Driekoningen
-19 maart: San José
-1 mei: Dag van de Arbeid
-25 juni: Santiago
-15 augustus: Maria Hemelvaart
-12 oktober: Dag van Columbus
-1 november: Allerheiligen
-6 december: Dag van de Grondwet
-8 december: Maria Onbevlekte Ontvangenis
-25 december: Kerstmis
8. Zijn er goede stranden in de Costa del Sol?
Langs de kust van Torremolinos en Fuengirola liggen ruime zandstranden. Ten oosten van Màlaga liggen veel rotsen, zijn er veel baaien en inhammen. Het strand bestaat uit zand en kiezel. In het hoogseizoen zijn de meeste stranden overvol. Maar hoe minder toeristisch de plaats is, hoe minder druk de stranden zijn. De stranden van de Costa del Sol hebben last gehad van stormen, hele stranden waren soms weggeslagen. Met behulp van zandspuiters zijn de stranden breder en hoger gemaakt. Het EU-milieubeleid heeft de controle op strandkwaliteit in vakantiegebieden verscherpt. De hygiënische toestand op de stranden in de Costa del Sol is erg goed. Sommige stranden hebben zelfs een blauwe vlag gekregen van de EU voor hun topkwaliteit.
9. Is de Costa del Sol een goed gebied voor sporters?
Door de aanwezigheid van bergachtige streken en de zee, zijn er veel mogelijkheden om allerlei sporten uit te oefenenen.
Wandelen.
In de Costa del Sol zijn er weinig wandelwegen, maar toch kan je hele mooie wandelingen maken. Dat komt omdat er in de bergen veel ezelspaden lopen. En zo kun je dus door het kustgebergte wandelen en door verschillende nationale parken, en je bent ver weg van alle toeristencentra.
Fietsen.
Fietsen is een populaire sport in Spanje. Er zijn geen fietspaden, en de meeste fietsen dus gewoon over drukke wegen, of in de bergen. Er zijn daar in Spanje ook bijna geen fietsenmakers.
Watersport.
De beste en meeste watersportfaciliteiten liggen in de vakantiecentra. Men kan er heel verschillende soorten sporten uitoefenen. En voor de kinderen hebben ze veel waterpretparken. Costa del Sol beschikt ook over een duikschool, een onderwatersportclub, en ook een windsurfvereniging.
Golf.
De provincie Andalusië bezit de grootste golfbanendichtheid van heel Europa. En de meeste daarvan liggen in de Costa del Sol. Ook de hele luxe golfbanen.
Paardrijden.
Aan de gehele Costa del Sol zijn in alle steden wel paardensportverenigingen te vinden.
Men kan nog veel meer sporten beoefenen, zoals: tennis, skiën, deltavliegen en bowlen.
10. Is er goede medische hulp voor Nederlanders?
Er zijn meerdere Nederlandse huisartsen in de Costa del Sol. Er zijn er 23 apotheken, en bij de meeste grote badplaatsen is er een EHBO-post op het strand. Ook het Rode Kruis is op veel plaatsen aanwezig. Er zijn ook meerdere ziekenhuizen.
11. Als men zonder zorgen op vakantie wil, wat is dan handig om mee te nemen?
Als men maximaal 3 maanden in Spanje wil blijven, is er een geldig paspoort of een toeristenkaart verplicht. Wil men langer blijven moet je behalve een geldig paspoort ook nog een visum hebben. Als men met de auto naar Spanje gaat, is handig om kentekenbewijs, groene kaart en het rijbewijs bij te hebben en ze ook in orde te hebben. Als je met een caravan bent, moet men ook de inventarislijst bij hebben. Als men een auto in Spanje wil huren, is het handig om een internationaal rijbewijs aan te schaffen. Voor mensen die met hun eigen boot willen varen in Spanje, moet men de aankoopkwitantie en het ICP meenemen. Als men geen zorgen wil op vakantie, moet je je goed verzekeren. Zodat je verzekerd bent tegen ziekte, schade, diefstal en andere zaken. Een rekening van de huisarts en de apotheek moet men zelf betalen, maar dat geld kunnen ze later bij de verzekering ophalen.
12. Hoe kan je in de Costa del Sol overnachten?
In Andalusië kan men op vele manieren overnachten. Je kan kiezen uit verschillende categorieën en prijsklassen.
Hotels.
Hier heeft men veel verschillende mogelijkheden. Er zijn de hotels met 1 of 2 sterren, dat zijn de eenvoudige en goedkope hotels. Er zijn ook de hotels met 3 of 4 sterren, die zijn iets duurder en luxer. Deze hotels zijn vooral gericht op toerisme. Er zijn ook hotels waar de Spaanse sfeer er nog is. Dat zijn hostals, pensions en fondas. Deze zijn ook erg goedkoop. Er zijn ook nog hotels die door de staat beheerd worden, het ligt meestal in een hele rustige omgeving. Maar deze hotels zijn ook wel heel duur.
Appartementen.
Aan de kust en vlak achter de kust zit het helemaal vol van de appartementen. Er zijn verschillende soorten: kleine eenvoudige appartementen tot hele grote en luxe.
Kamperen.
Vergeleken met de andere Costa’s, heeft de Costa del Sol weinig kampeerterreinen. Dit komt ook door de hoge temperaturen in de zomer, en door de grote aanwezigheid van hotels en appartementen. Alle kampeerterreinen zijn voorzien van elektriciteit, stromend water, douches, toiletten en bewaking.
Geld
13. Met welk geld betalen ze er?
In Spanje betaalde ze met de peseta, maar sinds 1 januari 2002 betaalt men er met de euro. 1 Euro is ongeveer 2,20 gulden in Nederland, en in Spanje is 1 euro ongeveer 165 peseta.
14. Hoe kun je er betalen?
Je kunt er op vele manieren betalen. Zoals met eurocheques, girobetaalkaarten, en natuurlijk contant. Als je geld of cheques gaat verwisselen moet men zich kunnen legitimeren. Bij elke soort betaalmiddel kan men maar een bepaald bedrag opnemen. Bij eurocheques maximaal 25.000 peseta. Bij girobetaalkaarten maximaal 20.000 peseta, en met een pinpas maximaal 30.000 peseta.
Regionaal beeld
15. Wat voor regionaal beeld wordt er geschapen voor de vakantieganger in het algemeen?
Dat de Costa del Sol mooie lange stranden, vele restaurants en hotels heeft. Dat er drukke badplaatsen zijn, maar ook kleine visserdorpjes in nog complete Spaanse en rustige sfeer. Het regionale beeld bestaat vooral uit dat in de Costa del Sol bijna altijd de zon schijnt, en dat de temperatuur heerlijk is in het winterseizoen.
16. Wat voor regionaal beeld wordt er geschapen voor de jongeren in de leeftijd van 15 tot 20 jaar?
Het regionale beeld voor de jongeren van 15 tot 20 jaar bestaat vooral uit: het nachtleven in de vele uitgaansmogelijkheden, en de grote en drukke stranden. Dat het een goed gebied is om met je vrienden heen te gaan.
17. Welke middelen gebruiken vakantiegebieden, zoals Costa del Sol, om toeristen aan te trekken?
In alle reisfolders staan allemaal mooie plaatjes, van een straalblauwe lucht, en lange witte stranden. Reisbureaus zeggen dat de zon bijna het hele jaar door schijnt, en dat er heerlijke temperaturen zijn. Ze geven zo vakantiegebieden, zoals de Costa del Sol, een mooi en gunstig beeld, om er toeristen te trekken. En dat is nodig omdat toerisme de grootste bron van inkomsten is in de Costa del Sol.
18. Zijn deze middelen effectief?
Ja, want de Costa del Sol wordt heel druk bezocht. Het wordt bezocht door verschillende leeftijdsgroepen, de bejaarden, de jongeren, daarom is het zo druk.
Conclusie
Hoofdvraag: Komt het regionale beeld van Costa del Sol overeen met de geografische werkelijkheid van het vakantiegebied?
Het regionale beeld van de Costa del Sol komt gedeeltelijk overeen met de geografische werkelijkheid. Want de temperaturen en de informatie die gegeven wordt, zijn juist. Maar er wordt nergens vermeld dat het strand van de Costa del Sol en de meeste hotels aan de drukke, luidruchtige N340 liggen, en dat daar veel stank vandaan komt. En dat sommige stranden kleine, smalle kiezelstranden zijn. Het beeld wat gegeven wordt, is dus niet onjuist, er wordt alleen wat informatie weggelaten. Het regionale beeld van de jongeren is volgens mij juister, dan die van de vakantieganger in het algemeen. Omdat het in de Costa del Sol vooral gaat om het uitgaansleven, het toerisme en de stranden. Er zullen vast wel rustige dorpjes zijn, maar die liggen meestal niet aan de Costa del Sol, maar die liggen verder in het binnenland. Ik denk dat de Costa del Sol geschikter is voor een groep jongeren in de zomer, dan een hele familie. En in de winter meer voor bejaarden. De Costa del Sol is niet goedkoop, vooral het reizen erheen en de hotels. Dus als je erheen wil, moet je wel geld hebben.
10. Is er goede medische hulp voor Nederlanders?
Er zijn meerdere Nederlandse huisartsen in de Costa del Sol. Er zijn er 23 apotheken, en bij de meeste grote badplaatsen is er een EHBO-post op het strand. Ook het Rode Kruis is op veel plaatsen aanwezig. Er zijn ook meerdere ziekenhuizen.
11. Als men zonder zorgen op vakantie wil, wat is dan handig om mee te nemen?
Als men maximaal 3 maanden in Spanje wil blijven, is er een geldig paspoort of een toeristenkaart verplicht. Wil men langer blijven moet je behalve een geldig paspoort ook nog een visum hebben. Als men met de auto naar Spanje gaat, is handig om kentekenbewijs, groene kaart en het rijbewijs bij te hebben en ze ook in orde te hebben. Als je met een caravan bent, moet men ook de inventarislijst bij hebben. Als men een auto in Spanje wil huren, is het handig om een internationaal rijbewijs aan te schaffen. Voor mensen die met hun eigen boot willen varen in Spanje, moet men de aankoopkwitantie en het ICP meenemen. Als men geen zorgen wil op vakantie, moet je je goed verzekeren. Zodat je verzekerd bent tegen ziekte, schade, diefstal en andere zaken. Een rekening van de huisarts en de apotheek moet men zelf betalen, maar dat geld kunnen ze later bij de verzekering ophalen.
12. Hoe kan je in de Costa del Sol overnachten?
In Andalusië kan men op vele manieren overnachten. Je kan kiezen uit verschillende categorieën en prijsklassen.
Hotels.
Hier heeft men veel verschillende mogelijkheden. Er zijn de hotels met 1 of 2 sterren, dat zijn de eenvoudige en goedkope hotels. Er zijn ook de hotels met 3 of 4 sterren, die zijn iets duurder en luxer. Deze hotels zijn vooral gericht op toerisme. Er zijn ook hotels waar de Spaanse sfeer er nog is. Dat zijn hostals, pensions en fondas. Deze zijn ook erg goedkoop. Er zijn ook nog hotels die door de staat beheerd worden, het ligt meestal in een hele rustige omgeving. Maar deze hotels zijn ook wel heel duur.
Appartementen.
Aan de kust en vlak achter de kust zit het helemaal vol van de appartementen. Er zijn verschillende soorten: kleine eenvoudige appartementen tot hele grote en luxe.
Kamperen.
Vergeleken met de andere Costa’s, heeft de Costa del Sol weinig kampeerterreinen. Dit komt ook door de hoge temperaturen in de zomer, en door de grote aanwezigheid van hotels en appartementen. Alle kampeerterreinen zijn voorzien van elektriciteit, stromend water, douches, toiletten en bewaking.
Geld
13. Met welk geld betalen ze er?
In Spanje betaalde ze met de peseta, maar sinds 1 januari 2002 betaalt men er met de euro. 1 Euro is ongeveer 2,20 gulden in Nederland, en in Spanje is 1 euro ongeveer 165 peseta.
14. Hoe kun je er betalen?
Je kunt er op vele manieren betalen. Zoals met eurocheques, girobetaalkaarten, en natuurlijk contant. Als je geld of cheques gaat verwisselen moet men zich kunnen legitimeren. Bij elke soort betaalmiddel kan men maar een bepaald bedrag opnemen. Bij eurocheques maximaal 25.000 peseta. Bij girobetaalkaarten maximaal 20.000 peseta, en met een pinpas maximaal 30.000 peseta.
Regionaal beeld
15. Wat voor regionaal beeld wordt er geschapen voor de vakantieganger in het algemeen?
Dat de Costa del Sol mooie lange stranden, vele restaurants en hotels heeft. Dat er drukke badplaatsen zijn, maar ook kleine visserdorpjes in nog complete Spaanse en rustige sfeer. Het regionale beeld bestaat vooral uit dat in de Costa del Sol bijna altijd de zon schijnt, en dat de temperatuur heerlijk is in het winterseizoen.
16. Wat voor regionaal beeld wordt er geschapen voor de jongeren in de leeftijd van 15 tot 20 jaar?
Het regionale beeld voor de jongeren van 15 tot 20 jaar bestaat vooral uit: het nachtleven in de vele uitgaansmogelijkheden, en de grote en drukke stranden. Dat het een goed gebied is om met je vrienden heen te gaan.
17. Welke middelen gebruiken vakantiegebieden, zoals Costa del Sol, om toeristen aan te trekken?
In alle reisfolders staan allemaal mooie plaatjes, van een straalblauwe lucht, en lange witte stranden. Reisbureaus zeggen dat de zon bijna het hele jaar door schijnt, en dat er heerlijke temperaturen zijn. Ze geven zo vakantiegebieden, zoals de Costa del Sol, een mooi en gunstig beeld, om er toeristen te trekken. En dat is nodig omdat toerisme de grootste bron van inkomsten is in de Costa del Sol.
18. Zijn deze middelen effectief?
Ja, want de Costa del Sol wordt heel druk bezocht. Het wordt bezocht door verschillende leeftijdsgroepen, de bejaarden, de jongeren, daarom is het zo druk.
Conclusie
Hoofdvraag: Komt het regionale beeld van Costa del Sol overeen met de geografische werkelijkheid van het vakantiegebied?
Het regionale beeld van de Costa del Sol komt gedeeltelijk overeen met de geografische werkelijkheid. Want de temperaturen en de informatie die gegeven wordt, zijn juist. Maar er wordt nergens vermeld dat het strand van de Costa del Sol en de meeste hotels aan de drukke, luidruchtige N340 liggen, en dat daar veel stank vandaan komt. En dat sommige stranden kleine, smalle kiezelstranden zijn. Het beeld wat gegeven wordt, is dus niet onjuist, er wordt alleen wat informatie weggelaten. Het regionale beeld van de jongeren is volgens mij juister, dan die van de vakantieganger in het algemeen. Omdat het in de Costa del Sol vooral gaat om het uitgaansleven, het toerisme en de stranden. Er zullen vast wel rustige dorpjes zijn, maar die liggen meestal niet aan de Costa del Sol, maar die liggen verder in het binnenland. Ik denk dat de Costa del Sol geschikter is voor een groep jongeren in de zomer, dan een hele familie. En in de winter meer voor bejaarden. De Costa del Sol is niet goedkoop, vooral het reizen erheen en de hotels. Dus als je erheen wil, moet je wel geld hebben.
REACTIES
1 seconde geleden