Als je iets mankeert (je hebt bijvoorbeeld een grote bloeduitstorting of je enkel verzwikt) kun je naar de dokter gaan. Op een kneuzing kun je ook zelf ijs leggen, dat doet wel pijn maar dan word je enkel niet zo dik. Ook kun je een verbandje om de zere plek doen. Mocht je in een theater of bioscoop medische hulp nodig hebben dan kun je naar de E.H.B.O. gaan die daar meestal wel zit. Als het iets erger is (gebroken been of iets dergelijks) kun je naar het ziekenhuis. Als het een klein wondje is kun je er jodium en een pleister op laten doen. Als je brandwonden hebt moet je de wond onder de lauwe kraan houden zodat deze kan afkoelen. En dan naar het ziekenhuis.
In het ziekenhuis moet je vaak lang wachten in de wachtkamer en als je dan aan de beurt bent dan gaat de dokter je onderzoeken. Noodsituaties gaan altijd voor maar dan wordt iemand altijd met een ambulance met loeiende sirene en zwaailichten binnen gebracht.
Als je in een ziekenhuis ligt krijg je meestal veel bezoek tijdens het bezoekuur. Je krijgt kaarten en cadeautjes zoals bloemen en voor kinderen speelgoed en snoep.
Tegen sommige ziektes kun je ingeënt worden met een prik zoals nekkramp, polio en tetanus.
Andere ziektes worden genezen met behulp van pillen, drankjes of poeders. Van de dokter krijg je meestal het recept en van de apotheek de medicijnen. Als je aspirientjes nodig hebt tegen bijvoorbeeld griep hoef je geen recept te halen bij de dokter, die kun je gewoon kopen bij de apotheek of drogist. Sommige ziektes of “ongemakken” zijn niet zo erg zoals: griep, buikpijn, koorts en hoofdpijn. Dan moet je gewoon veel rusten en je goed kleden. Als je veel moet hoesten moet je meestal smerige drankjes drinken; dat vind ik tenminste. En om verkoudheid te voorkomen moet je je warm aankleden.
Wanneer je bij je geboorte of door een ongeval een arm of been mist of verliest dan is dit geen ziekte en ben je ook niet ongezond. Wel is het natuurlijk vervelend maar tegenwoordig kunnen ze bijvoorbeeld ook een kunsthand of –been maken.
Gezond leven
Als je gezond wilt blijven moet je vooral niet roken, want dat is slecht voor je longen. Je kunt er longkanker van krijgen waaraan je dood kunt gaan. Als je kanker hebt kun je je laten bestralen in het ziekenhuis, maar het is geen garantie dat je beter wordt. De ene soort kanker is beter te genezen dan de andere. Het is de bedoeling dat de bestraling de kankercellen doodt maar meestal beschadigt de straling ook gezonde cellen.
Veel snoepen, koekjes en andere vetten dingen eten is ook erg ongezond. Dan word je heel dik, dat is ongezond en je moet dan veel sporten om af te vallen. Frisse buitenlucht is heel gezond, zonder gassen van auto’s en fabrieken natuurlijk. Je moet ook voldoende groenten, fruit en vlees eten om gezond te kunnen blijven. Je mag best een keer friet eten maar niet elke dag. Als je vegetariër bent dan kun je vleesvervangers eten om toch genoeg eiwitten binnen te krijgen.
Ziektes en gezondheidsproblemen die je in het buitenland kunt oplopen
Wanneer je een voedselvergiftiging oploopt moet je naar het ziekenhuis. Als je dat in het buitenland overkomt dan is dat nog vervelender. Je moet meestal je vakantie dan onderbreken om daar naar het ziekenhuis te gaan.
In verre landen heb je ook veel ziektes die je in Nederland niet of niet zo makkelijk op kunt lopen. Een jaar geleden ontstond er Sars in Azië en aids komt heel veel voor in Afrika en India. In Afrika leven malariamuggen die je kunnen besmetten met de ziekte malaria als ze je steken en je geen medicijnen hebt ingenomen tegen deze ziekte.
Aangezien deze arme landen geen of onvoldoende geld hebben om dure medicijnen en inentingen te betalen gaan de mensen die deze ziektes daar hebben vaak dood.
Je kunt in het buitenland ook een aanslag of oorlog meemaken. Soms worden er ook aanslagen gepleegd op toeristische doelen. Dat wordt gedaan door terroristen. Wanneer je daar zulke afschuwelijke herinneringen aan overhoudt, kun je, buiten je eventuele lichamelijke verwondingen, ook geestelijk daarvan ziek worden omdat je de ervaringen niet goed kunt verwerken. Een hele grote aanslag was op het WTC. Maar zoiets gebeurd hopelijk maar één keer.
Je kunt in het buitenland ook een hartstilstand krijgen, wat je meestal niet had kunnen voorkomen. Vooral oudere mensen overkomt dit soms.
Schoolziek
Je kunt ook schoolziek zijn. Dan zeg je tegen je moeder of vader dat je ziek bent, terwijl je je gewoon lekker voelt, alleen niet naar school wilt. Je kunt dan gaan computeren of tv kijken. Om het echt te laten lijken kun je een aspirientje nemen en nog even gaan slapen. Je kunt jezelf ook ziek maken door bijvoorbeeld om 4:00 uur naar bed te gaan en dan om 7:00 uur weer op te staan of door een hele enge horrorfilm te kijken.
REACTIES
1 seconde geleden