Check die merrie, paas een gila, ik ga das. Dit zijn voorbeelden van het taalgebruik van jongeren en dan vooral in grote steden. Het is een mengtaal met Nederlands als basis, en daar doorheen woorden uit andere talen bijv Surinaams of nieuwe zelf- bedachte woorden. Dit wordt Straattaal genoemd. Straattaal wordt zoals het woord al zegt vooral op straat gebruikt en het wordt vooral met vrienden/vriendinnen, en klasgenoten gesproken.
Identiteit Jongeren zien het als een manier om anders te zijn dan anderen. Zo laten ze merken bij welke groep ze horen. Als je geen straattaal gebruikt dan hoor je er niet echt bij, daarom gaan steeds meer jongeren het gebruiken, zodat ze niet buiten gesloten worden.
Creativiteit Ook gebruiken veel jongeren straattaal omdat dat ze het alledaags Nederlands gewoon en saai vinden, en daarom verzinnen ze steeds nieuwe woorden, zodat het een soort geheimtaal wordt. Je gebruikt het ook omdat niemand anders het gebruikt. En als iedereeen het gaat gebruiken, verzinnen ze weer andere woorden, anders is het niet leuk meer, en daardoor heb je ook zoveel verschillende soorten straattaal. Het is dus een beetje spelen met taal, en elke groep doet dat op zijn eigen manier.
Invloed vanuit de cultuur Een reden dat er zoveel Surinaamse woorden gebruikt worden, is omdat in grote steden Surinamers toonaangevend zijn voor de jongeren cultuur, bijvoorbeeld in Amsterdam. Maar in Utrecht wonen weer veel meer Marokkanen en Turken, dus daar worden meer Arabische woorden gebruikt. Ook de televisie en muziek spelen een grote rol, er worden van de tv en uit liedjes ook veel woorden overgenomen, zo komen er ook straattaal woorden uit Amerika, en uit nog meer landen.
Straattaal is dus een mengtaal. De woorden komen, zoals ik al eerder zei, voor meer dan de helft uit het Surinaams, maar er worden dus ook veel engelse woorden gebruikt, en ook wat woorden uit het Arabisch en Turks maar die talen hebben wat minder invloed. Voor de rest worden de nederlandse woorden verkort, bijvoorbeeld een mercedes wordt dan een merrie genoemd. Jongeren zien straattaal als een verrijking van het Nederlands in tegen stelling tot de media, die vindt het een smurfen taal, omdat de smurfen voor alle werkwoorden of woorden die ze niet kennen er het woord smurfen voor in de plaats zetten. En bij straattaal worden ook veel andere woorden gebruikt, dus zegt de media dat het een smurfentaal is. Veel ouderen mensen vingen dat straattaal een groffe taal is.
REACTIES
1 seconde geleden
J.
J.
straattaal is geen straattaal het moet straattaal zijn je hebt het verkeerd uitgelegd. straattaal wordt niet gebruikt om bij een groep te horen maar bij een click.
17 jaar geleden
Antwoorden