Herkomst van de blues:
De bluesmuziek is ontstaan in Amerika waar de zwarte Noord-Amerikaanse bevolking over vanalles wat in het dagelijks leven gebeurde zongen. Ze zongen bijv. over: een verloren liefde, onrecht dat je was aangedaan of het feit dat het dak van je huis lekte, kortom alles wat het leven er niet prettiger op maakt. Daarnaast heb je ook nog de religieuze negro spirituals waarin godsdienst werd bezongen. Eerst werden de liederen zonder begeleiding uitgevoerd maar later ging men ook een gitaar gebruiken als begeleiding.
Stijlkenmerken:
Belangrijke kenmerken van bluesmuziek is de beat ofwel het ritme, de zang en de instrumenten die in het lied gebruikt worden, bijvoorbeeld: in een bluescafé zul je nooit een cello, hobo of pauk op het podium zien. Wat je er wel zult aantreffen, zijn gitaren, een drumstel, een mondharmonica en een saxofoon.
De tekst van bluesliederen bestaat meestal uit drie regels waarvan de eerste twee (ongeveer) hetzelfde zijn en de derde anders is.
Veel gebruikte instrumenten in bluesmuziek zijn:
Gitaar
Mondharmonica
Piano
Slagwerk (drumstel)
Bas
Blaasinstrumenten (trompetten, saxofoon)
Bluesschema:
Bluessongs zijn gestructureerd volgens een vast schema van twaalf maten, het zogenoemde bluesschema.
In de bluesmuziek wordt 99% van alle nummers gespeeld in een vierkwartsmaat. Een maat in de bluesmuziek bestaat dus gewoonlijk uit 4 tellen. Om nu een echt bluesritme te krijgen hoef je alleen de tweede en de vierde tel van de maat te accentueren, zodat je een zogenoemde backbeat krijgt (1-2-3-4, 1-2-3-4 enz.).
In een standaard bluesschema worden over het algemeen drie akkoorden gespeeld, en meestal zijn dat majeurakkoorden, maar er kunnen ook mineurakkoorden tussen zitten. In een bluesschema van twaalf maten krijt elk van deze akkoorden vier maten toegewezen. Dit aantal kan, afhankelijk van de structuur van een song variëren.
Soorten blues:
In de zuidelijke staten van Noord-Amerika ontstond de oudste bluessoort: de country blues.
Naam van de blues Kenmerken van de blues
Chicago-blues Elektrische gitaren, een versterkte mondharmonica, piano, bas en drums.
Delta-blues Fantastisch gitaarspel, snijdend slidewerk en diepe boogieritmes.
Texas-blues De relaxte, ontspannen speelstijl en een sterk swingritme.
Memphis-blues Flink versterkt, soms extreem vervormd, gitaarwerk, agressieve en donderende drumpartijen.
West-Coast-blues Vloeiende gitaarsolo\'s en jazzy improvisaties.
Louisiana-blues Losse blues, veel minder emotioneel beladen dan andere varianten, luie ritmes, overladen echo\'s.
New Orleans blues
Dartelende pianoritmes, energieke blazerssecties, krachtige Caribische ritmes.
Functie van blues:
De blues zijn vooral bedoeld om je emoties weer te geven in een lied. Of een song nu gaat over liefdesverlangens, een voorbije liefde, bedrog en mishandeling of je klaarmaken voor een stevig avondje op stap op zaterdagavond, de bluesmuziek geeft hun onderwerpen eerlijk en recht doorzee weer.
De oude songteksten van de bluesliederen waren vrijwel nooit protesterend maar juist berustend. Maar toen door de (oorlogs)industrie vestigden grote aantallen negers zich in de noordelijke steden. De blues veranderde hier van karakter de teksten werden agressiever: de teksten gingen over protest tegen discriminatie en over sociale mistoestanden.
REACTIES
1 seconde geleden
M.
M.
zou je de bronvermelding er misschien ook bij kunnen zetten??
13 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
ik heb hetzelfde verslag al een keer eerder moeten maken en zag die van jou als staan ik had ongeveer hetzelfde er staan.
11 jaar geleden
AntwoordenG.
G.
mensen ik zou als ik jullie was niet alles klakkenloos kopieren want dat vindt de plagiaatcontrole binnen een seconde.. Ik zelf kopieerde stukken van het bovenstaande verslag en dan draaide ik de zinsdelen om & maakte andere opbouw van de zin zodat het niet wordt gevonden door plagiaatcontrole.
11 jaar geleden
AntwoordenI.
I.
Het allerbelangrijkste kenmerk van bluesmuziek is het gebruik van de zogenaamde "blue notes". De kleine terts (=3e ofwel mineur) vooraf of i.p.v. de grote , de overmatige kwart (=4e) voor of i.p.v.de reine en last but not least, alle akkoorden hebben een kleine (=dominante) 7 septiem !
Blue notes in de C ladder zijn dan ; C e es F Fis G bes C
7 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
Goed Verslag!!
6 jaar geleden
Antwoorden