Hoe goed is jouw kennis over wachtwoorden? 🔐
Test jezelf met deze quiz!

Doe de quiz!

De vijf zuilen

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • 4e klas vwo | 1003 woorden
  • 13 november 2004
  • 52 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
52 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Welke studie past bij jou? Doe de studiekeuzetest!

Twijfel je over je studiekeuze? Ontdek in drie minuten welke bacheloropleiding aan de Universiteit Twente het beste bij jouw persoonlijkheid past met de gratis studiekeuzetest.

Start de test
De vijf zuilen

Het is voor een Moslim heel belangrijk dat hij zich aan de 5 leefregels uit de Koran houdt, de Hadieth, Sjaria, die voorschrijven wat hij moet ‘doen’. Regels geven veel duidelijkheid. De Moslim ziet die regels dan ook als een ‘heilig moeten’ en ze geven hem de zekerheid dat hij ervoor beloond wordt, als hij zich eraan houdt. Als je je aan die regels houdt, geef je je over aan de wil van god. Dat geeft de Moslim ook zekerheid voor na zijn dood. Als een Moslim zich zijn hele leven zich aan de regels heeft gehouden, kan hij er zeker van zijn dat hij op ‘de dag des oordeels’ in het paradijs binnengelaten wordt, omdat je goed genoeg gevonden wordt.
De vijf leefregels worden ook wel de vijf zuilen van de Islam genoemd. Het zijn de plichten die iedere Moslim, overal ter wereld moet nakomen.
De vijf zuilen zijn:
Eerste zuil: het uitspreken van de geloofsbelijdenis.
Tweede zuil: het dagelijkse gebed.
Derde zuil: de godsdienstige belasting.
Vierde zuil: de vastenmaand
Vijfde zuil: bedevaart naar Mekka.

De eerste zuil: het uitspreken van de geloofsbelijdenis.
De geloofsbelijdenis ook wel Sjadaha genoemd, betekent: ‘plechtige verklaring’. Deze houdt in: ‘’Ik betuig dat er geen andere God is dan Allah en dat Mohammed zijn profeet is.’’ Als je deze woorden in bijzijn van een Islamitische gemeenschap uitspreekt, dan ben je gelijk moslim(a). de plechtige verklaring is erg belangrijk voor het islamitische geloof. Aan de hand van het volgende voorbeeld, drukken de moslims de grootheid van Allah uit: ‘’Het verschil tussen een zandkorrel en de rest van het heelal is nog niet groot genoeg om het verschil tussen Allah en de mens aan te duiden.’’

De tweede zuil: het dagelijks gebed.
Het gebed, ook wel de Slaat genoemd wordt als de belangrijkste zuil gezien. Vijfmaal per dag luidt de minaret het gebed in en roept zo de moslims, in de Islamitische wereld, op om te gaan bidden. Deze moet altijd worden uitgesproken met het gezicht richting Mekka. Soms komen er bij zonsopgang er nog twee bij. De moslims zullen altijd aan deze verplichting voldoen, met of zonder de oproep. Je moet vijfmaal per dag bidden, de tijd is nooit erg belangrijk, maar vaak worden ze ingedeeld als: ochtend, middag, namiddag, zonsondergang en avond. Ter vervanging van een moskee kan je een reine plek gebruiken, en indien men zich niet (ritueel) kan wassen, kan je dat ook symbolisch doen. Echter de voorgeschreven lichaamshouding (op de knieën, kruin richting Mekka, gezicht naar de grond; onderworpen aan Allah) en de woorden van het gebed (het gebed begint altijd met de woorden: ‘’Allahoe aktar’’) zijn wel verplicht en ook zeer belangrijk.

De derde zuil: de Godsdienstige belasting.
Vroeger bestond de Godsdienstige belasting, ook wel Zakaat genoemd, enkel uit vrijwillige giften. Geld of economische steun geven aan de armen, behoeftigen en aan de geloofsgemeenschap gebeurde louter op vrijwillige basis. De Zakaat is een belasting die elke moslim betaald (behalve heel armen) om z’n ziel te reinigen en mensen uit nood te helpen. In het heden is het verplicht om 2,5% van je inkomsten (minus basisbehoeften) te geven aan de armen en behoeftigen, de collectant, nieuwe bekeerlingen, slaven die geld nodig hebben om zichzelf vrij te kopen, mensen, die schulden van andere mensen betalen, vrijwilligers en strijders voor het geloof en reizigers die het moeilijk hebben. Er is ook een gewone offergave, waar niks verplicht is; de sadaka. Behalve de traditionele offergave is er ook een zakaat die de moslims normaal geven om het einde van de ramadan te markeren. Ook dit offer is aan de armen en behoeftigen. In sommige landen heeft de belasting officieel de plaats ingenomen van de zakaat. In andere wordt de zakaat juist weer ingevoerd.

De vierde zuil: de vastenmaand
Ramadan is de naam van de negende maand van de islamitische kalender. De Moslims geloven dat in deze maand de Koran aan Mohammed geopenbaard werd via de engel Gabriël.
Tijdens de Ramadan vasten de Moslims, dat houdt in dat je jezelf onthoudt van eten, drinken, roken en seks. Ook vermijdt je onzinnig taalgebruik en slechte daden. ’s Avonds en ’s nachts zijn er geen beperkingen. De Moslims staan dan vroeg op om te eten en drinken en om op krachten te komen. Sommige worden vrijgesteld van het vasten, dat zijn de kinderen, bejaarden en zieken. Reizigers, menstruerende vrouwen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, hoeven ook niet mee te doen, maar die moeten het vasten later inhalen. Het doel van het vasten is lichamelijk en geestelijk gereinigd worden. Je voelt wat honger is en je raakt verbonden met elkaar doordat je hetzelfde doormaakt. Door te vasten voel je je ook dichter bij god en je zou er een beter mens van worden. De Ramadan is ook de maand van zegeningen en vergiffenis van Allah. Er wordt in die maand heel veel gebeden.
Vasten is een zware tijd die wordt afgesloten met het suikerfeest, dat wordt ook wel eens gezegd als ‘een oase na de woestijn.’

De vijfde zuil: de bedevaart naar Mekka.
Het is voor elke Moslim verplicht één keer in zijn leven een bedevaartstocht ( hadj) naar Mekka te maken. (Als het tenminste financieel en fysiek mogelijk is.) Hier staat het huis van Allah, de Ka’bah. Deze bedevaartstocht is zelfs zo belangrijk voor de Moslims dat ze zeggen: ‘na de hadj begint pas het echte leven.’
Vanuit alle richtingen ondernemen jaarlijks enkele miljoenen Moslims deze tocht. Ze trekken zich niks aan van de drukte, de hitte, de vermoeidheid, de gevaren of de dorst. Jaarlijks komen er zelfs steeds meer pelgrims bij. Er zijn ook steeds meer mensen die twee keer in hun leven naar Mekka gaan, terwijl het maar één keer verplicht is.
In deze periode en ook iedere andere tijd in het jaar kunnen moslims naar de stad Medina reizen om daar te bidden en respect te betuigen aan de profeet Mohammed in de grote Moskee waar zijn graf ligt. Dit is geen verplicht ritueel voor de hadj maar een extra.

REACTIES

O.

O.

handig

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.