D-Day
D-Day is de naam voor 6 juni 1944, de dag dat de geallieerden landden op de kust van Normandië om West-Europa te bevrijden van Duitsland. D-Day was het begin van Operatie Overlord. Na D-Day werd uiteindelijk heel Europa bevrijd en dat was het einde van de Tweede Wereldoorlog. D-Day kan je vertalen als Decision Day, de dag van de beslissing.
Tienduizenden Amerikaanse, Engelse en Canadese soldaten bestormden op 6 juni 1944 de Franse kust in Normandië. De Duitsers probeerden de geallieerden nog tegen te houden, maar zonder succes. Er werd hard gevochten. Telkens kwamen de geallieerden een stukje verder en drongen de Duitsers terug. Na twee maanden werd Parijs bevrijd. Daarna volgde Brussel en in september 1944 stonden de geallieerden bij de Nederlandse grens.
De geallieerden bedachten een plan om Nederland te bevrijden: operatie Market Garden. Duizenden parachutisten werden gedropt in vijandelijk gebied. Ze moeten de bruggen over de Maas, de Rijn en de Waal veroveren. Die moesten ze bezet houden, totdat de legers uit het zuiden zouden aankomen. Ze werden gedropt en moesten zo snel mogelijk bij de bruggen aankomen. Ze bezetten een brug vlak bij Arnhem. Toen ze ook die over wilden, vochten de Duitsers terug. Het Duitse leger was sterker dan ze dachten. De troepen die vanuit het zuiden kwamen, werden tegengehouden. Ondertussen werd er nog een lading geallieerden gedropt, maar in gebied van de Duitsers. Bijna niemand overleefde de slag bij Arnhem. Het geallieerde leger zou binnen twee dagen in Arnhem zijn, maar men wacht nog steeds op het leger uit het zuiden.
Na negen dagen was de situatie hopeloos. De Rijn was nog steeds in de handen van de Duitsers. Operatie Market Garden was officieel mislukt.
Vernietigingskampen
In 1933 kwam Adolf Hitler aan de macht in Duitsland. Hij wilde alle Joden uitroeien. Toen het slecht ging met Duitsland, gaf Hitler de Joden de schuld. De Duitsers geloofden wat Hitler zei en de Joden werden steeds meer gehaat. In Nederland mochten ze ook steeds minder, zo mochten Joden niet meer naar het park.
Ook moesten Joden een ster dragen met ‘Jood’ erop. Alle joden werden opgeroepen om te werken; ze gingen naar Westerbork in Drenthe. Vanaf daar gingen ze met de trein naar concentratiekampen in Duitsland zoals Bergen-Belsen, Auswiths en Dachau. De sterke mannen moesten werken, maar vrouwen en kinderen moesten zogenaamd onder de douche, waarna ze de gaskamer ingeleid werden.
De Duitsers gebruikten de gaskamers omdat het het goedkoopste massamoordwapen was. Ook werden de Joden in de concentratiekampen verhongerd, neergeschoten of heel erg mishandeld. Er zijn ongeveer zo’n 6 miljoen Joden gestorven in concentratiekampen.
Hitler pleegt zelfmoord
Hitler had zich verstopt in een bunker in Berlijn. Er werd hard gevochten in de hoofdstad en Hitler had zijn troepen opgedragen tot de laatste man door te vechten. Toen er werd gevochten boven de bunker, pleegde Hitler zelfmoord. Een week later, op 7 mei 1945, gaf het Duitse leger zich over. Meer dan 60 miljoen mensen hadden de oorlog niet overleefd. De schade was enorm en van sommige steden/dorpen was niks meer over.
REACTIES
1 seconde geleden