De Tijger.
In Azië leeft de Tijger. De tijger is de grootste van alle katachtigen. Hun vacht is geelbruin gekleurd met zwarte strepen. Sommige tijgers leven in warme streken, anderen hoog in de bergen of op de koude vlakten. Alle tijgers horen bij één soort, maar toch zijn er verschillen tussen de tijgers uit de verschillende gebieden. Zo is de Siberische tijger - die ook in Artis leeft - de grootste van allemaal. Van kop tot staart meet hij soms meer dan 3 ½ meter en hij kan wel 300 kg wegen. Om de Siberische koude te doorstaan, heeft hij een dikke vacht waarin veel lichaamswarmte wordt vastgehouden.
Afdeling, Klasse, Orde, Familie & Geslacht
De tijger zijn afdeling is gewerveld. Hij is tweezijdig symmetrisch. Dat betekent dat de tijger in ongeveer twee gelijke helften is te verdelen. De tijger is een zoogdier waarmee ik ook direct zijn klasse noem. Dit kan je weten door naar de welpen te kijken: die worden levend geboren en drinken moedermelk. De orde van de tijger is roofdier. Dit is logisch want de tijger rooft (vooral s’nachts). De tijger zit in de familie van de katachtigen. Dit kan je zien aan de vorm van het gezicht & de lange nagels. De tijger behoort tot het geslacht van de panters. Dat kan je een beetje aflezen uit de wetenschappelijke naam: pantera tigris. Dat lijkt een beetje op panter tijger.
Het leefgebied van de tijgers
De tijgers leven het meest in open bossen. De nesten maken ze tussen de struiken. Die nesten heten legers. Een groot deel van hun tijd brengen tijgers door in het hoge gras & riet. Daar jagen ze vaak ook, want hun strepen hebben ongeveer dezelfde kleur als het gras & riet. De tijger leeft onder andere in gedeelten van China, Siberië Indonesië & India. Vroeger bestond er de Balinese Tijger. Die tijger leefde op Bali maar is nu uitgestorven. Tijgers hebben een groot territorium dat ze hebben gemarkeerd om BV in een opvallende boom te krabben. De grootte van het territorium hangt vooral af van de hoeveelheid voedsel dat in dat gebied te vinden is. Sommige tijgers hebben een territorium van tientallen vierkante meters.
Voedsel Van De Tijger
De tijger is een roofdier en eet voornamelijk hoefdieren. Dat zijn onder andere de zebra, buffel en wilde zwijnen. De tijger wil ook wel eens kleinere dieren eten zoals reptielen, apen en vee van boeren. De tijger wil ook nog wel eens een jonge of zieke olifant aanvliegen. De tijger jaagt meestal s‘morgens omdat hij s‘middags slaapt omdat hij niet goed tegen warmte kan. Het lukt de tijger maar een op de twintig keer om de prooi te pakken te krijgen dat is gemiddeld een keer in de acht dagen. De tijgers lopen nooit lange afstanden, ze geven het dan ook al snel op als zijn prooi weet te ontsnappen . Hij vangt zijn prooi om hem te besluipen en dan met zijn voorpoten de prooi tegen de grond te slaan, dan dood de tijger zijn prooi door een beet in de nek. De tijger sleept daarna zijn prooi naar een rustige plek en eet hem op. De stukken die overblijven verstopt hij en eet hij later op gemiddeld doet een tijger vier dagen over een prooi maar dat ligt aan de grootte van de prooi.
Soorten Tijgers
De drie bekendste van de tijgers zijn de Bengaalse, de Siberische en de Sumatraanse tijger. Verder zijn er nog de Indo-Chinesche en de Zuid-Chinese tijger. Vroeger waren er ook nog Javaanse, Kaspische en Balinese tijgers maar die zijn nu uitgestorven.
Hieronder heb ik voor de duidelijkheid een tabel gemaakt hoeveel tijgers er van elke soort zijn. Je ziet dat de Zuid-Chinese tijger bijna is uitgestorven.
Soort Aantal tijgers
Bengaalse tijger 4.735
Indo-Chinesche tijger 1.790
Siberische tijger 506
Sumatraanse tijger 500
Zuid-Chinese tijger 30
Conclusie
Ik vond het leuk om te doen & heb er veel van geleerd. Zelf vind ik het werkstuk(je) geslaagd.
REACTIES
1 seconde geleden
M.
M.
het was een goed werkstuk
15 jaar geleden
AntwoordenY.
Y.
heel goed gedaan
9 jaar geleden
AntwoordenN.
N.
goed gedaan
8 jaar geleden
AntwoordenH.
H.
veel spelfouten
7 jaar geleden
Antwoorden