De diabetische voet
In Nederland lijden meer dan 300.000 mensen aan diabetes mellitus (suikerziekte). Deze meest voorkomende chronische aandoening is een ziekte van de stofwisseling. Soms is diabetes niet goed onder controle te krijgen en verergert de ziekte, waarbij complicaties kunnen optreden.
Deze complicaties kunnen grote gevolgen hebben voor de voeten van de patiënt.
Zo ontstaan er op den duur verwondingen.
Deze zien er aanvankelijk misschien onschuldig uit maar kunnen leiden tot infecties.
Bacteriën die normaal gesproken op de huid leven en in principe onschuldig zijn kunnen zich bij diabetespatiënten sneller dan normaal uitbreiden vanwege de beperkte bloedvoorziening en zodoende kunnen ze een infectie veroorzaken. Een van de gevolgen van een infectie is dat de bloedsuikerspiegel ontregeld raakt.
Als voetinfecties verwaarloosd worden en/of onvoldoende behandeld worden kan dit op langere termijn zelfs tot amputatie leiden! Vroegtijdige intensieve wondbehandeling
voorkomt onnodige complicaties!
Gelukkig krijgen niet alle diabetische patiënten problemen met hun voeten, maar zo’n tien procent van hen krijgen dat wel.
De problemen lopen uiteen van een zeer droge huid met grote kans op kloofjes, tot grote gevoeligheid voor infecties en gevoelloze voeten.
Advies diabetische voet
1 controleer uw voeten dagelijks.
Zijn er bijvoorbeeld blaren, kloven, schrammen, wondjes tussen de tenen
of verkleuringen van de huid
2 Draag gave wollen sokken of kousen. Zonder harde naden of stoppen. De kousen of sokken mogen niet knellen. 3 Loop niet te veel op blote voeten. Bescherm uw voeten door het dragen van ruime leren schoenen met de juiste hakhoogte. Loop nieuwe schoenen voorzichtig in. 4 Loop niet te lang achter elkaar en rust regelmatig even uit. Controleer uw voeten na een lange wandeling (vooral op vakantie). 5 Loop met kleine stappen. U hoeft uw voeten dan minder af te wikkelen en de voorvoet en de hiel worden minder belast. U voorkomt blaren en wonden. 6 voel de binnenkant van de schoenen voor u ze aantrekt. Steentjes, uitstekende spijkers en hard geworden naden kunnen de voeten verwonden. Met uw handen voelt u meer dan met uw voeten. 7 Neem dagelijks een lauw voetenbad. Test de temperatuur van het water eerst met uw hand!
8 Gebruik nooit een kruik in bed. Uw voeten voelen warmte niet goed genoeg. Draag liever wollen slaapsokken of gebruik een elektrische deken, maar zet die wel weer uit als u naar bed gaat.
9 Knip uw nagels recht en niet te kort af. Gebruik nooit likdoornpleisters of tinctuur en snijd zelf geen likdoorns of eelt weg. Bezoek regelmatig een pedicure
10 Neem bij alle bijzonderheden contact op met een deskundige. Doe dit ook als u twijfelt. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen.
Voetafwijkingen komen bij patiënten met diabetes helaas heel vaak voor. Vooral patiënten die langer dan zes tot zeven jaar diabetes hebben, ontwikkelen vaak (40-50%) voetafwijkingen. Het begint met verandering van voetafwijkingen, van overmatige eeltvorming tot het vormen van grote wonden, die slecht of niet willen genezen en kunnen leiden tot amputatie van een teen, deel van de voet of zelfs het gehele (onder)been.
Deze complicatie komt voor bij:
- ongeveer 1 op de 4 diabetes patiënten
- vaker zijn dit type 2 diabetes patiënten
Omdat dat type 2 diabetes patiënten vaak al jarenlang diabetes hebben zonder dat ze het weten. Dit betekent, dat zij al jaren rondlopen met te hoge bloedsuikers en dit is een belangrijke oorzaak van het ontstaan van de complicatie \"diabetische voet\". Mensen met Type 1 diabetes zijn vaak goed ingesteld op insuline en hebben daardoor geen hoge (of wisselende) bloedsuiker waarden.
Dat is geen garantie dat er geen diabetische voet ontstaat!
Oorzaken
De oorzaak van de diabetische voet ligt aan:
- Het verminderen van het gevoel (neuropathie)
- Het ontstaan van vaatproblemen (atherosclerose of macro- angiopathie)
- Het ontstaan van gewrichtsstijfheid.
Aangezien deze oorzaken soms ongemerkt bestaan, is het goed, dat iedere diabetes patiënt zijn/haar voeten jaarlijks laat controleren.
Voorbeelden van klachten zijn:
1. - nachtelijke pijn die verbetert door het been naar beneden te laten hangen;
2.- wit of blauw worden van de tenen .
3. - pijnklachten die wijzen op verslechterde doorbloeding bij inspanning (zogenaamde .etalagebenen\')
Waar u op moet letten:
- geen pleisters gebruiken (ook niet als deze van papier zijn gemaakt)
- geen desinfecterende zalven of cremes (als Bactroban, Betadine of Flammazine) op de wond aanbrengen
- vermijd het gebruik van verzorgingsproducten als talkpoeder en spraydeodorant (deze zijn vaak erg agressief voor de huid)
- voer geen \"badkamerchirurgie\" uit d.w.z.; behandeld u eventueel eelt en/of likdoorns niet met scheermesjes, raspen, of spelden.
- gebruik geen producten als Arnica, Uierzalf, Kamille bij de verzorging van de wond
- gebruik geen \"vette gazen\" (als Jelonet,Unitulle. Sofratulle. Fucidine, Adaptic en Biogaze); gebruik ze alleen als uw behandelend arts deze voorschrijft
- gebruik geen soda-oplossing voor het wassen/baden van de wond
-
Oorzaken van voetwonden
De voornaamste oorzaken voor het ontstaan van voetwonden bij diabetes worden hieronder beschreven:
1 ) De vaten van de voet zijn te nauw. Als de vaatwand zich ook maar enigszins verdikt. wordt de doorstroming van het bloed al moeilijker.
2) In de voet en vooral in de tenen ontbreken (voldoende) andere vaten die de toevoer van bloed kunnen overnemen als dit nodig is.
3 ) Met name op de voet ontstaan snel huidbeschadigingen.- Dit komt door afwijkingen van de voetrand (platvoeten. spreidvoeten en/of harlertenen) die geleidelijk optreden door verlies van weefsel in de voet. weefselverlies ontstaat enerzijds door een verminderde bloedvoorziening waardoor
het weefsel minder zuurstof krijgt. Anderzijds door een verminderde invloed van het autonome zenuwstelsel (autonome neuropathie).
4)Gebrek aan gevoel leidt eveneens tot huidbeschadigingen. De gevoelszenuwen krijgen door de gebrekkige doorbloeding minder zuurstof (diabetische neuropathie) en geven daardoor minder signalen door.
5)Huidbeschadigingen kunnen ontstaan door extreme eeltvorming op plaatsen op je voet waar veel druk op staat, zoals de toppen van de tenen, bovenzijde van de teengewrichten, zijkanten van voet, binnenkant en buitenkant van de enkel en de hiel.
In eelt op de voet kunnen scheurtjes ontstaan. Wat kan leiden tot verdere huidbeschadiging.
Aangezien het autonome zenuwstelsel verminderd werkt.
Zijn de
zweetproductie en talgproductie namelijk gestoord, die de huid helpen om dergelijke scheurtjes te voorkomen.
Het opstel gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
1 seconde geleden