Inleiding
dit project ‘Turkije’ was een opdracht van de vakken Aardrijkskunde en Economie, we moesten tweetallen maken en Nena wou eigenlijk niet bij Lieke in het tweetal, maar deed dat toch omdat ze niemand anders had.
Dhr. Peters en meneer van de Greef gaven ons in hun lessen de tijd om aan ons project te werken.
Wij vinden het een leuk project, want wij beiden zijn niet zo goed in economieproefwerken en hiermee kunnen we het mooi ophalen.
We zullen ons best gaan doen om hier een mooi verslag van te maken.
Wij hopen dat u tevreden bent.
Onderzoeksopdracht 1: landbouw in het binnenland van Turkije
1. de boer heeft op zijn land veel last van droogte,daardoor kunnen niet alle groenten goed genoeg groeien wat erg nadelig is.
De droogte in Aksaray is te verklaren door`dat men in Aksaray een Steppeklimaat heeft en er valt minder dan 400 mm regen per jaar,het lijkt erg op een subtropisch klimaat en een woestijnklimaat, extreem droog dus.
Dichtbij Aksaray ligt het Zoutmeer’’tuz golu’’ dit zoutmeer is ruim 80 km langen het tweede grootste meer van Turkije.
Wanneer door het warme weer het water er in het zoutmeer verdamping plaats vind, blijft het zout over, omdat het water zo extreem zout is blijft er heel veel zout over, veel mensen in de regio hebben dan ook als beroep zout winnen, en de boeren kunnen het zoute water uit het zoutmeer niet gebruiken om hun gewassen water te geven want dan gaan de plantjes dood, en er valt al zo weinig neerslag dus de planten krijgen nauwelijks water.
In Aksaray heeft men ook last van verzilting, de grondbodem wordt steeds zouter en hierdoor kunnen de plantjes met hun wortels ook niet gemakkelijk water uit de grond halen, omdat het grondwater steeds zouter wordt.
De boeren hier moeten aan Dry-Farming gaan doen, dat is een vorm van landbouw die wordt toegepast in gebieden met weinig of wisselvallige neerslag.
De `waterbalans` is een term uit de hydrologie. De waterbalans geeft een overzicht van alle verschillende water componenten van in een bepaald gebied, de waterbalans is er laag en niet in balans.
De grondwaterspiegel daalt door de droogte maar wordt vooral wordt het grondwater zouter door het zoutmeer.
de nuttige neerslag is het gedeelte van de neerslag dat na de verdamping overblijft, in dit gebied blijft weinig nuttige neerslag over.
De boeren kunnen hier door middel van irrigatie mee om gaan, de boeren kunnen als manier van irrigatie het beste kiezen om de afzonderlijke voren ontvangen het water door lagedrukbuizen, of ze kunnen het gewas beregenen met waterspuiters, door die maatregelen droogt de grond minder snel uit.
Hierdoor groeien de planten en groenten optimaal.
Onderzoeksopdracht 2: aardbeving in Turkije
1. de aardbevingen in Turkije komen vaak voor, en toevallig ook toen de rond reizigers in Izmit waren, een aardbeving is niet te voorkomen en ontstaat door dat twee aardplaten tegen elkaar botsen dat kan op verschillende manieren: samendrukking, uitrekking of horizontale verschuiving.
De seismografen tonen wel aan dat de grond gaat trillen, maar bij vulkanen kunnen ze de mensen evacueren als de seismografen gaan trillen, mij een aardbeving kan dat niet want als de seismografen gaan trillen dan is het al te laat; de aardbeving is dan al bezig.
Het hypocentrum is de plaats in de aardmantel waar de aardbeving eigenlijk ontstaat, het epicentrum is het punt loodrecht het hypocentrum op het aardoppervlak.
In de aarde zit een kern en daar om heen zit magma en daar om heem ligt de aardmantel met al zijn continenten, er zijn heel veel aardplaten de bekendste zijn: de Amerikaanse plaat, de Caribische plaat, de Cocosplaat, de Nazkaplaat, de Pacifischeplaat, Antartischeplaat, Afrikaanseplaat, Grieks-Trukseplaat, Arabischeplaat, Iraanseplaat, Euraziatischeplaat, indisch-australischeplaate en de pacificheplaat.
Deze platen hebben een dynamisch evenwicht want deze drijven op het magma wat in de aardmantel zit, en de aardplaten drukken dan even hard tegen elkaar dus blijven ze op hun plek.
Maar soms drukt de ene aardplaat harder tegen de andere aardplaat en dan schuift bijvoorbeeld de ene aardplaat onder de andere en dan begint de aarde te trillen, hoe verwoestend de aardbeving is, is erg verschillend hij kan bijvoorbeeld nauwelijks verwoestend zijn en heel verwoestend dan huizen en gebouwen zo instorten om aan te geven hoe verwoesten een aardbeving is geweest gebruikt men: ‘de schaal van Richter’ bedacht door meneer Richter.
Deze aardbeving in Izmit was waarschijnlijk van de kracht VIII tot X op de schaal van Richter.
Aardbevingen komen het meeste voor rond de evenaar, en Turkije ligt daar vlak bij.
De magma in de aarde beweegt allemaal in stromingen zogenaamde convectiestromingen rondingen in de aarde, sommige stromingen komen naar elkaar toe waardoor er ook weer spleten tussen de aardplaten kunnen komen.
Dwars door Turkije ligt de Anatolische breuklijn, hier door bevinden er zo vaak aardbevingen in Turkije zo ook in Izmit dichtbij van de breuklijn ligt.
De Anatolische aardplaat is vrij klein in verhouding tot de Euraziatische aardplaat, deze liggen tegen elkaar aan en botsen dus vaak in Turkije bij de Anatolische lijn.
Turkije ligt voor het overgrote deel in Azië en voor een heel klein deel in Europa, maar Turkije zit niet in de EU.
Onderzoeksopdracht 4
Mensen uit Turkije die naar Nederland migreren doen dit meestal omdat ze hopen in Nederland een betere toekomst te hebben.
In 1960 kwamen de eerste Turken naar Nederland, dat melde het CBS.
Een jaar later in 1961 was het aantal Turkse migranten in Nederland verdubbeld.
En in 1964 waren er al maar liefst 4.300 Turkse migranten in Nederland.
En vandaag de dag wonen er bijna 300.000 mensen in Nederland met een Turkse afkomst.
De meeste niet westerse migranten in Nederland zijn daarmee ook de Turken.
De Turkse migratie bestaat uit het over grote deel uit arbeidsmigranten.
in het jaar 1964 kwamen er relatief heel veel turken naar Nederland, ongeveer 3400.
Dat de mensen weg willen uit Turkije is niet voor niks, Turkije heeft zoals bijna elk land ook Pushfactoren.
Deze Pushfactoren in Turkije kunnen zijn : armoede, brain-drain, geen luxe, om politieke redenen
klimaat, slechte mogelijkheden om een baan te krijgen, slechte omstandigheden.
Vanwege die pushfactoren vertrekken de Turken naar landen zoals Nederland.
Nederland staat bekend als een welvarend land, met een rustig politiek klimaat dat is een van de pullfactoren van Nederland, door deze pullfactoren komen veel Turken naar Nederland.
Nederland hebben alle huizen wel gas, water en licht, er is werk dat is ook een pullfactor.
Of de turken komen naar Nederland omdat hun vaders hier al wonen vanwege werk.
Je hebt voornamelijk gastarbeiders, arbeidsmigranten, en gezinsherenigende migratie, gezinsvormende migratie, volgmigratie en cirkelmigratie.
In 1960 hadden de Nederlanders buitenlandse werkers nodig, die mensen waren de gastarbeiders alleen ze bleven zo lang dat ze het recht hadden om hun gezinnen hier naartoe te halen, ze hadden ook een Nederlands paspoort en dus kwamen er weer meer migranten naar Nederland.
Bij pushfacotoren turkije: BRAIN DRAIN!
REACTIES
1 seconde geleden