Autisme
Autisme is een ernstige handicap. Autistische kinderen en volwassenen hebben problemen op psychisch, sociaal en motorisch gebied. Toch is aan hun uiterlijk meestal niets bijzonders te zien.
Autisme wordt veroorzaakt door een aandoening in de hersenen. Het is een neuro-psychiatrische stoornis. Deze term betekent dat het een hersenaandoening is die leidt tot stoornissen in het gedrag. Bij autisten komt de informatie wel goed binnen, maar wordt het op een andere manier verwerkt dan bij gezonde mensen. Autisme is dus geen kinderpsychose of kinderschizofrenie en moet dus ook anders behandeld worden
Een autistisch kind begrijpt niet veel van de wereld om hem heen. Hij zoekt nauwelijks contact met mensen en dingen in zijn omgeving of doet dat op een vreemde manier. Hij kijkt andere meestal niet of slechts even aan. Hij praat vaak niet of nauwelijks of begrijpt niet wat anderen tegen hem zeggen. Er zijn ook kinderen die juist erg veel praten, maar het is vaak meer een stortvloed van woorden, dan dat er werkelijk iets gezegd wordt. Het is voor hen echt moeilijk om echt met een ander te communiceren. Autistische kinderen hebben meestal geen besef wat de ander denkt en bedoelt, van wat er in de ander omgaat.
De kinderen vertonen dikwijls een vreemd en storend gedrag. Zo kunnen ze druk bewegen, springen, wiegen of met de handen wapperen. Anderen zitten stil in een hoekje. Autisten hebben een overdreven belangstelling voor bepaalde voorwerpen of onderwerpen en ontwikkelen vaak zeer vaste gewoonten. Veel van de onlogische angsten van deze kinderen hebben te maken met hun moeite met veranderingen. Autisten kunnen slecht tegen veranderingen en hebben daardoor veel behoefte aan regelmaat. Wanneer die regelmaat plotseling doorbroken wordt, kunnen ze enorme huil- of driftbuien krijgen.
Er zijn veel autistische kinderen die verstandelijk gehandicapt zijn, andere hebben een normale tot hoge intelligentie. Autisme komt voor bij alle lagen van de bevolking en bij heel verschillende kinderen. De kinderen zelf vertonen vaak verschillend gedrag. Zo kunnen ze in de ene situatie heel beleefd en ernstig zijn en op een ander moment vreselijk tekeer gaan. Hierdoor en vanwege hun vaak normale intelligentie en uiterlijk is het gevaar groot dat er van autisten veel meer verwacht wordt dan zij kunnen bieden.
Autisten hebben vaak last van slaapproblemen, eetproblemen, drift-en gilbuien, angsten, zindelijkheidsproblemen, zelfverwondend gedrag (automutilatie) en sexuele problemen.
Autisme komt voor bij vier à vijf op de 10.000 mensen. Aan autisme verwante contactstoornissen komen nog veel meer voor.
Er zijn vijf subgroepen van autisme:
• Klassiek autisme
• De stoornis van Asperger:
In het algemeen heeft het Asperger syndroom (AS) gemeen met autisme dat er een speciaal type van communicatiegebrek en sociale ongerijmdheid is. Mensen met het Asperger syndroom hebben een betere communicatie en taalgebruik en passen zich beter aan hun omgeving. Maar ook binnen deze groep zijn er veel variaties. Sommigen laten extreem moeilijk gedrag zien, anderen niet en zijn eenvoudig te sturen. Sommigen hebben leerproblemen en doen het slecht op school en anderen halen academische of universitaire diploma’s. Asperger mensen hebben vaak interesse voor 1 speciaal iets. Zij kunnen daar dan ook over blijven vertellen ook als de ander er geen interesse (meer) voor heeft of toont. Asperger mensen ervaren prikkels door ogen, oren of voelen anders, overweldigender. Zo sterk zelfs dat ze er door in paniek kunnen raken. Een kriebelende trui kan onoverkomelijk zijn. De Asperger individu wil graag “gewoon” zijn en leert sociale routines aan. Dat lukt alleen met hard werken en motivatie.
• PDD-nos
PDD-NOS, de afkorting betekent: Pervasive Developmental Disorder Not Otherwise Specified. PDD-NOS is een ontwikkelingsstoornis, waarbij het grootste probleem is dat de kinderen zich niet in kunnen leven in een ander persoon. Ze zijn erg op zichzelf gericht, en hebben vaak meerdere achterstanden op emotioneel, sociaal en motorische gebieden. Maar er mag niet van Autisme worden gesproken dit wordt dan een Autisme aanverwante contactstoornis genoemd. Kinderen met PDD-NOS hebben problemen met het “sociale snapvermogen”. Ze kunnen niet goed begrijpen wat er in anderen omgaat, zodat ze hun gedrag daar ook niet op kunnen afstemmen.
• RET syndroom
• Desintegratiestoornis van de kinderleeftijd
Autisme is niet te behandelen met medicijnen. Als de overgevoeligheid voor prikkels te groot is, kan gedacht worden aan psychofarmaca. Bepaalde medicijnen kunnen het contact tijdelijk verbeteren, maar ook onrust geven. Antidepressiva kunnen soms de gedrevenheid wat verminderen.
REACTIES
1 seconde geleden
A.
A.
Hallo,
Zojuist heb ik je werkstuk over autisme bekeken. Je schrijft onder andere dat er veel autistische kinderen zijn met een verstandelijke handicap, maar dat idee is achterhaald, aangezien uit aanvullend onderzoek is gebleken dat er in slechts 25 tot 30% van de gevallen sprake blijkt te zijn van autisme in combinatie met een verstandelijke handicap. Je kunt dit tevens nalezen in het boek Een vreemde wereld van de psychologe Martine F. Delfos.
Ik weet sinds 18 maart 2003 dat ik zelf het syndroom van Asperger heb, aangezien dat toen door een psychiater bij het RIAGG in Helmond bij mij is vastgesteld. Hij wist dit vast te stellen aan de hand van een psychologisch rapport dat in april 2002 over mij was opgemaakt, en dat ik op zijn verzoek had meegenomen om het hem te laten lezen. Zodra ik de diagnose had ben ik zelf diverse boeken over autisme in het algemeen en het syndroom van Asperger in het bijzonder gaan lezen om er zelf vertrouwd mee te kunnen raken.
Dankzij de diagnose heb ik me eindelijk een goed beeld van mijn handicap kunnen vormen. Ik wist sinds 1990 alleen maar dat ik een sociale handicap heb omdat ik moeilijk contact maak met anderen, maar meer wist ik ook niet. Voor die tijd heb ik mezelf ook nooit als anders dan anderen beschouwd, aangezien niemand me toen ooit verteld heeft dat ik dat was.
Indien je toevallig mocht willen weten wat mijn ervaringen met het syndroom van Asperger zijn, dan mag je me altijd een mailtje sturen.
Met vriendelijke groeten,
Arno van Asseldonk
20 jaar geleden
Antwoorden