Platina

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 3e klas vwo | 543 woorden
  • 24 januari 2005
  • 36 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
36 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Een studie en baan vol mogelijkheden!

Als je voor een studie of baan in het onderwijs kiest, dan kies je voor zingeving, ontwikkelkansen en afwisseling. Want iedere dag is anders, je leert altijd wat nieuws en gaat goed verdienen. Ontdek of het onderwijs iets voor jou is!

Meer informatie!

PLATINA

Inleiding

Ik moest voor scheikunde een P.O. maken over een element. Ik heb voor platina gekozen omdat ik vorige keer zuurstof had, een gas, en platina is een metaal dus dat is ook wel weer leuk. Ook heb ik platina gekozen omdat je er wel eens over hoort, maar eigenlijk weet ik niet wat het precies is. Ik weet wel dat het heel kostbaar is, en dat lijkt me wel interessant. Na deze P.O. weet ik hopelijk meer over platina. De informatie haal ik van internet.

Eigenschappen van Platina

Symbool: Pt
Atoomnummer: 78
Smeltpunt: 1772 °C
Kookpunt: 3800 °C
Dichtheid: 21,4 g.cm-3 bij 20°C
Kristalstructuur: Kubisch *Aggregatietoestand: Vast

(De aggregatietoestand van een stof is de staat waarin een stof zich bevindt. Dit kan Bose-Einstein condensaat, vast, vloeibaar, gasvormig of plasma zijn.)

Het zachte edelmetaal Platina is een zilverwit en glanzend element, dat goed pletbaar, rekbaar en smeedbaar is. Omdat het een edelmetaal is, net als goud en zilver, blijft het altijd even mooi. Dit komt doordat platina bij kamertemperatuur door geen enkel zuur wordt aangetast. Het is nog kostbaarder dan goud. Zoals je hierboven ziet ligt zowel het smeltpunt als het kookpunt erg hoog. In 1735 werd er voor het eerst geschreven over Platina door de Peruaan Antonio de Ulloa, hij wordt daarom als de ontdekker van Platina gezien. De naam is afgeleid van het Spaanse word Plata, dat letterlijk zilver (geld/rijkdom) betekent. Deze naam is bedacht door de goudzoekers. Platina is de verkleiningvorm van Plata.

Het voorkomen in de natuur

0,0000005% (=5.10-7 %) van de aardkorst bestaat uit platina. (Tot 16 km diepte.) Platina is het 74ste element in de rangorde van voorkomen. Het komt voor als metaal (gedegen) en vaak gelegeerd met andere platinametalen en in mineralen. De belangrijkste wingebieden van Platina zijn in Zuid Afrika, Rusland, Canada, de VS en Colombia.

Toepassingsmogelijkheden van Platina

Hieronder staan 4 voorbeelden van toepassingsmogelijkheden van platina. Hierbij geef ik aan of het element als niet-ontleedbare stof, verbinding of legering (soort mengsel) wordt gebruikt. Ook vermeld ik kort van toepassingsmogelijkheid 1 hoe de toepassingsmogelijkheid in zijn werk gaat.

1: Medicijn tegen kanker

Voor het bestrijden van tumoren wordt de verbinding cis-diamminedichloorplatina gebruikt. Deze stof wordt dan in de bloedbaan gebracht. Als het in de cellen komt verandert Platina het DNA zo, dat de celdeling wordt geremd. Het werkt als een soort gif. Gezonde cellen kunnen zich daarna herstellen, maar zieke cellen niet, of nauwelijks. De effecten van platina op je gezondheid hangen heel erg af van het soort verbinding en van de persoon in kwestie.

2: Laboratoriumkroes Alle laboratoriummaterialen moeten aan hoge eisen voldoen. Ze moeten bijvoorbeeld onaantastbaar zijn voor zuurstoffen, en een zeer hoog smeltpunt hebben. Platina voldoet hier meestal aan. Het kan hier een niet-ontleedbare stof zijn, of een legering. Een legering is dan bijvoorbeeld met goud, of iridium, om de mechanische sterkte te verbeteren.

3: Onuitwisbare inkt Onuitwisbare inkt kan o.a. van Platina gemaakt worden. De formule is dan H2PtCl6. (verbinding)

4: Tandheelkunde (kroon) Ook het materiaal van een kroon moet aan hoge eisen voldoen. Het moet bijvoorbeeld hard zijn, niet giftig, en het mag niet veranderen bij warmte en kou. Voor kronen worden legeringen met platina gebruikt. Dit zijn natuurlijk lang niet alle toepassingsmogelijkheden van Platina. Ik heb hierboven een 4 willekeurige mogelijkheden beschreven, dus niet perse de belangrijksten.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.