Schrijfopdrachten

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 4e klas vwo | 1329 woorden
  • 7 februari 2009
  • 28 keer beoordeeld
Cijfer 5.4
28 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak

Blok 7 - Opdracht 8 – Betoog schrijven.

Is undercoverjournalistiek altijd geoorloofd?

Stel je voor, je bent een gekleurde journalist die een artikel moet schrijven over discriminatie binnen een groot bedrijf. Het plan is dat je zelf gaat solliciteren bij dat bedrijf en dan natuurlijk niet verteld dat je een journalist bent. Je wordt zelf regelmatig gediscrimineerd en je voelt je daar niet zo fijn bij.
Je kunt, omdat je zelf gediscrimineerd wordt, geen objectief verslag geven. Je voelt je betrokken bij de situatie en kiest de kant van de allochtonen. Het verslag zou daarom geen juiste uitslag kunnen geven, omdat de feiten vanaf één kant gezien worden, als de uitslag maar gunstig is.
Ten tweede is het illegaal wat de journalist doet. Hij liegt over zijn achtergronden en gaat met andere redenen in het bedrijf werken. Hij wil het bedrijf onderzoeken en liegt over het feit dat hij journalist is. Je kunt niet zo maar zoiets gaan verdoezelen, als het bedrijf er achter komt kan hij aardig door de mand vallen.
Mijn conclusie is dan ook dat het niet toegestaan is om undercoverjournalistiek toe te passen. Het is illegaal en je kunt ook op andere manieren aan je informatie komen, dan het liegen over je journalistieke achtergrond.


Blok 7 – Opdracht 15 – Betoog schrijven.

De regering zou het geweld op tv moeten aanpakken, want dit beïnvloedt vooral de jongere kijkers.
Als je ’s avonds de televisie aanzet kun je niet om het geweld heen. Op bijna elke zender is wel iets te zien met geweld. Het lijkt wel de normaalste zaak van de wereld om elkaar maar in elkaar te slaan, neer te schieten of te vermoorden.
Als klein kind weet je nog niet wat goed of slecht is. Als je naar de televisie kijkt en je ziet al dat geweld dan ga je het als vanzelf als iets goeds beschouwen. Neem als voorbeeld de James Bond films. Hij mag mensen vermoorden. De kinderen snappen niet meer dat geweld niet is toegestaan, omdat iedereen het doet.
De jongere kijkers gaan geweld als iets normaals beschouwen, iets wat hoort bij onze samenleving.
Ook kunnen de kinderen later zelf ook geweld gebruiken. Ze zien het geweld en kunnen zo later zelf ook gemakkelijk het criminele circuit in gaan, omdat je al zo veel leert door alleen maar tv te kijken.
Daarom vind ik dat als de regering het geweld in Nederland tegen wilt gaan, dat ze moeten beginnen met het geweld te verminderen dat dagelijks via de televisie je huiskamer binnen komt. Dit voorkomt een verkeerde opvatting bij de kleine kinderen.

Blok 5 – Opdracht 20 – betoog over lezen.

Je hebt in de moderne tijd geen boek of krant meer nodig.

Iedereen heeft het tegenwoordig in zijn of haar huiskamer staan. Het vierkante kastje waaruit de gehele avond geluiden op komen. De moderne mensen kan niet meer zonder dit apparaat dat een waar meubelstuk vormt. Als je dan naar boven gaat, in een aparte kamer, dan staat daar nog een machine waar je een tal van mogelijkheden op hebt, je kunt internetten, spelletjes spelen, werkstukken maken, films bekijken en zelfs hele boeken op lezen.
Waarom zou je de boeken überhaupt nog gaan kopen of lenen in de bibliotheek?
Je moet mee gaan met de tijd. In deze tijd staan vooral de twee bovengenoemde apparaten centraal, de televisie en de computer. Op de computer en televisie kun je zoveel dat je eigenlijk niets anders meer nodig hebt.
Vroeger als je kinderen zich verveelden kon u ze een boek voor lezen. Tegenwoordig hebben de kinderen daar helemaal geen behoefte meer aan. Ze kijken veel liever naar de teletubbies, pokémon, totally spys en beugelbekkie om zo maar even willekeurig wat programma’s te kiezen. Vroeger had je wel een televisie, maar die zonden maar op bepaalde tijden iets uit voor kinderen. Tegenwoordig heb je hele televisiezenders die speciaal voor kinderen gemaakt zijn. Zij zenden 24 uur per dag 7 dagen per week cartoons uit. U hoeft dus niet aan te komen met het verhaal of je ze midden op de dag wel even kan voorlezen, want de jeugd heeft wel wat beters te doen. Ze moeten ‘hun programma’ wel blijven volgen natuurlijk. Stel dat de televisie even een storing zou hebben dan heeft u altijd de computer nog, waar ze talrijke spelletjes op kunnen doen. Sommige ook heel leerzaam. In plaats dat u aanwijst in een boek wat de begrippen ‘boom’, ‘huis’ en ‘hond’ voorstellen, leren ze dat in een computerspelletje. Waarom zou u nog boeken kopen?
Velen zeggen dat boeken ook heel handig zijn voor vermaak. Maar wie gaat er nou nog een roman lezen over overspel, moorden, liefde en haat, terwijl u net zo goed de televisie aan kunt zetten en naar ‘Goede tijden, slechte tijden’ kunt kijken.
We hebben ook al een vervanger voor de goede oude bibliotheken, namelijk de videotheken. Het is precies hetzelfde alleen staan er dan video’s en dvd’s in de schappen in plaats van boeken. In de videotheek staan dus rijen boeken. Alleen, echte boeken zijn het niet. Op hun ruggen staan de titels van films; het zijn als boeken vermomde doosjes met een film erin. Het verhaal waar je normaal uren over doet en jezelf er door heen moet zwoegen, wordt je nu gewoon verteld met beelden er bij!
Verder kan het verdwijnen van boeken gunstig zijn voor het milieu. Je hoeft geen bomen meer te kappen voor het papier, want dat heb je helemaal niet nodig. Ook het maken van de krant wordt na verloop van tijd een overbodige zaak. Je hebt Internet waar je alles kunt opzoeken en op de televisie heb je het nieuws en teletekst, waar dagelijks al het op nieuws staat. En even voor de duidelijkheid, waar kijk je nou liever naar: een vieze, vaak natte, grote, onhandige krant in zwart-wit, met af en toe een (kleuren)foto. Of lekker gemakkelijk op de bank kijkend naar de prachtige beelden die over je beeldscherm heen flitsen.
Mijn conclusie is daarom ook dat de boeken totaal overbodig zijn, omdat je tegenwoordig heel veel andere middelen hebt om je mee te vermaken, om je te informeren of om je bezig te houden.


Blok 6, opdracht 21. Herschrijven van een tekst.

Malta, vol cultuur en toerisme.

Wanneer je opzoek bent naar een lekkere vakantie in de zon is Malta de perfecte optie. Ga maar na, in de zomermaanden schijnt de zon ongeveer 334 uur.
Malta is te vinden bij het zuidelijkste punt bij Sicilië, ter hoogte van Tunesië.
Er zijn veel tekens te vinden van de eeuwenoude beschavingen die zich op Malta bevonden.
Als je zin hebt in iets cultureels, dan kunt u het nationale museum in Malta Valetta bezoeken, om historische beelden te bewonderen.
Ook iets wat u zeker niet moet missen, zijn de skeletten van dieren stammend uit de prehistorie, deze kunt u vinden in het Natuurhistorisch museum.
Maar er is ook een moderne tentoonstelling, waar kunst en cultuur van deze tijd geëtaleerde zijn.
Alle beroemde kolonisten hebben hun sporen op Malta achtergelaten, Grieken, Romeinen, Byzantijnen, Arabieren, Noormannen, Spanjaarden en de Ridders van Malta die de Turken wisten te verslaan, waardoor het eiland onder het Christelijke regime bleef.
De Fransen heersten tot 1814 Malta, toen namen de Britten het gezag over. De invloeden van de Britten is nog steeds te merken door de engelse provinciesfeer.
Voorheen had Malta een machtige vlootbasis, die een grote rol speelde in de Tweede Wereldoorlog. Tegenwoordig moet Malta echter op eigen kracht rond komen. Een vooraanstaand feit mag zijn dat de toeristen er nog altijd van harte welkom zijn.
Naast prachtige steden zijn er ook tal van pittoreske baaien te vinden. Hier kunt u zwemmen of andere watersporten beoefenen. Duidelijk is het dus erg gezellig, met de pubs, typisch Italiaanse pizzeria’s en echte Maltese visrestaurants. En dan hebben we het nog niet eens over de bekende Maltese discotheek Euphoria die zich bevindt in St. Julian’s.
Om deze reden behoort Malta tot één van de meest bekende en geliefde Zuid-Europese eilanden.
Toeristen worden er graag ontvangen!

REACTIES

B.

B.

dit is sowieso het leukste dat ik gelezen heb.
dat vind je zelfook
dat weeet ikgewoon
oke


10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.