'Het meisje dat van IS won'

Beoordeling 8.2
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 5e klas havo | 1050 woorden
  • 18 oktober 2016
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 8.2
8 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij een maatschappelijke studie?

Misschien is een studie Sociologie of Antropologie dan wel iets voor jou! Bij beide opleidingen ga je aan de slag met maatschappelijke vraagstukken. Wil jij erachter komen welke bachelor het beste bij jou past? Kom naar de VU Bachelordag op zaterdag 8 februari.

Meld je aan!

Het meisje dat van IS won

1a. Geef een complete titelbeschrijving van je boek.
Auteur: Farida Khalaf en Andrea C. Hoffman
Titel: Het meisje dat van IS won
1e druk: 2016
Uitgever: HarperCollins
Plaats: Amsterdam
Jaar: 2016

1b. Verklaar de titel.
‘Het meisje dat van IS won’ verwijst naar Farida, het meisje dat letterlijk en figuurlijk van IS won. Ze is ontsnapt uit het IS kamp, maar ook ‘wint’ ze van IS door haar verhaal openbaar te maken, door stoer te blijven en door te getuigen tegen IS.

2a. Noem drie motieven die in je boek voorkomen.
1) Misbruik van vrouwen. (Vaak verkracht, vaak doorverkocht voor weinig geld.)
2) Weerstand/strijd tegen de onderdrukker. (Ze probeert zelfmoord te plegen/te ontsnappen om zich niet gewonnen te geven.)
3) Islam. (Vertrouwen is er nog steeds in Allah/vreedzame uiting.)

2b. Noem drie themabegrippen die in je boek voorkomen.
1) Ontsnapping. (Ze ontsnapt uit IS-kamp.)
2) Onderdrukking. (Ze wordt verkracht en verkocht.)
3) Geloof. (Ze gelooft dat het weer goed gaat komen.)

3a. Noem de hoofdpersonage(s). Verklaar waarom het een round character (volwaardig personage) of een flat character (type) is.
* Farida Khalaf. Zij is een volwaardig personage, omdat het verhaal om haar draait. Je leest haar gedachten, haar gevoelens en haar plannen om IS te verslaan.

3b. Noem de belangrijkste bijfiguren. Zijn het helpers of tegenstanders? Leg uit.
* Evin, het nichtje van Farida. Zij is een helper, omdat Farida weer moed in het leven krijgt doordat ze weer wordt herenigd met Evin. Samen ontsnappen ze.
* De groep meisjes waarmee Farida in het IS-containerkamp zit. Zij zijn ook helpers, omdat ze elkaar sterk houden en elkaar moed blijven inspreken.

4. Geef kort weer waar het verhaal overgaat. Gebruik in je beschrijving de hoofdpersonen, thematiek en natuurlijk het onderwerp van het verhaal.
Farida Khalaf woont in een dorpje in Noord-Irak, waar het er vredig aan toe gaat. Ze gaat naar school en is daar de beste van haar wiskundeklas, tot ergernis van de jongens. Farida heeft zelfs een studiebeurs voor wiskunde aangeboden gekregen. Op dat moment is ze achttien jaar oud. Al sinds haar vijftiende leert Farida’s vader hoe ze moet omgaan met Kalasjnikovs, voor de zekerheid. Op een gegeven moment wordt haar dorpje aangevallen door Islamitische Staat. De bewoners moeten zich verzamelen in de school. Alle mobieltjes en dergelijke moeten worden ingeleverd en de mannen en vrouwen worden van elkaar gescheiden en in bussen weggevoerd. Alle mannen worden doodgeschoten en alle vrouwen worden meegenomen. Uiteindelijk komt Farida in een groot soort huis terecht met heel veel andere meisjes en leven ze een tijdje in onzekerheid. Farida probeert te ontsnappen, maar het lukt niet en ze wordt weer meegenomen naar binnen. Farida en haar nichtje Evin worden verkocht aan twee mannen, die ze meenemen en opsluiten in een huis. Daar worden ze verkracht en dus van hun eer ontnomen. Daarna worden ze weer verkocht en raken ze elkaar kwijt. Na vele malen van verkocht worden en verkracht worden, komt Farida terecht in een containerkamp van IS en wonder boven wonder zit ze bij Evin. Met een paar andere meisjes zitten ze vast in één container en hebben ze allemaal een eigen ‘eigenaar’ die doet met ze wat hij wilt. Ze moeten ook allemaal het kamp schoonhouden en bij één van die schoonmaaksessies, vinden ze een mobieltje. Met dat mobieltje bellen ze de oom van Evin, Khalil, die hulp gaat zoeken vanuit Duitsland. Maar ze moeten wel ontsnappen uit het kamp. Een paar meisjes zijn te bang om te ontsnappen en blijven in het kamp, terwijl Farida en Evin en een paar andere ontsnappen; het lukt. Na ontzettend lang te rennen en te lopen, is iedereen uitgedroogd en uitgehongerd. Ze komen bij een soort straatje, waar ze aankloppen bij een gezin die hun te eten geeft en te drinken geeft en een slaapplek geeft. Daarna worden ze opgehaald door een vriend van oom Khalil, die ze brengt naar een opvangkamp. Hier komt Farida haar broer tegen, Serhad, hij heeft het overleefd. Ook haar moeder is weten te vluchten uit handen van IS. Uiteindelijk kan Farida naar Duitsland, waar ze nu ondergedoken is.

5. Wat is de verhouding tussen fabel en sujet (de inhoud en de vorm)? Denk aan de chronologie van het verhaal.
Het verhaal begint met een proloog van toen Farida jonger was, daarna is het verhaal chronologisch verteld.

6. Noem de belangrijkste spanningsboog.
De vraag is of Farida weet te ontsnappen uit de handen van IS.

7. Welke manipulatietechniek(en) gebruikt de auteur hoofdzakelijk?
Farida wordt constant doorverkocht en je weet als lezer niet wat er nou met haar gaat gebeuren of niet.

8. Vertoont het boek engagement met de huidige maatschappij? Verbind je boek aan een maatschappelijk thema, hoe sluit het boek aan bij kwesties in onze maatschappij?
Ja, op internet en tv zie je constant beelden over IS en hoe het er aan toe gaat in Syrië en dergelijke landen, maar toch is het ver van je af als je veilig in Nederland zit. Dit boek neemt je als het ware mee naar die situatie en hoe het als vrouw is in een kamp. Het is een heel actueel iets in de maatschappij.

9. Geef drie beoordelingswoorden bij het boek. Onderbouw je mening.
1) Interessant. Het is heel interessant om te lezen hoe het is om daar te leven en als vrouw te worden behandeld.
2) Inspirerend. Hoewel haar situatie compleet anders dan die van mij, is haar vechtlust toch wel een mooie inspiratie die ik ook kan gebruiken in het dagelijks leven. Ik laat me niet onderdrukken (als vrouw.)
3) Ontroerend. Het is heel heftig om te lezen hoe het daar aan toe gaat in het land en hoe mensen daar worden behandeld. Je kan je dat haast niet voorstellen als je woont in een veilig en stabiel land.

10. Waarom wel of waarom niet raad jij dit boek een klasgenoot aan. Gebruik hiervoor minimaal 50 woorden.
Ik raad het boek zeker aan, omdat het een heel mooi boek is met behoorlijk wat lading, maar toch luchtig is geschreven. Ik denk dat het belangrijk is dat mensen moeten weten hoe het er voor staat in een land waar constant oorlog is en hoe wij ons eigenlijk gelukkig moeten prijzen met dat wij hier als vrouw gewoon alles kunnen en wij in een stabiel land leven.

De opdracht gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

10. Waarom wel of waarom niet raad jij dit boek een klasgenoot aan. Gebruik hiervoor minimaal 50 woorden.
Ik raad het boek zeker aan, omdat het een heel mooi boek is met behoorlijk wat lading, maar toch luchtig is geschreven. Ik denk dat het belangrijk is dat mensen moeten weten hoe het er voor staat in een land waar constant oorlog is en hoe wij ons eigenlijk gelukkig moeten prijzen met dat wij hier als vrouw gewoon alles kunnen en wij in een stabiel land leven.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.