Artikel: kledingmerk Gsus sindustries

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • hbo | 990 woorden
  • 19 december 2002
  • 204 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
204 keer beoordeeld

gsus conquers the world

Hoe komt het dat gsus sindustries zo populair is? Het kledingmerk heeft niet alleen Nederland veroverd, maar nu is ook het buitenland aan de beurt. Staan andere landen daar wel op te wachten? Jazeker, het tegendraadse merk wordt tegenwoordig in meer dan 24 landen verkocht. Gsus verovert de wereld!

Het begin

Zeven jaar geleden is het allemaal begonnen voor gsus sindustries, kortweg gsus genaamd. Jan Schrijver en Angelique Berkhout, de ontwerpers van het merk, wilden af van de enorme ‘baggy-mode’ die toentertijd enorm populair was. Alle kleding werd oversized gedragen. Schrijver en Berkhout wilden kleding ontwerpen die ze zelf ook zouden dragen. De kleding moest wel anders dan anders zijn. Deze formule bleek aan te slaan bij de modewereld, die klaar was voor iets nieuws; een nieuw soort mode. Het zou dus geen standaard kledingmerk worden. De aankondiging van gsus was evenmin standaard. Schrijver en Berkhout zijn begonnen in Arnhem. Een klein winkeltje in het centrum en op zich niets bijzonders. Om reclame te maken voor de winkel en dus voor het merk, hingen ze de hele stad vol posters met de tekst: “Gsus is coming!” Ook de winkelruiten werden volledig beplakt met deze posters. De nieuwsgierigheid van de mensen werd gewekt. Vanaf het moment dat de deuren opengingen, liepen de mensen naar binnen en zijn vervolgens nooit meer weg gegaan.

Van travestiet tot pizzajongen

Gsus begon met het ontwerpen van glitterprinten op zeer strakke shirts, die zeer afwijkend waren van de baggy-mode. Deze shirts kochten de ontwerpers in bij iemand die de shirts in eerste instantie niet wilde laten zien. De verkoper vond de shirts zo lelijk, dat hij ze in een doos in een klein hoekje had neergezet. Hij verwachtte niet dat iemand zulke shirts in wilde kopen. Gsus wel. Vervolgens gingen Schrijver en Berkhout broeken ontwerpen; skate-broeken. Het aparte van deze broeken was, dat ze uit een herenkostuum werden gemaakt en een subtiel krijtstreepje hadden. Bikini’s werden ook ontworpen. Het aparte hiervan was, dat ze niet waren gemaakt om naar het strand te gaan en in te zwemmen, maar om in uit te gaan, want ze waren van roze bont gemaakt. Het merk werd in het begin vooral bekend in het uitgaanscircuit, met name bij ‘drag-queens’, oftewel travestieten. Tegenwoordig dragen niet alleen extravagante mensen de kleding. Schrijver zelf zegt hierover: “Een travestiet kan onze kleding dragen, een pizzajongen kan onze kleding dragen... Als maar niet iedere travestiet of iedere pizzajongen onze kleding draagt.” De kleding is dan misschien minder extreem geworden, nog steeds is de kleding apart en zal niet door iedereen gedragen worden.

Positief ongelukje

Het meest bekende voorbeeld van de gsus-collectie, is de broek met een sloof er aan vastgemaakt. Dit ontwerp is eigenlijk uit nood geboren. Er was een modeshow van gsus aan de gang. Op het moment dat een van de modellen met een bepaalde broek op moest, ontdekte men achter de schermen dat er een scheur in zat. Dit hebben de ontwerpers handig opgelost door een lap stof om de middel van het model te binden. Het leek net of het zo hoorde en het model liep de catwalk op. De recensenten waren laaiend enthousiast over de ‘sloofbroek’ en dus werd hij opgenomen in de collectie.

What’s in a name

Er zijn meerdere redenen voor de naam ‘gsus sindustries’. Hier zit een verhaal aan vast die net als alle andere dingen ook weer afwijkt van het ‘normale’. Om te beginnen was de letter ‘g’ een hype in de negentiger jaren. ‘Gangsta rap’ was helemaal hip, G love bracht zijn eerste plaat uit en zo zijn er nog meer voorbeelden. Gsus maakte hier gebruik van door een naam met een G te laten beginnen. De naam gsus heeft ook iets religieus, wat ook komt door hun logo: de doornenkrans, die mensen snel aan de Jezuskroon doet denken. De ontwerpers bedoelen hier echter niets vervelends mee. In eerste instantie is de naam namelijk gebaseerd op een gitaarnoot, die ook gsus heet. Dit is een valse noot, die vaak in de bluesmuziek wordt gebruikt. Omdat deze noot niet vaak wordt gespeeld in andere muziek en dus een beetje een uitzondering vormt, net zoals het merk, bedacht Schrijver deze naam. Het laatste gedeelte van de naam, ‘sindustries’, is omdat veel merken het woord ‘industries’ bevatten. En dus besloot Schrijver om het wederom anders te doen door er een ‘s’ voor te zetten. Hij vindt dat dat meer “prikkelt”.

Creatieve Nederlanders

Als je een jas, broek of shirt van gsus koopt, koop je niet alleen het kledingstuk. Het gaat om het gehele pakketje. Het gaat ook om het hele verhaal er omheen, om de mysterieuze sfeer. Dat maakt gsus zo speciaal. Hoe komt het dan dat het in zoveel landen wordt verkocht? Volgens sommigen is het iets typisch Nederlands. Nederlandse ontwerpers zijn op het moment erg gewild. Dit komt vooral door hun creativiteit. Een voorbeeld hiervan is het duo Victor en Rolf, die het helemaal hebben gemaakt in Parijs. Het kledingmerk Diesel heeft ook erg veel Nederlandse ontwerpers. Wederom om hun creativiteit. Anderen zeggen dat het succes van gsus te wijten is aan henzelf, omdat ze hun eigen gang gaan en hun eigen stijl hebben gevormd. Schrijver: “ Misschien gooien we onze meest succesvolle broek er volgend jaar wel uit. Iedereen zou ons voor gek verklaren, maar dat maakt niet uit. We doen wat wij willen.” Gsus is niet een typisch Nederlands merk. Het merk is zeer internationaal, zeggen ze zelf. Dit komt onder andere door de ontwerpers die er in de loop der jaren bij zijn gekomen. Deze ontwerpers komen vanuit de hele wereld, hoewel voornamelijk uit Nederland. Nederlanders zijn ook internationaal georiënteerd en staan open voor invloeden van buitenaf. Dit komt in de ontwerpen terug. Dat gsus zo succesvol is, is waarschijnlijk vooral te danken aan zijn eigenwijsheid. Het merk laat zich niet meeslepen door de commercie en doet dingen waar ze volledig achter staan. Gsus doet wat hij wil!

REACTIES

Z.

Z.

Leuk gedaan Kim!




Gr. Pascal (d-sing-r)

20 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.