1. Wie was Anne Frank?
Op 12 juni 1929 werd Anne Frank in Frankfurt am Main geboren. Haar officiële naam was Annelies Marie Frank. In februari of maart 1945 is ze gestorven in het concentratiekamp Bergen-Belsen.
Haar vader heette Otto Heinrich Frank. Hij was licentiehouder {=vergunninghouder} in Nederland van Opekta, een middel om jam te bereiden. Hij had een eigen bedrijf. Anne’s moeder heette Edith Frank-Höllander. Zij was huisvrouw.
Het gezin was behoorlijk rijk. Dat werd wel steeds minder tijdens het onderduiken.
Anne Frank ging eerst naar de Montessorischool en in de zomer van 1942 naar het Joods Lyceum in Amsterdam.
De hobby’s van Anne Frank waren: schrijven, stambomen zoeken van de Franse, Duitse, Spaanse, Engelse, Oostenrijkse, Russische, Noorse en Nederlandse vorstenfamilies, geschiedenis, kunstgeschiedenis {vooral schrijvers, dichters en schilders} en als laatste de mythologie van Griekenland en Rome. Verder hield Anne van filmsterren en familiefoto’s
Anne’s wens was om later schrijfster of journaliste te worden.
2. Wat is het boek Het Achterhuis? De genre is een dagboek. Anne schreef in haar dagboek van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944. Het dagboek beschrijft de periode tijdens het onderduiken. {12 juni tot en met 1 augustus 1944} Ze schreef het dagboek niet speciaal voor iemand. Ze schreef het voor haarzelf. Het dagboek is populair geworden want in 1957 werd de Anne Frank Stichting opgericht met als doel de idealen uit te dragen waarvan zij heeft getuigd. Verder kun je het Achterhuis bezoeken wat ook vaak gedaan wordt. Het Achterhuis is uitgegeven door Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie in Amsterdam. De uitgeverij is Bert Bakker. Ik heb de vierentwintigste druk gelezen.
3. Wat is het Achterhuis? Op de Prinsengracht 263 in Amsterdam kun je het Achterhuis vinden. Het Achterhuis is boven het bedrijf van Otto Frank. Anne dook daar met haar medebewoners tijdens de Tweede Wereldoorlog onder.
Het plaatje hierboven is één van de kamers boven het kantoorgebouw op de Prinsengracht. Anne Frank schreef in haar dagboek op 1 oktober 1942: “We zijn zo stil als jonge muisjes. Wie zou drie maanden geleden ooit hebben verwacht dat de temperamentvolle Anne uren stil zou moeten zitten en dat het nog zou lukken ook.”
Anne dook samen in de Tweede Wereldoorlog onder met haar medebewoners. Dat was dus de functie van het Achterhuis tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tegenwoordig wordt het Achterhuis gebruikt voor bezoek.
4. Welke personen komen in het boek voor?
Er leefden acht personen in het Achterhuis. De namen van deze personen zijn:
1. Otto Frank
2. Edith Frank
3. Margot Frank
4. Anne Frank
5. Hermann van Daan, echte naam: Hermann van Pels
6. Auguste van Daan, echte naam: Auguste van Pels-Röttgen
7. Peter van Daan, echte naam: Peter van Pels
8. Albert Dussel, echte naam: Fritz Pfeffer
Otto had een eigen bedrijf.
Edith was huisvrouw.
Anne, Margot en Peter gingen naar school.
Meneer van Daan werkte bij Otto Frank in het bedrijf.
Mevrouw van Daan was huisvrouw
Meneer Dussel was tandarts.
Otto Frank heeft als enige van de acht bewoners de oorlog overleeft. Na de bevrijding van Auschwitz door Russische troepen ging hij met een schip via Odessa naar Marseille. Op 3 juni kwam hij in Amsterdam aan. Hij woonde daar tot 1953. Toen is hij verhuisd naar Zwitserland, naar Basel, waar zijn zuster met haar familie en zijn broer woonde. Hij trouwde met Elfriede Geiringer, geboren Markovits, uit Wenen, die net als hij Auschwitz overleefde, en haar man en zoon in Mauthausen verloren had. Otto Frank heeft toen aan het dagboek van zijn dochter Anne gewerkt. Hij is gestorven op 19 augustus 1980. Edith Frank is op 6 januari 1945 gestorven in het vrouwenkamp Auschwitz-Birkenau van honger en uitputting. Margot Frank is eind februari of begin maart gestorven aan tyfusepidemie in het concentratiekamp Bergen-Belsen. Anne Frank is net als haar zus Margot eind februari of begin maart gestorven aan tyfusepidemie in het concentratiekamp Bergen-Belsen. Meneer van Daan is volgens het Nederlandse Rode Kruis nog op de dag van aankomst, 6 september 1944, in Auschwitz vergast. Volgens Otto Frank werd hij echter pas enkele weken later, dus in oktober of november 1944, kort voordat de vergassingen gestaakt werden, gedood. Mevrouw van Daan kwam via Auschwitz, Bergen-Belsen en Buchenwald op 9 april 1945 in Theresienstadt terecht. Van daar werd ze gedeporteerd. Ze is omgekomen, maar haar sterfdatum is onbekend. Peter van Daan werd op 16 januari 1945 met een evacueringsmars van Auschwitz naar Mauthausen {Oostenrijk} overgebracht, waar hij op 5 mei 1945, slechts 3 dagen voor de bevrijding stierf. Meneer Dussel is op 20 december 1944 gestorven in het concentratiekamp Neuengamme, waar hij, na het concentratiekamp Buchenwald of Sachsenhausen, was beland.
Miep Gies, Bep Voskuijl {echte naam: Elisabeth Voskuijl} en Johannes Kleiman waren drie helpers van de onderduikers. In de oorlog waren ze vaak ziek. Miep en Bep zijn niet opgepakt. Johannes Kleiman werd wel opgepakt maar hij werd op 18 september 1944 vanwege zijn slechte gezondheid vrijgelaten. Hij overleed in 1959 in Amsterdam. De drie helpers werkten alledrie overdag in het grote voorkantoor. Ze kochten voedsel, brachten boeken en ze vertelden de onderduikers over de buitenwereld.
REACTIES
1 seconde geleden
T.
T.
ik moet weten op welke dag anne frank in het achtehuis werd geplaatst weten jullie dat
13 jaar geleden
Antwoorden