1. Voetbal geschiedenis
Al rond ongeveer 1100 v. Chr werd er in Japan al een soort van voetbal gespeeld. De Grieken en de Romeinen noemden het epsikyros. Aan het eind van de middeleeuwen ontdekten ze het spel ook en ze noemden het savate. In 1555 werd het ook in Italië gespeeld, door de elite en het leek meer op een veldslag dan op het voetbal van nu, het heette toen al calcio en zo noemen ze het daar nu nog. In Engeland was de voetbal juist een echt volksspel, het aantal spelers varieerde van 30 tot enkele honderden, zo kwam het voor dat het ene dorp tegen het andere dorp speelde. In Schotland speelden de gehuwde tegen de vrijgezellen ook daar was het een ruig spel en vielen er vaak gewonden. Als bal werd er soms het hoofd van een eerder verslagen vijand gebruikt. Omdat het de burgers afhield van het boogschieten, wat belangrijk was voor het oorlog voeren verbood de Engelse koning het 1349. In 1369 werd het in Frankrijk om dezelfde reden ook verboden. In de 19e eeuw werd het voetbal in Engeland al wat beschaafder er ontstonden kleine voetbalverenigingen van schooljongens die later voor de oprichting van de Football Association (1863). In hetzelfde jaar kwamen ook de eerste spelregels tot stand. Sommige grondvormen zijn nog gehandhaafd maar er zijn in de loop der tijd vele wijzigingen aangebracht. De eerste voetbal club in Nederland was Haarlemse Football Club opgericht in 1879. In 1889 werd de Nederlandse Voetbal Bond opgericht (nu KNVB). Tot ongeveer 1914 werd er vooral door de elite gevoetbald. De mobilisering heeft toegedragen aan de populariteit.
2. Voetbal spelregels
Het spel wordt gespeeld op een voetbalveld, dit veld moet voldoen aan speciale afmetingen; en rechthoek van minimaal 45x90 m en maximaal 90 x 120 m, in Nederland is dat iets anders daar is het minimaal 64 x 100 en maximaal 75 x 110. Er zijn 2 doelen die zich bevinden in het midden van de korte zijdes. Er spelen twee teams van elf spelers (elftallen) tegen elkaar. De teams spelen met een leren bal en ook die moet speciale afmetingen hebben, namelijk een omtrek van 68 tot 71 cm en een gewicht tussen de 396 en 453 gram. Ze spelen 2 x 45 minuten met tussen door een pauze van ongeveer 15 minuten. Het gaat erom dat ze de bal in het doel van de tegenstander krijgen en dat alleen met het gebruik van de voet. Een doelpunt wordt gemaakt als de bal in zijn geheel over het doelvlak is gegaan. De spelregels worden gehandhaafd door een meelopende scheidsrechter en twee grensrechters. Opzettelijke overtredingen worden gestraft met een directe, zonder nog een keer te worden aangeraakt een doelpunt maken, of een indirecte strafschop. De spelers van het gestrafte elftal moet tijdens de strafschop minstens 9,15 m van de bal weg staan. Erg belangrijk in het voetbal is de buitenspelregel, ik zou proberen uitteleggen wat het betekent; wanneer de bal word gespeeld in de richting van de achterlijn en er bevind zich tussen de bal en de doellijn nog een speler van de aanvallende partij en tussen deze speler en de doellijn bevinden zich minder dan twee spelers van de verdedigende partij, dan is er sprake van buitenspel. Maar er zijn ook een paar situaties wanneer de buitenspelregel niet geld; als zich tussen de speler en de doellijn behalve de doelverdediger (keeper) nog een of meer spelers van de tegenpartij bevinden, als de bal door een speler van de tegenpartij in de richting van de eigen doellijn wordt gespeeld, als alle veldspelers zich op een speelhelft bevinden en de bal over de middenlijn in de lege speelhelft wordt getrapt en bij het in-het-spel-brengen van de bal_(doeltrap, inworp, hoekschop). Overtreding van de buitenspelregel wordt direct gestraft met een vrije trap. Op het moment dat de bal door een speler over de eigen achterlijn wordt gespeeld, heeft de tegenpartij recht op een hoekschop, ook wel corner genoemd, wanneer de bal over de zijlijn wordt gespeeld neemt de tegenpartij een inworp met de hand.
3. Voetbal interview
Om goed in te spelen op voetbal en het voetbalgevoel heb ik Jan ter Avest, een groot voetbal fanaat geïnterviewd. En voetbal fanaat is hij zeker want ik kan me nog veel momenten herinneren dat hij en zijn zoon (inderdaad mijn broer) volop aan het genieten waren van een voetbal wedstrijd, er mocht dan niets gevraagd of gezegd worden. Iets wat wel bij echte voetbal fanaten hoort. Daarom heb ik hem een aantal vragen voorgelegd.
De gezelligheid, het omgaan met de bal en het feit dat het een echte teamsport is vind ik zo leuk aan voetbal. Op televisie vind ik de spanning en vooral het analyseren van het spel erg leuk
Heb jezelf gevoetbald? Ja zeker,ik heb van mijn 10e tot en met mijn 28e gevoetbald, in het 1e elftal in de 3e klasse van de KNVB dat zou nu de 2e klasse zijn. Daarna nog enkele jaren zaalvoetbal tot 1987. Waarom ik toen stopte? Ik liet andere dingen voorgaan? Maar dat vind ik achteraf wel jammer, ik had graag nog gevoetbald. Ik heb ook 3 jaar de C-junioren (12-13 jaar) van Spotr Vereniging Ittersum getraind.
Wat was hier leuk of niet leuk aan? Het was alleen maar leuk. Het is fantastisch om die jochies te leren wat jij al kan, vooral het trainen op techniek was erg leuk.
Wat is je favoriete ploeg van het betaald voetbal? En waarom? Feyenoord; in 1963 keek ik voetbal op tv en toen zag ik Feyenoord spelen in de halve finale van de Europacup1, dat vond ik toch wel heel boeiend en interessant. Vanaf dat moment ben ik altijd voor Feyenoord geweest.
Wat is voor jou het mooiste voetbal moment? Het doelpunt van Wim van Hanegem (Feyenoord) in de halve finale van de Europacup1 in 1970 tegen AC- Milan waardoor ze door gingen naar de finale.
Wat is volgens jou de beste voetballer van Nederland ooit? Johan Cruyf, om zijn spelinzicht en snelheid.
De beste voetballer van de wereld vind ik Diego Maradona van Argentinië vanwege zijn techniek en spelinzicht.
De opdracht gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
1 seconde geleden