Inleiding
Weerwolven, waarschijnlijk ken je ze wel.
Vroeger was er veel bijgeloof. Ze geloofden bijvoorbeeld in vampiers en spoken. Dat komt omdat de mensen bang zijn voor het onbekende. En daardoor gaan fantaseren wat het allemaal niet zou kunnen zijn dat in de nacht rondspookt. Ze waren heel erg bang voor hun eigen fantasie. Daarom dachten ze meteen dat Jan een vampier was als hij wat grotere hoektanden had. Hetzelfde hadden ze met weerwolven. Als Sjaak een raar harig plekje had, op de brandstapel ermee.
In Zeelst had een zekere jongeman al een tijdje verkering met een welgeschapen boerendochter en hij was ook van plan om met
haar te trouwen. Op een zondag bracht hij haar na een uitstapje naar huis. Onderweg zij hij tegen het meisje dat hij moest
plassen, en dat ze langzaam moest verder wandelen, dan haalde hij haar wel weer in. Als ze in de tussentijd soms een hond of ander dier zou tegenkomen dan moest ze maar even haar zakdoek naar het beest gooien. Het beest zou dan wel schrikken.
Zoals afgesproken gooide het meisje een zakdoek toen ze een hond zag. Als een pijl uit een boog griste de hond de zakdoek
en stoof ermee het bos in. Snel had de jongeman zijn meisje weer ingehaald. Het duurde niet lang of de jongelui waren in het huis waar de ouders van het meisje woonden. Ze zaten goed en wel op een stoel tegenover elkaar toen het meisje ineens een
stel rafels en flarden van haar zakdoek tussen de tanden van haar vriend ontdekte. Zij en haar ouders lieten het er niet bij
zitten en het hele doen en laten van de jongeman werd door de familie tot op het laatste draadje uitgeplozen. De trouwerij
werd tenslotte afgeblazen.
De volgende vragen worden in dit werkstuk behandeld:
• Wat is de weerwolf?
• Hoe kom je van een weerwolf af?
• Wat betekent weerwolf eigenlijk?
• De geschiedenis van de weerwolf
• Waardoor word je een weerwolf?
• Hoe zouden we nu over weerwolven denken?
• Waarom vindt de transformatie plaats?
• De weerwolf in horrorfilms
Hoofdstuk 1 Weerwolf
Wat is de weerwolf?
Een weerwolf is een Europees mythisch dier die in het dagelijks leven een mens is en bij volle maan een wolf wordt. Die verscheurd alle mensen die hij op zijn pad tegenkomt. Weerwolven hebben bovenmenselijke krachten en sterk ontwikkelde zintuigen. Sommige weerwolven kunnen veranderen wanneer ze willen, terwijl de anderen alleen bij volle maan veranderen omdat ze gebeten zijn door een andere weerwolf. Als een weerwolf tijdens zijn wolvengedaante gewond raakt, is dat ook te zie als hij in een menselijke staat is. Het geloof in de weerwolf is over de hele wereld verspreid. Al s iemand geloofd dat hij een weewolf is, dan heeft hij een geestelijke ziekte genaamd lycantropie. Die wordt meestal veroorzaakt dor heel veel angst of heel veel woede. Hij denkt dan dat hij in en wolf of een ander dier verandert.
Hoe kom je van een weerwolf af
Eerst moet je weten wie de weerwolf is. Dat doe je door honden en wolven te zoeken en die allemaal op een bepaalde plek te raken, bijvoorbeeld boven het oog. Als je die volgende dag iemand met een pleister of verband rondloopt, dan is hij of zij de weerwolf. Er wordt gezegd dat als je eenmaal een weerwolf bent, je altijd een weerwolf blijft. De enige manier om een weerwolf te doden, is door hem met een zilveren kogel dood te schieten. Soms wordt er gezegd dat je een weerwolf ook kunt doden dor een hooivork tussen zijn ogen te steken. Als je een weerwolf hebt gedood, moet je zijn kop eraf hakken, het lijf verbranden en de as uitstrooien.
Als je een weerwolf niet wilt doden maar hem op afstand houden, moet je stukjes wolfsnagel voor de deur hangen. Dat houdt hem op afstand.
Er zijn vele verhalen over weerwolven. Zo is er een oud Grieks verhaal over een berg waarop mensen werden geofferd. Iedereen die daarnaar keek veranderde in een weerwolf. Pas als diegene mensenvlees at, werd hij weer een mens.
Een ander verhaal ging over Peter Stubb. Hij had een magische riem waarmee hij zichzelf in een bloeddorstige wolf met fonkelende ogen kon veranderen. Hij vermoordde mensen maar werd gevangen genomen door honden. Door het bijten van die honden werd hij weer mens en kon ontsnappen. Peter werd toch opgepakt omdat bekend werd dat hij een weerwolf was. Hij werd gevangen genomen en onthoofd. Daarna werd het ritueel afgemaakt met een crematie en de as werd verspreid. De vloek was opgeheven.
Er kwam een grommend geluid over zijn lippen en zijn ogen waren bloeddoorlopen. Je hoorde de naden van zijn spijkerbroek kraken, waarna zijn broek uit elkaar zou scheuren en zijn harige lijf naar buiten zal puilen. Langzaam aan kregen zijn tanden scherpe punten, evenals zijn oren. Een paar minuten later was er niks meer over van de ondeugende jongen, maar raasde het afgrijselijke beest grommend richting het donkere bos…
Al deze verhalen zijn natuurlijk verzonnen. Een mens kan niet in een dier veranderen. Toch zijn er mensen die daar wel in geloven. Wel raar dat mensen eerst zelf enge verhalen gaan verzinnen en daar zelf in gaan geloven.
Het idee van de weerwolf is waarschijnlijk ontstaan in de prehistorie. Toen hadden de mensen huiden aan, ook de huid van een wolf. De prehistorische jagers dachten dat ze door het aantrekken van de huiden dezelfde krachten zouden krijgen als het angstaanjagende dier.
Ook het idee dat mensen kunnen veranderen in weerwolven bij volle maan, komt uit de prehistorie. De mensen gingen toen wilde, wolfachtige honden temmen om ze te gebruiken bij de jacht. Ze zagen dat de wolven gingen janken naar de volle maan. Zo ontstonden er weer nieuwe verhalen.
Nog een verklaring is een enge ziekte die mensen konden hebben, lycantropie. Iemand die deze ziekte heeft, denkt dat hij zichzelf in een wolf kan veranderen. Als de ziekte heel ernstig is bij iemand, dan kan hij zelfs rauw vlees met zijn tanden aan stukken scheuren en janken en krijsen naar de volle maan. Hij kan zelfs de keel van mensen doorscheuren.
In onze tijd is er nog een verklaring voor het idee van de weerwolf. Van weerwolven wordt gezegd dat ze schuim op de mond hebben en dat als ze iemand bijten, diegene ook in een weerwolf verandert. Wij noemen dit nu hondsdolheid. Een hondsdolle wolf heeft ook schuim op de mond en het is ook zo dat als een ander dier er door gebeten wordt, het dezelfde dingen gaat doen als de hondsdolle wolf. Het kan zo zijn dat vroeger, toen er nog niet veel dokters waren, een mens die door een hondsdolle wolf was gebeten, zich ook ging gedragen als een wolf.
Wat betekent Weerwolf eigenlijk?
De naam Weerwolf komt van het Germaanse wer dat \'mens\' betekent, in combinatie met wolf word dat dus; menswolf. Het is dus eigenlijk verbastert naar Weerwolf omdat dat beter klonk in de volksmond dan Werwolf.
H2: geschiedenis
In de 16e eeuw in Frankrijk was er een \'besmetting\' door weerwolven, vanwege het grote aantal rechtszaken over personen die ervan verdacht werden een weerwolf te zijn. In sommige gevallen, zoals dat van de familie Gandillon in de Jura, werd bewijs geleverd van moord en kannibalisme, maar niet van associatie met wolven. In andere gevallen, zoals dat van Gilles Garnier in Drôle in 1573, was er bewijs voor het bestaan van een wolf zonder dat die in verband kon worden gebracht met de beschuldigde. Een onverklaarbaar fenomeen bij al deze rechtszaken was de bereidheid van de beschuldigden om niet alleen te bekennen, maar ook om details te geven over de metamorfose zelf. In 1603, op het hoogtepunt van deze \'besmetting\' werd in het geval van Jean Grenier te Bordeaux geoordeeld dat de ‘besmetting’ niets meer was dan een waanvoorstelling.
In Pruisen, Lijfland en Litouwen richtten volgens de bisschoppen Claus Magnus en Majolus - weerwolven tijdens de 16de eeuw veel meer leed aan dan gewone, natuurlijke wolven.
In Engeland, waar aan het begin van de 17de eeuw onder de regering van Jacobus I was de wolf al lang uitgestorven. Daardoor kon de monarch zelf met beslistheid verklaren dat een weerwolf iemand was die leed aan een waandenkbeeld, kleinere wezens zoals katten, wezels en hazen kwamen daarentegen wel in aanmerking als dieren waarin de heks of tovenaar zichzelf kon veranderen.
Mensen komen natuurlijk niet zomaar op dit soort fabeldieren. De weerwolf is afkomstig van bepaalde aandoeningen. Als eerste heeft dit hersenspinsel te maken met een erfelijke ziekte waarbij je haargroei krijg over het hele lichaam. Dit heeft dus ook als bijnaam ‘Het Weerwolfsyndroom’.
Daarnaast heeft de bekende ziekte rabiës oftewel hondsdolheid een oorzaak. In een verder stadium hiervan zul je aanvallen van razernij krijgen, en bovendien wordt deze ziekte veroorzaakt door de beet van een hondsdol dier, en dit kunnen honden en wolven zijn.
De laatste mogelijke verklaring is de psychische aandoening Klinische lycantropie. Dit is een psychische aandoening waarbij iemand lijdt aan de waan dat hij in een dier verandert, zich voelt als een dier of zich als een dier gedraagt.
H.3: Volksgeloof
Vroeger keken de mensen anders op weerwolven.
Nu kennen we ze van sprookjes en verhalen, maar vroeger waren de mensen er bang voor en dachten ze dat ze echt bestonden.
Waardoor word je een weerwolf?
Het volk geloofde dat er mensen waren die ’s nachts in een wolf veranderden.
Deze mensen noemden ze weerwolven.
De mensen geloofde dat iedereen een weerwolf kon worden door een van de volgende dingen te doen:
• Door jezelf in te smeren met een mengsel van het vet van een kat en anijszaad.
• Door het dragen van een riem van wolvenhuid.
• Door van een schaap te eten dat door een wolf gedood is.
• Door het drinken uit een pootafdruk van een wolf.
Als je eenmaal een weerwolf bent blijf je altijd een weerwolf.
De transformatie.
De transformatie kent verschillende manieren. Soms is de verandering tijdelijk, soms voorgoed, soms gebeurt het zomaar ineens. Als de transformatie gewild is, dan denken ze dat er magie en tovenaarij gebruikt wordt. Ongewilde transformatie in een weerwolf gebeurt meestal door een vloek of een magische bezwering of als je iets verkeerds hebt gedaan.
Wat zouden we nu denken?
Waarschijnlijk kwam het dat mensen dachten dat er weerwolven bestaan doordat er bepaalde ziektes waren.
Zo was er een ziekte die overal haar liet groeien, dus ook op het gezicht.
En ook was er toen al hondsdolheid, dat kun voor erge woede aanvallen en schuim uit de mond zorgen.
Een wat moderner, maar toch realistisch volksverhaal zoals ze ongeveer vroeger waren.
In Melveren, een gehucht van Sint-Truiden, woonde een zekere X. Op zekere dag ging X met zijn vriendin naar de kermis in Kortenbos. Deze man had echter een pact gesloten met de duivel, wat betekende dat hij regelmatig enkele uren als weerwolf moest rondlopen. Omdat X op de kermis plots voelde dat dat moment was aangebroken, zei hij tegen zijn vriendin: \"Als je een hond zou tegenkomen, gooi dan deze zakdoek naar zijn muil. Op die manier zal het beest je geen kwaad doen.\" Omdat een weerwolf geen kruis kan oversteken, moet hij de draadjes van de zakdoek één voor één uitrafelen vooraleer hij verder kan. Het meisje antwoordde: \"Neen, blijf maar bij mij!\", waarop haar vriend: \"Neen, ik moet dringend even een boodschap doen.\" Toen X weg was, kwam er een lelijke zwarte hond naar het meisje toe. Ze deed onmiddellijk wat haar vriend had gezegd, waarop de hond de zakdoek in stukken scheurde. Een kwartier later kwam X terug. Zijn vriendin vertelde hem dat ze doodsangsten had uitgestaan terwijl hij weg was. Wat verderop ging het tweetal iets drinken in een café. Het meisje bekeek haar vriend eens goed, en riep geschokt: \"Jij smeerlap, je bent het zelf geweest, want de vezels van de zakdoek hangen nog tussen je tanden!\" X zei dat ze het zich maar inbeeldde, maar het meisje wilde hem toch nooit meer zien.
Hoofdstuk 4 weerwolven in films
Horror
In vele horrorfilms, boeken en andere fictie, is de weerwolf verschenen. Maar ook in videospelletjes is dit wezen erg populair. Onder invloed van de film en de recente weerwolf verhalen zijn er heel wat ideeën gelanceerd die niet stroken met het klassieke volksgeloof.
De overgang van mens naar wolf kan plaatsvinden op vaste tijden (veelal bij volle maan en dan een paar uren of dagen duren) maar in sommige gevallen ook bij het optreden van hevige emoties, met name woede of lust, of door bewuste magie van de weerwolf zelf of van een tovenaar die van iemand een weerwolf maakt door een vloek. De weerwolf staat zo voor het dierlijke in de mens en dat maakt hem zo aantrekkelijk als onderwerp.
Weerwolf in film en andere media
Onder invloed van de film en de recente weerwolfverhalen zijn er heel wat ideeën gelanceerd die niet stroken met het klassieke volksgeloof. Vooral de film The Wolf Man uit 1941 heeft hier sterk aan bijgedragen.
Zo vindt de overgang van mens naar wolf in veel boeken en films plaats op vaste tijden, (veelal bij volle maan en dan een paar uren of dagen duren) maar in sommige gevallen ook bij het optreden van hevige emoties, met name woede of lust, of door bewuste magie van de weerwolf zelf of van een tovenaar die van iemand een weerwolf maakt door een vloek. De weerwolf staat zo voor het dierlijke in de mens en dat maakt hem zo aantrekkelijk als onderwerp. In oorspronkelijke verhalen kon een weerwolf elke nacht veranderen, echter bij volle maan waren de krachten soms sterker.
Weerwolven kunnen, alweer volgens de \"film\", niet tegen zilver: dit verzengt ze als ze ermee in contact komen en slechts met een zilveren kogel kan de weerwolf worden gedood. Mensen die door weerwolven worden gebeten en niet gedood worden, veranderen zelf soms in weerwolven.
Weerwolven hebben in de films ook lang niet altijd een compleet dierlijk uiterlijk. Zo zijn er films waarin ze er meer uitzien als humanoïde wolven.
http://www.youtube.com/watch?v=RmNtbHJYeks
Dit is een voorbeeld van een weerwolf uit een film.
Conclusie
De weerwolf is een mens die in een wolf kan veranderen tijdens bepaalde omstandigheden, weerwolf is dan ook afgeleid van het Germaanse “wer” wat man betekend en wolf betekend natuurlijk gewoon wolf.
Je komt van een weerwolf af door hem dood te schieten met een zilveren kogel of met een hooivork tussen zijn ogen te steken, en als hij dood is moet je zijn hoofd eraf hakken, zijn hele lichaam verbranden en zijn as uitstrooien.
De weerwolf komt oorspronkelijk uit de oud-Germaanse cultuur, maar ook andere culturen gingen het weerwolfgeloof overnemen.
Je kunt een weerwolf worden door:
• Door jezelf in te smeren met een mengsel van het vet van een kat en anijszaad.
• Door het dragen van een riem van wolvenhuid.
• Door van een schaap te eten dat door een wolf gedood is.
• Door het drinken uit een pootafdruk van een wolf.
We zouden nu over een weerwolf denken dat ze hondsdol zijn of een zeldzame ziekte hebben waardoor overal op het lichaam haar groeit.
De transformatie naar een weerwolf kan om verschillende redenen plaatsvinden;
Als de transformatie gewild is, dan denken ze dat er magie en tovenarij gebruikt wordt. Ongewilde transformatie in een weerwolf gebeurt meestal door een vloek of een magische bezwering of als je iets verkeerds hebt gedaan.
In de film wordt er anders gekeken op de weerwolf, de weerwolf in bijvoorbeeld minder menselijk als de mensen vroeger dachten.
Eigenlijk geeft de film van nu geen goed beeld over het volksgeloof van vroeger.
Weerwolven
7
ADVERTENTIE
REACTIES
1 seconde geleden
K.
K.
Goed Verslag allemaal 5 punten geven!!
14 jaar geleden
AntwoordenK.
K.
Goedzo en vooral het deel van Lars en Alex is goed!
14 jaar geleden
AntwoordenT.
T.
hoe je een weerwolf kan doden is beetje vaag oudere verhalen zeggen dat het helers zijn en ook soorten zijn die in de natuur leven rituelen uitvoeren
8 jaar geleden
AntwoordenK.
K.
nep!!!!!! je kan alleen een weerwolf worden door er door een gebeten te worden! ik kan het weten want ik ben een alpha-weerwolf de minst voorkomende soort
7 jaar geleden
AntwoordenN.
N.
7 jaar geleden
A.
A.
Waar eu un de weerwolven
6 jaar geleden
Antwoorden