Ontstaan van steden

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • Klas onbekend | 374 woorden
  • 19 oktober 2002
  • 333 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
333 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak

Het ontstaan van steden:
Ongeveer rond de 3000 jaar voor Christus ontstonden de eerste steden. Waarschijnlijk rondom forten. De forten waren ter bescherming van mensen die rondom het fort dingen verbouwden.
Er kwamen overschotten in de landbouw dus hoefde niet meer iedereen op het platteland te werken. Zo konden ze andere beroepen gaan uitoefenen. Ze werden bijvoorbeeld handwerkslieden en ruilden hun producten voor voedsel. De eerste steden waren dus bedoeld als ruilhandelcentra.
De beste plaats voor een vestiging was in de buurt van water. Bijvoorbeeld bij een rivier of een bron. Zo ontstonden de oudste steden onder andere aan de Indus in India of aan de Nijl in Egypte. De Egyptenaren hadden een hele indrukwekkende beschaving. Behalve steden om in te wonen bouwden ze steden voor hun doden omdat ze geloofden in een dodenrijk.
Rond 200 voor Christus werden de steden steeds meer georganiseerd. Er werden bijvoorbeeld paleizen en tempels gebouwd en er kwam afvalverwerking, wateraanvoer, politie en regering. Ook moest men belasting gaan betalen en er kwamen wetten. De eerste wetten waren de wetten van Hammurabi.
Om zo’n stad te beschermen weren er muren om de stad geplaatst.
Langzamerhand werden overal ter wereld wel steden gebouwd en overal was het wel anders.
Een stad bestond uit verschillende gebouwen. Mooie huizen voor de rijken en kleine armoedige huizen en flats voor de arme mensen.
Er werden ook verschillende bouwstijlen gebruikt. Tijdens de tijd van het Romeinse Rijk hebben de Romeinen heel veel gebouwd. Daarvan zijn er nu nog steeds resten te zien, zoals bijvoorbeeld aquaducten, triomfbogen, wegen, arena’s enz.
In Cordoba werd veel gebruik gemaakt van de Moorse stijl, in Parijs ontstond de gotische stijl, en in Florence zijn er zie je gebouwen die gebouwd zijn tijdens de Renaissance.
Toen in de 19e eeuw de industriële revolutie kwam verhuisden veel mensen naar de stad. Maar de stad viel tegen. Steden hadden te maken met armoede, vervuiling, criminaliteit en kinderarbeid. Aan het einde van de 19e eeuw kwam er verandering. Er kwam riolering, er werden ziekenhuizen gebouwd en er kwamen scholen.
In de 20e eeuw werden nieuwe bouwtechnieken gebruikt. Oude gebouwen werden vervangen door nieuwe grote gebouwen, of gerestaureerd. Maar dit zal sommige dingen nooit oplossen. Dingen als criminaliteit en overbevolking blijven een probleem.

REACTIES

S.

S.

Zet antwoord op welke steden zijn ontstaan in Nederland en Waneer

8 jaar geleden

.

.

dankjewel ik heb hier echt veel aan gehad

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.