Hoe goed is jouw kennis over wachtwoorden? šŸ”
Test jezelf met deze quiz!

Doe de quiz!

Karel de Grote

Beoordeling 4.8
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 3e klas vwo | 557 woorden
  • 19 juni 2004
  • 68 keer beoordeeld
Cijfer 4.8
68 keer beoordeeld

Persoon
Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Welke studie past bij jou? Doe de studiekeuzetest!

Twijfel je over je studiekeuze? Ontdek in drie minuten welke bacheloropleiding aan de Universiteit Twente het beste bij jouw persoonlijkheid past met de gratis studiekeuzetest.

Start de test

Koning Pipijn regeerde van 715 tot en met 768 over het koningrijk van de franken. Toen hij dood ging in 768 werd het rijk verdeeld over zijn twee zoons karel en karloman. Karloman kreeg het mooiste stuk land; Frankrijk wat toen Galliƫ heette. Karel de Grote kreeg West-Galliƫ, dat is Nederland, Belgiƫ en het westen van Duitsland. In deze gebieden werd bij de grens voortdurend gevochten. Daarover kregen de 2 broers ruzie Maar in 771 stierf Karloman al en Karel sloot alle erfgenamen op in een klooster en kreeg hij zelf het hele Frankische rijk.
Vanaf het jaar 771 heeft Karel de grote steeds oorlogen gevoerd om zijn rijk te vergroten tegen verschillende volkeren. Op het kaartje hieronder zie je welke gebieden hij allemaal veroverde. Hij veroverde een deel van Duitsland een deel van Oostenrijk en een deel van Italiƫ. Om daar de baas te kunnen blijven, moesten ze nadat ze het hadden veroverd vaak nog doorvechten omdat er veel opstanden waren. Om aan al die soldaten te komen was er dienstplicht. Alleen als je heel oud of invalide was hoefde je niet in het leger. Als je in het leger moest werd er voor drie tot zes maanden voor je gezorgd met kleding en voedsel en wapens. Er werd wel alleen in de zomer gevochten, want 's winters waren de wegen niet te bewandelen. Dus als je pech had als boer moest je vechten terwijl je oogst op het veld stond weg te rotten. En je kreeg er niet voor betaald dus tijdens de gevechten. Werd er veel gestolen zodat als je terug kwam uit het leger je de winter kon doorkomen.
Omdat het rijk van karel de grote erg groot was kon hij het niet helemaal zelf besturen. Hij verdeelde zijn land in kliene stukjes die noemde hij gouwen. Op elke zette karel een soort van bestuurder.
EƩn keer per jaar kwamen alle belangrijke bestuurders bijeen in Aken. Deze plaats was de hoofdstad van het rijk van Karel de Grote. (Aken ligt in Duitsland) Tijdens de jaarlijkse Rijksdagen werden belangrijke vergaderingen gehouden over bijv. oorlog, vrede, wetten, regels, belasting en het Katholieke geloof.
In 806 was Karel te oud om nog te regeren. Hij verdeelde zijn land onder zijn drie zoons : Pippijn, Karel en Lodewijk. In 810 overleed Pippijn en in 811 Karel. Nu was alleen Lodewijk (de Vrome) over. Hij werd de nieuwe koning over alle gebieden. In 813 kroonde de oude Karel de Grote zijn zoon Lodewijk de Vrome tot keiverdeeld rijk

Toen Karel in 814 stierf volgde zijn enige overgebleven zoon Lodewijk hem op. Maar onder zijn bewind ging het niet goed. Het was Karel gelukt de adel onder zijn duim te houden en opstanden te voorkomen. Tijdens Lodewijk verdween de rust en volgden en machtsstrijden. Ook de aanvallen van de Noormannen konden niet meer worden afgeweerd. In 843 werd daarom in Verdun het verdrag van Verdun getekend. Het verdrag hield in dat de drie zonen van Lodewijk alle drie een stuk van het rijk kregen. Zo kwam er een eind aan het rijk waar Karel zo lang en hard aan had gewerktzer.

Lodewijk de Vrome dankte zijn bijnaam aan het feit dat hij erg godsdienstig (vroom) was. In 839 volgden drie zoons hem op.

In 843 zag de kaart er zo uit:
Het West-Frankische Rijk was voor Karel de Kale.
Het Midden-Frankische Rijk was voor Lotharius.
Het Oost-Frankische Rijk was voor Lodewijk (de Duitser).

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.