Fauvisme
Ik kies voor het Fauvisme als stijl. Het Fauvisme is ontstaan in Frankrijk, door puur toeval. Rond 1905 begonnen kunstenaars hun eigen weg te volgen en te schilderen op hun manier. Kunstenaars schilderden met spontaniteit en impulsiviteit. De criticus Louis Vauxcelles schold de kunstenaars uit voor ‘Les Fauves’ (wilde beesten). Zo kwamen ze op de naam Fauvisme. Het Fauvisme wordt wel eens vergeleken met het Expressionisme. Het Fauvisme drukt echter veel meer levensblijheid uit dan de soms zware en serieuze schilderingen van het Expressionisme.
De voorlopers van het expressionisme zijn de postimpressionistische schilders en de primitieve Afrikaanse kunst. Deze kunstenaars drukten hun spontane gevoelens uit door middel van felle kleuren en persoonlijke vormen. Dit lijkt een beetje op het Fauvisme. De Fauvisten hadden een hekel aan de impressionisten en gingen hun eigen weg. Henri Matisse werd de leider van een groep schilders die in opstand kwamen tegen het impressionisme. Hij wordt gezien als de grondlegger van het Fauvisme. De Fauvisten gebruikten vaak ongemengde kleuren en gebruikten ze zo, recht uit de tube. Ook gebruikten ze geen schaduwvorming en zat er geen plasticiteit in hun werk. De ruimtesuggestie kwam vooral door: overlappen, verkleinen naar achteren en door kleurgebruik (rood geel en oranje op de voorgrond, blauw en groen op de achtergrond). Onderwerpen in het fauvisme waren landschappen en mensen in de natuur en in de stad. Deze onderwerpen hadden geen symbolische betekenis.
Het Fauvisme kwam tot stand in 1905 en duurde tot ongeveer 1908. Het Fauvisme ontstond doordat een groepje schilders samenkwamen (waarvan Henri Matisse de ‘leider’ was) en zij schilderden tegen alle regels in. Ze schilderden felle kleuren en zonder te mengen. Het beeldde hun levensblijheid uit. Alle critici scholden ze uit en riepen dat het bijvoorbeeld werk van kleuters was. Het fauvisme is afgeleid van het Expressionisme. Het Fauvisme drukt echter veel meer levensblijheid uit dan de soms zware en serieuze schilderingen van het Expressionisme.
REACTIES
1 seconde geleden