Wanneer leefde de sabeltandtijger?
Van de sabeltandtijger zijn veel soorten bekend. De meest bekende soort is de Smilodon. Deze kun je weer onderverdelen in 3 soorten:
1. Smilodon fatalis, deze leefde van 1,6 miljoen tot 10.000 jaar geleden
2. Smilodon gracilis, deze leefde iets later: van 2,5 miljoen tot 500.000 jaar geleden
3. Smilodon populator, deze bestond het eerste: van 1 miljoen tot 10.000 jaar geleden.
Dit was dus in hetzelfde tijdperk en periode als ons: Het Neozoïcum, Kwartair.
Fossielen van de sabeltandtijger
Volgens een bepaalde site zijne er “fossiele resten” gevonden van zo’n 400.000 jaar geleden, uit Duitsland en Frankrijk. Toch zijn die geen fossielen, maar botten. Er zijn vooral schedels en kaken gevonden. Op de achtergrond zie je een sabeltantijger. Mét grote sabeltanden, waar dit dier zijn naam ook aan heeft te danken. Je kan wel nagaan dat als één zo’n tand al zo groot is, een schedel zeker een fors formaat heeft.
Het leefgebied van de sabeltandtijger
Over het milieu van de sabeltandtijger valt eigenlijk weinig te zeggen. We hebben bijna niets kunnen vinden, behalve het volgende: De sabeltandtijger leefde voornamelijk in Noord- en Zuid-Amerika. Daar waren ze voornamelijk te vinden op grasland en in niet al te dichtbegroeide bossen. Hij at vooral mammoeten, olifanten, gazellen, neushoorns en macrauchenia’s (een soort lama, ook uitgestorven). Sabeltandtijgers hadden weinig vijanden, behalve de mens natuurlijk. Verder konden ze een mammoet alleen aan als ze hem met z’n allen aanvielen en in een hoek dreven.
Het Dierenrijk
De sabeltandtijger behoort tot de dieren, afdeling gewervelden. Dit weet je, doordat hij een geraamte had. Verder was het ook een zoog- en landdier; hij leefde op het land en baarde levende jongen. Andere uitgestorven dieren uit deze groep zijn bijvoorbeeld de macrauchenia’s en de mammoet.
Weetjes
• Hij heet dan wel sabeltandTIJGER, maar hij is niet een voorouder van de tijger die we nu kennen. De sabelbandtijger had ook geen strepen, wat een tijger wél heeft. • Er schijnt wat verwarring te zijn over de sabeltandtijger en de mens. Op een site stond dat de sabeltandtijger een natuurlijk uitsterving had, omdat de mens nog toen niet bestond. Op andere sites (en in de film Ice Age) staat weer dat de mens toen wél bestond, dus daar was wat verwarring over.
Sabeltandtijger
6
ADVERTENTIE
Studeer met een open blik
Een studie die filosofie, psychologie en sociologie combineert, en waarin je ook nog eens goed leert te reflecteren en gesprekken te voeren – klinkt dat als jouw droomstudie? Dan is de bachelor Humanistiek misschien iets voor jou.
Kom kennismaken op de Open Dag van 16 november.
Meld je aan voor de Open Dag
REACTIES
1 seconde geleden
N.
N.
dit is wel heel handig
10 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
Rt.
9 jaar geleden
Antwoorden